® Feestelijke hapjes. Gevarieerde gevulde kerstomaatjes.
Benodigdheden: 24 stuks * 24 kerstomaatjes * 1 uitje * 50 gr feta * 1 dl zure room * 1 potje viseitjes (lompvis, forel) * geraspte mierikswortel (uit potje) * 80 gr filet americain * kappertjes * Worcestershiresaus * 1 tl olijfolie * 1 tl mosterd * oregano, paprika, peper en zout Voorbereiding: Maak de kerstomaten schoon en haal ze voorzichtig leeg. Bereid de 3 vullingen afzonderlijk. Bereiding: 1 Prak de feta met een vork, kneed samen met een theelepel olijfolie, 1 theelepel oregano en peper. Vul met dit mengsel 8 tomaten op. 2 Meng de zure room met de helft van de viseitjes en mierikswortel naar smaak. Vul er 8 tomaten mee op en versier met enkele viseitjes. 3 Kruid de filet americain met peper, zout, Worcestershiresaus, mosterd en wat fijngesnipperde ui. Vul hier de overige 8 tomaten mee op en versier met enkele kappertjes. Serveertip! Serveer in kleine papieren vormpjes. Gevulde kastanjechampignons met Boursin. Benodigdheden: 4 pers. * 500 gr grote kastanjechampignons * 5 el groene kruiden (bijvoorbeeld een mengsel van peterselie, selderij, bieslook, thijm en basilicum), vers of uit de diepvries * 1 ei * 150 gr fetakaas * 1 klein pakje Boursin * 1 el olie * 1/4 rode paprika Voorbereiding: Verwijder de steeltjes van de paddestoelen. Hak ze samen met de kruiden fijn. Scheid het ei in dooier en eiwit. Verwarm de oven voor op 180Celcius. Bereiding: Verkruimel de fetakaas en meng er de kruiden en de knoflookkaas door. Roer er de eierdooier door. Klop het eiwit stijf en schep het door het kaasmengsel. Vul de paddestoelhoeden met dit mengsel en zet ze in een met olie bestreken ovenschaal of op de bestreken bakplaat. Schuif ze circa 20 minuten in de oven en garneer met reepjes rode paprika. Serveertip! Serveer warm als borrelhapje in papieren muffinvormpjes. Lepelhapjes van mosselen met basilicum. Benodigdheden: 4 pers. * 0.5 kg mosselen * 1 el fijngehakte sjalot * 1 el olijfolie * 0.5 el fijngehakte basilicum * 2 glazen witte wijn * 1 grof gehakte ui * peper en zout Bereiding: Kook de mossels met de wijn, de ui, peper en zout. Haal ze uit de schelp en zeef het kookvocht. Stoof de sjalot in de olie en voeg het kookvocht en de basilicum toe. Laat op matig vuur indikken en voeg de mosselen toe. Serveertip! Dien heet of lauw op in Chinese lepeltjes. Maatjes op tortillachips & kruidige salsa. Benodigdheden: 6 pers. * 6 gefileerde maatjes * 2 kleine tomaatjes * 1 ui * 1 zak tortillachips * 100 gr veldsla * 6 eetlepels zure room * een paar takjes koriander Bereiding: Verwijder de staarten en snijd de haringen elk in 6 stukjes. Halveer de tomaatjes, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in smalle reepjes. Pel en snipper de ui. Beleg de tortillachips met wat veldsla, een stukje haring, een theelepeltje zure room, wat reepjes tomaat, wat uisnippertjes en een toefje koriander of peterselie. Soesjes met gerookte forelmousse. Benodigdheden: 20 stuks * 60 gr water * zout * 30 gr boter * 50 gr bloem * 2 eieren Voor de vulling: * 1 limoen * 125 gr gerookte forelfilet * olijfolie * 125 gr zure room * 1 el gesnipperde dille * groene peper van de molen Voor de garnituur: * 20 kleine plukjes dille * 5 limoenschijfje in driehoekjes gesneden Voorbereiding: Breng het water aan de kook met een snufje zout en de boter. Stort er de bloem in en roer tot het deeg een bal vormt. Neem van het vuur, laat even afkoelen en roer er een ei door. Roer tot het ei volledig is opgenomen en doe hetzelfde met het tweede ei. Verwarm een oven voor tot 195? C. Strijk een bakplaat lichtjes in met boter en bestuif met bloem. Spuit er 20 kleine hoopjes op (met effen spuitmondje van 1 cm doormeter) en bak de soesjes 20 tot 25 minuten in de voorverwarmde