Nieuws Egypte - Archeologen stuiten op tombe van onbekende farao
Wetenschappers hebben in Egypte de tombe en stoffelijke resten van een tot voor kort onbekende farao ontdekt. De farao die de naam Woseribre Senebkay droeg stierf rond 1650 voor Christus.
De tombe van de farao telt vier kamers. De grafkamer is beschilderd met afbeeldingen van verschillende godinnen. Op de muren van de grafkamer ontdekten de onderzoekers de naam van de onbekende farao. Hij wordt er beschreven als koning van Opper- en Neder- Egypte, Woseribre, de zoon van Re, Senebkay. Rovers
Waarschijnlijk heeft de tombe van de farao heel lang geleden al bezoek gehad van grafrovers. En die gingen niet halfslachtig te werk. Ze haalden de mummie uiteen en namen heel wat kostbaarheden mee. Ondanks dat is het skelet van de farao toch goed bewaard gebleven. Een analyse van de resten wijst erop dat de farao ongeveer 1.75 meter lang was en tussen zijn 45e en 50e stierf.
Abydos dynastie
Met de ontdekking van deze farao komen de onderzoekers een hele nieuwe dynastie op het spoor. Archeologen vermoeden al langer dat er gelijktijdig met de vijftiende en zestiende dynastie sprake was van een onafhankelijke derde dynastie: de Abydos dynastie. Het bestaan van deze dynastie is met de vondst van deze farao bewezen. Senebkay is waarschijnlijk één van de eerste koningen uit deze dynastie.
Wellicht vraagt u zich af hoe we deze dynastie uit het oog zijn verloren. De onderzoekers kunnen dat wel verklaren. Dit koninkrijk lag in het zuidelijke deel van Midden-Egypte, tussen twee grotere koninkrijken in. Het lag daarmee economisch gezien vrij geïsoleerd en de middelen van het koninkrijk waren beperkt. Dat blijkt ook wel uit de tombe van Senebkay. Deze is qua omvang bescheiden en de kist waarin Senebkay rustte was uit de tombe van een andere farao gehaald en als het ware gerecycled. Het is niet verwonderlijk dat dit bescheiden koninkrijk in de geschiedenis vrij snel vergeten is.
Nieuws Egypte - Belgen ontdekken graf van belangrijke medewerker farao Ramses II
Belgische archeologen hebben in Egypte het graf van vizier Khay ontdekt, die ongeveer vijftien jaar lang gediend zou hebben onder farao Ramses II. Een deel van het ongeveer 3.200 jaar oude graf is een ondertussen grotendeels vervallen piramide in lemen baksteen. Dat meldt het Egyptische bestuur voor Oudheid.
Volgens berekeningen van de archeologen was de piramide oorspronkelijk vijftien meter hoog. Het graf werd in Sheikh Abd el-Qurna, in de omgeving van Luxor, blootgelegd. In het graf werd een reliëf ontdekt dat de vizier afbeeldt terwijl hij een godheid huldigt.
Over het leven en werk van deze belangrijke hofbeambte, van wie ook al standbeelden opgegraven werden, hadden egyptologen al enige kennis. Waar zijn graf lag, was tot dusver echter onbekend.
Nieuws Egypte - Zeldzaam houten beeld van farao ontdekt
Een bijzondere vondst in Egypte vertelt ons meer over de rituele activiteiten van de oude Egyptenaren tijdens het Osirisfestival.
Een team van de University of Toronto heeft een kapel teruggevonden waarin de god Osiris vereerd werd. In de kapel werd een houten beeld van een koning ondekt. Ook vonden de onderzoekers een monument met daarin de overblijfselen van meer dan 80 dierlijke mummies. Het houten beeld stelt mogelijk de vrouwelijke koning Hatsjepsoet voor. Het zou gebruikt zijn tijdens een ceremonie die deel uitmaakte van een festival waarbij het hiernamaals van Osiris centraal stond. Tijdens de ceremonie droegen priesters houten beelden van koninklijke voorouders en goden naar kistjes in de kapel.
Festival
Veel oude Egyptenaren, van alle rangen en standen, bouwden kapellen en monumenten langs de route die de stoet tijdens het festival liep. Dit deden zij om hun deelname aan het feest en hun band met Osiris te vereeuwigen. Er mocht echter niet te dicht bij de route gebouwd worden, anders riskeerde men de doodstraf. De onderzoekers denken dat de elite wel toestemming had om dicht langs de route te bouwen. De gevonden offerkapel, die dateert uit ergens tussen 1990 en 1650 voor Christus, staat namelijk zeer dicht tegen de weg aan. Volgens onderzoeker Pouls Wegner laat de vondst zien dat minimaal één zon soort kapel in het dichtbebouwde gebied mocht staan en zelfs na 800 jaar na de constructie ervan, offers ontving.
