Deze middag gingen we naar het provinciedomein 'Boverbos', waar we uitleg kregen over de muzische koffers die ter beschikking waren. Eerlijk gezegd wist ik niet dat er muzische koffers bestonden (op de fluokoffer na), ik wist wel dat er werokoffers waren bij de provincie. Dus voor mij was het zeker interessant, we kregen ook een boekje met daarin de verschillende muzische koffers. Dit boekje houd ik zeker bij naar later toe, je weet nooit dat ik eens een thema of project heb, waar ik één van de muzische koffers kan gebruiken, of als ik zelf eens een project wil opstarten rond een muzische koffer...
Na de uitleg over de muzische koffers haastten wij ons naar het station, want daar moesten wij onze trein halen richting Gent. In Gent aangekomen zochten we nog snel een frituur om toch iets binnen te hebben voor we het theater binnen gingen. Het was een nieuwe ervaring voor mij om deze hedendaagse muziek, dans... te interpreteren voor mij. Eerlijk gezegd ik begrijp er nog steeds niet zo heel erg veel van, maar ik moet eerlijk zijn; ik ben vrij blij dat we deze kans kregen om naar deze 'speciale' voorstelling te gaan kijken, want uit mezelf zou ik hier nooit naar toe gaan. Het was een leuke avond!
Deze morgen spraken we om kwart voor 8 af aan De boomhut. Eerst ging ik naar mijn 'kliederkot' en zette ik mijn materiaal klaar die ik die dag nodig had. Om 20 voor 9 kwamen de eerste kinderen naar de grote zaal, waar we hen in groepen indeelden.
Eerst deed ik met mijn leerlingen (17 kinderen) een kennismakingsronde, want ik moest er tenslotte toch een gehele dag mee werken, en dan ken ik hen liefst bij naam. Ik vroeg hen waarrond we gisteren werkte en waarrond we vandaag ook opnieuw zouden rond werken. Ik vertelde hen wat er vandaag van hen werd verwacht en overliep snel eens de dag.
Vervolgens verzamelden we ons rond de instructietafel, waar we in prentenboeken keken en ik hen liet aanduiden hoe de tekenaar ruimte op zijn blad probeerde te creëren. Ik liet zoveel mogelijk uit de kinderen zelf komen, want zo onthouden ze het het best. Dan toonde ik hen met één enkel potlood de verschillende technieken om ruimte op je blad papier te creëren. Voor de eerste graad en het derde leerjaar, beperkte ik me tot een 4-tal technieken; - schaduwen - van detail naar grof/wazig - van groot naar klein - van licht naar donker Ik liet hen op een blad papier allerlei dingen tekenen, door elkaar, ze moesten slechts met 1 ding rekening houden en dat was er op te letten dat er ruimte zichtbaar was op hun blad. Ik merkte dat het voor sommigen wel moeilijk was, er waren 1 jongentje van het eerste leerjaar, die het totaal niet onder de knie had. Maar ikzelf vond hem ook wel erg klein voor een eerste leerjaar. Dus het had best gekund dat hij een jaar had overgeslagen, maar dus in zijn motoriek nog neit helemaal mee was... Maar bij andere leerlingen was ik dan weer erg verrast. Er waren zeer mooie resultaten. Er waren er zelf 2 (wel van het derde leerjaar) die reeds met afsnijding en overlapping werkten. Ik had daar bewust nog niet teveel over verteld, omdat dit vrij moeilijk is, daarom was ik wel erg geschrokken en dus aangenaam verrast!
Na de speeltijd legde ik hen de opdracht uit en konden de leerlingen aan de slag. De meeste leerlingen waren voor de middag nog niet klaar met hun werk en kregen na de middag nog even de tijd om verder te werken. De leerlingen die reeds klaar waren, hielpen mij om de werkjes en enkele kledingstukken aan de waslijn te hangen (die gespannen was door de ruimte). Op het einde van mijn atelier besprak ik met de leerlingen de werkjes en vroeg ik hen wie tijdens het toonmoment iets wilde vertellen wat wij die dag hadden gedaan. Er waren 3 leerlingen die iets wilden vertellen.
Tijdens het toonmoment konden we genieten van de verschillende ateliers en ik merkte dat de leerlingen het leuk vonden en er duidelijk iets van hadden opgestoken!
We spraken reeds om 7.30uur af aan het KHBO, waar we aan een avontuur begonnen wanneer we met de reuze wasmachine van het KHBOgebouw richting De boomhut wandelden. We kregen zeer veel bekijks van de andere weggebruikers! Toen we daar aan kwamen zetten we alles klaar voor onze workshops, en voor de voorstelling. Ik ging op zoek naar klei en die vond ik wel vrij snel in het eerste leerjaar. Ik zette alles klaar in mijn 'kliederkot'. Ik stelde een U-vorm op voor de banken en had ook nog ruimte om in een kring te praten met kinderen (een andere ruimte waar er stoelen in een kring stonden. Terwijl ik mijn lokaal klaarzette, keken de anderen voor de muziekinstallatie. Er was toch even paniek wanneer bleek dat de muziek niet echt luid kon staan. Gelukkig kwam er een redder in nood op het laatste moment en bleek er slechts 1 knopje verkeerd te staan.
Toen kwam het langverwachte moment... onze voorstelling spelen! Man, was ik even zenuwachtig! We speelden de voorstelling (we zongen niet live, omdat het niet op alle liedjes haalbaar was, bijvoorbeeld Jokes introliedje, was veel te hoog om zo luid te kunnen zingen en Alexanders 'Pak hem dan' liedje was dan weer te laag om te luid te zingen'. Daarom verkozen we om gewoon extra luid mee te zingen met de muziek die speelde door de boxen. En eigenlijk was het een geslaagde voorstelling vond ik, de kinderen waren alleszins laaiend enthousiast!
Na onze voorstelling werden de leerlingen ingedeeld in groepen (Hanne had de groepen ingedeeld op voorhand; klasdoorbrekend). En gingen de leerlingen mee met hun aangestelde persoon (ofwel Alexander, ofwel Joke, ofwel Steffi, ofwel ikzelf). Ik ging met mijn leerlingen naar het 'kliederkot' waar ik aan mijn workshop begon. Het verliep eigenlijk zeer vlot, de leerlingen vonden het leuk om met klei te werken en ze begrepen ook goed hoe ik de bouwsteen 'ruimte' ter sprake wilde brengen. Dit deed ik door hen zeer specifiek te laten verwoorden waar hun -uit klei geboetseerd- kledingstuk lag in de wasmachine. Na de eerste workshop, bracht ik de leerlingen naar hun klas terug, want het was reeds tijd om te eten.
Tijdens de middagpauze, ruimde ik het lokaal wat op en zorgde ik dat alles klaar lag voor de volgende workshops.
Na de middag was het tijd voor de tweede workshop, na de tweede workshop brachten we de kinderen terug naar de grote zaal waar we dan de volgende groep kinderen meenamen. Eigenlijk was dit wel vrij goed georganiseerd, want we konden de leerlingen moeilijk alleen laten doorschuiven. In de namiddag ging alles vrij snel en de leerlingen vonden het wel vrij tof geloof ik!
Na de workshops gingen de leerlingen opnieuw per klas zitten, 1 klas ging bij Steffi zitten, 1 bij Alexander en 1 bij Hanne, daar moesten de leerlingen hun top -3 op een blaadje zetten (ofwel beeld, muziek, drama of dans). Terwijl gingen Joke en ikzelf ons lokaal opruimen en materiaal zoeken voor de ateliers de volgende dag. Joke ging op zoek naar muziekinstrumenten, ik naar kleurpotloden en verf.
's Avonds verdeelden we de leerlingen in 4 groepen, we probeerden zoveel mogelijk rekening te houden met de keuzes van de kinderen, maar uiteraard was het niet mogelijk om iedereen zijn eerste keuze te geven. Het was wel mogelijk om iedereen zijn eerste of tweede keuze te geven.
Het was een leuke dag!
Meneer Crul nam foto's tijdens onze voorstelling, en Hanne tijdens de workshops, jammer genoeg was mijn batterij leeg, en konden er dus geen foto's meer worden gemaakt van mijn workshop...volgende week komt het inorde