oven. Laat afkoelen. Bereiding: Snijd 20 minidriehoekjes uit de limoen als garnituur. Mix de forelfilet tot mousse met wat limoensap en olijfolie. Roer er de zure room door en de gesnipperde dille. Breng op smaak met versgemalen groene peper. Serveertip! Snijd het hoedje van de soesjes af, vul ze met de mousse en werk af met een limoenpartje, een plukje dille en het hoedje. Soesjes met gerookte zalm of ham. Benodigdheden: 20 stuks * 75 gr boter * 100 gr bloem * zout * 3 eieren * 100 gr gerookte zalmsnippers (of gerookte ham) * 100 gr verse roomkaas * 2 el melk * peper uit de molen Voorbereiding: Hak voor de vulling de zalm of ham met de keukenmachine fijn. Voeg de verse roomkaas en zoveel melk toe, tot een gladde massa ontstaat. Breng de vulling op smaak met peper uit de molen. Zet koel weg, bijvoorbeeld tot de volgende dag.. de vulling moet kort voor de verwerking op kamertemperatuur zijn om het vullen te vergemakkelijken. Bereiding: Zeef de bloem. Breng voor het deeg anderhalve deciliter water aan de kook, met wat zout en de boter. Roer de gezeefde bloem er in een keer doorheen. Blijf roeren tot het deeg als een bal van de pan loslaat. Neem de pan van het vuur en werk de eieren een voor een door het deeg. Doe het deeg als het soepel is over in een spuitzak en spuit op een met bakpapier belegde ovenplaat 20 'hoopjes'. Laat de soesjes in een op 225? C voorverwarmde oven in krap 10 minuten gaar worden. Uit de oven nemen en vervolgens open snijden. De vulling overdoen in een spuitzak en hiermee de soesjes vullen. Serveertip! De hoedjes weer op de soesjes zetten en serveren. Selderijrondjes. Benodigdheden: 20 stuks * 1 struik bleekselderij * 1 bosje bladselderij * 5 sprietjes bieslook * 100 gr MonChou * 100 gr kwark * 2 el koffieroom * zout en peper Bereiding: Ontdoe de bleekselderij van draden en was de stengels. Gebruik alleen de dikke stengels. Knip en snijd de bladselderij en het bieslook fijn. Vermeng de verse roomkaas met kwark en koffieroom. Voeg bladselderij en bieslook toe en breng dit op smaak met zout en peper. Schep het kaasmengsel in een spuitzak. Spuit het mengsel dik op de helft van de bleekselderijstengels. Leg er een andere stengel op. Laat dit enkele uren in de koelkast opstijven. Serveertip! Snijd de stengels voor het serveren in stukjes van 1 cm. Hamrolletjes. Benodigdheden: 24 stuks * 100 gr MonChou * 6 gevulde olijven * 0.5 el zilveruitjes * 2 augurkjes * stukje rode paprika * 2 el koffieroom * zout en peper * 4 plakken gekookte achterham Bereiding: Vermeng de roomkaas met zeer fijngesneden olijven, uitjes, augurkjes en koffieroom. Breng het mengsel op smaak met zout en peper. Bestrijk hiermee de plakken ham. Rol deze op en laat ze in de koelkast opstijven. Serveertip! Snijd de rolletjes in stukjes van 1.5 cm en steek ze met een cocktailprikker vast. Gevulde eieren uit de oven. Benodigdheden: 12 stuks * 6 eieren * 75 gr boter * 1 el mosterd * 1 el kappertjes * 3 el geraspte oude kaas * 2 el gesnipperde bieslook * zout en peper Voorbereiding: Kook de eieren in 10 minuten hard. Houd ze onder koud stromend water en pel ze. Verwarm de oven voor op 200 ?C. Bereiding: Smelt de boter. Halveer de eieren en wip de dooiers eruit. Prak de dooiers fijn en roer ca. 2/3 van de boter, de mosterd, kappertjes, kaas en bieslook erdoor. Breng het mengsel op smaak met zout en peper. Vul de halve eieren met het dooiermengsel en smeer daarbij een laagje vulling over het hele snijvlak. Leg de eieren in een ovenschaal en druppel de rest van de boter erover. Bak de eieren in het midden van de oven in 10-15 minuten goudbruin en door en door heet. Serveertip! Serveer ze warm. Zebra's. Benodigdheden: 16 stuks * 100 gr zachte boter * 200 gr MonChou * 100 gr geraspte oude kaas of * 10 gr gerookte zalm * zout en versgemalen peper * 8 sneetjes Fries roggebrood Bereiding: Klop in een kom de boter en MonChou met de handmixer luchtig door elkaar. Spatel de geraspte kaas of gerookte zalm en dille erdoor en zout en peper naar smaak. Bestrijk 6 sneetjes roggebrood royaal met het MonChou-mengsel. Leg twee keer drie sneetjes besmeerd roggebrood op elkaar en dek af met de onbesmeerde sneetjes. Druk dit iets aan. Laat de stapeltjes verpakt in plasticfolie in de koelkast in ca. 1 uur stevig worden. Serveertip! Snijd elk stapeltje met een glad, scherp mes in 8 blokjes. Serveer de zebra's op een schaal. Gevulde tomaatjes met surimi. Benodigdheden: 8 stuks * 8 kleine tomaten * 1 blikje (170 gr) surimi-flakes * 2 el slagroom * 1 el mayonaise * 0.5 el tomatenketchup * ? tl paprikapoeder * 1 el fijngehakt bieslook * (selderij)zout en versgemalen peper Voorbereiding: Was de tomaten, snijd er een kapje af en hol de tomaten met een lepeltje uit. Laat ze omgekeerd uitlekken. Laat de surimi uitlekken. Bereiding: Meng de slagroom met de mayonaise, tomatenketchup, paprikapoeder en bieslook. Schep de uitgelekte surimi erdoor en breng het mengsel op smaak met (selderij)zout en peper. Vul de tomaatjes met het surimimengsel en zet ze op een schaal. Gerookte forelspread. Benodigdheden: 6 pers. * 4 gerookte forelfilets * 100 gr MonChou, op kamertemperatuur * 1 el mierikswortel (uit een potje) * 1/8 liter yoghurt * 1 el fijngehakte dille * citroensap * zout en peper Bereiding: Pureer de forelfilets met de MonChou en de mierikswortel in een foodprocessor. Laat de machine draaien tot het mengsel glad is. Roer de yoghurt en de dille door het forelmengsel en breng de spread op smaak met wat citroensap, zout en peper. Bewaar de spread tot gebruik afgedekt in de koelkast. Serveertip! Schep de spread in een spuitzak met een kartelmondstuk en spuit de spread in snackcups of uitgeholde tomaatjes. Hardgekookte eieren met zalm en serranoham. Benodigdheden: * sneetjes stokbrood * plakjes serranoham (niet al te dun gesneden) * gerookte zalm * eieren, hardgekookt en in plakjes gesneden * gambas, gekookt en gepeld (niet van die hele grote) * mayonaise * olijfolie * zout Bereiding: Bak de sneetjes stokbrood in wat olie tot ze beginnen te kleuren. Haal ze dan uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken. Leg op ieder stukje stokbrood: * een plakje ham * een plakje zalm * een schijfje ei * wat mayonaise * een gamba Steek hier een prikker doorheen om alles bij elkaar te houden. Serveertip! Serveer het geheel met verpulverd eigeel. Minibroodjes met garnalen. Benodigdheden: 12 stuks * 12 minibroodjes * 1 vleestomaat * 1 bosuitje * 150 g roze garnalen * enkele druppels tabasco * 1 el fijngehakte verse koriander Bereiding: Snijd de kapjes van de broodjes en verwijder een beetje van de kruim. Verwijder de pitjes uit de tomaat en snijd het vruchtvlees klein. Snijd het bosuitje in ringetjes. Schep de tomaat, uienringetjes en tabasco door de garnalen. Schep de garnalen in de broodjes en strooi de koriander erover. Briochespiesjes met brie en druiven. Benodigdheden: Voor 8 grote spiesen of 24 kleine spiesjes * 4 dikke sneetje briochebrood (of maisbrood) * 50 gr zachte boter * 1 el geraspte citroenschil * citroensap * 150 gr brie * 24 rode druiven * 24 witte druiven Bereiding: Bestrijk de 4 dikke sneetjes briochebrood (of maisbrood) aan beide kanten dun met citroenboter van 50 gr zachte boter vermengd met 1 eetlepel geraspte citroenschil en wat citroensap. Snijd elk sneetje in 6 blokjes en bak ze in een droge koekenpan met anti-aanbaklaag knapperig bruin. Snijd 150 gr brie in 8 plakken en elke plak in 3 stukken. Was 24 rode druiven en 24 witte druiven en dep ze droog. Steek aan 8 spiesen om en om elk 3 rode druiven, 3 blokjes brioche brood, 3 witte druiven en 3 plakjes brie. Of voor 24 spiesjes om en om 1 rode druif, 1 blokje briochebrood, 1 witte druif en 1 plakje brie. Leg de spiesjes op een schaal. Roggebrood crostini met zalm. Benodigdheden: 12 stuks * 4 sneetjes licht roggebrood * ca. 5 cm komkommer * 100 gr verse roomkaas * 2 tl geraspte mierikswortel (potje) * 1 el fijngehakte bieslook * zout en versgemalen peper * 2 es olijfolie met knoflook en chilipeper * 12 takjes frisee * 150 gr gerookte zalm * 1 potje imitatie kaviaar of zalmeitjes Bereiding: Snijd de komkommer in ca. 12 dunne plakjes, snijd de plakjes in vieren en laat ze op keukenpapier uitlekken. Roer de verse roomkaas los met de mierikswortel, bieslook en zout en peper naar smaak. Verwarm de grillpan of een droge koekenpan goed voor. Snijd elk sneetje roggebrood in 3 repen en bestrijk ze aan beide kanten met de chiliolie. Rooster de repen in de grillpan tot ze aan beide kanten mooie bruine strepen hebben. Bestrijk de roggebrood crostini royaal met de roomkaas. Leg hierop de kwartjes komkommer en een takje frisee. Drapeer er een plakje zalm losjes op en schep er een beetje kaviaar of zalmeitjes naast. Ei-kevertjes. Benodigdheden: 4 pers. * 8 eieren * 1 tomaat * 1 stronkje witloof * 16 sprietjes bieslook * 2 tomaten * 1 el mosterd * 8 cl olijfolie (extra vierge) * 2 cl wijnazijn (wit) * 2 el bieslook (fijngehakt) * peper en zout Bereiding: De eieren koken gedurende 10 minuten en laten schrikken in koud water. Onderaan, in de lengte, een plakje wegsnijden. De tomaat in vieren snijden en de zaadjes verwijderen. Langs de kroonzijde in elk partje een V-vormige insnijding van 2 tot 3 centimeter maken. Deze partjes over de eieren leggen. Met een rietje rondjes duwen uit het afgesneden eiwit en op de lieveheersbeestjes schikken. Een tweede keversoort maken met witloofblaadjes. Ze per 2 als vleugels op de resterende eieren schikken. Elke kever krijgt 2 bieslook-antennes. Een tomatenvinaigrette maken. Het tomatenvlees in kleine stukjes snijden en het sap zeven. De mosterd met de azijn roeren en langzaam de olie bijvoegen. Vervolgens de tomatenstukjes, het tomatensap en het gehakte bieslook toevoegen. Op smaak brengen met peper en zout. Serveertip: Op een mooie ronde schaal wat saus gieten en hierop de kevertjes schikken. Afwerken met enkele blaadjes sla. Eieren in vemomming. Benodigdheden: 4 pers. * 16 eieren * 30 sprietjes bieslook * 1 tomaat * 200 gr blauwe druiven * 4 wortelen * 250 gr veldsla Bereiding: Egel Hardgekookt ei met bieslookpijpjes besteken. Een tomatenschil voor de mond en rondjes zwarte fake-truffelpastei (uit blik) voor de oogjes. Pinguin Een druif voor het hoofd en een mosselschelp als vleugels en uitgesneden wortelplakje als poot. Lieveheersbeestje Een tomatenschil als schild en rondjes fake-truffelpastei als spikkels erop. Kikkertje Licht geblancheerde veldsla (of ander groene blaadjes) voor het lichaam. Rondjes fake-truffelpastei voor ogen en poten. Schijfjes meloen met Parmaham Benodigdheden: * honing- of galiameloen * gesneden Parmaham Bereiding: Snijd mooie reepjes meloen en wikkel ze in Parmaham. Voorzichtig rollen, Parmaham breekt of scheurt snel. Serveertip! Een traktatie bij elke maaltijd of als borrelhapje. Ook geschikt bij als buffetgerecht. Tomaat met garnalen. Benodigdheden: 8 stuks * 75 cc yoghurt * 3 teentjes knoflook, geperst * 1.5 el rode pesto * 1.5 el groene pesto * 150 gr garnalen * 4 grote tomaten Bereiding: Maak een marinade van de yoghurt, de knoflook, de rode pesto, de groene pesto en marineer hierin de garnalen voor ca. 2 uur. Halveer de tomaten en hol elke helft goed uit. Vul vervolgens met de gemarineerde garnalen.
26-01-2007 om 23:33
geschreven door Marije 
|