Fietsplezier
Mentale Sport Succes training
Deel 1
Waarom mentale begeleiding?
Mentale begeleiding is een fenomeen want alle prestaties, zowel in de sport als in het dagelijks en zakelijk leven, staan of vallen met hoe het zit tussen de oren. Als het in de kop niet goed zit dan willen ook de benen niet, of niet zoals jij het zou willen. Als je in de finale zit van een koers en je hebt de avond ervoor thuis ruzie gehad met vrouw/ vriend of man, zonder dat je het hebt uitgepraat, denk je dan dat je 100% geconcentreerd bent op de koers?
Als je in het peloton zit tijdens een koers in oktober en er is een groep weg van pakweg 35 man, en je plaats in de ploeg voor volgend jaar is nog niet zeker, rijd je dan 100% geconcentreerd en zit je dan vol zelfvertrouwen?
Zo kun je diverse oorzaken bedenken waardoor je niet altijd even geconcentreerd en vol zelfvertrouwen actief bent.
Al deze problemen zijn herkenbaar en denk dan niet dat het even gemakkelijk is om aan te nemen dat je mentaal zo geholpen kan worden dat je in de aangegeven situatie’s wel 100% bent geconcentreerd omdat je weet dat je mental coach je precies heeft aangegeven hoe je met die lastige situaties moet omgaan en juist die kleine situaties beslissen over winst of verlies.
Mental coaching is dus je kijk te veranderen op bepaalde situatie’s en leert je hoe je jezelf geestelijk moet voorbereiden op welke actie dan ook ,het seizoen of op een wedstrijd. Het helpt je orde te brengen in de chaos en zal je helpen op weg naar succes.
We gaan nu de belangrijkste onderdelen van mental coaching in 4 stappen behandelen die je inzicht geven in hoe je een seizoen of wedstrijd mentaal het beste kan voorbereiden.
Mental Coaching
Mental Coaching is goed voor elke renner; recreant, topsporter, mountainbiker, wegrenner of baanrenner, iedereen heeft er baat bij
Je zou een mental coach kunnen zien als een vertrouwens man/vrouw. Je mental coach werkt zeer nauw samen met je trainer, het is een twee-eenheid. Natuurlijk geldt dit vooral voor de topsporter maar ook voor de recreant is het van belang.
Je kunt je mental coach zien als een klankbord, als iemand bij wie je terecht kunt als het sportief en mentaal eens tegen zit. Een goede mental coach moet iets afweten van psychologie, neurologie, levenservaring, een groot inlevingsvermogen hebben en affiniteit met de sport..
Psychologie spreekt voor zich, je moet weten hoe een sporter reageert bij een bepaalde prestatie, hoe een sporter reageert bij het oplopen van een blessure of bij een probleem in de privé sfeer.
Neurologie is belangrijk. Als een mental coach niet weet hoe de chemische processen werken in de hersenen is het moeilijk om goed te anticiperen op een sporter die bijvoorbeeld bepaalde uitspraken doet direct na een gewonnen wedstrijd. (Pumping adrenalin reaction). Of zijn stress reactie op het niet halen van een vooraf gesteld doel.
Het inlevingsvermogen in een sporter is voor de sporter van groot belang. Als een mental coach zich niet kan inleven in wat hem of haar voor ogen staat is het moeilijk, zoniet onmogelijk, om die sporter te begeleiden.
Goed kunnen luisteren (empathie) is zeer belangrijk en affiniteit met de sport of het gestelde doel praat makkelijk. Als een wielrenner of mountainbiker bijvoorbeeld, sport eigen taal spreekt is het inderdaad handig als zijn mental coach weet wat hij/zij bedoelt.
Tussen de mental coach en bv een biker ontstaat als het goed is een vertouwens band.
Tussen de twee moet een harmonieuze sfeer van acceptatie motivatie vriendschap en vertrouwen ontstaan. Nog steeds zijn er trainers bij wedstrijden aanwezig die hun pupil naar prestaties proberen te schreeuwen of zelfs schelden en die het nodig achten hun pupil en plein public in de grond te boren als diezelfde pupil minder heeft gepresteerd. Dat zijn praktijken die niet thuis horen in de sport.
Recreatie wielrenner en topsporter
Er is een verschil tussen een mental coach voor een recreatie sporter en een mental coach van een topsporter.
De recreatie fietser kan al baat hebben bij mentale begeleiding via email en twee of driemaal maal per maand telefonisch contact.
Veel kun je ook opsteken bij mental coaches die lezingen geven.
Een wedstrijd sporter heeft bijna dagelijks telefonisch contact en of twee of drie maal per week treffen ze elkaar.
Na elke wedstrijd is het van belang om met je trainer te evalueren en daarna met je mental coach. Techniek, trial, downhill, sprinten, klimmen, alles moet je leren. Denk je dan werkelijk dat je het mentaal zelf wel weet?
Soms zijn het de kleine praktische tips die een mental coach je kan aanreiken waarvan je zelf niet had gedacht dat dit kon.
- Wist je bijvoorbeeld dat als je met een muziekdrager (MP3 speler) op je training afwerkt, dat 70% van de effectiviteit van die training verloren gaat? (Psychology Magazine USA).
- Wist je dat als je in bed ligt en een mentale voorstelling maakt van een jump over een flinke boomstronk of een laatste 200 meter op de baan, je spieractiviteit toeneemt met een vermogen dat precies genoeg is om over die boomstronk te komen of die 200 meter? (Visualisatie)
Zo zijn er nog meer onderwerpen die een mental coach je kan bijbrengen om je te helpen je doel te bereiken.
