De luchtverkeersleiders in Spanje zijn zaterdagmiddag naar hun werkpost teruggekeerd. Het volledige Spaanse luchtruim zou intussen weer opengesteld zijn, maar het vliegverkeer op de Spaanse luchthavens is wel nog niet hervat. Zo zou het nog '24 tot 48 uur' duren om naar de normale situatie terug te keren. Dat heeft de Spaanse minister van Transport José Blanco gezegd op CNN+.
Eerder maakte de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken bekend dat het luchtruim tot zondagochtend gesloten zou blijven, maar dat blijkt voorbarig. Even voordien had de regering de noodtoestand afgeroepen. Dat is ongezien: het is van 1975 geleden, toen dictator Franco overleed, dat de noodtoestand werd uitgeroepen. De luchtverkeersleiders die niet aan de slag gingen, liepen het risico gearresteerd te worden en een celstraf van zes jaar op te lopen.
Die dreigementen werken: onder druk van de mogelijke gerechtelijke vervolging gingen de luchtverkeersleiders toch weer naar hun bureau. Ongeveer 28 van de 58 sectoren van het Spaanse luchtruim worden opnieuw gecontroleerd, aldus de luchthavenautoriteit ANEA.
Ziek
Vrijdagavond moesten een viertal luchthavens in Spanje (inclusief Canarische eilanden en Balearen) gesloten worden door de actie van de luchtverkeersleiders. Die meldden zich massaal ziek, waardoor er plots een tekort aan personeel was om de veiligheid van het Spaanse luchtruim te garanderen. De actie kadert in de moeizame onderhandelingen over een nieuw statuut. Er wordt al lang onderhandeld over nieuwe loon- en arbeidsvoorwaarden, vooralsnog zonder resultaat.
In de nacht van vrijdag op zaterdag besliste de Spaanse regering om het leger in te zetten om de luchtverkeersleiding over te nemen. Maar dat is uiteindelijk niet gebeurd.
Problemen in Brussel en Charleroi
Door de actie zijn naar schatting al 300.000 passagiers gestrand.
De actie zorgt ook voor hinder in België. De vluchten van en naar Spanje kennen meerdere uren vertraging, zo valt af te lezen van de website van Brussels Airport. Een drietal vluchten, uit Barcelona en Madrid, werd afgelast.
In Charleroi zijn drie vluchten, naar Valencia, Barcelona en Madrid, afgelast. Woordvoerster Mélissa Milioto raadt passagiers aan om voor vertrek de website van BSCA te raadplegen.
Hoeveel stakingen gaan er nog volgen?
Na de staking in België en Griekenland dit jaar, heeft nu ook het Spaanse luchtruim gestaakt. Dit heeft grote gevolgen voor heel het luchtruim in Europa. Waarom denken de stakers niet eerst na over de financiële gevolgen van hun staking? Het kan dat ze slechte arbeidsvoorwaarden hebben. Maar door een staking kan er nog meer verlies voor hun zijn. Luchthavens, airlines, TO en nog andere partijen delen mee in de klappen. Door de staking moeten de luchthavens zorgen voor slaapplaatsen voor de gestrande toeristen. De TO's moeten alle middelen ter beschikking stellen om op zo een snelle en goed mogelijke manier de toerist hulp aan te bieden (hotels aanbieden, bussen inzetten,...). Ze moeten proberen om de klant tevreden te houden. Dit kan zeer moeilijk zijn, want door de lange wachttijden kunnen de toeristen gefrustreerd geraken. Maar door een snelle en klantvriendelijke service kunnen de toeristen goede mond aan mond reclame geven aan andere mensen. Hieruit kunnen de TOs en airlines hun voordeel uit halen om hun verlies van de staking te compenseren.
04-12-2010, 19:11 geschreven door Evi Reuvers 
|