Hatsjepsoet
Hatsjepsoet werd in stenen beelden vaak weergegeven als man. De farao kleedde zich waarschijnlijk ook zo. Dit deed zij omdat de Egyptische farao een zoon zou zijn van de god Amon-Ra. Het houten beeld dat gevonden is, heeft echter een smallere taille dan normaal en een fijne kaaklijn. Kenmerken die haar vrouwelijkheid weergeven. Het is één van de weinig koninklijke houten beelden die er bestaat.
In een offer kapel in Abydos in Egypte is een houten beeld van een koning gevonden. Mogelijk stelt het beeld de vrouwelijke farao Hatsjepsoet voor. De foto is gemaakt door Mary-Ann Pouls Wegner van de University of Toronto.
Dieren
Het team vond ook een veel groter gebouw dat waarschijnlijk dienst deed als een tempel of een koninklijke kapel uit de Ramessidische periode (1200-1050 v.Chr.). De onderzoekers denken dat het gebouw, lang na zijn aanvankelijke constructie, opnieuw werd gebruikt als depot voor mummies van dieren tijdens het festival. Zij vonden namelijk een hoop dierlijke botten en resten van linnen. Er werden twee katten, drie schapen of geiten en minstens 83 honden ontdekt. Een aantal dieren leek hersteld te zijn van verwondingen. Dit wijst erop dat de oude Egyptenaren de dieren verzorgden alvorens deze aan de god Wepwawet werden geofferd. Wepwawet speelde een belangrijke rol tijdens het Osirisfestival: hij was de leider van de stoet en de beschermer van de begraafplaats.
De vondst, die gedaan werd in Abydos in Egypte, is bijzonder. Het geeft nieuw inzicht in hoe de oude Egyptenaren het hiernamaals van de god Osiris vierden. Ook het houten beeld dat mogelijk farao Hatsjepsoet voorstelt, is een zeldzame vondst. Eerder werden slechts een klein aantal van zulke beelden gevonden.
Nieuws Egypte - Mysterieuze farao herontdekt op deurpost
We kenden hem alleen maar uit documenten: Sénakht-en-Re. Maar nu zijn ook sporen uit zijn leven teruggevonden.
Sénakht-en-Re: de naam kenden archeologen al. Die komt namelijk terug in drie documenten die allen één of twee eeuwen na de dood van de farao zijn opgesteld. Maar verder wisten we helemaal niets van deze mysterieuze heerser. Een nieuwe vondst brengt daar nu echter verandering in.
Deur
Wetenschappers waren bezig met opgravingen rondom de tempel van Ptah toen ze op de resten van een kalkstenen deurpost stuitten. Deze bleek onderdeel uit te maken van een gebouw. Op de deurpost werden hiëroglyfen aangetroffen. De deurpost is meer dan twee meter hoog en weegt bijna een ton. Uit de hiëroglyfen blijkt dat de deur aan de zonnegod Amon-Re werd opgedragen. Ook staat op de deurpost beschreven wie het gebouw tot stand liet komen. En dat is u raadt het al farao Sénakht-en-Re.
Titels
Het is voor het eerst dat er in Egypte sporen uit het leven van de farao worden teruggevonden (ook de tombe van de farao is nooit gevonden). Dankzij deze vondst zijn de onderzoekers dan ook een stuk wijzer geworden. Zo kunnen ze de farao nu eindelijk op de juiste plaats op de tijdlijn plaatsen. Het gebouwtje stamt namelijk uit de zeventiende dynastie (1634 tot 1543 voor Christus). Ook is nu met zekerheid te stellen dat Sénakht-en-Re echt een farao was. Op de deur wordt hij beschreven als Horus Koning van Opper- en Neder-Egypte en Zoon van Ra. De onderzoekers benadrukken dat het heel bijzonder is dat een farao aan de hand van één object met daarop al zijn titels kan worden geïdentificeerd.
