Juliusmuhle, een historie
Inhoud blog
  • Bevrijding, en terug naar
  • Anecdote twee
  • Anecdote één.
  • Leefomstandigheden: vrije tijd ?
  • Leefomstandigheden: het werken in de fabriek.
  • Leefomstandigheden: contact met
  • De leefomstandigheden in het toenmalige Duitsland.
  • Het verhaal: Hoe kwamen ze er terecht ?
  • De hoofdrolspelers
  • De verplichte arbeid tijdens de oorlogsjaren 40-45

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Archief per maand
  • 03-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006

    02-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Anecdote twee

    Anecdote twee.

     

    Dit verhaal staat bol van halve waarheden en veronderstellingen. De informatie is eigenlijk veel te laat verzameld. Pas na de dood van Lucien in 1989 en gezien de leeftijd van Nadia (84) zijn de herinneringen niet meer zo best. Ook het toetsen aan andere personen die het hebben meegemaakt is nooit gebeurt.  Van de meesten is trouwens geen spoor meer te vinden.

    Gommaire Vande Kerkhove zou uit het Mechelse zijn, en moet, net als Pierre Bogaert en Roger Decrée nog in contact zijn geweest met Lucien nà de oorlog.

    Ik heb via een Nederlandse website een oproep gelanceerd om een spoor terug te vinden van Jaap Roseboom en/of Berend Schaap. Tot nu toe zonder resultaat.

     

     

    Van links naar rechts: Jaap Roseboom (?) , Pierre Bogaerts (op klompen) en Lucien. Deze foto is vermoedelijk genomen vóór het café. Eertijds had het dezelfde gevel als het gebouw ernaast (zie foto onder ) maar de schaduw van de boom (zonder bladgroen deze keer) wijst op het café.

    Er hangt ginds, in het café, een foto van het café hoe het vroeger was, maar je kan het ook zien op de foto van de 9 arbeiders genomen op 13/06/1943.

     

     

     

    Van Jaap Roseboom heb ik wel een brief gevonden uit 1946 en gericht aan Lucien en Nadia. Ik druk hem hier integraal af, in de hoop dat een toevallige (Nederlandse ) lezer er “iets” in herkend.

    Hier gaat hij:

     

    Brief Van Jaap Roseboom

    Jaap Roseboom

    R.Th. à Thuessinklaaan,2

    Groningen                                                                 Groningen, 3 Oct. ‘46

     

    Beste Nadja & Lucien,

     

    Nu duurt het me toch te lang hoor voor jullie eens terugschrijven en daarom zal ik nog maar eens in de pen klimmen. Jullie laatste brief is van 3 Mei en op 13 Mei heb ik jullie teruggeschreven. Zo druk met het werk, dat je niet meer aan ’t schrijven toekomt ? Maar à propos, hoe gaat het leven anders? Alles oké wil ik hopen en met Nadja, je vrouw, dito ? Met mij is ook alles prima in orde hoor. Zoals je ziet, woon ik thans in Groningen . Ik weet niet of ik je dit al heb geschreven, doch ik ben weer eens van betrekking veranderd en werk thans op een accountantskantoor. Ik heb een pracht kamer kunnen krijgen in het nieuwe stadsgedeelte met mooi uitzicht. ’s Middags eet ik in een groot eethuis, want ik heb alleen een kamer met ‘s morgens en ’s avonds broodeten. Kort geleden heb ik het diploma engelsche handelscorrespondentie  behaald en de volgende week komt de eerste les voor het staatspractijkdiploma boekhouden. Hiermede ben ik weer voor een paar jaar jaartjes onder dak, dus straks werk genoeg. Jij bent zeker nog steeds in je oude vak, de rolluiken? Je dochtertje is zeker al een hele meid geworden niet? In april heb ik Obermann ook geschreven, doch tot op heden nog geen antwoord gekregen en nu heb ik hem 24 september j.l. weer opnieuw geschreven. Ik ben wel benieuwd hoe of het daar in Juliusmühle en omgeving gaat. ‘k Zou er best eens een kijkje willen nemen, doch niet gaarne weer om er te werken, zoals bomen zagen, kolen lossen etc.!  Jullie hebben me nu al twee keer een foto gestuurd en derhalve stuur ik jullie er nu maar eentje van mijn meisje en ik, genomen op de trouwdag van mijn zuster , 15 Juni jl. Wij zijn vandaag precies 11 maanden bij elkaar, dus dat begint er al mooi op te lijken . Bé spreek ik nooit, ik zie hem de laatste maanden trouwens ook niet meer , want nu ik hier woon, ben ik alleen  ‘s Zater- en Zondags thuis. Ik kan me niet herinneren of ik jullie al zo’n foto heb gestuurd. Mocht dat wel het geval zijn, wil je hem dan terugsturen Lucien ?   Beste Nadja en Lucien ik ga eerst weer eindigen in de hoop nu spoedig eens weer iets van jullie te vernemen. Hierbij de hartelijke groeten , voor jullie beiden, mede namens mijn meisje. Jullie vriend en oud-lotgenoot uit Juliusmühle.

    Jaap

    P.S. Ik zie juist dat je 7 Oct. Jarig bent Lucien. Beide derhalve van harte gefeliciteerd en nog vel jaren hoor. Jaap.   

    02-03-2008, 00:00 geschreven door pakkepat  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    04-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bevrijding, en terug naar

    De bevrijding en terug naar huis.

     

    Terwijl Nadia een kindje verwachtte, wachtte elke arbeider op het steeds duidelijker naderend einde van de oorlog.  De geallieerde opmars doorheen Duitsland bereikte voorbij half april Juliusmühle. Tegen de verwachtingen in kwamen de Amerikanen vanuit het oosten , dus vanaf de weg naar Einbeck ! Er was langs beide zijden van de baan plichtmatig een “verdedigingspost” opgericht maar veel haalde het allemaal niet uit:  de schaarse Duitse manschappen werden in de vooravond sporadisch met mitrailleurvuur beschoten (waarbij enkele kogelinslagen in de “Belgenbarak” belanden) en een eenzame G.I. kwam met zijn Jeep de baan afgestoven, keerde achter de wachtposten bliksemsnel weer, en schoot al terugrijdend zijn pistool leeg op de  - toen al lang onbemande- verdedigingspost.

     

     

    De baan komende van Einbeck. Lucien had het een paar keer over de “berg af komen”, maar veel helling is er eigenlijk niet aan… Rechts liggen nog altijd de sporen van “Molly”, het lokale spoorlijntje…

     

       En tegen valavond kwamen de Amerikanen: ze inspecteerden vlug de ondertussen stilgevallen fabriek op mogelijk gevaar en togen dan, bereidwillig geholpen door de Belgen en Hollanders  op zoek naar drank in “villa Stolzenberg”.  Ze werden er door de Franse krijgsgevangen, die wijselijk in hun barakken waren gebleven,  als helden onthaald.  De Amerikanen, frontsoldaten, bleven er 2 à 3 dagen, dat is niet zo duidelijk, en het werd er een zwelgpartij van belang… En toch: Lucien herinnerde zich, ondanks een flinke kater, dat er steeds een paar G.I.’s nuchter en op hun hoede, alle bewegingen in de omgeving gadesloegen.

    En plots waren de Amerikanen verdwenen, terug richting Einbeck, en verschenen er onverwacht SS-manschappen, die al roepend en tierend fabriek en “lagers” doorzochten. Maar dat was meer om zichzelf moed in te pompen, want tegen de avond waren ze weer weg.

    ’s Anderendaags waren het reguliere Amerikaanse bezettingstroepen die de plaats innamen.  Onmiddellijk schoot de administratie in gang, ook met het oog op repatriëring.

     

    Onder de vrienden was er ook een koppeltje waarvan de “Belg” eigenlijk al getrouwd was. Er werd overlegd, en “hij” nam uiteindelijk het besluit om “haar” mee naar België te nemen, en haar voorlopig eerst onderdak te geven bij een tante die hij vertrouwde.  Voor de anderen, zoals Nadia was het overduidelijk dat zij met Lucien mee naar België zou gaan. Eigenaardig genoeg waren de meeste Soviet-meisjes zelfs bang om terug naar hun heimat te gaan....

    Lucien en Nadia, Roger en Nelly,  en Pierre die met Sjoera was, spraken af om tijdens de repatriëring zolang mogelijk te trachtten om samen te blijven.  Uiteindelijk werden ze met een vrachtwagen afgevoerd naar een “ontsmettingscentrum”, waar ze ontluisd en gedesinfecteerd werden.  Dat was niet altijd prettig, maar gezien de toestand van Nadia, kreeg zij bijna altijd een voorkeursbehandeling en bovendien extra rantsoenen.    Alleen de vermoeiende en tumultueuze reis per vrachtwagen viel wat tegen. 

    Ergens aan de Belgische grens werden ze, zoals alle terugkerenden uit Duitsland, en bij uitbreiding uit het oosten,  systematisch “gescreend” op hun “vaderlandschap”, en zowel Nadia als Lucien waren ontzet over de brutaliteit waarmee “verdachte” personen , tot bloedens toe, uit de aanschuivende rijen werden geknuppeld…

     

    Maar de drie koppels raakten door, en namen in Luik de trein naar Brussel. Daar werd nogmaals overnacht , in een Rode Kruis-centrum (?) en dan werd ’s anderendaags afscheid genomen. Ieder trok naar zijn dorp.

    Van Pierre en Sjoera weet ik niets meer.

    Roger en Nelly hebben na de oorlog zeer regelmatig contact gehad met Lucien en Nadia.   Ze zijn samen zelfs ooit, begin de jaren ’80, voor een korte vakantie naar Mallorca geweest. (Roger was mechanieker bij Sabena). 

    Maar hoe dit daarna verder verlopen is, is weer een ander verhaal

     

     

    Nadia, Lucien en hun dochter terug thuis in de zomer van 1945. Vanaf toen werd er in Europa een muur tussen oost en west opgetrokken. Als symbool kan het tellen: ze staan beiden langs dezelfde (goede?) kant van  de muur…

    04-03-2008, 00:00 geschreven door pakkepat  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Foto


    Foto

    Foto

    Mijn favorieten
  • bloggen.be
  • Niet alles was maneschijn en rozegeur...voor dwangarbeiders.
  • Een "Ost-arbeidster" in een Duitse fabriek.
  • Ost-Arbeidster onder toezicht


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs