Opwijk, 26 april 2007
College van Burgemeester en
Schepenen van de Gemeente Opwijk
Gemeentehuis
1745 OPWIJK
Mevrouw de Burgemeester, mevrouw en heren schepenen.
Betreft: straatnaam voor de nieuwe verkaveling in Mazenzele-dorp.
In het kader van het openbaar onderzoek (tot 27 april 2007) wensen wij hierbij onze opmerkingen en voorstellen te geven in verband met de naam voor de nieuwe straat in de verkaveling Mazenzele-dorp.
De plaats van de nieuwe verkaveling was (is) ter plaatse onder de mensen gekend als 'bij Cockes', naar de familienaam van de vroegere eigenaars (fam. De Cock-De Mol).
Langs de westzijde van de toegangstraat tot de nieuwe verkaveling was, aan de straat Dorp de aloude herberg 'Den Appel' gelegen (later ' Bij den Blokmaker', 'In 't Ankerhof', 'In het Plezante Dorp' en 'Bij Pipo'), op de plaats van het huidig huis met de trapgevel (1911) staat. Het was één der oudste herbergen van het dorp Mazenzele.
Even achteruit ten opzichte van de huidige straat Dorp, zowat op de plaats waar de nieuwe straat een bocht maakt van 90°, stond het huisje van tonnenmaker Corneel Buys (eigendom in onverdeeldheid van zijn vrouw Wanne en haar inwonende broer en zuster na de dood van hun vader Franciscus Van Buggenhout). Corneel vermoordde daar in de nacht van 1 op 2 februari 1886 zijn vrouw Wanne Van Buggenhout, twee van zijn drie kinderen, zijn schoonzuster Melanie en zijn schoonbroer Petrus Van Buggenhout.
De voetweg ten oosten van de nieuwe verkaveling (weg nr. 27) heet in de gemeentelijke Atlas der Buurtwegen (1846) de Geleyweg. De voetweg ten zuidoosten van de verkaveling (langs de Stampbeek) heet in de Atlas der Buurtwegen de Heydeweg (deel van de weg nr. 5, van Mazenzele-Dries naar Meldert) .
In verband met het voorstel 'Klokkestraat' (of beter 'Klokkenstraat'):
Wij zien geen enkel objectief of concreet verband tussen de kerkklokken (en hun verhaal van onder de Franse tijd) en de nieuwe verkaveling of de nieuwe straat. Men kan dan beter de nieuwe straat de naam 'Mazelkerkstraat' of 'Kerktorenstraat' geven. Klokkestraat (of Klokkenstraat) lijkt ons dan ook helemaal geen verantwoorde keuze.
Daarentegen, de vroegere pastorie (in 1778 gebouwd door pastoor Daniël Spinoy die van Opwijk afkomstig was), nu burgershuis, zal grotendeels permanent en ongehinderd zichtbaar zijn noordwaarts van in het lange rechte deel van de nieuwe straat, in het open zicht (tuin en open plein) tussen de parochiezaal Houtekiet en het huidige huis van de vroegere herberg 'Den Appel' (zie hierboven).
Wij stellen dan ook voor de straat van deze nieuwe verkaveling Pastoriestraat te noemen.
¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾
Het HOM-bestuur wenst dat deze opmerkingen en voorstellen opgetekend worden in het proces-verbaal van het openbaar onderzoek en in het dossier gevoegd worden en dat elk punt het voorwerp uitmaakt van een gemotiveerde aanvaarding of weerlegging door het gemeentebestuur en door de gemeenteraad.
Mogen wij u vragen ons op de hoogte te stellen van de uiteindelijke beslissing betreffende deze straatnaamgeving.
Met de meeste hoogachting,
voor het HOM-bestuur,
Maurice WILLOCX Ingo LUYPAERT
bestuurder voorzitter