WORD JE VAN LEZEN EEN BETER MENS?
In ' Wat de lezer leert. Filosofen over het nut van literatuur ' zoekt filosofe en schrijver Leen Verheyen naar antwoorden.
Waarom lezen we eigenlijk literatuur én waarom is dat belangrijk?
Fictie wordt al te gemakkelijk weggezet als tijdverdrijf of escapisme omdat het niet over de realiteit zou gaan. Toch voelt iedereen die zelf leest intuïtief aan hoe relevant fictie is.
Opmerkelijk is dat in de rechtspraak gebruik wordt gemaakt van literatuur: een leesstraf opleggen!
Een Belgische politierechter veroordeelde in 2012 een wegpiraat tot het lezen van de roman Tonio van A.F.Th. van der Heijden over het verlies van diens zoon in een verkeersongeval. Ook een Amerikaanse rechter veroordeelde enkele tieners die vandalisme hadden gepleegd tot het lezen van twaalf literaire klassiekers. Maakt lezen ons ethischer en vergroot het ons inlevingsvermogen?
Maakt lezen je een beter mens?
Literatuur speelt een belangrijke rol in hoe we de wereld begrijpen omdat ze gaat over thema's die ons allemaal aanbelangen: liefde, dood, morele dilemma's, ... Literatuur gaat over onbeantwoordbare vragen: wat betekent het om goed te leven?
Je verwerft geen kennis door te lezen, maar zonder concrete antwoorden te formuleren biedt literatuur wel nieuwe perspectieven.
12-10-2019, 12:12 geschreven door Fernand Vyvey 
|