Inhoud blog
  • LFB, ingekorte brief
  • Zijn er idioten in Den Haag?
  • Monddood? Red de LFB!
  • Ambachtelijke stroop is schaars
  • Ingezonden brief aan Parool over column Max Pam
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Mijn favorieten
  • maxpaumen.nl
  • Levensteken Limburg
    berichten uit het zuiden
    14-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ambachtelijke stroop is schaars
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    "Ik ben uitverkocht," meldt Stroopstokerij Franssen-Kerckhoffs in Klimmen. Op zoek naar ambachtelijk gestookte appel- en perenstroop kom je er al snel achter dat dit product schaars is in Zuid-Limburg. Half september begint het stroopkoken bij Franssen en dat duurt tot ongeveer half oktober. "Dat betekent dat ik eigenlijk de helft meer moet maken." Franssen maakt de stroop van eigen fruit, maar hij denkt erover om voor volgend jaar ook appels en peren in te kopen. Volgens hem zijn er nog slechts twee collega's die kunnen leveren op dit moment.

    Een van hen is Mart Vandewall in Eckelrade. De afgelopen tijd is hij een paar keer op de landelijke televisie geweest met zijn stroopbedrijfje. Hij heeft inderdaad nog stroop, maar niet echt veel, want het gaat heel hard en zijn vaste afnemers hebben voorrang. Aan nieuwe zakelijke klanten, zoals winkels en restaurants, kan hij niet op structurele basis leveren. Ik leg uit dat ik de stroop wil verkopen op de St. Joep Markt in Sittard, zowel op de pannenkoeken als losse potjes. Nou, goed kom dan maar even langs. Zo voor af en toe kan het wel.

    Zijn stroopstokerij ligt midden in het dorp Eckelrade, onder de rook van Maastricht. Hij heeft een klein winkeltje dat op zaterdag open is voor het publiek. Zijn product is populair bij fijnproevers en toprestaurants, zoals de Librije in Zwolle. Dat betekent dat hij selectief moet zijn met leveranties. Zo moest hij 'nee' verkopen aan de Limburg winkels, die verbonden zijn aan de VVV Zuid Limburg en ligt daar nu Loonse stroop in de schappen. Die komt nota bene uit Belgisch Limburg.

    Uiteindelijk ben ik met twaalf potjes de deur uit gegaan: Appel-perenstroop in de verhoudingen 20 procent appel-80 procent peer of 40 procent appel, 60 peer. In een potje van 320 gram is twee-en-halve kilo vruchten verwerkt. Het sap hiervan wordt ingekookt tot stroop. Ik mag een kijkje nemen in de stroopstokerij. Daar staan twee enorme koperen ketels van meer dan vijftig jaar oud. Dit maakt meteen duidelijk dat er over het ijzergehalte in stroop een fabel de ronde doet. Dit ijzer zou afkomstig zijn uit de ijzeren ketels die gebruikt worden. "Dat klopt niet. Het ijzer komt uit het fruit. Stroop koken in ijzeren ketels is nooit gedaan. Daarin zou het ook veel te snel aanbranden," vertelt Vandewall.

    14-03-2011 om 14:29 geschreven door Max Paumen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    Tags:appelstroop, perenstroop, Zuid-Limburg, stroopkokerij, Mart Vandewall, Franssen-Kerckhoffs, Eckelrade, Klimmen, Slow Food


    Archief per week
  • 13/06-19/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 13/12-19/12 2010
  • 22/11-28/11 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs