Helaas geen foto's van donderdag! Er is iets mis gegaan want de foto's waren allemaal wazig en helaas niet te gebruiken. Gelukkig vandaag wel mooie foto's. 's Morgens vertelde de juf dat ze wilde starten met een verhaal. Maar deze keer zou de juf het verhaal niet zelf vertellen want het is een verhaal op video. Een mooi verhaal met heel veel "Gaatjes" Rupsje Nooitgenoeg. Rupsje Nooitgenoeg heeft honger. Hij eet overal gaatjes in : Een gaatje in fruit, in blaadjes en dan begint hij aan worst, snoep en chocolade. Hij wordt steeds dikker, totdat hij verschrikkelijke buikpijn krijgt. Dan bouwt hij een huisje om zich heen en aan het eind van de week komt hij er weer uit als een prachtige vlinder!
Vandaag stond ook schrijfdans op de agenda. Schrijfdans is een schrijf- en bewegingsmethode waarbij het bewegen op muziek cantraal staat. Voor peuters/kleuters is het een manier om spelenderwijs een vlot, vloeiend en veerkrachtig handschrift te ontwikkelen. Zij maken voor het eerst kennis met bewegingen naar boven, naar beneden, naar links, naar rechts, rond en recht, hoekig en golvend. De bewegingen worden aan den lijve ervaren. Het zijn de bewegingen die ten grondslag liggen aan het toekomstige schrijven van letters en cijfers. De uitvoering gebeurt met twee handen om zo beide hersenhelften te stimuleren en een betere samenwerking tussen de hersenhelften te creëren. Vandaag schrijbelen wij rondjes rond een gaatje.
Ook in de ander hoekjes zijn er veel gaatjes om te ontdekken:
Namiddag gaan we verder met schrijfdans en hoekenspel:
We sluiten onze gaatjesweek af met een kleurenspel met gekleurde schijfjes met: "Een gaatje" Eerst draaien aan de kleurenwijzer. Schijfje zoeken met dezelfde kleur en deze ook benoemen. En dan over de staaf schuiven met dezelfde kleur.
Als iedereen 2x aan de beurt geweest is merken wij dat de torentjes niet allemaal even hoog zijn dus even vergelijken en tellen.
Ja dat hebben jullie goed gezien. Vandaag 2 nieuwe gezichtjes van twee flinke meisjes. Eliza en Ezgi mogen binnenkort ook naar het perenklasje komen en kwamen daarom vandaag de sfeer al eens opsnuiven in onze klas.
Ze waren meteen in "The Mood" om een kenteken te kiezen. Ezgi koos de aardbei en Eliza koos het ijsje.
Na de kalenders en het kennismaken met de meisjes mochten we in de mand van de juf piepen wat zij had muziekinstrumenten bij. Wel alleen maar instrumenten met een gaatje zoals, blokfluiten, triangels, mondharmonika, buistrom, panfluit, enz... We mochten eerst vrij de instrumenten ontdekken en daarna hebben we samen muziek gemaakt.
In onze hoekjes weer nieuwe uitdagingen In de bouwhoek kartonnen buizen en in onze werkhoek spel met water.
Na de speeltijd spelen we verder want iederéén wil natuurlijk graag met water spelen.
Als alles opgeruimd ( lees als opgedroogd is ) Oefenen we ons nieuw versje nog eens. Oei, oei, oei, wat is me dat. In mijn sok zit een gat! Wat komt er doorheen? Het is mijn dikke teen.
Nu maar genieten van een vrije woensdagnamiddag, tot morgen!
"Oei, oei, oei, wat kriebelt er in mijn schoen?" Vraagt de juf zich af. Even schoen uitdoen en nakijken.
Oei, oei, oei, wat is me dat?! "Een gaatje" roepen mijn kapoentjes. Ivano wilde de juf helpen en trok aan de sok zodat het gat niet meer zichtbaar was. Lief!
Waar zit dat gaatje? "In uwe kous" Ja jullie hebben gelijk. "In mijn sok zit een gat." "Kijk wat komt er doorheen?" "Tenen" De juf vraagt: "Veel tenen?" "Neen" "Welke teen?" "Uwe duim." hihihihi! Het is mijne dikke teen.
Ziezo, we hebben een versje geleerd. Nu nog dikwijls oefenen zodat we het kunnen opzeggen. Het gaat als volgt : Oei, oei, oei, wat is me dat? In mijn sok zit een gat. Kijk wat komt er doorheen? Het is mijn dikke teen. Wie wil er ook eens een gaatje in zijn sok? IK, IK, IK, roepen ze met veel tegelijk.
Geen paniek mama's juf Carla heeft geen gaatjes geknipt in de sok van jullie kapoen maar wel in een sokje van onze reserve kledij en deze mochten we dan om beurt aantrekken en telkens hebben wij dan ons nieuw versje opgezegd.
