Donderdag 1 maart
We bezoeken vandaag twee slums. Bhuda Nagar, de slum die we in onze eerste stageweek ook als eerste bezochten, en vervolgens Bhuda Nagar 2. Een weinig originele naam voor de slum, en zou het een sequel van een film zijn dan zouden we zeggen de eerste was toch beter. Maar dat is hier niet het geval. Deze slum biedt ons iets nieuws. We ontdekken hier een toch wel origineel concept.
De bezoeken staan in het kader van interviews met de overheidsleerkrachten. Immers de meeste slums beschikken over een schoolgebouwtje waar kinderen zowel van Ruchika-leerkrachten als overheidsleerkrachten les krijgen. Afhankelijk van de leeftijd komt men respectievelijk bij de Ruchika of overheidsleerkracht terecht. Beide leerkrachten hebben hier echter een veel grotere sociale verantwoordelijkheid dan wij die in België gewend zijn. Ze zijn veel sterker betrokken in het dagelijkse leven van de slumbewoners.
Met onze gesprekken beogen we het verkrijgen van info met betrekking tot een jobbeschrijving, inspanningen geleverd door de overheid, veranderingen die ze gewaar werd over de jaren heen, nog na te streven doelen, infoverstrekking door de leerkrachten aan de families, etc.
We praten met een jonge leerkrachte, Nermala, die reeds 12 jaar actief is in de slum. Ons interview slachtoffer is een enthousiaste doch lichtjes zieke leerkrachte. Gas zegt ze. En daarmee weten we voldoende. Gelukkig situeert het gasprobleem zich vrij hoog in het spijsverteringsstelsel waardoor het langs boven naar buiten geforceerd wordt. Regelmatig onderbreekt ze luidruchtig boerend haar antwoord. Ze zet zich recht, houdt haar saree voor haar mond, trekt een zuur gezicht en laat de verkeerdelijk gesitueerde hoeveelheid gas zonder schaamte kennis maken met het slumschooltje. En het gesprek gaat verder. Onze tolk ziet dit als dé gelegenheid om ook haar met gasgevulde verteringsorgaan te ontlasten. Een vreemde gewaarwording, van op onze twee tuinstoelen, terwijl zij daar zittend op het meer-gat dan-mat-matje al boerend met elkaar praten . Toch maar raar, ook al krijgen we hier veel informatie. Misschien wel teveel
Nermala vertelt ons dat ze heel wat positieve veranderingen heeft mogen meemaken. Zowel op vlak van hygiëne, voeding, educatie als familieplanning en financiën. Wat ze over dat laatste vertelt is best wel interessant en helemaal nieuw voor ons, en blijkbaar ook onze tolk.
De overheid introduceerde een aantal jaren geleden namelijk een spaarsysteem. Een bijzonder origineel concept in een gemeenschap waar geld een zeer belangrijke rol speelt in het dagelijks overleven. Het is een systeem dat onderhouden wordt door de vrouwen van de slum. (Mannen besteedden tot op heden hier geen aandacht aan. Zij verkiezen hun geld uit te geven aan geldvretende ongezonde maar plezieropwekkende middelen. We nemen ons even de vrijheid om te veralgemenen, hetgeen uiteraard geen juist beeld schept.) De vrouwen komen maandelijks samen en leggen elk 30 rupees bij elkaar. De totale som wordt door de overheidsleerkrachte naar de bank gebracht en op een rekening gestort. Als iemand van de vrouwen in nood zit en financieel hulp nodig heeft, kan zij deze bron aanspreken. Ze kan, uiteraard onder toezicht van de leerkrachte, een bepaalde som afhalen die haar door het crisismoment heen helpt. Zodra ze er weer bovenop is, dient ze het bedrag terug te betalen alsook een kleine som intrest. Dit laatste was in de beginjaren aanzienlijk hoog, maar naarmate er meer interesse in het systeem kwam en er steeds meer vrouwen inbrachten en de som op de rekening enkel maar steeg, daalde de gevraagde intrest op het geleende bedrag. Bovendien zijn ze momenteel zo talrijk dat de som een dergelijk groot totaal opbrengt dat hen de gelegenheid geeft om met regelmaat eens iets extras voor de kinderen te doen.
We maken voor het eerst kennis met dit concept in een klein betonnen schooltje aan de rand van een doorgangsweg. Voor de ingang liggen zes pasgeboren puppies. Eentje van hen waagt het om recht te staan maar staat toch nog wankel op zijn pootjes. Hij besluit dan maar om terug in de groep te gaan liggen. Of beter, op de groep. De helft van de ruimte wordt ingenomen door een schrijn. Het is fel geel geverfd en veel beter onderhouden dan de rest van het klasje. Achter de twee piepkleine ijzeren hekken, niet hoger dan vijfentwintig centimeter, staat een beeldje van, zoals onze tolk het zo mooi uitdruk, the god with the big nose, of met andere woorden, Ganesha, de god met het olifantenhoofd. Er rondom willekeurig verspreidt liggen oranje en gele stinkertjes, aan beide kanten een potje met telkens twee opgebrande wierrookstokjes en een kommetje water aan zijn voeten. Een dik slot op de hekken houdt criminaliteit buiten. Naast het schrijn liggen halters. Vier kleine, en één grote. Ze lijken uit gips gemaakt en de gewichten op het uiteinde zijn roos. Machos komen hier duidelijk niet naar de fitness. Aan de andere kant staat een groene emmer die ons doet denken aan de compostbakken van thuis. Er achter een totaal versleten bankje waar de houtworm zich lustig in heeft laten gaan. Een klein raam aan de zijkant is het enige dat, naast de deur, een beetje zonlicht binnen laat. Aan het plafond hangt een grote ventilator die helaas niet opstaat. Het is 39°C en onze interviewruimte vertoont op dat moment verbazend veel gelijkenissen met die ene sauna in Tongeren.
Als we na het interview terug op straat staan en bijna neergesabeld worden door genadeloze neerstrijkende zonnestralen, kijken we recht op het dak van het aangrenzende huisje. Het zwart plastiek zeil wordt op zn plaats gehouden door schijnbaar zelfgewoven touwen. Daar bovenop:
- Een stuk karton
- De isimoverpakking van een dvd-speler
- Een bamboe stok
- Een versleten slipper
- Een ex-driewieler
- Een haarloze tandenborstel
- Een fietsband
- Een palmblad
- Een vernielde roos met geel speelgoed gsm
- De kaft van een boekje
- Een plastiek pot
- De verpakking van een reeks tabakzakjes
- Een wijzerloze wandklok met een gebarsten scherm
- Een onthoofde pop
- 4 plastiek flessen
- Een krant, verspreid onder al de rest
- Een deel vodden
- De pasgedane was




01-03-2012, 19:07 geschreven door Joyce en Ivo 
|