Meer dan 50% van de mensen die sterven aan een plotse hartstilstand, hadden nooit eerder last van symptomen die duidden op een hartziekte.
In België worden jaarlijks ruim 10000 mensen plotseling getroffen door hartstilstand en ernstige -ritmestoornissen.
Cijfers die doen nadenken. Want bij zo'n plotse hartcrisis kan alleen onmiddellijk ingrijpen een overlijden of levenslange schade voorkomen. Maar zelfs in een regio als Herentals met MUG en ambulanceservice bedraagt de interventietijd snel meer dan 10 minuten. Net die minuten zijn cruciaal, beslissen over leven of dood. Snelle reanimatie en het gebruik van een defibrillator vergroot het overlevingspercentage tot 50%.
Daarom stel ik voor om zonder uitstel defibrillatoren aan te kopen voor alle patrouillewagens van de politie van zone Neteland. Deze eerstelijnsinterventievoertuigen zijn vaak sneller ter plaatse dan ziekenwagens, zijn ook paraat bij allerlei evenementen en zijn dagdagelijks sowieso op ronde. Politiemensen kunnen door deze tijdswinst levens redden. Ze zijn overigens gewend om koelbloedig te reageren in crisissituaties.
Het unieke van zo'n defibrillator is dat wettelijk elke leek het toestel kan en mag bedienen; om schroom en angst te overwinnen is een korte training uiteraard aangewezen.
Op termijn worden defibrillatoren ongetwijfeld geïnstalleerd op allerlei openbare plaatsen, bij evenementen enz. Ze zullen even vanzelfsprekend worden als vandaag een brandblustoestel aan de muur. Maar een onmiddellijke aankoop door politiezone Neteland is zeker een efficiënte introductie van het toestel, kan sensibiliserend werken en zou snel leiden tot het onweerlegbare bewijs dat het apparaat mensenlevens redt.
Een defibrillator kost rond de 2000 EUR per stuk.
PS: Hoe werkt een defibrillator? Het volstaat om de 2 zelfklevende elektroden op de ontblote borst van het slachtoffer te bevestigen, waarna het toestel autonoom het hartritme analyseert. Sommige apparaten geven na die analyse Nederlandstalig gesproken instructies indien het noodzakelijk is om via een knop (een) stroomstoot/-stoten toe te dienen, andere toestellen doen dit zelfs volledig volautomatisch. De elektroden geven stroom af aan het hart, waarna het de kans krijgt om zelf weer de normale circulatie op te bouwen. Hart en hersenen lopen zo minder kans op definitieve beschadiging, levens worden gered.
Toegevoegd punt aan de politieraad Neteland van 14 maart '07, Guy Paulis
|