Foto
Hallo, ik ben Eric Van Oers en woon in Borsbeek bij Antwerpen. Ik ben geboren op 8/02/1964 en behoor dus al een tijdje bij de "Club 40". Ik werk als nachtverpleegkundige in een dialysecentrum. Ik ben gehuwd met Sandra en heb twee kinderen : Ellen en Jordi. Mijn hobby's zijn vooral lopen, computeren, lezen en fietsen. Af en toe trekken we er op uit om een mooie wandeling te maken als het weer het toelaat. Ik hou van lekker eten, wat gelukkig gecompenseerd wordt door het lopen. Ik ben niet de grootste kok, maar kan mij behelpen in de keuken. Sandra is bij ons de "Chef", ik de "sous-chef". het is voor mij al  een plezier om de verschillende recepten op PC te zetten en alzo een eigen "kookmagazine" te creeren.
Bij elk recept tracht ik een anekdote neer te pennen, wat niet altijd even gemakkelijk zal zijn.
Zoeken in blog

Eric's Kookfornuis

Het begon met "Kun jij de recepten op de pc zetten, zodat al die papieren uit de ladekast kunnen?".Langzaam ontsproot het idee om al die recepten te bundelen in een blog.
19-05-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bloemkoolgratin met puree en gehakt
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Op televisie zag ik op een keer Jeroen Meus bezig. Hij was een ovenschotel aan het bereiden, namelijk bloemkoolgratin met puree en gehakt. Dat zag er zo smakelijk uit en het leek mij heel gemakkelijk om te maken. Dus, dit persoontje ging een tijdje later aan de slag met een heerlijke ovenschotel als resultaat. Het is inderdaad een gemakkelijk recept. Het vraagt een beetje voorbereiding, maar de kinderen vinden het heerlijk.



BLOEMKOOLGRATIN MET PUREE EN GEHAKT


Soort gerecht : Ovengerecht

Hoofdingrediënt : Bloemkool

Bereidingsduur : 45 min.


Ingrediënten

1 grote bloemkool; 800gr gemengd gehakt; boter; gedroogde Provençaalse kruiden; peper; zout; 1kg aardappelen; 1dl melk; 1 ei; nootmuskaat

Saus : 5dl halfvolle melk; 200gr gemalen kaas; 40gr boter; 40gr bloem; nootmuskaat; zout

Bereiding

Maak de bloemkool schoon en verdeel deze in roosjes. Kook deze beetgaar. Giet af en laat er koud water over stromen.

Kook de aardappels gaar. Giet af en plet tot een puree. Voeg er een flinke klont boter aan toe, melk, een ei, nootmuskaat en een snufje zout. Meng alles tot een smeuïge puree.

Doe boter in een braadpan op een middelmatig vuur. Doe het gehakt in de pan en plet even aan. Laat het vlees goudbruin kleuren. Kruid met de Provençaalse kruiden, peper en zout. Schep de puree in een ruime overnschaal. Giet daarover het gebakken gehakt. Werk af met de roosjes bloemkool. Verdeel ze gelijkmatig over de schotel.

Maak een klassieke roux. Voeg daarna, van het vuur af, 2/3 van de gemalen kaas aan toe. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Giet de kaassaus over de ovenschotel tot alle roosjes onder een laagje saus zitten. Strooi de rest van de kaas over het gerecht.

Schuif de schotel onder de hete grill en gratineer tot er zich een goudbruin korstje vormt.

19-05-2011 om 03:00 geschreven door Eric  


Categorie:Hoofdgerechten
10-06-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pandorato met ham en mozzarella
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Pandorato is in feite een soort van wentelteefje. Je maakt gebruik van hetzelfde principe : boterham in ei en daarna bakken in de pan. In dit recept ga je het brood verrijken met allerlei ingrediënten.  In plaats van toastbrood kan je ook gewoon oud brood gebruiken.





PANDORATO MET HAM EN MOZZARELLA

Soort gerecht : Hoofdgerecht

Hoofdingrediënt : Ham/mozzarella

Bereidingsduur : 15 min.

 

Ingrediënten

125 ml melk; rode pestosaus; mozzarella; toastbrood; sneetjes gekookteham;  
blaadjes basilicum; peper; 2 eieren; boter; zout

Bereiding

Ontkorst het brood en snij de mozzarella in plakjes. Bestrijk de sneetjes brood met de pestosaus tot op 1 cm van de rand.

Leg per sneetje brood een sneetje ham op en twee plakjes mozzarella. Kruid met peper en leg er nadien een blaadje basilicum en een tweede sneetje brood op. Druk de boterhammen goed aan.

Giet de melk in een diep bord en dompel er de dubbele boterhammen in. Klop de eieren los met wat peper en zout en giet dit over de boterhammen. Bedek ook de zijkanten goed met ei. Laat dit even rusten.

Bak de boterhammen goudbruin in de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Werk af met basilicum en serveer onmiddellijk.

10-06-2010 om 00:00 geschreven door Eric  


Categorie:Hoofdgerechten
11-06-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Macaroni met hesp en kaassaus
Klik op de afbeelding om de link te volgen De eerste maal dat ik de kaassaus maakte, kieperde ik door een onhandige beweging te veel peper in de saus (ik had ook de grootste opening gebruikt). Door de andere kruiden ook te vermeerderen, heb ik dit toch nog kunnen redden. Het was een pittige kaassaus geworden. De kinderen hadden niets gemerkt. De chef had natuurlijk geproefd dat er te veel peper in zat.





MACARONI MET HESP EN KAASSAUS

Soort gerecht : Ovengerecht

Hoofdingrediënt : Pasta

Bereidingsduur : 1u

Ingrediënten

400gr macaroni; 300gr hesp; 300gr geraspte kaas; 1L melk; zout; muskaatnoot; paprika; maizena; peper

Bereiding

Snij de hesp in stukken. Kook de melk, voeg de kruiden toe en laat de saus binden met maizena. Voeg 3/4 van de kaas toe.

Kook de macaroni en voeg bij de kaassaus.

Meng alles ondereen en doe alles in een ovenschaal. Bestrooi met de rest van de kaas.

Zet 40 min. in de oven op 175°C.

11-06-2009 om 00:00 geschreven door Eric  


Categorie:Hoofdgerechten
30-05-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ragoût van everzwijn
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Dit gerecht werd een paar jaar geleden voor de eerste maal klaargemaakt.
Het is bij ons traditie om met Nieuwjaar samen te komen met de familie. Ik heb nog drie broers, allemaal gehuwd en kinderen.
Om de beurt is iemand van de broers gastheer om zo onze ouders van die taak te ontlasten (vroeger had dit bij hen plaats).
Voor ons was het de eerste maal om voor een grotere groep te koken, maar het lukte.
Het gerecht is in feite eenvoudig te bereiden. Het vergt wel wat voorbereiding, maar eenmaal in de pot heb je er relatief weinig omzien naar. Je kan het gemakkelijk vooraf bereiden, zodat je de dag zelf heel wat minder werk hebt.


RAGOUT VAN EVERZWIJN

Soort gerecht : Wild

Hoofdingrediënt : Everzwijn

Bereidingsduur : >2u

Ingrediënten :

1 kg everzwijnragout (stoofvlees);40gr boter; 250gr champignons; 1 bokaal bruine fond; gerookt spek; 2 blaadjes laurier; 5 takjes peterselie; 2 uien; peper; zout; 1 fles rode wijn

Bereiding :

Snij de repen spek in blokjes en snipper de uien fijn. Reinig de champignons en snij ze in vieren.

Laat het vlees in een kookpan aanbraden op een stevig vuur tot het goudbruin is. Giet er de wijn over en krab de aanbaksels los. Bestrooi met peper en zout. Voeg de laurierblaadjes en de takjes peterselie toe.

Laat de spekblokjes even aanbakken in een braadpan en voeg ze bij het vlees. Laat de ui in dezelfde pan goudbruin kleuren en deglaceer met de bruine fond.

Giet dat alles bij het vlees in de kookpan. Dek af en laat anderhalf uur stoven op een zacht vuurtje. De gesneden champignons een kwartiertje voor het einde toevoegen. Verder op smaak brengen.


30-05-2009 om 00:00 geschreven door Eric  


Categorie:Hoofdgerechten


Archief per week
  • 16/05-22/05 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 23/08-29/08 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Categorieën
  • Hoofdgerechten (4)
  • Nagerechten (6)
  • Voorgerechten (1)

  • Mijn favorieten
  • Jogging noezeman.be
  • natalietijtgat.be
  • dirkjogt.be


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs