Lippelo
Inhoud blog
  • 21. Kasteelen en heeren
  • 20. Geneesheren
  • 19. Notarissen die in Lippeloo hun verblijf hadden
  • 18. Schoolmeesters
  • 17. De Kosters
  • 16. Naamlijst van voorname of verdienstelijke personen die op de parochie geboren werden of geleefd hebben
  • 15. Schuttersgilden
  • 14. Broederschappen
  • 13. Oude stichtingen van missen en andere kerkelijke diensten
  • 12. Grafsteenen met nauwkeurige opgave der opschriften
  • 11. Begraafplaatsen
  • 10. De Klokken
  • 9. Beschrijving van de meubelen en den kunstschat der kerk
  • 8. Naamlijst der pastoors en andere priesters die in de parochie Lippelo verbleven
  • 7. Pastorij
  • 6. Bouwtrant der kerk
  • 5. Het kerkgebouw
  • 4. Oorsprong der parochie
  • 3. Oorkonden of archieven over Lippeloo
  • 2. Bevolking
  • 1. Grenzen
  • Overzicht

    Archief
  • Alle berichten

    Zoeken in blog



    Foto

    Foto

    Welkom in Lippelo...

    deze blog is opgestart met de bedoeling een overzicht te geven van het heden en het verleden van Lippelo...
    hier vindt u de teksten uit het boekje "de geschiedenis van Lippeloo",
    uitgegeven in 1932 door pastoor JA Van Elsen (1852 - 1935).

    http://lippelo.atspace.com/
    09-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10. De Klokken

    De Klokken. - Volgens de visitatio van 1574 en 1577 in het Bisdom bewaard had de kerk van Lippeloo drij klokken ; tot wanneer die gediend hebben weten wij niet ; maar in het manuale of handboek van Cools en Van der Donckt berustende in de pastorij van Lippeloo lezen wij : De groote klok was gegeven en onderhouden door den abt en de abdij van Affligem, eene tiendeklok gelijk men dat noemde ; zij woog omtrent duizend pond of 500 kilo, en droeg het volgende opschrift : Peeter Van de Ghein heeft mij geoten in het jaar ons Heeren 1610.

    In 1727 wordt eene kleine klok gewijd door aartspriester Van de Cruys. Den 26 Augusti 1728 wordt de kleine klok hergoten en door den landdeken gewijd. (Boek C.) - De klok berst, wordt hergoten en wederom gewijd den 1 September 1732. Zij woog 462 pond. Peter was Rheingraaf de Salm ; meter Henrica Theresia Rheingravinne de Salm. Het opschrift luidde : Três illustre seigneur jean domin. Alb. Rheingraff, comte de Salm, seigneur de Lippeloo, Maldere, etc. et três illustre dame Henriette Terese Rheingrave comtesse de Salm etc. (Boek C.). - Die klok berst opnieuw en wordt hergoten door Filip Roelant en weegt 446 pond ; zij wordt door kanunnik Foppens gewijd den 26 Juli 1741. Peter was de pastoor ; meter Elisabeth De Boeck.

    In 1759 wijdde E. H. Van der Donckt eene nieuwe klok van 453 pond. De helft der kosten zijn betaald geweest door de parochie ; en de andere helft door de kerk, welke ook beiden de klok onderhieden. Zij droeg voor opschrift I. Roelans met sijn twee soonen hebben mij gegoten tot Brussel 1759. Pastoor Cools vermeldt dat ten jare 1798 de klokken door de Franschen wierden gebroken of in stukken geslagen en medegenomen. Ten jare 1805 wierd er eene andere klok gegoten door Roelants van Brussel ; zij woog 518 pond ; waarvoor de parochie door rondhaling bijeengebracht heeft 138 brabandsche guldens, dat is omtrent 250 frs. ; de rest van de kosten zijn betaald geweest door burggraaf Karel de Beughem en zijne gemalin Theresia van der Fossen. Die klok wierd hier op 't kerkhof gegoten samen met eene klok voor de kerk van Beigem. De stukken der oude klokken in 1796 des nachts door eenige kloeke mannen van den wagen der Franschen gehaald en in den vijver van « den Hert » gesmeten, wierden er nu uitgehaald en in deze nieuwe klokken vergoten. Het opschrift was : Carolus de Beughem et Theresia van der Fosse coniuncti. - Ik ben gegoten door David Roelans 1805. In den grooten oorlog is die klok in stukken geslagen en in den grond gestoken om ze aan de roofzucht van den vijand te onttrekken. Later is de klokspijs aan Omer Michaux van Leuven door de kerk verkocht.

