Eind jaren 1940, begin 1950 nodigde Gaston Duribreux, een vergeten Oostendse auteur, alle schrijvers van Dietsche Warande & Belfort uit in zijn Hôtel du Parc. Telkens in mei, vóór het toeristische seizoen, gedurende verschillende jaren. Op de DW B-weekends in Oostende ontstond een unieke samenhorigheid.
Curatoren Koen Peeters & Koen Broucke vroegen aan hedendaagse auteurs om een nieuwe tekst te schrijven over Oostende, zelfs de geest van de vroegere ontmoetingen terug op te roepen.
In het speciale boeknummer van DW B lezen we bijdragen van Charlotte Mutsaers, Peter Verhelst, Peter Holvoet-Hanssen, Els Snick, Bernard Dewulf, Tom Sintobin, Stefaan Pennynck, Koen Peeters, Eric De Kuyper, Koen van Synghel, Charlotte van den Broeck, Guinevere Claeys, Maarten Inghels, Jelle van Riet, Pascal Verbeken, Hendrik Tratsaert, Bart Van Loo, Patrick Bassant, Hedwig Speliers, Maarten Tengbergen, Philip Van den Bossche, Kurt De Boodt, Paul Arnoldussen, Paul Demets, Heleen Debruyne, Sven Vitse en Peter Vermeersch.
De zoektocht naar het perfecte licht van luchten en zeeën ontmoeten we in de marines van Koen Broucke, en in de foto's van Koen Broos en van Harry Gruytaert, die wordt begeleid door teksten van Dirk Leyman.
"Oostende is de beste muze die men zich wensen kan."
"Oostende is een stad die gevallenen opraapt."
"Het raadsel van Oostende is nog door niemand opgelost."
"De marine is een zelfportret."
"Hooggestemd en toch eenvoudig, zoals alle waarachtige poëzie."
De veelkantigheid van Oostende wordt goed uitgebeeld door het 'Monument for a Wullok' van Stief DeSmet, in opdracht van Beaufort 2018 gemaakt op de Westelijke Strekdam. De ruwe buitenkant van de bronzen schelp met zichtbare lasnaden zal op termijn de kleur van de Noordzee krijgen, zoals een wulk past. Binnenin vind je de contemplatieve rust van een tempeltje, opgetrokken volgens de regels van de sectio divina, de gulden snede. (Hugo Bousset)
Het themanummer van Dietsche Warande & Belfort werd op zondag 10 juni 2018 feestelijk voorgesteld in KAAP/Vrijstaat O. op de zeedijk van Oostende.
Dietsche Warande & Belfort , nr. 2 juni 2018, 163ste jaargang
De behoefte aan creativiteit houdt de dichter voortdurend bezig, dag en nacht, bewust en onbewust.
'Woorden' stelt Van der Graft voor als een kudde 'latende schapen', die in hun weerloosheid en volgzaamheid beschutting zoeken bij hun 'herder', die hier de dichter is.
De dichter als 'taalherder'. De taalherder moet er over waken dat de woorden in vrijheid hun eigen weg kunnen gaan én hem steeds opnieuw komen herinneren aan zijn taak.
Willem Bernard (1920-2010) was een Nederlands theoloog, schrijver en vooral dichter die korte tijd Letteren studeerde in Leiden (1938-1939). Hij publiceerde onder het pseudoniem Guillaume van der Graft. Zijn zoon Benno Barnard is ook dichter.
Een Duitse officier wordt ingekwartierd bij een Fransman en zijn nichtje. De sfeer is ijzig. Geen woord wensen de Fransen met hun bezetter te wisselen. Maar gaandeweg raken de broer en zijn nicht in de ban van deze rijzige Germaan, die in niets beantwoordt aan het clichébeeld van de nazi. De stilte der zee kwam in de oorlogsjaren via via bij de ondergrondse Bezige Bij terecht. Tijdens het productieproces vielen de drukproeven in handen van de Gestapo. Twee drukkers en een typograaf werden gedood. Zo heeft deze kleine roman niet alleen het verzet tot onderwerp, maar is ook de ontstaansgeschiedenis daar nauw mee verweven.
JEAN MARCEL BRULLER (1902-1991) werkte tot het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog als illustrator. Hij ging in het verzet en werd in 1942 medeoprichter van de verzetskrant Les Éditions de Minuit. Hij publiceerde onder het pseudoniem Vercors, naar een belangrijke schuilplaats van het verzet.
" Het drama van een Wereldoorlog verbeeld in het decor van een eenvoudige keuken. Je hoort het vuur knapperen, de damp slaat van het doorweekte uniform van de Duitser. Tegenover zijn naïviteit wordt de harde, alles verwoestende realiteit van een oorlog voelbaar. Er is geen toenadering mogelijk. Zwijgen was zelden veelzeggender, koude nooit hartverwarmender. "
De derde Confituur Boekhandelsprijs ging naar 'De mensengenezer' van Koen Peeters.
Peeters, intussen voltijds schrijver, vertoeft veel in Oostende.
"De avonturen die ik daar beleef werken als een soort tijdscapsule. Ze zorgen ervoor dat ik kunstenaars als Claus of Permeke bijna kan aanraken- heel spannend."
Oostende - 'Finis Terrae' - stad van zelfportrettenschilders - Ensor, Silliaert en Herr Seele. Oostende is ook de geboorteplek van de vrouw van Peeters.
Sinds twee jaar gaan de schilder Koen Broucke en de schrijver Koen Peeters elke maand twee dagen naar Oostende om met mensen te praten. "Veel meer dan vroeger ga ik de deur uit en doe ervaringen op." Hij heeft wekelijks werkgesprekken op café - "Pas op wat je zegt. Ik schrijf alles op." Aantekeningen, foto's, krantenknipsels, ... verzamelt hij als grondstof - zoals zijn grote voorbeeld Seebald het zei 'Ich brauche das Material.'
De Oostendse ervaringen zullen uitmonden in een tentoonstelling in Mu.Zee en volgend jaar in een roman over een schilder op zoek naar zichzelf in Oostende.
In het Parkhotel in Mariakerke, jarenlang uitgebaat door Gaston Duribreux, een ten onrechte vergeten auteur, doet hij een echte ervaring op. Duribreux schreef als geen ander over de zee, voor hem was de zee een volwaardig personage. Als diepgelovig man associeerde hij de zee met God, die voor hem, net als de zee, een vaste waarde was en tegelijk iets potentieel noodlottigs had. Zijn boek 'Het wrede spel' is rijp en aangrijpend. Tijdens zijn bezoek aan het Parkhotel komt hij in de kamer waar Duribreux aan een zelfgetimmerde tafeltje voor het raam plaats nam om in de wintermaanden te schrijven. Zijn zonen Yanty en Paul legden een deken om zijn bovenlijf en zetten hem hun vaders hoed op! Hij maakte contact met vervlogen jaren en met de schrijver, hij kon hem bijna aanraken.
Het nieuwe nummer van DWB is integraal aan Oostende gewijd. Daarmee blijkt het blad terug op een traditie die schrijver Gaston Duribreux
eind jaren 40, begin jaren 50 in het leven riep: een bijeenkomst van alle schrijvers van Dietsche Warande & Belfort in zijn Oostendse Hôtel du Parc. Op 10 juni om 11 uur kunt u de feestelijke voorstelling bijwonen van dit speciale themanummer. Geen betere plek daarvoor dan Vrijstaat O. op de zeedijk in Oostende.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar https://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar https://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op https://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!