Toen ik hoorde dat wij een voorstelling mochten maken rond de bouwsteen 'ruimte' had ik echt iets in mijn gedachten rond, vrijheid, vliegen, lucht,... En ik had zelf al een klein scenario in mijn hoofd. Maar hoe meer en meer ik erover nadacht, hoe minder ik achter mijn eigen idee stond om daarover een voorstelling te maken. Vervolgens probeerden we tal van andere manieren om toch maar tot een onderwerp te komen. Dat verliep vrij moeizaam vond ik en alles kwam zeer traag op gang Tot dat Alexander een boeiend prentenboek had gevonden achter de glazen deur. Dit prentenboek ging over een wasmachine. We begonnen allemaal te fantaseren wat er zo al in een wasmachine gebeurt en al vrij snel kwamen we tot tal van ideeën!
In het begin was het voor mij vrij moeilijk om me zo volledig te geven, want buiten de toneelstukken op sneeuwklassen, heb ik nog maar bitterweinig op een podium gestaan. Maar na meerdere keren oefenen, begon ik mij al meer op mijn gemak te voelen. Ik moet eerlijk zijn en ik vind dat wij een geslaagde theatervoorstelling hebben neergezet. Wij zochten met zn allen naar manieren om alle aspecten van muzische vorming aan bod te laten komen. En dit lukt toch vrij goed:
-muziek: Alle liedjes hebben wij zelf ingezongen en werden door Alexander geschreven. Joke en ik maakten een ritmisch muziekstukje (percussie).
-woord/poëzie: Alexander en Hanne hadden een woordenwisseling tijdens de voorstelling die via cadansen, intonaties en rijm werden voorgesteld.
-dans/beweging: Onze voorstelling was overgoten met dans en beweging, op elk liedje hadden wij een dans die vooral Steffi in elkaar had gestoken.
-beeld: We maakten decors en kostuums die te maken hadden met onze voorstelling, we maakten een enorm grote wasmachine, en een wasmachine op werkelijke grote. Ook maakten we kostuums voor de voorstelling. Vooral Steffi en ikzelf hielden ons daarmee bezig.
Ik ben zeer tevreden over het resultaat van onze voorstelling, ook de kinderen en mentoren van onze stageschool De boomhut waren dol enthousiast.
Het productieproces is niet altijd verlopen zoals ik had verwacht, soms waren er onenigheden, afspraken die plots niet doorgingen of niet werden nageleefd (stiptheid). Uiteraard is het logisch dat in een groepswerk de één al wat meer doet dan een ander, maar soms had ik het daar tijdens de keuzemodule toch erg moeilijk mee. Maar over het algemeen mag ik niet klagen, want alles viel uiteindelijk op zijn plooi en onze voorstelling mocht er zijn.
Ik vond dat wij een zeer toffe groep hadden. Ieder van ons had zijn talenten; Joke en Alexander zijn zeer goed in muziek, zij zochten samen naar liedjes die we konden gebruiken tijdens de voorstelling en Alexander wist er steeds weer een mooie, passende tekst bij te vinden. Steffi kan enorm goed dansen en choreografieën uitwerken, die ze vervolgens aanleerde aan ons. Dat deed ze op een uitmuntende manier, want een dansje aanleren aan mij is niet zo van zelfsprekend J Ikzelf kon me vrij goed vinden in het uittekenen van de kostuums en decors. En Hanne haar troef was dat ze zon beetje van alle markten thuis was, ze kon ons dan ook telkens bijspringen.
Dit alles was dan ook tijdens het uitwerken van de workshops en ateliers vrij handig. Elk van ons nam een domein van het muzische voor zijn rekening. (Alexander drama, Joke muziek, Steffi dans en beweging, Ik (Emmie) beeld) Hanne hielp steeds waar nodig.
Wat ik het moeilijkst van al vond, was onze bouwsteen Ruimte. Het was niet altijd evident om ruimte in onze voorstelling, workshops, ateliers te steken. Vooral voor drama en muziek leek me het vrij moeilijk om daar ruimte in te steken. Gelukkig hadden we twee mensen in onze groep die er wel wat van kenden!
Ik ben ervan overtuigd dat ons project voldoende vernieuwend was, ik heb zelf nooit dergelijke voorstelling gezien. En in mijn lagere school nooit zon muzische project gehad. We merkten dat onze mentoren, directeur en leerlingen van de stageschool enorm tevreden waren. Dat hoorden we aan de lovende commentaren en de vele bedankingen.
