Kemet - Het Zwarte Land


Em Hotep – Welkom in Vrede
08-01-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tempel van Amon-Re - Ritus - Inwijden van tempelbeelden


 

In tegenstelling tot de zogenaamde “Huisgoden” stonden veel van de Godenbeelden die in de tempels deel uitmaakten van een dagelijkse verering of “cultus” en we gemakshalve “tempelbeelden of ook cultusbeelden” noemen, opgesteld in aparte kapellen. Vaak stonden zij ook nog opgesteld in een (verguld) houten afsluitbaar schrijn dat op zich in een stenen naos, al dan niet afsluitbaar, kon staan.


Een schrijn in een houten naos op een bark

De ritus voor het inwijden van de “Cultusbeelden” is dan ook uitgebreider dan deze voor het inwijden van de Huisgoden. De ritus is geschreven om uitgevoerd te worden in een tempel die over een “Heilige der Heiligen”, beschikt zoals wij dit kennen uit de tempel van Horus te Edfoe en die tevens over een aparte Nieuwjaarskapel beschikt.


Tempel van Edfoe : 1) Heiligste der Heiligen - 2) Stenen Naos - 3) Zonneplein - 4) Nieuwjaarskapel

We beseffen dat niet iedereen beschikking heeft over een schrijn, naos of private kapel, laat staan een Nieuwjaarskapel. Maar zoals alle ritussen is ook deze ritus aanpasbaar aan eigen behoefte. In het bestand in bijlage vinden jullie de ritus voor het inwijden van de Cultusbeelden.

Met dank aan Ranoferhotep

Bijlagen:
Inwijden Godenbeeld.pdf (984.2 KB)   

08-01-2011 om 00:00 geschreven door Amenrehotep Meryamon  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Religie
07-01-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tempel van Amon-Re - Ritus - Inwijden van offerdranken



Naast het dagelijks aanbidden en verzorgen van het cultusbeeld van de God, werd de God eveneens voorzien van drank, voedsel en geschenken. Achtereenvolgens behandelen we hier de verschillende offergaven en de ritus om deze te zegenen zodat zij kunnen aangeboden worden aan de God.

We beginnen met het offeren van drank. Bier was in het Oude Egypte de basisdrank voor iedere Egyptenaar, de welgestelden konden zich ook wijn permitteren. Aan de Goden werd zowel bier en wijn geofferd, maar ook melk kon in bepaalde gevallen tot de offergave behoren.


Offerande van brood aan Sopdu en wijn aan Hatot door Amenhotep III

Bier werd in het Oude Egypte altijd vers gemaakt daar het niet lang kon bewaard worden. Wijn kon langer bewaard worden, zij het in aarden kruiken in plaats van op vaten zoals wij dat heden kennen. Melk diende sowieso vers te zijn, daar deze reeds na enkele uren onder invloed van de hitte van het Egyptische klimaat al kon verzuren. In het bestand in bijlage vinden jullie de ritus voor het inwijden van de offerdranken.

Met dank aan Ranoferhotep

Bijlagen:
Inwijden Offerdranken.pdf (10.9 KB)   

07-01-2011 om 00:00 geschreven door Amenrehotep Meryamon  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Tempel van Amon-Re
06-01-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tempel van Amon-Re - Ritus - Inwijden van offerspijzen



De Goden dienden ook gevoed te worden. Naast het offeren van drank zoals bier en wijn, werd er in de tempels ook dagelijks vers gebakken brood geofferd. Maar ook andere voedingswaren, zoals groenten en fruit tot compleet bereide gerechten.

Offerdragers met zowel bereide als verse voedingswaren.

Alles werd dagelijks enkele uren voor zonsopgang in de tempelkeukens vers bereid. Vervolgens werden de voedingswaren naar de tempel gebracht waar deze in ontvangst genomen werden door de priesters die het voedsel zegenden en later tijdens de eredienst aan de God aanboden. In het bestand in bijlage vinden jullie de ritus voor het inwijden van de offerspijzen.

Met dank aan Ranoferhotep

Bijlagen:
Inwijden Offerspijzen.pdf (1.8 MB)   

06-01-2011 om 00:00 geschreven door Amenrehotep Meryamon  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
Categorie:Tempel van Amon-Re
04-01-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tempel van Egypte - Ritus - Inwijden van geschenken


Zoals men spijzen, drank en bloemen kan offeren aan de Goden, kunnen ook geschenken aangeboden worden. Deze geschenken kunnen eender wat zijn. De Oude Egyptenaren offerden bijvoorbeeld vaak wierook, geurige oliën en zalven, juwelen maar ook (rituele) gebruiksvoorwerpen tot zelfs beelden, ter verfraaiing van de tempels, aan hun Goden.


Ramses III biedt goud, dierenvellen en andere waardevolle geschenken aan Amon-Re.
De Goden ontvingen regelmatig grote offers van de koning.

De geschenken werden meestal aangeboden door het koninklijk paleis, maar ook gewone mensen konden geschenken doneren aan de tempels die dan door de priesters aan de Goden aangeboden werden.


