Rome gaat door met zijn plannen om vanaf 1 januari een toeristentaks van 3 euro per nacht te heffen voor wie verblijft in vier- en vijfsterrenhotels en van 2 euro voor alle andere accommodatie. De 'Contributo di Soggiorno' wordt betaald bij het uitchecken en wordt ook aangerekend voor touringcarchauffeurs en reisleiders, zelfs als die gratis overnachten.
Waar gaat het geld naartoe?
- Wordt dit geld gebruikt voor betere infrastructuur en diensten voor de toeristen?
- Of gaat het geld onmiddellijk naar de staatskas, gebruikt voor de inwoners i.p.v. de toeristen?
Er bestaan verdeelde meningen over. Het is een goed idee dat men een soort van toeristenbelasting gaat heffen, als het wordt gebruikt voor het toerisme. Het wegennet wordt beter, waardoor de toerist sneller zijn bestemming bereikt. Want Rome op zich is al een wespennest.
De toeristenbelasting kan ook een manier zijn om de staatskas te spijzen en dat de inwoners daar de voordelen van krijgen. Zij moeten bijvoorbeeld minder belastingen betalen. Maar is het niet terecht dat wij belastingen moeten betalen om Rome te ontdekken. Het toerisme brengt namelijk veel vervuiling en lawaaihinder met zich mee. En wie is de dupe? De lokale bevolking. Is het dan ook niet normaal dat wij moeten betalen voor wat wij consumeren. Maar moet het zoveel zijn? 3 euro per nacht voor vier -en vijfsterrenhotels en 2 euro voor wie verblijft in andere accommodaties. Waarom moet degene die in een vijfsterrenhotel slaapt meer betalen dan in een tweesterren hotel? Ligt het verbruik hoger? Hebben de mensen die in een suite slapen meer geld dan degene die in een jeugdherberg gaat slapen?
07-12-2010, 14:06 geschreven door Evi Reuvers 
|