Voor de oude Egyptenaren was deze farao waarschijnlijk heel belangrijk: hij werd gezien als één van de grondleggers van het Nieuwe Rijk. Dit is een periode die ongeveer van 1550 tot 1070 voor Christus duurde en volgde op de Tweede Tussenperiode. In laatstgenoemde periode was een groto deel van Egypte in handen van de Hyksos. Zij werden echter ergens rond 1568 voor Christus uit Egypte verdreven.
Nieuws Egypte - Talloze vondsten bij Egyptische Abydos
Afgelopen zomer heeft een team archeologen allerlei vondsten gedaan bij Abydos, een historische Egyptische stad. Ze vonden onder andere een reeks dierenmummies en een houten beeld dat waarschijnlijk een representatie van de farao Hatsjepsoet was. Het is één van de meest waardevolle opgravingen in Egypte tot nu toe.
De opgravingen werden uitgevoerd door een team onder leiding van Mary-Ann Pouls Wegner, een professor aan de Universiteit van Toronto. Volgens haar bieden de vondsten een diep inzicht in de historische stad Abydos, dat vroeger als een heilige plaats werd beschouwd. Zon vijfduizend jaar geleden zouden Egyptische koningen zelfs gekozen hebben begraven te worden bij Abydos. Osiris, de Egyptische god van de onderwereld, zou daar namelijk ook begraven zijn. Eén van de grotere tempelconstructies in de stad werd dan ook beschouwd als een eerplaats voor Osiris en zijn vrouw Isis, de godin van vruchtbaarheid en magie. Elk jaar werd een groot feest georganiseerd waarbij een beeld van Osiris via een aangelegde processieroute naar de tempel werd gedragen. Er is een hele gave verwijzing aanwezig op materiaal uit het Middenrijk (4.000 tot 3.600 jaar geleden) naar het geluid van gejubel, aldus Pouls Wegner. Aan deze processieroute werd tevens een kapel van ca. 3.600 jaar oud gevonden.
Dierenmummies
Het team vond ook een monumentaal gebouw met een reeks kamers. Inscripties op de twee meter dikke muren verwijzen naar Seti I, een farao die ca. 3.200 jaar geleden over Egypte heerste. Tezamen met het feit dat de stenen van de muren identiek zijn aan die van een nabije tempel die voor Seti I is gebouwd, concluderen de archeologen dat dit een religieus gebouw voor de farao was. In één van de kamers van het gebouw vond het team minstens 83 dierenmummies, met name die van honden, van meer dan 2.000 jaar oud. Pouls Wegner denkt dat de mummies afkomstig zijn van een nog onontdekte oudere tombe. Bovendien zou de aanwezigheid van zoveel honden een verwijzing zijn naar Wepwawet, een jakhals god die voor de komst van Osiris werd vereerd in Abydos.
Faraobeeld
In een aangrenzende kamer vond het team een houten beeld van 65 centimeter hoog. Het beeld draagt een nemes, een gestreept hoofddoek dat door faraos werd gedragen in het Oude Egypte. Volgens Pouls Wegner zijn dergelijke beelden erg zeldzaam. Het beeld wijkt bovendien af van de beelden uit dezelfde periode omdat het een zeer dunne taille heeft. Het team vroeg zich derhalve af of dit een beeld van de enigste vrouwelijke farao Hatsjepsoet is. Van haar is er nog nooit een houten beeld gevonden, volgens Pouls Wegner. Ook al werd ze vaak [in beelden van haar] als een man afgebeeld, was er toch vaak een knipoog naar haar vrouwelijke lichaam in de vorm van een dunnere taille, aldus de archeologe.
Twee Tombes
Verder vond het team twee tombes. Eén ervan werd in hetzelfde gebouw gevonden als de mummies en het beeld. In de tombe vonden de archeologen meerdere oesjabti beeldjes, ook wel shabti genaamd. In het Oude Egypte werden deze beeldjes in de tombe van een persoon begraven om voor hen te werken in het hiernamaals. De archeologen concludeerden dat er een priester in de tombe had gelegen, tezamen met 58 grafbeeldjes. Ze vonden nog eens zes beeldjes die waarschijnlijk als opzichters dienden voor de andere oesjabti. De beeldjes zijn ca. 2.600 jaar oud. De archeologen vonden vingerafdrukken van kinderen op de beeldjes, wat tevens zou aanduiden dat ze door kinderen werden gemaakt. De tweede tombe die werd gevonden staat naast een kapel gebouwd door Thutmose III, een farao die ca. 3.400 jaar geleden over Egypte heerste. Deze tombe is echter nog niet opgegraven. Dit zal tijdens een later onderzoek gebeuren. De archeologen geven echter aan dat opgravingen op de site moeizaam verlopen omdat tombejagers de enorme site hebben verstoord. Daarom ligt veel materiaal door elkaar heen, waardoor datering en interpretatie vaak lastig is.
De tentoonstelling "Toetanchamon, zijn graftombe en zijn schatten" zal meer dan 300.000 bezoekers hebben gelokt als ze eind deze maand de deuren sluit. De expo op de Heizel loopt nog tot 27 november. Dat is drie weken langer dan was gepland.
Op bijna 4.000 vierkante meter kunnen de bezoekers in Brussels Expo op de Heizel de ontdekking van de graftombe van farao Toetanchamon door Howard Carter in 1922 herbeleven. De tentoongestelde kunstschatten zijn niet de originelen, maar meer dan 1.000 waarheidsgetrouwe replica's.
"Je hoeft geen egyptoloog te zijn om van deze expo te genieten", zeggen de organisatoren. "Het originele is dat bezoekers een reconstructie krijgen van de graftombe en de schatten zoals Carter ze ontdekte. Naast de voorwerpen wordt een verhaal verteld waar iedereen makkelijk in kan meestappen."
Twaalf procent van de bezoekers kwam uit het buitenland. De tentoonstelling trekt binnenkort naar Seoel en Frankfurt. Volgend voorjaar zal ze te zien zijn in Parijs.
Nieuws Egypte - Belgen dateren oudste rotstekeningen van Noord - Afrika
Een interdisciplinair team van Belgische wetenschappers dat nauw samenwerkt met de Amerikaanse universiteit van Yale, heeft de oudste rotskunst van Egypte gedateerd. De rotstekeningen zijn 15.000 jaar oud, waardoor de rotskunst tevens de oudste kunst van Noord-Afrika is. Dat hebben de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel bekendgemaakt.
De tekeningen worden in hoofdzaak gekenmerkt door kunstzinnige graveringen van wilde dieren. Een archeologische missie van de Koninklijke Musea ontdekte de rotstekeningen in 2008 op de sites van Qurta, op 40 kilometer ten zuiden van Edfoe. De tekeningen waren deels door puin en windafzettingen afgedekt.
Ioniserende straling
Het laboratorium voor Mineralogie en Petrologie van de Universiteit Gent dateerde de windafzettingen door middel van optisch gestimuleerde luminescentie of OSL-datering. Dat is een methode waarbij ioniserende straling gemeten wordt. De 15.000 jaar oude rotstekeningen nabij Qurta zouden min of meer gelijktijdig zijn met de Europese kunst uit de Laatste IJstijd, gekend van de beroemde grotschilderingen van Lascaux en Altamira. De Qurta-tekeningen vertonen volgens de Koninklijke Musea ook bepaalde stilistische gelijkenissen met de grotschilderingen van Lascaux en Altamira.
Publicatie
De resultaten van de datering worden gepubliceerd in het decembernummer van Britse tijdschrift Antiquity. (belga/adha)
Graf DK 55 is misschien wel het meest bijzondere graf dat ooit is gevonden in Egypte. Toen archeoloog Theodore M. Davis in januari 1907 tijdens een expeditie op het graf stuitte, trof hij een grote chaos aan. Het graf in de Vallei der Koningen was vernietigd, maar niet door grafschenners. Wie heeft dit gedaan en waarom? Heeft de mysterieuze mummie er iets mee te maken?
Achnaton
De grafkamer is het 55e graf in de Vallei der Koningen en bestaat uit een trap, een gang en één kamer. In de grafkamer lagen tijdens de ontdekking allerlei voorwerpen, waarvan een ontmanteld gedenkteken in opdracht van Achnaton het grootste was. Achnaton liet het gedenkteken maken voor de tombe van zijn moeder, koning Teje.
Achnaton (of Amenhotep IV) was een bekende farao van de 18e Dynastie van het Oude Egypte. Hij leefde ergens in de periode van 1351 tot 1333 voor Christus. Achnaton was heel belangrijk voor Egypte, want hij voerde één godsdienst in met zonnegod Aton als god. Egypte transformeerde van een veelgodendom in een monotheïsme. Zonnegod Amon, die tot dan toe erg belangrijk was, werd door Achnaton buiten de deur gegooid.
Meer objecten in de kamer verwijzen naar Achnaton. Zo zijn er vier beschermende amuletten (zogenaamde magische stenen) aangebracht, waarvan er één de naam Achnaton droeg. Daarnaast stonden er vier lijkvazen in de kamer, die ooit bedoeld waren voor de organen van Kiya. En laat Kiya nou toevallig één van de bijvrouwen zijn van Achnaton. Mysterieuze mummie
Het belangrijkste voorwerp in de grafkamer was natuurlijk een verminkte sarcogaaf. Deze was oorspronkelijk bedoeld voor een vrouw, maar is aangepast voor een koning. In de sarcofaag troffen onderzoekers een door het vocht beschadigde mummie aan. Uit een onderzoek van deze mummie bleek dat de persoon in de sarcofaag een man was.
De grote vraag is natuurlijk: is de mummie in de sarcofaag Achnaton? Laten we niet vergeten dat deze farao na zijn dood in ongenade is gevallen. Dit zou verklaren waarom er geen naam staat op de sarcofaag en waarom het gedenkteken is verdwenen.
Toch zijn er archeologen die andere opvattingen hebben over DK 55. Sommigen denken dat de mummie het lichaam was van Semenchkare. Hij regeerde de laatste jaren samen met Achnaton en ook hij kwam na de dood van de ketterse farao in kwaad daglicht te staan.
In 1922 werd het graf van Toetanchamon gevonden. Uit een onderzoek bleek dat de mummie van Toetanchamon en de persoon in graf 55 nauwe verwanten waren. De opvolger van Semenchkare was Toetanchamon, maar Achnaton was de vader van de jonge farao. Ook lagen er voorwerpen van Semenchkare in de grafkamer van Toetanchamon. Wie van de twee?
Semenchkare of Achnaton: wie lag er ooit in graf DK 55? Archeologen hebben ooit geprobeerd om de leeftijd van de mummie te schatten, maar daaruit kwam een schatting van tussen de 20 en 40 jaar. Semenchkare stierf rond zijn twintigste levensjaar, terwijl Achnaton 30 a 40 jaar is geworden.
Eén ding is zeker: de mummie heeft ooit ergens anders begraven gelegen, namelijk in Tell el-Amarna. Deze nieuwe hoofdstad liet Achnaton 300 kilometer ten noorden van Thebe bouwen. Toen inwoners deze stad verlieten, werd de mummie naar graf 55 verplaatst.
De rol van de hoofdstad Tell el-Amarna raakte tijdens Toetanchamons regeerperiode uitgespeeld. Waarschijnlijk werd het graf van Achnaton en/of Semenchkare naar graf 55 verplaatst toen de regering besloot om de hoofdstad te verlaten.
Grafvernieling
Toen de mummie van Achnaton of Semenchkare graf 55 bereikte, werd het graf vernield. Wie is hiervoor verantwoordelijk? Het kan zijn het graf is vernield door gewelddadige koningen uit het begin van de 19e Dynastie, die een hekel hadden aan zonnegod Aton: de god van Achnaton en Semenchkare. Het kan ook dat dienaren van Ramses IX de mogelijke daders zijn. Naast graf 55 ligt namelijk de grafkamer van Ramses IX. Het kan zijn dat dienaren van Ramses IX graf 55 per ongeluk ontdekten en besloten om het te roven. Tijdens het tijdperk van Ramses IX ging het economisch niet zo goed met Egypte, dus op goud beluste ambtenaren zouden niet hebben geaarzeld om waardevolle objecten uit graf 55 te halen.
Een combinatie van de twee is ook mogelijk. Dat het graf deels werd vernield tijdens het bewind van Toetanchamon, maar dat dienaren van Ramses IX het graf nog verder vernielden.
Sarcofaag
Dan blijft er nog één mysterie over: de sarcofaag. Waarom werd een koning in de sarcofaag van een vrouw gelegd? En wat is er met zn eigen sarcofaag gebeurd? Vragen die misschien altijd onopgelost blijven. Zo bezat Semenchkare één sarcofaag, maar die werd gebruikt tijdens de begrafenis van Toetanchamon. En Semenchkare kreeg mogelijk geen sarcofaag van Achnaton, die een verzameling sarcofagen voor zichzelf wilde houden. Wellicht moest Semenchkare het dus doen met een vrouwelijke sarcofaag.
