De strijd tegen ondergewicht op weg naar de halve marathon
20 km lopen,10 kg erbij, 4 maanden tijd. En de vraag : lukt dit ?
24-03-2015
na 7 weken : de resultaten
We zijn ondertussen weer enkele weken verder. Ik moet zeggen dat het de moeilijkste waren tot nu toe, op alle vlakken.
Wat gewicht betreft bleek ik namelijk een hele tijd hangen rond 61,5 kg sinds 22 februari. Zoals eerder aangehaald was ik niet van plan om meer te gaan eten bij stagnatie van het gewicht. En dat heb ik dus ook niet gedaan. Des al niet te min was het bijzonder frustrerend dat mijn gewicht bleef hangen, ook al was dit enigszins te verwachten. Mijn idee was dat op bepaalde momenten het lichaam er genoeg van heeft en dat ik op die momenten mij vooral moest focusses op krachttraining om de opgeslagen vetten naar spiermassa te laten evolueren. Maar na 2 weken stagnatie begon ik te twijfelen over die opzet.
Maar dan begon rond 7 maart toch wat ik hoopte : opnieuw toename van gewicht.. ongeveer een kleine kg per week. Dit maakt dat ik 23 maart 63,4 kg woog. Een toename van 6,4 kg sinds het begin. En een BMI die net boven de 19 valt. Het is koffiedik kijken hoe het verder zal evolueren natuurlijk. Aangezien mijn dochter net een buikgriep achter de rug heeft, hoop ik dat er zelf van gespaard zal blijven. Want dat zou echt geen goed nieuws zijn.
Wat het lopen betreft, kreeg ik dan weer (lichte) hinder aan de linkerknie.. dezelfde knie waar vorige keer een infectie op kwam door niet aangepaste schoenen. Ik had dus ook al schrik dat de nieuwe schoenen een maat voor niks waren. Omdat de oorzaak ook gewoon overbelasting kon zijn (te veel kilometers per week), heb ik mijn trainingen afgebouwd tot 2 per week. Ondertussen loop ik immers ook wel wat meer dan 5 km per training.
Die beslissing bleek goed, want van de knie heb ik amper nog last. Mijn laatste training op 23 maart was de langste tot heden. Een afstand van 12 km op 1u12 (gemiddeld 10km/u). Ideaal eigenlijk als ik deze gemiddelde snelheid kan houden over de volledige afstand van 20 km. Hoewel ik enkele weken terug daar twijfels over had, ben ik zeker dat dit mogelijk moet zijn. Immers, momenteel kosten de eerste 5 km mij geen enkele moeite, pas vanaf 8km moet ik mijn uithouding aanspreken. Als dit mee blijft opschuiven naarmate mijn conditie beter en mijn kracht sterker worden, lijkt het me logisch dat de eerste 10 km van de halve marathon in Brussel mij niet al te veel energie zouden mogen kosten.. al dien ik wel nog rekening te houden met 2 omstandigheden die ik nu niet ken of geen ervaring mee heb : het warmere weer (tot heden liep ik steeds 's avonds bij lage temperaturen van 0 tot 5 graden) en de hellingsgraad. Tijdens de halve marathon zullen er veel uphill's and downhill's zijn en beide kosten extra energie.
Ik denk dat vooral bergop niet te onderschatten is.. kleinere pasjes, voeten hoger heffen, als het ware trappen oplopen bijna. Daarom ben ik ook aan het oefenen om te recupereren tijdens het lopen en daarvoor moet ik de ideale snelheid vinden. Niet te traag om niet te veel tijd te verliezen, niet te snel zodat ik effectief kan recupereren. En vervolgens weer een bepaalde afstand sneller kan lopen of voldoende energie heb om een bergop te overwinnen.
Mometeel heb ik wel een probleem met de rechterkuit, al ben ik nog niet zeker wat dit precies is.. het kan gewoon stijfheid zijn (onvoldoende warmup misschien). Aangezien ik sowieso wrs pas vrijdagavond weer loop, zie ik wel of de rust voldoende is om dit euvel te verhelpen.