Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
You have to click, if you want to understand Tourism
21-12-2010
online reserveren
Belgen hebben alsmaar meer vertrouwen in het online reserveren van hun vakantie, zo blijkt uit een Sunjets-enquête bij 17.891 personen. Vakantiegangers zoeken de voordelen van het internet en die van een touroperator. Acht op tien boekt een pakketvakantie via het internet en 87% boekt slechts op websites van bekende merken. Mensen die liever geen vakantie boeken via het internet doen dat omdat ze het internet te onpersoonlijk en gestandaardiseerd vinden (21%) en omdat er geen aanspreekpunt is bij eventuele problemen (16%).
1.
Kiezen voor een touroperator omwille van de zekerheid
90%
2.
Boekt alleen online bij bekende merken
87%
3.
Boeken van een pakketreis
80%
4.
Internet gebruiken om beschikbaarheden te verifiëren
67%
5.
Terughoudend van off-line boekers tegenover online betaling
64%
6.
Online boeken voor prijsvoordeel
51%
7.
Keuze voor touroperator omwille van prijs-kwaliteitverhouding
47%
8.
Internet-reservering omwille van tijdwinst
43%
9.
Keuze voor internet voor boekingscomfort
40%
10.
Off-line boekers willen advies reisprofessional
38%
Conclusie: Belgen boeken hun vakantie noodzakelijk via het internet maar bij een bekend merk. Dus de TO moet naambekenheid hebben via promotie, zodat de klanten vertrouwd zijn met hun site en dat ze boeken via deze site.
De beslissing van de FIFA om het WK voetbal in 2018 in Rusland te organiseren, maakt dat bezoekers fors zullen moeten betalen voor hotelovernachtingen. De gemiddelde hotelkamerprijs in Rusland bedroeg 131 euro in het tweede kwartaal van 2010. Daarmee is Rusland het op één na duurste land van Europa; alleen in Zwitserland ligt de hotelprijs hoger. De Russische hoofdstad behoort al jarenlang tot de duurste bestemmingen ter wereld. Een hotelovernachting kostte er in het tweede kwartaal van 2010 gemiddeld 150 euro. Naar verwachting zullen de hotelprijzen in Rusland in de aanloop naar het WK sterk stijgen. Voorafgaand aan het WK 2010 in Zuid-Afrika steeg de gemiddelde hotelprijs in Kaapstad met 35%.
De hotelsector in Rusland zal dan ook zeker de vluchten plukken van deze stijging van hotelprijzen. Maar enkele jaren na het WK zullen de prijzen weer stabiliseren.
Wie op shortski vertrekt, wil allicht zo weinig mogelijk tijd kwijt zijn aan reizen. Terecht, maar vermits u slechts een paar dagen op de latten staat, is een sneeuwzeker gebied nóg belangrijker. Daarnaast zijn goede faciliteiten ook een vereiste. Denk aan moderne skiliften, degelijke hotels en een spetterende après-ski. De beste shortski-bestemmingen liggen in Frankrijk, Italië en Oostenrijk.
Hieronder vindt u een paar short-ski bestemmingen.
Les 3 Valléés (Frankrijk)
Met ruim 600 km pistes is dit één van de grootste gebieden ter wereld. Tachtig procent ligt hoger dan 1.800 meter. In combinatie met de 637 sneeuwkanonnen is de sneeuw verzekerd. Naast elke zwarte piste loopt er ook een blauwe. Prettig voor de debutanten. Met drie bekende dorpen: Val Thorens, Les Menuires en Saint Martin de Belleville. In de Savoie vindt je Courchevel, dat uit vijf dorpen bestaat. Landscape biedt 4 volle dagen aan 496 euro per persoon in half pension en de reis per slaapbus, skipas vanaf 147 euro.
Portes du Soleil (Frankrijk)
Les Portes du Soleil mag zich eveneens rekenen tot één van grootste skigebieden ter wereld. Het telt zo'n 650 km pistes. Bovendien zijn de afdalingen met elkaar verbonden. Dat betekent kilometers lang skiplezier. Wie meer avontuur wil, kan diepsneeuwskiën of heliskiën.
Skiworld biedt een midweek aan 13 tot 18 februari voor 469 euro per persoon.
Paradiski (Frankrijk)
Paradiski herbergt onder meer de dorpjes van Les Arcs, Peisey- Vallandry en La Plagne. Het geheel omvat 425 km afdalingen, drie gletsjers en twee pieken boven 3.000 meter. Met Thomas Cook kan je naar Arc 2000 in clubhotel l'Aiguille Rouge (***) op de piste. Keuze tussen een midweek- of weekendski. Voor de laatste optie betaal je vanaf 349 euro per persoon. Inclusief slaapbus, twee overnachtingen (half pension) en skipas (3 dagen).
Ischgl (Oostenrijk)
De Oostenrijkse deelstaat Tirol is gigantisch. Het telt liefst 110 skiregio's, 3.500 km pistes en vijf gletsjers. Bekende bestemmingen zijn Ischgl en Zillertal. Die hebben respectievelijk 223 en ruim 400 km aan afdalingen. Van blauwe tot heel wat rode en off-pistestukken. De eerste reis gaat van 8 tot 13 december, met vier volle dagen ter plaatse en verblijf in hotel Antony (****).Prijs:595 euro per persoon, reisbegeleiding, drie hotelovernachtingen, een vierdaagse skipas en een ontbijt bij aankomst.
Vlieg naar de sneeuw
Brussels Airlines vliegt dagelijks naar Genève en wie vroeg boekt, kan al voor zo'n 120 euro heen en terug vliegen. Binnen het uur sta je in een 40-tal skioorden van Frankrijk.
Door het aanhoudende winterweer lopen er meer en meer vertragingen op bij de luchtvaart zowel in België, maar ook in de rest van Europa. De passagiers moeten een uur tot een anderhalf uur langer wachten om het vliegtuig te nemen. De vliegtuigen moeten ijsvrij worden gemaakt voordat ze kunnen opstijgen. Maar waarom moeten de vliegtuigen ijsvrij worden gemaakt?
Tijdens de grondoperaties (laden, inscheping en taxi) moet het vliegtuig worden vrijgehouden van sneeuw en ijs. Bij temperaturen rond het vriespunt is er gevaar voor ijsvorming op de romp en de vleugels. Bij hevige sneeuwval zal er sneeuwophoping zijn op de vleugels waardoor het vliegtuig zwaarder wordt en het vleugelprofiel niet meer optimaal is.
Het ontdooien en ijsvrij maken van het vliegtuig ('de-icing' in vakjargon) is dan noodzakelijk en zal gebeuren met een mengsel van antivries en water. Hierdoor worden ijs en sneeuw verwijderd en nieuwe ijsvorming voorkomen tot bij het opstijgen. Dit gebeurt vaak wanneer de passagiers al aan boord zijn en maakt een zeer typisch geluid, zoals wanneer een auto door een carwash rijdt. Het product kan een lichte geurhinder veroorzaken in de cabine maar is volstrekt ongevaarlijk.
Voor het opstijgen en landen op een besneeuwde of ijzige baan worden speciale berekeningen gemaakt. Wanneer de berekende remfactor te laag ligt zullen de vliegoperaties gestaakt worden. De landingsbanen worden zo sneeuwvrij mogelijk gehouden om een maximale veiligheid te garanderen. Dit gebeurt met grote sneeuwruimers.
Zoals u leest wordt door een heel team ervoor gezorgd dat u veilig kan vliegen ook als het sneeuwt. Misschien moet u wel wat langer wachten, maar veiligheid primeert op alles of niet?
Hopelijk dat Europa snel sneeuwvrij wordt en dat het transport tijdig kan vertrekken naar hun bestemming. Want sneeuw is misschien leuk voor degene die in de Ardennen gaat langlaufen. Maar niet voor degene die al de klachten van de klanten op zich krijgt door vertragingen. En is ook niet leuk voor degene die op tijd moet zijn op zijn bestemming voor een eventuele vergadering.
Na de les actua van vandaag hebben we de volgende trends besproken tijdens de les.
- go green, go clean: Ecotoerisme is de laatste tijd snel opgekomen in het toerisme. We kunnen er niet meer onderuit.We moeten groener reizen. Maar dat neemt niet weg dat de toeristische sector een heel vervuilende sector is. Als u toerisme beoefent dan maakt u een deeltje van de natuur kapot. We kunnen wel tijdens onze reis proberen om minder te vervuilen d.m.v. Green Seat of Trees for Travel. Dit zijn organisaties die ervoor zorgen dat als u reist dat u vervuiling wordt omgezet in aanplanting van bomen of dergelijke.
- Safe Adventure: De reizigers willen avontuurlijk reizen die goed georganiseerd zijn. Waarbij het lijkt dat u avontuurlijk bent, maar u wordt eigenlijk gepamperd door de gids. Een voorbeeld hiervan zijn safarireizen.
- planes, very big & very small: Men maakt een onderscheid tussen een vliegtuig met zeer veel passagiers, waardoor het goedkoper is om te vliegen en een privéjet. Hoe meer passagiers in een vliegtuig, hoe lager de prijzen. Er zal ook een segment van de markt zijn, die graag in een privéjet naar zijn vakantiebestemming gaat. Zij zijn bereid om heel veel geld te betalen. Dit segment is vooral voor mensen met een zeer hoog inkomen.
- Coach as club: De autobus wordt al jaren afgeschreven al een oud en traag vervoermiddel. Maar door een goed imago te creëren van de autocar, zullen meer mensen met de autocar rijden. Zo kan men bijvoorbeeld mensen met gelijkaardige interesses naar een bestemming brengen in alle luxe (slaapzetels, fine dining). Men kan eventueel kookreizen aanbieden met een bekende kok, die meegaat met de autocar.
Morgen zullen we tijdens de les "Actua" de trends voor het jaar 2011 bespreken. Daarom doe ik al een kleine gok, welke de nieuwe trends zijn in het toerisme voor 2011.
- Business budget class: Goedkopere zakenreizen winnen aan populariteit. 41% van de zakenreizigers zullen volgend jaar goedkopere zakenreizen boeken.
-In 2011 zal op alle openbare plaatsen WIFI te verkrijgen zijn, zelfs op het vliegtuig.
-China wordt een groeiende en belangrijke markt.
-De reizigers gaan hun reis zelf online boeken. De reiziger gaat eerst informatie verschaffen op het internet via TripAdvisor en zullen via booking.com en ebookers hun hotel en vlucht boeken.
-Verre reizen worden weer populairder, want mensen willen ontsnappen aan hun drukke leven.
-Social Media wordt nog belangrijker en wordt een medium voor de touroperator om hun reizen aan te bieden.
Nu eens kijken of ik ongeveer gelijk had. Wordt vervolgd...
Tsjernobyl wordt vanaf 2011 opengesteld voor toeristen. Volgende week stelt de Oekraïense regering een gedetailleerd plan voor het toeristische initiatief voor. De beperkingen die nu gelden worden opgeheven. Ook een ervaren gids is dan niet meer nodig.
De kernreactor van Tsjernobyl ontplofte en brandde af in 1986, dat is nog steeds wereldwijd de grootste milieuramp ooit. Volgens het Internationaal Atoomagentschap zullen er nog ongeveer 4.000 mensen sterven aan kanker als gevolg van de straling en het contact met nucleair besmet materiaal.
Momenteel kan de site bezocht worden, maar is het aantal bezoekers beperkt en mogen ze enkel tijdens een rondleiding een afgebakende 30 kilometer grote zone rond de reactor betreden. Ook moeten bezoekers begeleid worden door een ervaren gids die stralingsniveaus kan interpreteren.
Dit is een vorm van extreem toerisme. Welke persoon wil nu een kerncentrale bezoeken, die zoveel mensen heeft vernietigd? Als u weet dat de overheid nog altijd veiligheidsmaatregelen neemt zoals bijvoorbeeld een betonnen mantel te bouwen rond de ontplofte reactor. De toeristische dienst van Oekraïne geeft toe dat er nu nog maar weinig aanvragen zijn om de site te bezoeken. Maar de toeristische dienst stelt wel vast dat er veel nieuwsgierige mensen zijn die Tsjernobyl willen bezoeken.
Denkt u dat de er toeristen zullen zijn, die deze gevaarlijke site zullen bezoeken? De toerist moet weten dat er nog steeds mensen sterven aan kanker door de ontploffing van 24 jaar geleden.
In 2010 zijn wereldwijd al meer dan 700 miljard filmpjes bekeken op videowebsite YouTube. Dit jaar werd ruim 13 miljoen uur aan video's geupload. Dat heeft YouTube maandag bekendgemaakt.
YouTube is een van de grootste websites ter wereld. Een algemene trend is dat populariteit op de televisie vaak zijn weerslag heeft op YouTube.
Internetgigant Google kocht YouTube vier jaar geleden, pas een jaar na de oprichting, voor 1,65 miljard dollar.
Nu moet er een belletje gaan rinkelen bij de touroperators om hun aanbod te promoten. Als er wereldwijd 700 miljard filmpjes worden bekeken, dan is de kans groot dat uw filmpje ook wordt bekeken. Als het filmpje over goede humor beschikt en het filmpje is goed ineen gezet, dan wordt het zeker een hit. Wat zijn de gevolgen voor uw reisbureau als het filmpje door duizenden mensen wordt bekeken?
- U krijgt gratis promotie, want u kan het gratis op YouTube downloaden.
- De link van het filmpje kan overal geplaatst worden (Facebook, Twitter, Blog, ), waardoor u nog een breder publiek aantrekt.
U moet er wel op toezien dat het filmpje kwalitatief goed is en dat het uniek is in zijn soort. Niet een reclamespot waar u uw reisbureau filmt. Daar heeft de klant niets aan. Maar u moet dromen creëren bij uw klant, zodat ze geneigd zijn om bij u te boeken. Wat maakt u verschillend van alle andere aanbieders? U moet goede slogans gebruiken die de klanten aantrekken.
YouTube is een gratis promotiekanaal dat u kan gebruiken om uw touroperator of reisbureau naar de voorgrond te doen verschijnen.
Griekenland in twee dagen van 25 graden naar vrieskou
Het weer in Griekenland maakt rare bokkensprongen: in een tijdsbestek van amper 48 uren nam de temperatuur in het zuiden van het land een duik van liefst 20 graden Celsius.
In Kreta bijvoorbeeld gaf de thermometer twee dagen geleden nog 25 graden Celsius aan. Dit weekeinde viel er sneeuw op het toeristische eiland. Uit het bergachtige hinterland van de steden Rethymnon en Heraklion moesten zelfs zieken en zwervers geëvacueerd worden.
Eenzelfde scenario in Athene. Donderdag was het nog aangenaam flaneren in de Griekse hoofdstad bij temperaturen van 22 graden Celsius, maar dit weekeinde kwam de temperatuur amper boven het vriespunt uit en viel er eveneens sneeuw uit de lucht.
Stel u voor dat u als toerist een volle koffer met zomerkleren hebt meegenomen op vakantie, want u denkt Oh In Griekenland is het 20 graden en u komt in Griekenland aan en het vriest er. Wat bent u dan met al je zomerkleren? Stel u voor dat u juist in een resort verblijft waar er alleen maar toeristische winkeltjes te vinden zijn. En er zijn geen kledingwinkels, die warme kleren verkopen. Ja dan heeft u als toerist pech. Daarom is het altijd goed om op voorhand te kijken hoe warm het gaat worden op de bestemming waarnaar u naartoe reist.
Zeeniveau blijft stijgen - impact op de Malediven?
Als er een paradijs op aarde bestaat dan komt de Malediven dicht in de buurt. Met zijn witte zandstranden,helderblauw water en prachtige onderwaterwereld zijn de Malediven The place to be. Het zijn mini eilandjes, 1200 in totaal. Maar het azuur blauwe water is vijand nummer 1. De stijgende zeespiegel dreigt de eilandjes te vernielen. Enkele jaren geleden zijn de Malediven al overspoeld geraakt door de Tsunami. De huizen zijn onbewoonbaar. De Malediven zijn zeer kwetsbaar omdat de eilandjes maar een anderhalve meter hoog zijn. Door de stijging van de uitstoot, gaat het zeeniveau stijgen, waardoor de eilandjes worden overstroomd. Stukken stranden zijn al weggespoeld, huizen zijn ingestort en de muren kunnen het water niet meer tegen houden. De zoetwaterbronnen worden zout ipv zoet. De inwoners hebben schrik van het water, terwijl het water juist het trekpunt is op toeristisch vlak. Het gaat geen 50 jaar meer duren voor de oceaan het overneemt.
Er moet zeker iets gedaan worden aan de klimaatsverandering of anders zullen er paradijzen als deze vernietigd worden. Maar hoe? Toeristen moeten er zich van bewust zijn dat zij ook een onderdeel zijn van de klimaatsverandering en dat zij zo groen mogelijk moet reizen. Het is dan ook de taak aan de overheden en de verschillende organisaties om de toeristen te doen inzien dat het niet meer verder kan. Er moet nu eenmaal groener geleefd worden of anders kunnen uw kleinkinderen niet meer genieten van de mooie plekjes waar wij nu wel nog naar toe kunnen.
China steekt Spanje voorbij als toeristische trekpleister
In 2010 blijft Frankrijk (74,2 miljoen toeristen) wereldwijd de belangrijkste toeristische bestemming, voor de Verenigde Staten (54,9 miljoen). China (50,9 miljoen) verdringt Spanje wellicht van de derde plaats, en wordt zo ook een grootmacht op toeristisch vlak. Deze officiële cijfers komen van de UNWTO. Nochtans is toerisme zeer belangrijk voor Spanje, omdat toerisme 10 procent van het bbp uitmaakt.
Het toerisme is stilaan aan het verschuiven van het westen naar het oosten. Tegen 2020 zal China de belangrijkste toeristische bestemming zijn. Meer en meer mensen beseffen dat China een belangrijke rol speelt in de technologische en economische vooruitgang en wij Europeanen zullen volgen. Meer en meer mensen gaan naar China om de grote wereldmacht te ontdekken.
Rome heft toeristentaks van 3 euro en 2 euro per nacht
Rome gaat door met zijn plannen om vanaf 1 januari een toeristentaks van 3 euro per nacht te heffen voor wie verblijft in vier- en vijfsterrenhotels en van 2 euro voor alle andere accommodatie. De 'Contributo di Soggiorno' wordt betaald bij het uitchecken en wordt ook aangerekend voor touringcarchauffeurs en reisleiders, zelfs als die gratis overnachten.
Waar gaat het geld naartoe?
- Wordt dit geld gebruikt voor betere infrastructuur en diensten voor de toeristen?
- Of gaat het geld onmiddellijk naar de staatskas, gebruikt voor de inwoners i.p.v. de toeristen?
Er bestaan verdeelde meningen over. Het is een goed idee dat men een soort van toeristenbelasting gaat heffen, als het wordt gebruikt voor het toerisme. Het wegennet wordt beter, waardoor de toerist sneller zijn bestemming bereikt. Want Rome op zich is al een wespennest.
De toeristenbelasting kan ook een manier zijn om de staatskas te spijzen en dat de inwoners daar de voordelen van krijgen. Zij moeten bijvoorbeeld minder belastingen betalen. Maar is het niet terecht dat wij belastingen moeten betalen om Rome te ontdekken. Het toerisme brengt namelijk veel vervuiling en lawaaihinder met zich mee. En wie is de dupe? De lokale bevolking. Is het dan ook niet normaal dat wij moeten betalen voor wat wij consumeren. Maar moet het zoveel zijn? 3 euro per nacht voor vier -en vijfsterrenhotels en 2 euro voor wie verblijft in andere accommodaties. Waarom moet degene die in een vijfsterrenhotel slaapt meer betalen dan in een tweesterren hotel? Ligt het verbruik hoger? Hebben de mensen die in een suite slapen meer geld dan degene die in een jeugdherberg gaat slapen?
Continental Airlines is verantwoordelijk voor de ramp met de Concorde op 25 juli 2000. De Concorde van Air France was opgestegen in Charles De Gaulle. Maar kort na vertrek vloog de Concorde in brand. 113 doden was het resultaat van het ongeluk. De oorzaak voor de brand bleek een stuk metaal te zijn van Continental die op de startbaan was achtergebleven. Het stuk metaal vernietigde een band van de Concorde. Daarna sloeg een stuk rubber een gat in de brandstoftank. Het vliegtuig kreeg onvoldoende snelheid en stortte neer op een hotel. 109 inzittenden en vier mensen op de grond overleefden de crash niet.
Nu wordt Continental na 10 jaar veroordeeld en moet het bedrijf 1 miljoen euro betalen aan Air France. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij zegt dat ze tijdens het proces geen rekening hebben gehouden met constructiefouten van de Concorde zelf en gaan in beroep.
De luchtverkeersleiders in Spanje zijn zaterdagmiddag naar hun werkpost teruggekeerd. Het volledige Spaanse luchtruim zou intussen weer opengesteld zijn, maar het vliegverkeer op de Spaanse luchthavens is wel nog niet hervat. Zo zou het nog '24 tot 48 uur' duren om naar de normale situatie terug te keren. Dat heeft de Spaanse minister van Transport José Blanco gezegd op CNN+.
Eerder maakte de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken bekend dat het luchtruim tot zondagochtend gesloten zou blijven, maar dat blijkt voorbarig. Even voordien had de regering de noodtoestand afgeroepen. Dat is ongezien: het is van 1975 geleden, toen dictator Franco overleed, dat de noodtoestand werd uitgeroepen. De luchtverkeersleiders die niet aan de slag gingen, liepen het risico gearresteerd te worden en een celstraf van zes jaar op te lopen.
Die dreigementen werken: onder druk van de mogelijke gerechtelijke vervolging gingen de luchtverkeersleiders toch weer naar hun bureau. Ongeveer 28 van de 58 sectoren van het Spaanse luchtruim worden opnieuw gecontroleerd, aldus de luchthavenautoriteit ANEA.
Ziek
Vrijdagavond moesten een viertal luchthavens in Spanje (inclusief Canarische eilanden en Balearen) gesloten worden door de actie van de luchtverkeersleiders. Die meldden zich massaal ziek, waardoor er plots een tekort aan personeel was om de veiligheid van het Spaanse luchtruim te garanderen. De actie kadert in de moeizame onderhandelingen over een nieuw statuut. Er wordt al lang onderhandeld over nieuwe loon- en arbeidsvoorwaarden, vooralsnog zonder resultaat.
In de nacht van vrijdag op zaterdag besliste de Spaanse regering om het leger in te zetten om de luchtverkeersleiding over te nemen. Maar dat is uiteindelijk niet gebeurd.
Problemen in Brussel en Charleroi
Door de actie zijn naar schatting al 300.000 passagiers gestrand.
De actie zorgt ook voor hinder in België. De vluchten van en naar Spanje kennen meerdere uren vertraging, zo valt af te lezen van de website van Brussels Airport. Een drietal vluchten, uit Barcelona en Madrid, werd afgelast.
In Charleroi zijn drie vluchten, naar Valencia, Barcelona en Madrid, afgelast. Woordvoerster Mélissa Milioto raadt passagiers aan om voor vertrek de website van BSCA te raadplegen.
Hoeveel stakingen gaan er nog volgen?
Na de staking in België en Griekenland dit jaar, heeft nu ook het Spaanse luchtruim gestaakt. Dit heeft grote gevolgen voor heel het luchtruim in Europa. Waarom denken de stakers niet eerst na over de financiële gevolgen van hun staking? Het kan dat ze slechte arbeidsvoorwaarden hebben. Maar door een staking kan er nog meer verlies voor hun zijn. Luchthavens, airlines, TO en nog andere partijen delen mee in de klappen. Door de staking moeten de luchthavens zorgen voor slaapplaatsen voor de gestrande toeristen. De TO's moeten alle middelen ter beschikking stellen om op zo een snelle en goed mogelijke manier de toerist hulp aan te bieden (hotels aanbieden, bussen inzetten,...). Ze moeten proberen om de klant tevreden te houden. Dit kan zeer moeilijk zijn, want door de lange wachttijden kunnen de toeristen gefrustreerd geraken. Maar door een snelle en klantvriendelijke service kunnen de toeristen goede mond aan mond reclame geven aan andere mensen. Hieruit kunnen de TOs en airlines hun voordeel uit halen om hun verlies van de staking te compenseren.