    Thans zijn er hier twee klokken. De groote klok gegoten te Leuven, op 23 October 1912, samen met die van Oetingen en Kobbegem, en gewijd, den 26 November daaropvolgende heet Maria en weegt 975 kilos. Van onder heeft die klok eene doorsnede van eenen meter en tien centimeters. Van den eenen kant staat er op gegoten een gekruiste Christus tusschen twee engelen, En daaronder de woorden : Me fudit Lovanii O. Michaux. - Van den anderen kant staat er op gegoten het beeld van den H. Stephanus tusschen twee rondens. Op elke dier rondens staat Voco, decoro, ploro. O. Michaux Louvain. Onder die drij figuren staat :

    Ecclesiae S. Stephani in Lippeloo.
    A. M. D. G.
    fieri et Mariam vocari me fecit
    Joannes Antonius Van Elsen pastor
    1912.

    Van onder op den rand staat er ingebeiteld : peter Mijnh. Arnold Van Ingelgem burgemeester. Meter Mevrouw Ferdinand Moretus de Bouchout. Boven staat er te lezen : Laudo Deum verum, Plebem voco, Congrego clerum, Defunctos ploro, Pestem fugo, Festa decoro.

    De kleine klok gewijd op 2n Sinksendag 1913, heet Jozef, heeft eene doorsnede van vier en negentig centimeters. Zij weegt 530 kilos. Zij draagt voor opschrift : Ik heet Jozef en ben ter eere Gods in 1913 voor de kerk van Lippeloo aangekocht met de giften van parochianen en anderen. Peter : Eerw. Hr. Kan. Th. Cooremans. Meter: Vr. Feyaerts-Coomans.

    Uit: “ de geschiedenis van Lippeloo, JA Van Elsen, 1932 ”

    09-06-2006, 21:19 geschreven door lippelo  


    05-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.9. Beschrijving van de meubelen en den kunstschat der kerk

    Beschrijving van de meubelen en den kunstschat der kerk. - De hooge autaar, in den stijl der renaissance is geplaatst in 1741. Als retabel heeft hij de H. Drijvuldigheid. De twee zijautaren, in denzelfden stijl, zijn van 1742. Op den autaar in den zuiderbeuk, waren vroeger uitgesteld de relikwieën van St. Antonius, abt, in eene vergulde en fraai gesneden houten kas welke in 1739 gegeven was door Mevrouw Blondel, kleindochter en erfgename van Mr de Alvarado en echtgenoote van Baron de Boneem. (Foppens. D.). - Thans prijkt er een houten beeld van S. Stephanus ; van welken tijd het is, heb ik nog niet gevonden.

    De koorgestoelten zijn van 1741 evenals het houtwerk rond de koor.

    De schoone kommuniebank dagteekent van 1758, uit den tijd van Pastor Van der Donckt. De kerk betaalde daarvoor 300 gulden.

    De biechtstoelen waarvan er een dagteekent van 1778 zijn versierd de eene met den Goeden Herder, en de andere met Sint Peeter den sleuteldrager.

    De predikstoel is gemaakt naar het model van dien van Liezele in den oorlog verbrand. Hij werd verveerdigd, in 1815, door Jacobus Boelpaep, inwoner van Lippeloo, en kostte 700 frank.

    De schoone toog in de sakristij is gemaakt in 1765 of kort daarna.

    De orgel, die in 1774 gemaakt is door den Gentenaar Van Petegem, kostte duizend gulden, en de kas omtrent 500. - De lijkdeur, de zijdeuren met de leuning van het hoogzaal zijn van 1766.

    Twee groote schilderijen hangen boven de biechtstoelen. De eene verbeeldt de Boodschap des Engels aan Maria en is op doek. De andere op paneel, die veel ouder is, vertoont een Kalvariëgroep. De afmetingen zijn : 2 meters hoog, en 1,46 m. breed. Onderaan staat het jaartal 158... en de handteekening des schilders. Alleen de beginletter R is nog duidelijk.