Mentaal trainingsschema
Zoals een trainer je voorziet van het beste trainingsprogramma zo geeft een mental coach je de juiste gedachtes en de motiverende woorden.
Als je een blessure oploopt waardoor je een tijd niet kan trainen helpt een mental coach je om mentaal door de moeilijke tijd te komen door je een mentaal trainingsschema te geven.
Dat wil zeggen de juiste woorden en overdenkingen die je nodig hebt om weer positief tegen de komende uitdaging aan te kijken.
In een discipline als de marathon en wegwedstrijden is mental coaching ook heel belangrijk. Wolfram Kurschart gaf als reden dat hij in de marathon van Grafschaft op gaf uit verveling omdat als de vermoeidheid gaat toeslaan je gedachten op hol slaan, op zo’n moment is het van groot belang dat je geleerd hebt hoe je moet denken en waar je aan moet denken en wat je tegen jezelf moet zeggen (self-talk) om jezelf scherp en alert te houden. Dit kan iedereen leren door te trainen.
Mentaal gezien is alles te bereiken.
De Amerikanse mental coach Robert Kyosaki zei het zo:
“je huidige situatie is het exacte spiegelbeeld van je huidige denken”.
Stappen
Het zijn de vier stappen waar je succes op rust.
SUCCES
4) Visualisatie
3) Positief denken
2) Zelfvertrouwen
1) Doelen stellen
1) Doelen stellen
Het is net als in het gewone leven als je geen doel stelt ben je doelloos en weet je niet welke kant je op moet. Doelen geven structuur aan het seizoen, je weet waar je je op moet richten. Een seizoen duurt lang en het is onmogelijk om iedere wedstrijd waaraan je deelneemt te winnen, letterlijk en figuurlijk.
Aan het begin van het seizoen zoek je vier, hooguit vijf marathons of wedstrijden uit waarin je echt wilt scoren.
Op deze vier of vijf marathons, rittenwedstrijden of klassiekers richt je je vizier en zijn dus piek momenten. Alle andere wedstrijden staan in het teken van de grote drie. Het moeten ook grote drie zijn.
Als je internationale mountainbike marathons rijdt zou je kunnen kiezen voor in het voorjaar de “marathon der marathons” in Riva, in de zomer het EK en in het najaar voor de Roc d’Azur.
In het voorjaar kan je gaan voor de Raid du Sart Tilman, in de zomer de Filip Meirhaeghe in Vielsalm en in het najaar de Grand Raid Godfroy.
Voor wegrenners en baanrenners zijn er andere doelen. Voor wegrenners is het slim om piekweken te kiezen. Bijvoorbeeld 3 weken in maart/april, drie weken in juni/juli en drie weken in het na seizoen. Als je denkt dat je het hele jaar door kan pieken heb je het echt mis, dat lukt niemand en daar komen steeds meer profs achter, gelukkig!
Heb je jouw doelen uitgezocht, schrijf ze dan op een vel papier en hang dat op.
Zorg dat je iedere dag je doelen ziet zodat je ze vast zet in je geheugen. 75% van de doelen die worden opgeschreven worden behaald, 20% die niets opschrijft haalt die doelen niet.
Richtlijnen voor het stellen van doelen voor komend seizoen
1) Doelen moeten realistisch zijn. Als je nog nooit een marathon hebt gereden kun je niet als doel stellen om gelijk de eerste keer te winnen.
2) Doelen moeten meetbaar zijn. Doelen zijn helder en overzichtelijk. Als je doelen stelt, dan moeten die op de een of andere manier succesvol zijn. Je moet kunnen zeggen: Ik heb mijn gesteld doel bereikt.
3) Doelen moeten uitdagend zijn. Je doelen moeten je inspireren en je tot grotere hoogten aanzetten. Doelen stellen is jezelf helpen verbeteren. Als ze niet eens uitdagend zijn verlies je al snel uit verveling de motivatie.
4) Doelen moeten jouw doelen zijn. Veel wielrenners maken de fout om een doel te stellen van een andere renner of hun trainingsmaatje. Je doelen moeten jou helpen, jou kunnen motiveren als je in de nattigheid of in de kou je kilometers maakt. Als je naar de doelen toewerkt die een ander heeft en die jou niet dienen dan ben je verkeerd bezig.
Je mental coach zal je helpen om de doelen continu te blijven stellen. Samen stippelen jullie een weg uit waarmee je uiteindelijk je ultieme doel bereikt. Dat ultieme doel is uiteindelijk waar je naar streeft.
Het zal niet altijd gemakkelijk zijn en je zult vaak een omweg moeten nemen of een tijdelijke zijweg moeten inslaan maar houdt altijd het ultieme doel voor ogen! Mocht je maar even twijfelen dan is het aan je mental coach om je te helpen.
Natuurlijk moet je zelf de motivatie hebben om er voor te gaan maar samen met een trainer en een mental coach zul je dat doel veel eerder bereiken.
Opdracht:
Voor Mountainbikers: schrijf 3 of 4 marathons (wedstrijden) op waar je volgend seizoen wil presteren, hang dit op een voor jou goed zichtbare plaats en zorg dat je dit iedere dag leest om het goed in je lange termijn geheugen te prenten.
Voor wegrenners: schrijf 3 maal 3 a 4 weken van het seizoen op waarin je wilt pieken, hang die op een goed zichtbare plaats zodat je het iedere dag ziet en leest.
Wijze woorden
‘Het is belangrijk om een doel voor ogen te hebben. Geloof in wat je wilt bereiken en laat je door niemand ontmoedigen. Als je écht iets wilt, dan kan je het!’ Peter Mueller
Bikes International
Fietsplezier

|