Mijn oog is vandaag op een artikel in 'De zondag' gevallen. De krant lag klaar om naar het containerpark gebracht te worden, maar ik bladerde er nog snel even in. Ik begon het artikel te lezen en heb besloten om de inhoud ervan toch even mee te delen.
Het artikel gaat over Luc Deflo, hij is geboren en getogen in de Dijlestad maar woont inmiddels in Brussel. Hij schrijft nu al tien jaar lang thrillers, hij behoort dus tot de top van de Vlaamse misdaadauteurs. In zijn thrillers gebruikt hij voor de Maneblussers herkenbare plaatsen zoals café 'De Cirque'. Na zijn eerste boek in 1999 heeft Luc Deflo een geheel eigen plek veroverd in het thrillergenre. Hij heeft ook fantastische prijzen zoals de prestigieuze Hercule Poirot-prijs voor de beste Vlaamse misdaadroman van het jaar in 2008 gewonnen. Deflo heeft overlaatst nog een nieuw boek uitgebracht namelijk 'Schimmen'. Hiervan zijn op een week tijd al zowat 15.000 exemplaren van verkocht. Waarschijnlijk zal zijn debuutroman 'Naakte zielen' ook verfilmd worden.
Wanneer ik dit had gelezen kwam ik bij de gedachte misschien toch eens een thriller van hem te lezen.
Ik wil jullie even meedelen dat boekhandel "De Slegte" in Brussel al 20 jaar bestaat! Wat een geweldig nieuws toch?! De champagne zal in Brussel zeker vloeien en mensen gaan weer volop zin krijgen om te lezen! Spijtig dat ik nog nooit in Brussel ben geweest om eens een bezoekje te brengen aan de "goedkoopste boekhandel". Je vindt er talloze romans en iedereen komt er wel aan zijn trekken.
Vandaag wil ik jullie even laten weten dat ik het eerste boek van mijn leeslijst Nederlands uitgelezen heb! Ik heb er namelijk voor gekozen om 'Het Dwaallicht' van Willem Elsschot als eerste boek te lezen.
Het boek is opgebouwd in 3 delen, nl. het verhaal, de verantwoording en de annotaties. Het verhaal zelf is zeer kort, maar daarom nniet gemakkelijk te lezen. Mr. Paeps had me al in de klas gezegd tussen de lijnen te lezen en die raad van een ervaren lezer heb ik dan ook opgevolgd. Wanneer je dit doet, besef je dat er meer achter het verhaal zit dan in het verhaal. Ik heb een iets oudere versie van het boek met soms toch wel rare zinnen waarvan je best de betekenis kan gaan zoeken bij de annotaties. Uiteindelijk vond ik het boek best meevallen nadat ik een beetje gezocht had naar de betekenissen en bedoelingen van Willem Elsschot.
Ik heb vandaag een zeer mooi artikel over Tom Lanoye gelezen in De Standaard. In dit artikel vertelt Tom over de dood van zijn ouders (vooral over de dood van zijn moeder). Na haar dood heeft hij zopas een nieuw boek uitgebracht met als titel "Sprakeloos". In het artikel zelf spreekt hij zich uit over al de positieve en negatieve kanten van zijn ouders en wat ze meegemaakt hebben samen. Hij zoekt nu ook naar antwoorden, want hij voelt zich sindsdien niet goed. Wat mij ook vooral is opgevallen zijn de mooie citaten die hij soms schrijft zoals : "Ware liefde is laten sterven". Hij had het zeer moeilijk met het zien van haar mentale en fysieke achteruitgang. Zelf denk ik het boek niet te lezen, maar ik wens diegene die het leest alvast veel leesplezier.