Nu naar onze speelhoeken met veel spelmateriaal met gaatjes. Aan onze werktafel hebben we met priknaalden gaatjes geprikt in een blad. Eerst vrij en daarna trok de juf een streep op het blad en moesten we prikken op de lijn. Amai, dit vergde enige concentratie!
Na het prikken van gaatjes even controleren of er wel echt gaatjes zijn!
Na de speeltijd een bewegingsactiviteit met sportmateriaal met een gat in :HOEPELS! Eerst flink opwarmen met stap- en loopspelletjes.
Daarna deelt de juf hoepels uit en mogen wij van alles uitproberen. Als één vriendje iets leuk kan doen wij het allemaal na.
Tot slot tot rust komen met een ademhalingsliedje : Inademen door de neus en uitblazen door de mond.
Namiddag verder spelen in de hoekjes en in de zaal :
Voor we naar huis gaan nog even een spelletje : Wij zoeken in de wasmand 2 dezelfde sokken. Ja, mama's en papa's vanaf nu kunnen jullie kapoentjes je helpen met het sorteren van de was!
Kijk, juf, sneeuw! Mijn kapoentjes liepen onmiddellijk naar het raam om naar buiten te kijken en te genieten van een wit tafereel.
De juf vroeg naar het weekend en hoorde van : "Ik op de slee gezeten" en ook "Ik ben naar de kastjeswinkel geweest!" Dess was vandaag het vriendje van de dag en heeft onze kalenders in orde gebracht.
Nieuwe uitdagingen vandaag in de sportles bij meester Jens.
Na de sportles merken mijn pagadders dat onze klasdeur verdwenen is. Er hangt een gordijn met : GAATJES
Even door het gaatje piepen ... ja hoor daar is onze deur. hoe geraken we nu binnen? Aha, we vinden ook nog een gat onder de gordijn en ze kruipen allemaal naar binnen. En de juf? Die niet! zij speelt een beetje vals en opent het gordijn aan de zijkant. Foei, juf Carla!
In de klas gaan we op zoek naar meer gaatjes en we vinden ze overal, onder andere een zeefje in de zandtafel, gaatjes in schroeven, gaatjes in boeken. Wiede wiede waatjes, wij zoeken gaatjes!
Maar ook op de creatafel stonden kokertjes klaar om te stempelen daar waren ook gaten in.
We zijn dan ook meteen aan de slag gegaan met stempelen.
In onze speelhoeken veel spelmateriaal met gaatjes :
Vandaag een verhaal van Jules : Opa en Jules gaan boodschappen doen. Opa heeft een boodschappenlijstje gemaakt :hij heeft groenten en fruit nodig. Als ze alles hebben betaald aan de kassa, mag Jules de tas dragen. Opa vraagt of het wel gaat, maar Jules zegt dat hij de tas helemaal niet zwaar vindt. Als ze thuis de boodschappen willen uitpakken, begrijpen ze waarom. (Er zat een gat in de tas en alle boodschappen zijn eruit gevallen.)
Mijn kapoentjes begrepen niet waar de inkopen gebleven waren. Dan zullen we het verhaal even naspelen. De juf zoekt snel een boodschappentas en knipt er een gat in zonder dat haar kapoentjes het zien. Lou is de verkoper en Mathiz gaat appelsienen kopen. Als Mathiz vertrekt vallen de appelsienen eruit. Hoe kan dat nu?
Geen reactie, mijn kapoentjes rapen ze op en stoppen ze weer in de tas.
Nu vallen ze er weer uit en dan roepen ze er zit een gat in!! Aha, eindelijk is hune frank gevallen
Vandaag oefenen we onze kleurenkennis door actief op zoek te gaan naar kleuren. De juf wil op elk gekleurd blad voorwerpen uit onze speelhoeken met dezelfde kleur. Vooruit, zoeken maar!
In de zaal ritmisch bewegen met gekleurde linten :
Na de speeltijd komt Jennefer langs met een vertelkoffer! Jennefer studeert voor kleuterleidster en zat als peuter ook bij juf Carla. De vertelkoffer is een examen-opdracht van de Normaalschool en juf Jennefer wilde het graag eens oefenen. Wij waren maar al te graag het testpubliek. Het was supermooi en iedereen zat gespannen te luisteren. Voor juf Carla en haar kapoentjes is deze opdracht : GESLAAGD!
In onze hoekjes vandaag, knippen, plakken, en nog veel meer ...
We sluiten onze kleurenweek af met een spelletje in de zaal met de grote parachute met ... rood, geel, groen en blauw.
Wat een leuke verrassing deze morgen. We kregen een prentenboek van Lou omdat hij het dubbel had. Het was extra leuk omdat het ook nog perfect in ons thema paste want het ging over de verschillende "Kleuren" Dankjewel Lou! Natuurlijk schoof de juf de voorziene taalactiviteit aan de kant en vertelde ze nu uit het prentenboek van Lou.
Op donderdag gaan we altijd sporten maar vandaag zal meester Niels ons eens flink laten bewegen en meester Koen mag voor één keer toekijken.
Eerst ons sportlied samen zingen en dansen.
Dan beginnen aan onze omloop.
Nu even languit relaxen op een zacht muziekje. We mogen weer rechtstaan na een kriebeltje van de meester.
De juf observeert ons kniptalent.
We maken ook nog een beterschapskaart voor de papa van Lou want hij verblijft momenteel in het ziekenhuis.
We eindigen de dag met een spelletje in de zaal. 1 2 3 Piano
Deze morgen zat Jules ons op te wachten met een ... rode neus.
Hij vertelde dat hij in een kleurenboekje aan het kijken was en de rode kleur vond hij het mooist. Daarom de rode sticker op zijn neus en voor ons had hij ook een sticker. We mochten zelf de kleur kiezen die wij het mooist vonden. Terwijl zong de juf steeds opnieuw ons nieuw kleurenlied met telkens onze naam en de kleur die wij gekozen hadden.
Leuk een kleurtje kiezen maar het kriebelt wel een beetje en sommige kindjes kijken eerst wat scheel met die plakker op hun neus ...
Na het leren van ons kleurenlied leren wij de kniptechniek. De juf demonstreert welk vinger in welk gaatje moet en hoe we onze schaar moeten vasthouden. We knippen rode, blauwe, gele en groene repen in stukjes om ze later op te plakken in een regenboog.
Veel kleurtjes om te ontdekken en te oefenen in de verschillende speelhoeken :
Soms starten we de dag met een verhaal maar vandaag sluiten wij onze schooldag af met een verhaal van Tom en Nina. Meteen alle ogen gericht op onze Nina. NEE! Lacht de juf niet onze Nina maar ze lijkt er wel op want ze hebben dezelfde naam en allebei leuke krulletjes in hun haar. "Tom wil samen met Nina een blauw schilderij maken maar dan ziet Nina de driewieler van Tom staan en ze gaat fietsen. Tom wordt boos en wil zijn fiets terug en probeert Nina met zijn blauwe handen te pakken. Dit loopt in een kliederfestijn uit tot mama ze met knuffels en al in bad zet."
Dag, kapoentjes! Geniet van jullie vrije woensdagmiddag.
Een verhaal van Jules altijd leuk om de dag te beginnen.
Papa zou de kamer van Jules een nieuw kleurtje geven en Jules mocht de kleur kiezen. Maar kiezen is moeilijk voor Jules want hij ziet graag geel maar ook blauw. Geen probleem zegt papa we kopen ze alle twee. Terug thuis giet papa de blauwe en de gele verf in een emmer en Jules mag roeren. Maar wat gek, nu is de kleur groen. Mooi, zegt Jules.
Na het verhaal mogen de vriendjes die gisteren niet aan de beurt kwamen kleurtjes mengen.
Na de speeltijd een kringspel. We verstoppen een rood, geel of blauw blokje onder één van drie identieke bekers. De juf schuift op de muziek de bekers heen en weer. Als de muziek stopt mag iemand raden onder welke beker het blokje zit.
We speelden verstoppertje samen met meester Niels. Eerst moest Niels zoeken en daarna wilde Mathiz zoeken. Maar eerst tellen 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 wie niet weg is, is gezien!
Na de laatste speeltijd nog even onze kleurenkennis testen. De juf zingt : Rood, rood, ik heb geen rood. (blauw, geel en groen) Ik moet nog rood gaan zoeken hier in alle hoeken. Allemaal op zoek naar een rood blokje en we leggen dit in de rode hoepel.
Deze week gaan wij onze kleurenkennis vergroten. Niet alleen de kleuren herkennen maar ook ze leren te benoemen. We beginnen met een zoektocht in onze klas naar verschillende kleurtjes. De juf zingt :"Blauw, blauw, ik heb geen blauw. Ik moet nog blauw gaan zoeken, hier in alle hoeken." En dan mochten mijn kapoentjes op zoek gaan naar blauwe voorwerpen. We hebben ook naar onze kleren gekeken om te zien wie er blauw aan had. Dit deden we ook voor de kleur rood. Groen en geel zijn voor morgen want het was de hoogste tijd om fruit te eten.
In de sportzaal bij meester Jens zagen wij ook héél véél kleurtjes. Vandaag dus bewegen en terwijl ook onze kleurenkennis vergroten.
Na de speeltijd waren er drie kleurenvriendjes op bezoek in ons klasje nl. Blauwtje, Roodje en Geeltje. Blauwtje had niemand om te spelen en was daarom een beetje verdrietig totdat Geeltje eraan kwam en samen speelden ze vangertje. De kleuters zagen een blauwe cirkel en daarna een gele cirkel en toen ze samen speelden zagen ze een andere kleur verschijnen :" Groen! " riepen ze. Zo ging het ook met Geeltje en Roodje = oranje en met Roodje en Blauwtje = paars. Héla, wij kunnen zelf kleurtjes maken.
Wie wil dat ook eens proberen? Iederéén natuurlijk.
We ontdekten niet alleen nieuwe kleuren maar ook dat we een bruine kleur krijgen als we teveel kleurtjes bij elkaar mengen.
Bij een nieuw thema horen nieuwe uitdagingen dus deed de juf haar best om de hoekjes wat aan te passen. Kleurtjes mengen in de crea-hoek, maar ook rode, blauwe, gele en groene beertjes sorteren, aangepaste boekjes in de boekenhoek, bouwen met gekleurde blokken op een spiegel, spelen met gekleurde rijstkorrels, en nog veel meer.
Namiddag moest de juf even een pampertje verschonen en toen ze weer in de klas kwam zag ze dit ... 2 kapoentjes die aan het knuffelen waren... Zo lief!
Nadat de klas opgeruimd was en de speeltijd voorbij speelden we samen nog een spel met de dobbelsteen. We spraken samen af: Bij rood bovenaan gaan we op de grond zitten. Bij blauw bovenaan gaan we op handen en voeten staan.
Lena brengt vandaag onze kalenders in orde want zij is het kindje van de dag en de kalenders is één van de taakjes.
Zij had vandaag ook een leuke foto bij van Nieuwjaar bij oma. Juf Carla zag een vloer vol met confetti, hihi! Lena wist ook nog te vertellen dat opa alles heeft opgeruimd. Flinke Opa! Lena had duidelijk haar nieuwjaarsversje voorgedragen en haar vuurwerk laten omploffen! Alle vriendjes wilden graag de foto zien.
Toen hebben we ook de album van Lou erbij gehaald. Vol met foto's van zijn kerstvakantie en ook van de Nieuwjaarsbrief. Zo kunnen we toch nog nagenieten van het vuurwerk dat wij zelf gemaakt hadden.
Nu was het de beurt aan de juf om te vertellen. Een verhaaltje over maan die verdriet had. IJsbeer wil haar troosten door haar een zoentje te geven maar hij kan niet bij maan komen. Dan stellen verschillende vriendjes voor om te helpen. Uiteindelijk raken ze bij maan en krijgt ze een zoen. weg verdriet!
Daarna praten we nog even door over ons thema vriendjes. Hoe gaan we om met elkaar? Wat is lief, wat niet? We sluiten ons gesprek af met een lied over twee vriendjes : "Hansje en Grietje."
Vier vriendjes die gisteren nog niet de kans kregen om te schilderen mogen nu een schilderij maken.
de anderen gaan aan de slag in de speelhoeken.
Na de speeltijd bewegen op muziek in de zaal. We doen de kabouterdans maar ook een leuk speelllied : "Kom wat dichter, dichter, dichter, kom wat dichter, dichterbij..."
We beginnen onze donderdag met poppenkast. Mijn kapoentjes wachten gespannen af. Aha, daar is Jan Klaassen! Hij vraagt om samen te zingen en dan zorgt hij ervoor dat de gordijntjes opengaan. "Jan Klaassen, Jan Klaassen, Jan Klaassen ben je thuis? Doe open dat gordijntje en kom dan met Katrijntje."
Joris is blij want zijn vriendinnetje mag komen spelen. Katrien wil met de bal spelen maar Joris maakt zich boos en pakt de bal af van Katrien met de mededeling: "Die bal is van mij daar mag jij niet mee spelen!" Zo gaat het ook met een auto en de blokken. Het is telkens lachen als Joris het speelgoed afpak.
Totdat Katrien begint te wenen dan zijn mijn kapoentjes onder de indruk.
Gelukkig is oma in de buurt en zij praat met Joris over delen, samen spelen, het weer goedmaken en lief zijn voor elkaar.
Joris heeft de boodschap begrepen en vanaf dan spelen Joris en Katrien samen met de bal, de auto en bouwen ze samen een toren. Veel leuker!
Nu naar de hoekjes om te spelen en juf Carla hoopt dat haar kapoentjes de verborgen boodschap, in het poppenkastverhaal, in de praktijk zullen toepassen.
Nu even tijd maken om te smullen van lekker fruit.