Op dinsdag 5 februari werden we door L5 en L6 uitgenodigd op hun Europese landenmarkt.
We luisterden er naar een boel interessante weetjes over landen die we al een beetje of nog helemaal niet kenden. We speelden een leuk spel of testten onze kennis in een quiz en we konden ook proeven van de plaatselijke specialiteiten... mmm...!
BEREIDING Je weegt 500g bloem op de weegschaal en doet dit in een grote kom. Voeg er de suiker, het bakpoeder, het puddingpoeder, het snuifje zout en het geschraapt vanillezaad aan toe. De boter laat je zachtjes smelten op het vuur, maar het mag niet verkleuren. Je giet de gesmolten boter bij het bloemmengsel. Meng dit goed en voeg er de 6 eieren aan toe. Mix dit alles gedurende 1 minuut. Het wafeldeeg is klaar , maar moet nog 1 uur in de koelkast opstijven.
EN DAARNA ...................... BAKKEN
je schept met een eetlepel een balletje deeg en legt het op het wafelijzer . Laat ze eventjes bakken en met een prikvork neem je ze uit het wafelijzer. Je laat ze afkoelen op het rooster......... SMAKELIJK!
RECEPT 1. Bouillon maken Zet water op en voeg wortelen, ui, prei en selder toe. Voeg de peperbollen, kruidnagel en laurierblaadjes toe en een snuifje zout. Breng aan de kook en voeg dan pas de kip toe. Laat ongeveer 40-45minuten zachtjes koken. Verwijder de kip en zeef de bouillon. Dat is de basis voor vol-au-vent. Verwijder het vel van de kip en pluk het vlees van de kip. Hou apart.
2. Saus maken Maak de roux met boter en bloem. Voeg dan zachtjes de bouillon toe en dan room. Zachtjes roeren tot de saus zich bindt. Voeg een scheutje madeira toe.
3. Balletjes Meng gehakt, ei, broodkruim en peper en zout en maak er kleine balletjes van. Kook die even in wat bouillon tot ze komen bovendrijven. Hou dan apart.
4. Champignons Versnijd de champignons in kwartjes en bak aan in boter met wat look. Kruiden met peper. Hou apart.
5. Bouchees Even verwarmen in de oven. 10-tal min op 120°C.
6. Afwerking Doe alle ingrediënten nu in de saus (kippenstukken, balletjes, champignons). Kruid eventueel bij met peper en zout en pers 1 citroen uit. Nog even omroeren en in en over de bouchees opscheppen en ... klaar!
WERKWIJZE Verwarm de oven voor op 200°C en schuif het rooster midden in de oven. Vet een bakvorm in met boter. Breek de chocolade in stukjes en smelt die op een heel laag vuur. Geregeld roeren tot alles goed gesmolten is. Voeg dan de boter toe en roer tot die gesmolten en vermengd is met de chocolade. Klop de eieren met de suiker en de vanillesuiker. Voeg beetje bij beetje de gezeefde bloem toe. Spatel de warme chocolade door het mengsel. Giet nu het beslag in de bakvorm. Bak de taart 20minuten in de oven. Voor je de taart er uit haalt, zet je een bak met koud water en ijsblokjes klaar. Haal de bakvorm met de taart uit de oven en zet die meteen in de bak koud water. Laat de taart verder afkoelen.
Heel lekker bij de taart is een bolletje vanille-ijs of slagroom.