Voor mij leverde dit project alleszins veel vernieuwende muzische inspiratie op. Ik wist niet dat je rond één bouwsteen zoveel kon doen. Door de samenwerking met de andere leden van mijn groep, en de vele ideeën van de docenten, is mijn visie op muzische werken in het algemeen enorm toegenomen! Ik heb zeer veel bijgeleerd door deze module en kan ontzettend veel meenemen naar later toe! Als ik nu een onderwerp hoor, waarrond ik bijvoorbeeld op stage moet werken, ga ik meteen gaan brainstormen Wat kan ik allemaal doen?, terwijl dat voorheen was : Help! Wat kan ik daarmee doen?. Ik heb ook geleerd dat wanneer je samen zit met anderen, je veel bijleert! Je gaat samen opzoek naar dingen, je werkt het samen uit. Je komt tot een veel mooier geheel als je samenwerkt met anderen. En voor mij is dat een hele verrijking, want ik weet van mezelf dat ik graag veel voor mijn eigen rekening neem, en nu weet ik dat het ook anders kan
Ik vond de gehele keuzemodule een enorm boeiende ervaring en unieke kans!
Deze morgen werkte ik verder aan de pecha kucha voorstelling. Deze is nu af, vervolgens verdeelden Joke en ik de tekst en de dia's. Nu wordt het flink oefenen!
In de namiddag verzamelde ik alle bestanden die op cd-rom gezet moesten worden. Wat toch wel wat tijd in beslag nam... Zeker het op cd-rom zetten, was voor mij nieuw ... Dat ging gepaard met heel wat gesukkel...
's Avonds maakte ik mijn reflectie van de voorbije keuzemodule, oefende ik mijn pecha kucha in en verzamelde ik al mijn materiaal voor mijn kijkkast. Hopelijk wordt het morgen een geslaagde evaluatiedag...
Deze middag werkten Joke en ik lustig verder aan onze 'pecha kucha'. We zochten bruikbare en passende foto's, want we waren eigenlijk wat verkeerd te werk gegaan. We hadden vooral tekst in onze powerpointpresentatie en dat was niet de bedoeling van een pecha kucha. Hij is zo goed als af, morgen zal ik me storten op het afwerken van de presentatie en uitzoeken hoe ik ervoor zorg dat elke dia 20 seconden blijft staan, want vandaag had ik blijkbaar iets verkeerd gedaan, wat er voor zorgde dat onze powerpoint in 5 seconden volledig was afgespeeld... en dit zou maar een zeer korte presentatie zijn anders...
Vandaag was een zeer leuke dag! Ik had een hele toffe groep om mee te werken. De leerlingen waren zeer enthousiast en erg geïnteresseerd in de verschillende technieken die er bestaan om ruimte op je blad papier te creëren. Ik ging met hen op zoek in prentenboeken naar ruimte in tekeningen. We vonden een 7-tal verschillende technieken (enkele meer dan voor het 1ste, 2de en 3de leerjaar) - van licht naar donker - van groot naar klein - van detail naar grof - schaduwen - 3D - overlapping - afsnijding Ik leerde hen dat je ook met kleurpotloden mooie effecten kan maken door te mengen, overgangen te maken, met licht en donker te werken... Dit mochten ze uitproberen op een blad papier. Voor mij was het gelijk wat ze tekenden, maar ze moesten de verschillende technieken gebruiken die ze leerden. Ik moest duidelijk zien dat er ruimte in de tekeningen zat.
Vervolgens kregen ze van mij de opdracht voor het toonmoment; kledij tekenen op een originele manier. Én er voor zorgen dat er ruimte, speling in de kledij zat. De gemaakte werkjes presenteerden we aan een waslijn...
Deze morgen had ik wat schrik dat de leerlingen van het 4de, 5de en 6de leerjaar onze voorstelling wat te kinderachtig zouden vinden, maar dat was voor niets nodig. Integendeel! De leerlingen waren zelf nóg enthousiaster dan vorige week! De voorstelling was alleszins een succes! We kregen zeer veel complimentjes van leerlingen, leerkrachten en andere stagiaires. Dat doet deugd!
De workshops verliepen ook heel goed! Enkele sfeerbeelden...