Deze maand kwam een zeer belangrijke vraag aan onze personal coach Laurent Defevere binnen;
Wat te drinken tijdens trainingen en/of wedstrijden
Drinken tijdens het sporten heeft twee functies: het aanvullen van energie en het aanvullen van vocht (inclusief mineralen zoals kalium en natrium).
Tijdens duurtrainingen ( meer dan 2uur) is drinken aan te raden anders ben je na anderhalf tot twee uur helemaal leeg. Let wel op meer dan 60gram koolhydraten per uur kan je lichaam niet aan of beter gezegd hij verteerd dit niet
Algemeen gezien verlies je ongeveer 1liter vocht tijdens 1u lichaamsbeweging afhankelijk van enkele factoren zoals gewicht, condite, warmte...
Bij een te groot verlies van lichaamsgewicht ( door te weining drinken) daalt je presatievermogen tot soms 30%. Het kan zelf leiden tot uitdroging en/of oververhitting, wat ernstige gevolgen kan hebben op je lichaam.
Voor de wedstrijd
Neem 2u voor de mtb-wedstrijd 1,5liter
15 min voor het begin van de wedstrijd nogmaals 0,5liter
Let op indien je maag gevoelig is aan sportdranken neem deze dan niet voor de wedstrijd maar beperk je tot water drinken voor de wedstrijd. Zoek tijdens training naar de juiste sportdrank(en) om tijdens je wedstrijd te gebruiken
Tijdens de wedstrijd
* Bij wedstrijden langer dan 90min moet je zo vlug mogelijk starten met drinken tijden de wesdtrijd zelf en dit heel de wedstrijd volhouden
* Ga niet op je dorstgevoel af omdat het dan feitelijk al te laat is.
Een ideaal schema is 150 à 300 ml om de 15 tot 20 minuten.
Na de wedstrijd
Drink voor elke kilo die u kwijt bent geraakt één liter sportdrank. Begin hiermee zo snel mogelijk na aankomst.
Cafeïnehoudende dranken moeten vermeden worden omdat ze vochtafdrijvend werken
Wegen
Hoeveel je tijdens het sporten moet drinken is afhankelijk van hoeveel vocht je verliest. Waar de één amper 300 ml verliest aan zweet en vocht via de ademhaling is dat voor de ander al gauw een liter per uur. Om dit voor jezelf te bepalen is het slim je een keer te wegen voor en na de training of wedstrijd en uit te rekenen hoeveel vocht je verloren hebt.
Isotoon, hypotoon en hypertoon
Om ervoor te zorgen dat je tijdens de inspanning steeds voldoende energie hebt kun je beter kiezen voor een sportdrank dan voor water.
Een isotone sportdrank wordt het snelst opgenomen door het lichaam en heeft ongeveer 6 a 8 gram koolhydraten (suikers) per 100 mililiter. Een hypotone sportdrank is vooral een dorstlesser en bevat minder koolhydraten dan een isotone sportdrank. Een hypertone drank bevat juist meer koolhydraten.
Zon hypertone drank is niet aan te raden tijdens het sporten. Door de hoge concentratie suikers onttrekt het vocht aan je lichaam. Vocht dat je lichaam juist hard nodig heeft!
Naast suiker bevatten sportdranken vaak ook een kleine hoeveelheid mineralen als natrium en kalium, die verloren gaan wanneer je zweet. Sommige dranken bevatten ook vitaminen. Onderzoek heeft echter laten zien dat die vitaminen geen toegevoegde waarde hebben tijdens het sporten.
Categorie:cross country
|