De deksel van de sarcofaag is te bekijken in het Egyptisch Museum in Caïro. Daar liggen meer voorwerpen uit de Egyptische Oudheid. Hopelijk slagen archeologen er ooit in om te achterhalen voor wie graf 55 bedoeld was. Achnaton? Semenchkare? Of een onbekende derde persoon? Voorlopig blijft het een mysterie.
Wetenschappers hebben met behulp van satellietbeelden zeventien verloren gewaande piramides teruggevonden.
Ook werden er nog eens zon duizend tombes en drieduizend nederzettingen ontdekt. De wetenschappers zijn zelf ook verbaasd over de enorme vondst. Ik kon niet geloven dat we zoveel plekjes in geheel Egypte hadden ontdekt, vertelt egyptoloog Sarah Parcak aan de BBC die volgende week een documentaire aan de enorme vondst wijdt.
Satellieten
De onderzoekers maakten gebruik van satellieten die zon 700 kilometer boven de aarde zweven. Zelfs objecten die iets kleiner dan één meter waren, konden met de satellieten worden waargenomen. De oude Egyptenaren maakten gebruik van modder om hun gebouwen op te trekken. Die modder heeft een grotere dichtheid dan de omringende grond en dus is de vorm van oude huizen, tombes en tempels vanuit de ruimte goed te zien.
Huis
Een aantal van de waarnemingen is inmiddels ook op de grond bestudeerd en bevestigd. In Saqqara konden onderzoekers dankzij de satellietbeelden twee piramides blootleggen. En in Tanis kon een 3000 jaar oud huis worden uitgegraven.
Meer
De wetenschappers vermoeden dat satellietbeelden nog veel meer verborgen schatten kunnen blootleggen. Nu hebben de archeologen zich voornamelijk gericht op gebouwen dicht bij het oppervlak. Maar er zijn waarschijnlijk nog restanten van duizenden andere tempels, huizen en tombes die dieper liggen. Ze zijn tijdens overstromingen van de Nijl met grond toegedekt.
De Egyptische autoriteiten zien ook wel iets in de satellietbeelden. Ze willen ze gebruiken om belangrijke gebouwen of restanten ervan in de toekomst beter te beschermen tegen diefstal of vernielingen. Tijdens de rellen eerder dit jaar werden nog vele voorwerpen ontvreemd of kapotgemaakt. Dat moet in de toekomst voorkomen worden.
Een paar weken geleden zijn we naar deze reizende tentoonstelling geweest, wel een beetje cru dat ze geen inschrijvingsstop hebben, het is dus altijd lang aanschuiven. Maar het is de moeite waard : ongeveer 2000 nagemaakte stukken uit het graf van Toetanchamon worden er tentoon gesteld. Alleen blinkt het goud wel een beetje te veel om een realistisch beeld te geven. Het Nieuwsblad zegt :
BRUSSEL - De tentoonstelling 'Toetanchamon, zijn Graftombe en zijn Schatten' in Brussels Expo kent een groot succes. Er werden al 132.013 tickets verkocht sinds 20 april.
In de reizende tentoonstelling 'Toetanchamon, zijn Graftombe en zijn Schatten' wordt getoond hoe Howard Carter in 1922 het graf van de legendarische farao met de talrijke verborgen schatten ontdekte. Er zijn meer dan 1.000 nauwkeurige replica van deze schatten te bewonderen. In België waren er gisteren al 132.013 tickets verkocht. Een goed resultaat, vinden de organisatoren, die een doel vooropgesteld hebben van 200.000 bezoekers op zes maanden. Een meer gedetailleerde analyse laat zien dat 15 % van de tickets werd verkocht aan senioren en studenten, 11 % aan kinderen van 5 tot 16 jaar, 9 % aan scholen en 18 % in het kader van een gezinspakket. 74 % van de bezoekers is Belg en 26 % komt uit het buitenland. De reizende expositie liep al in tien steden wereldwijd en haalde daarbij in totaal meer dan 2,2 miljoen bezoekers. De tentoonstelling loopt tot 6 november in Brussels Expo (Paleis 2, Belgiëplein 1, 1020 Brussel), van maandag tot zondag van 10u00 tot 18u00 (nocturnes bepaalde woensdagen tot 21u00).
Ik ben Amenrehotep Meryamon
Ik ben een man en woon in Gent (België) en mijn beroep is Student .
Ik ben geboren op 27/05/1999 en ben nu dus 25 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Egypte, geschiedenis, citytrips, reizen, ....
Ook ben ik Hogepriester van Amon-Re in de tempel in Oostakker.