Pastorij. - De vorige pastorij of het curenhuis van Lippeloo stond op de Wipheide, misschien wel op de gronden welke liggen ten oosten van den weg loopende van den vredeboom tot aan den Taxweg, en ten westen van de Papenstraat, ten noorden van den vredeboom. Ze was voorzien van vischgrachten. Een stuk van 1651, bewaard in het aartsbisdom, zegt dat ze « te hoope gevallen was door tempestueuse winden en door den ouderdom ». In 1656 wierd van het bisdom toelating bekomen om op dezelfde plaats een huis te mogen bouwen op jaarschaar. Kapelaan D'aneau, in 1646 gestorven, bewoonde een huis ter plaatse waar nu de pastorij staat ; hij bouwde het door tusschenkomst van Jan Van Paesschen kerkmeester op eenen grond niet toebehoorende aan de kerk of cure van Lippeloo, maar niet geleende gelden van de kerk en armen. Rond 1600 was die grond bewoond door Joanna Lemmens. 't Was onder den eerw. Heer Fleurquin pastoor van Liezele en deservitor van Lippeloo dat de pastorij op de Heide was ingevallen.
In 1742, dus honderd jaar later, wierd er eene nieuwe pastorij gebouwd door den abt van Affligem, die 2100 guldens had gekost buiten de afbraak der oude pastorij van E. H. D'aneau. Die pastorij van 1742 was 8 meters breed, 13 meters lang, en had maar een verdiep.
De goederen der pastorij of Curegoederen, d. i. de goederen die de pastoor zelf bewerkte of verhuurde, beliepen tot 12 dagwand.
Buiten dat had de pastoor van Lippeloo het derde paart der tienden en daarenboven den 33en schoof. Die tienden en 33e schoof wierden ten tijde van Foppens geschat op 350 guldens 's jaars.
De pastorij in 1742 gebouwd wierd door de fransche overweldigers verkocht in 1798. Als pastoor Cools hier aankwam heeft hij die pastorij gehuurd voor drij jaren. Na die drij jaren heeft hij ze aangekocht voor honderd keizerlijke kronen, niet het inzicht ze gratis aan zijnen opvolger over te laten. - Den 3 Aug. 1810 liet hij ze aan de parochie over voor de som van 3000 frank of 1653 guldens en 15 stuivers.
Die pastorij is rond 1850 afgebroken tot op eenen meter hoogte en van twee verdiepen gemaakt, gelijk ze nog op den dag van heden is.
Uit: de geschiedenis van Lippeloo, JA Van Elsen, 1932
27-05-2006, 00:00 geschreven door lippelo 
|