In de sixtys (1958 60) waren we gids te Bokrijk en omgeving (Teut) Men zocht landschapsschoon en heiderust te Houthalen
Limburg mocht men niet incorporeren bij de te bezoeken kunststeden. We zijn in de jaren 60 zelf gaan vertellen op het commissariaat generaal voor toerisme in België, dat ook wij Iets Hadden van kunst in Houthalen. In de sixtys deden we als het ware elke week een ontdekking over ons kunstbezit hier bij ons. De oudste sporen van de mens in Limburg vind men in Zonhoven. De Holsteen is een overblijfsel uit de oertijd van onze menselijke geschiedenis. Hier kwamen de primitieve bewoners hun silex en pijlpunten slijpen. Het zeer eenvoudig monument ligt in een prachtig natuurkader (Teut)
onze Tenhaagdorenheide voor de E39 er was
. Zo mooi als de Lünerburgerheide!! In 1952 werd een nederzetting op de Staberg te Rosmeer ontdekt (Dr. Roossens) De eerste beschavingsvorm in Limburg ongeveer 4000 voor Chr.
De bandkeramiekers
.
Als leerling van de fraters te Zonhoven mochten we de wetenschappelijke opgravingen bezoeken tot in 1960. De fraters die zich voor de vroegste interesseerde waren er overal bij en van de school mochten de beste leerlingen (wij dus) mee. Het fratersmuseum van de school te Zonhoven was toen beter dan het galloromeins museum van Tongeren (sic).
Bij reconstructies uit de tijd van de bandkeramiekers en hun vondsten bleek weer eens dat we alles van de vroegste geschiedenis afwisten. Het waren (de bandkeramiekers, landbouwers) die nadat de grond ter plaatste uitgeput was een andere vestigingsplaats zochten
.
In onze schoolschriften van toen (pré-historie) schreven we alles op en ook alles over de volgende beschaving (de bekeerlieden) die meer herders waren. Trouwens in onze bijdrage (info. 3530) de urnenvelden van Tenhout leest je er meer over want hier in de omtrek zijn meer dan 100 urnenvelden gevonden tot ongeveer 800 voor Chr. Keramiek van urnenvelden is in Limburg overal te bezien en de urnenveldenvolkoren zijn een bekend tijdvak want toen zo als nu trouwens werd de assen in een urne verzameld en onder een zandheuvel omgegeven van een greppel begraven. Alles wat we weten danken we dus aan grafvondsten alhoewel op onze heiden in Houthalen een merovingsch sieraad gevonden werd
maar
Dat is voor morgen
Loeky








30-12-2009, 16:11
Geschreven door loeky 
Reageren (0)
|