    In de pastorij was er nog een klein schilderijken op doek, dat Christus verbeeldde met zijn kruis in de hand. - 't Is in October 1914, bij het begin van den oorlog, verdwenen. 't Waren kenners die dat gestolen hebben want de eenvoudige omlijsting lieten ze hier.

    In de sakristij hangen twee doeken van beide zijden beschilderd, omdat ze voor processievanen hebben gediend. Ze verbeelden, de eene : De H. Drijvuldigheid en Onze Lieve Vrouw ; de andere : den H. Stephanus en S. Antonius, abt. Twee zulkdanige van twee zijden beschilderde doeken, hangen in de zaal van de pastorij ; ze komen ook voort van versleten vanen en wierden later omlijst. De onderwerpen zijn dezelfde als die van de honger genoemde, doch de uitvoering is van jongeren datum.

    De kerk heeft twee remonstransen, de kleine in verguld koper ; de andere, de grootste, is in zilver en wierd aangeworven in Augustus 1732. Zij is gemaakt te Antwerpen door Lambertus Van Geimert en weegt 94 onsen dat is omtrent drij kilos. Wij hebben ook twee zilveren miskelken ; de beste is Brusselsch werk van 1755. De kleine wierd in 1809 gegeven door juffr. Anastasia du Bois de Hoves. Daarbij twee cibories of kommuniekelken; de grootste heeft van onder in den voet het volgend opschrift, dat het jaartal 1687 uitmaakt : JosephUs PIssenIer CLaUstrI hUJUs sUperIor Me DonaVIt. - Misschien herwaarts gebracht door E. H. Spillemaekers of E. H. Couteaux die kloosterheeren waren van Baudeloo.

    De andere Communiekelk draagt geen opschrift.

    Verder hebben wij hier nog een zwart houten kasken voorzien van eenen draagriem. Het bevat tinnen kelken, tinnen ciboriën, 2 autaarsteenen, eene tinnen pateen. Kas en inhoud moeten gediend hebben in den Besloten tijd, op 't einde der 18e eeuw, als de kerken gesloten waren en de priesters van de eene plaats naar de andere moesten vluchten.

    Het klein relikwiekasken van St. Stephanus is gemaakt te Mechelen in 1755 door P. V. D., d. i. Petrus Van Deuren. Verder bezit de kerk nog een zilveren relikwiekasken van St. Antonius, abt, en de zilveren kronen van het Lieven-vrouwenbeeld en het Kindeken Jezus, met den scepter, rond 1700 in Mechelen gemaakt.

    Onder het ouder beeldhouwwerk van de kerk dienen vermeld : Het Christusbeeld in hout, dat buiten aan den zuidermuur der Kerk hangt, in het zoogenoemde Beenderhuisken ; - een houten Lieve-vrouwenbeeld, dat gebeiteld en geschilderd was, doch over tweehonderd jaren schrikkelijk verminkt is geworden, waaraan dan latten genageld zijn ten einde het te kunnen kleeden en zoo in processie te dragen. Dat is niet alleen in Lippeloo, maar op vele plaatsen van ons land uitgerecht. 't Was toen de mode ; - een houten beeld van den knielenden S. Stephanus ; - een tweede houten beeld van S. Stephanus, dat op den kleinen autaar in den zuiderbeuk staat ; - een houten beeld van S. Antonius, abt ; - een vergulde relikwiekas in hout, bekroond meteen borstbeeld van S. Antonius, abt.

    In 1722 moesten er geschilderde vensters in de kerk van Lippeloo bestaan ; zulks is af te leiden uit de nota aangaande den diefstal in de kerk waarover hooger spraak.

    In de laatste jaren, werden niet minder dan zestien nieuwe geschilderde kerkramen geplaatst. Zij verbeelden vooral de heiligen die in deze streek geleefd hebben tusschen dewelke de H.H. Berlindis, Gudula, Amelberga, Godelieve, Alena, Petrus Ascanus, Bernardus (met den Mariagroet te Affligem), Norbertus, Arnoldus, Karel de Goede, Jan van Ruisbroek. Zij werden geschonken door de parochianen en geburen.

    Uit: “ de geschiedenis van Lippeloo, JA Van Elsen, 1932 ”

    05-06-2006, 20:39 geschreven door lippelo  


    Archief per week
  • 24/09-30/09 2007
  • 20/11-26/11 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 26/09-02/10 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Blog als favoriet !

    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    tlissewegenartje
    www.bloggen.be/tlissew


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs