Je kan prutsen met de genetica van de zalm en zo misschien een nieuwe revolutionaire voedingsbron creëren, die het milieu ten goede zou komen én de hongerigen zou kunnen spijzen. Of, misschien schep je wel iets als een onvoorspelbare 'frankenfish' die onbekende allergische reacties zal veroorzaken en die de wilde zalmpopulatie uiteindelijk zal decimeren... Over dit item zal deze week het US Food en Drug Administration debatteren tijdens een tweedaagse bijeenkomst tijdens dewelke moet worden nagegaan of het op de markt brengen van genetisch gemanipuleerde vis zal toegestaan worden of niet. De vis zou zo het eerste gemanipuleerde dier worden dat goedgekeurd werd voor menselijke consumptie. De zalm, die dubbel zo snel groeit als de 'normale' zalm, is in elk geval even veilig om te eten als de traditionele soort. Als de goedkeuring er komt, dan opent die de deur tot verscheidene andere genetisch gemanipuleerde diersoorten. Zoals een milieuvriendelijk varken, dat in Canada 'ontwikkeld' werd. Of vee dat bestand is tegen de dollekoeienziekte. In het geval van de zalm heeft de firma AquaBounty een groeihormoon van een Chinookzalm toegevoegd, zodat de vissen hun groeihormonen een jaar lang aanmaken. Wetenschappers slaagden erin het hormoon actief te houden door een ander gen van een aalachtige vis te gebruiken, dat dienst doet als een soort schakelaar dat het groeihormoon in werking zet. De traditionele zalm kweekt dat groeihormoon maar voor een bepaalde tijd aan. Verder zijn er geen biologisch relevante verschillen tussen de GG-zalm en de 'normale' versie, en kan met redelijke zekerheid gesteld worden dat er geen gevaar voor de volksgezondheid is.