Mijn persoonlijke tocht op weg naar het ideale gewicht
12-06-2013
Fietsen met een stadsfiets!
Het weer wilde vandaag weer eens niet mee. Grijze wolken dreven voorbij het raam, eenmaal buiten voelde het vochtig en laf aan. De zin om te gaan fitnessen schoot er bij me in. Maar ik dring er bij mezelf steevast op aan om wekelijks toch twee sportmomenten in te lassen, hoe onnatuurlijk mijn lichaam dat op deze vrije dag ook vond. Ik besloot een tochtje te doen per stadsfiets. Wadde?
Tot voor kort was ik de niet zo trotse eigenaar van een witte Bwin-koersfiets van Decathlon. Ik had die begin vorig jaar aangeschaft toen ik er meer per velo op uit trok, maar heb me die aankoop meermaals beklaagd. Het was en is nog steeds de goedkoopste in zijn soort, maar het materiaal verslijt erg snel. Inmiddels kan u mij af en toe bewonderen op een tweedehandsracefiets van Ridley: beter bollend, iets sneller en vooral veiliger. De Decathlon-koersfiets kon ik na een zoveelste herstelling tegen gunstig tarief inruilen voor een ander exemplaar. Mijn keuze viel uiteindelijk op een Bwin Elops-stadsfiets, omdat ik in de aanstormende zomer (we blijven optimistisch!) met de vriendin af en toe ook eens wil rondfietsen. Het is met dat rijwiel dat ik dus een tochtje van 28,7 kilometer heb gemaakt.
Wellicht heb jij, beste lezer, soms ook zin om te gaan fietsen, maar de vraag is dan altijd waarheen én hoeveel tijd je er wil of kan aan besteden. Meermaals hetzelfde traject afhaspelen is saai, te veel fietsen te vermoeiend en ontmoedigend. Zeker als dat kaarsrechte parcours langs de Blankenbergse Steenweg naar mijn werk loopt. Experimenteren met nieuwe routes kan, maar dan kan het wel eens voorkomen dat je verloren rijdt in het hol van Pluto. Stel dan nog eens dat het regent, je ver van huis bent én lek rijdt. De Wet van Murphy, weet je wel?
Daarom zijn er websites als fietsnet.be waarmee je vooraf je eigen route kan uitstippelen via knooppunten. Die liggen verspreid gans Vlaanderen, Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant. Ik heb zo'n tochtje samengepuzzeld dat voor ideaal gezinstochtje kan doorgaan. Het parcours is vrij autoluw en de op de stukken langs drukke autowegen fiets je op een duidelijk van de rijweg afgescheiden fietspad. Je start aan de voorkant van het Brugse hoofdstation, fietst in een grote lus rond Oostkamp naar Loppem, doet dan Beisbroek en Tillegem aan en keert dan via de Torhoutse Steenweg terug naar de vertrekplaats.
Concreet nu
Vertrek aan de voorkant van het station. Je staat met je rug naar het station en steekt over aan de kant van de bussen naar het Koning Albert I-park toe. Eenmaal overgestoken ga je vrijwel onmiddellijk rechtsaf van dat park weg en dus naar het Minnewaterpark toe. Volg de bordjes met knooppunt 5. Aan de kruising van de Bargeweg en de Katelijnestraat zal je de eerste keer een kruising van knooppunten tegenkomen. Vanaf dat kruispunt vervolg je je weg naar knooppunt 69.
De volledige route leg je zo af: 5, 69, 71, 84, 83, 97, 99, 70, 69, 7, 6, (5). De laatste '5' plaats ik tussen haakjes omdat je eventueel terug kan eindigen aan het station. Noteer de nummertjes op een smal strookje papier en plak ze met doorzichtig plakband vast op de buis van je fiets. Trek voor deze tocht toch een tweetal uurtjes uit.
--> Let op bij het fietsen naar knooppunt 84. Je rijdt op dat moment rond Oostkamp en langs Erkegem city terug naar het uiterste zuiden van Oostkamp. Je zult een klein brugje onder moeten fietsen waar luttele meters vooraf wordt gewaarschuwd voor wateroverlast. Trek je daar niets van aan, je hoeft vooralsnog geen duikerspak en snorkel aan te trekken. Even daarna fiets je via de Kampvelstraat even door privé-domein en daar is het gevaarlijk om te ver rechtdoor te blijven rijden, wat ik dus uiteraard ook deed. Er staat geen extra pijltje, maar je moet het laatste asfaltweggetje links meevolgen om je route te vervolgen. Geen nood wanneer je misrijdt, je kan honderd meter verder toch niet verder. Overigens zijn het uiterst aardige en behulpzame landbouwers die daar wonen.
--> Voor wie Loppem onbekend terrein is: als je je naar knooppunt 97 begeeft, zul je merken dat de Kattestraat op het laatste eindje naar de grote baan (nog altijd!) onderbroken is. Rij even om via de Stationsstraat en rij via de grote autobaan terug naar de spoorwegovergang, waar je links afslaat in de Fninkstraat (ter hoogte van de lokale Carrefour).
Voor wie al vertrouwd is met fietsen via knooppunten: op hun webstek knooppunter.com kan je zulke fouten/onduidelijkheden aangeven. Soms gebeurt het immers dat een route niet helemaal goed is afgesteld of dat het even onduidelijk is langs waar je nu exact moet fietsen. Als je zo'n fout tegenkomt kan je die melden aan de zogeheten 'routedokter'.