Reliëf van het barkschrijn van Amon in de tempel van Karnak.
Voor en onder de bark ziet men de aan de God aangeboden offergaven,voedsel, drank, bloemen en geschenken.

Dat ook de geschenken gewijd werden voor ze aan de God aangeboden werden spreekt voor zich. In het bestand in bijlage vinden jullie de ritus voor het inwijden van de geschenken.

Met dank aan Ranoferhotep

Bijlagen:
Inwijden Geschenken.pdf (134.5 KB)   

04-01-2011 om 00:00 geschreven door Amenrehotep Meryamon  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Tempel van Amon-Re
03-01-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tempel van Amon-Re - Ritus - De Ochtendritus




Het belangrijkste ritueel in de Oude Egyptische tempels was de zogenaamde "Ochtendritus". Dit was een dagelijkse ceremonie die bij zonsopgang in de tempels uitgevoerd werd.

De ritus kan door iedereen gebruikt worden en naar eigen behoefte aangepast worden. Het document dat ik in bijlage 1 geef omvat de volledige ceremonie, uitgaande van de verering van een cultusbeeld dat opgesteld staat in een schrijn, naos en aparte kapel of Sanctuarium).

De ritus behandelt geen bepaalde Godheid of Godin en ook geen bepaalde stad of regio. De letter …X… staat voor een bepaalde God of Godin, de letter …Y… voor een bepaalde stad.

Hieronder vindt je de ritus uitgebeeld op zijn Egyptisch, niet iedere stap zoals beschreven in de ritus is uitgebeeld. Het openen van het Heilige der Heiligen (Sanctuarium) en naos bvb. zijn in deze afbeeldingsreeks weggelaten. (Voor een grotere afbeelding, klik op bijlage 2)

Met dank aan Ranoferhotep

Bijlagen:
99862.jpg (547.2 KB)   
Grote Eredienst.pdf (367.5 KB)   

03-01-2011 om 00:00 geschreven door Amenrehotep Meryamon  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
Categorie:Tempel van Amon-Re
02-01-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tempel van Amon-Re - Ritus - De Epagonema


De vijf 'toegevoegde' dagen of Epagonema worden beschouwd als de geboortedagen van enkele goden. De legende zegt dat deze dagen zelfs speciaal aan het jaar werden toegevoegd om deze geboortes mogelijk te maken. Ze worden als ongeluksdagen beschouwd, vooral op de geboortedag van Seth kon maar beter niets ondernomen worden. De geboortedagen van de goden waren:

  • Dag 1 Osiris
  • Dag 2 Isis
  • Dag 3 Seth
  • Dag 4 Nephthys
  • Dag 5 Horus de Oudere

Deze vijf dagen samen vormen de dertiende maand. In de bijlage vinden jullie de "riten en gebeden" terug van de Epagonema.

Met dank aan Ranoferhotep

Bijlagen:
Epagonema.pdf (270.5 KB)   

02-01-2011 om 00:00 geschreven door Amenrehotep Meryamon  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Tempel van Amon-Re
01-01-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tempel van Amon-Re - Ritus - Egyptisch Nieuwjaar


 

Het belangrijkste liturgische feest bij de Oude Egyptenaren was ongetwijfeld het Egyptische Nieuwjaarsfeest. Op deze dag werden in alle grote en kleinere tempels ceremoniën gehouden om de geboorte van het Nieuwe Jaar te vieren.

Bij deze ceremoniën werden op die dag, de cultusbeelden aan de zon getoond, waardoor ze opnieuw opgeladen werden met “Goddelijke Energie” en zodanig garant stonden voor een voorspoedig jaar. De ceremonie bevestigde ook de “Goddelijke aanwezigheid” van de diverse Goden op aarde die moesten zorgen voor voorspoed en geluk.

Via de bijlage, vinden jullie de “riten en gebeden” terug voor het uitvoeren van het Egyptische Nieuwjaarsfeest. Dit is de versie zoals deze reeds meer dan 20 jaar lang door mezelf wordt uitgevoerd. De teksten zijn (gedeeltelijke) vertalingen van oude Egyptische teksten, met eigen toevoegingen. De volgorde van het ritueel komt in grote lijnen overeen zoals het ritueel door de Oude Egyptenaren ook voltrokken werd.

De ceremonie heeft maar één doel en dat is er voor te zorgen dat de “Orde” op aarde behouden blijft. Maar eveneens, het voortbestaan van de natuur, de regering van de Farao (bij gebrek aan een officieel wereldwijd erkende regerende Farao is dit heden Horus, de Hemelse Koning), als afgezant van de Goden, en de voortzetting van het menselijke ras.

De volledige ritus vinden jullie in het document in bijlage,

pas uit te voeren op 20 juli !


Met dank aan Ranoferhotep

Bijlagen:
Egyptisch Nieuwjaar.pdf (300.6 KB)   

01-01-2011 om 00:00 geschreven door Amenrehotep Meryamon  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
Categorie:Tempel van Amon-Re


Inhoud blog
  • Nieuws Egypte - Archeologen stuiten op tombe van onbekende farao
  • Tempel van Amon-Re - Nieuwe Picasa-albums
  • Nieuws Egypte - Belgen ontdekken graf van belangrijke medewerker farao Ramses II
  • Tempel van Amon-Re - Nieuwe aanwinsten voor de Tempel van Amon-Re
  • Religie - De scheppingsmythe van Thebe
  • Religie - De scheppingsmythe van Memphis
  • Religie - De scheppingsmythe van Heliopolis
  • Religie - De scheppingsmythe van Hermopolis
  • Religie - De verschillende scheppingsmythen van het Oude Egypte
  • Tempel van Amon-Re - Gebeden voor de Goden (1)
    Over mijzelf
    Ik ben Amenrehotep Meryamon
    Ik ben een man en woon in Gent (België) en mijn beroep is Student .
    Ik ben geboren op 27/05/1999 en ben nu dus 25 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Egypte, geschiedenis, citytrips, reizen, ....
    Ook ben ik Hogepriester van Amon-Re in de tempel in Oostakker.
    Categorieën
  • Amon-Re (2)
  • Bouwkunst (1)
  • Egypte Fun (3)
  • Filmpje (1)
  • Kemet (4)
  • Nieuws Egypte (22)
  • Religie (8)
  • Tempel van Amon-Re (12)
  • Varia (1)
  • Zoom-In (4)
  • Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Laatste commentaren
  • mw. (Margriet)
        op Religie - De Goden van Het Oude Egypte
  • UPDATE (Amenrehotep Meryamon)
        op Nieuws Egypte – Tentoonstelling Toetanchamon

  • Hier vindt u de filmpjes van de categorie "FILMPJE"




    Hieronder een overzicht van de collectie van de Tempel van Amon-Re :
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto





    Foto

    Klik op de foto van de kaart van het Oude Egypte voor een grotere weergave


    Inhoud blog
  • Nieuws Egypte - Archeologen stuiten op tombe van onbekende farao
  • Tempel van Amon-Re - Nieuwe Picasa-albums
  • Nieuws Egypte - Belgen ontdekken graf van belangrijke medewerker farao Ramses II
  • Tempel van Amon-Re - Nieuwe aanwinsten voor de Tempel van Amon-Re
  • Religie - De scheppingsmythe van Thebe
  • Religie - De scheppingsmythe van Memphis
  • Religie - De scheppingsmythe van Heliopolis
  • Religie - De scheppingsmythe van Hermopolis
  • Religie - De verschillende scheppingsmythen van het Oude Egypte
  • Tempel van Amon-Re - Gebeden voor de Goden (1)
  • Tempel van Amon-Re - Gebruik van wijwater
  • Egypte Fun - Piramides van Giza nu virtueel te bezoeken
  • Nieuws Egypte - Zeldzaam houten beeld van farao ontdekt
  • Nieuws Egypte - Mysterieuze farao herontdekt op deurpost
  • Nieuws Egypte - Talloze vondsten bij Egyptische Abydos
  • Zoom-In - Cleopatra VII
  • Egypte Fun - Boek : De Geheimen Van Het Oude Egypte
  • Egypte Fun - Cartoons
  • Zoom-In - De piramide van Cheops
  • Varia - Misverstanden Over De Piramiden
  • Nieuws Egypte – Tentoonstelling Toetanchamon - UPDATE
  • Filmpje - Deel 1
  • Zoom-In - De Egyptische Tempel
  • Bouwkunst - De bouw van een obelisk
  • Nieuws Egypte - Belgen dateren oudste rotstekeningen van Noord - Afrika
  • Zoom-In - Het Egyptisch Museum Van Caïro
  • Tempel van Amon-Re - Meeneembaar schrijn
  • Religie - De Goden van Het Oude Egypte
  • Amon-Re - Karnak - De Tempel van de grote Heer
  • Amon-Re - Inleiding
  • Kemet - Welkom
  • Prenten van het web - Deel 1
  • Nieuws Egypte - Het raadsel van graf DK 55
  • Nieuws Egypte - Wat een satelliet zoal kan
  • Nieuws Egypte – Tentoonstelling Toetanchamon
  • Kemet - Welkom
  • Tempel van Amon-Re - Ritus - Inwijden van offerplanten
  • Tempel van Amon-Re - Ritus - Inwijden van Huisgoden
  • Tempel van Amon-Re - Ritus - Inwijden van tempelbeelden
  • Tempel van Amon-Re - Ritus - Inwijden van offerdranken
  • Tempel van Amon-Re - Ritus - Inwijden van offerspijzen
  • Tempel van Egypte - Ritus - Inwijden van geschenken
  • Tempel van Amon-Re - Ritus - De Ochtendritus
  • Tempel van Amon-Re - Ritus - De Epagonema
  • Tempel van Amon-Re - Ritus - Egyptisch Nieuwjaar


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs