|
verse boontjes uit de tuin, een tractatie waar we elk jaar naar uitkijken. Meestal kan ik niet wachten, van zodra ik zie dat ze verschijnen MOET ik ze plukken. Dus die eerrste portie is meestal veel te weinig, maar smaakt des te meer.
Ik maak ze zo klaar: doe de uiteinden van de boontjes en spoel ze onder stromend water. Breng ze aan de kook met normaal water. Kook ondertussen ook de aaardappelen.
In een andere kom (liefst een steelpannetje) een flinke klont boter doen. Deze op het vuur zetten en zachtjes heen en weer bewegen met de kom, niet roeren. Peper en zout en een beetje nootmuskaat bij doen. De boter begint te kleruen. Verder doen tot ze donkerbruin wordt en net op het moment dat ze dreigt aan te branden (niet vroeger en niet later) ong. 1/2 liter melk toevoegen. NOg eventjes laten warm worden en zeker niet koken. Dan van het vuur nemen.
Deze saus serveren met de versgekookte boontjes en de gekookte aardappelen. Je kan er ook nog een fijngesnipperd en in de oven gebakken ajuintje aan toevoegen voor meer smaak.
Wij eten daar meestal gebakken gehakt bij, omdat dat zo een traditional is maar ook omdat het gehakt en de melksaus heel goed samengaan. Vroeger toen ik klein was, maakte mijn moeder daar gekookte eieren bij. Dat was omdat de boontjes reeds veel voedingswaarde hebben, maar ook uit zuinigheid: eieren zijn immers goedkoper dan vlees en smaken er inderdaad echt wel goed bij.
Van de rommelmarkt:
- een ouderwets steelpannetje waarmee je de saus gewoon op tafel zet of een aardewerken melkkannetje
Uit de tuin:
- verse boontjes (te jong getrokken wegens ongeduld)
- een ajuin
28-07-2009 om 00:00
geschreven door ida philips 
|