Soort gerecht : Ovengerecht
Hoofdingrediënt : Bloemkool
Bereidingsduur : 45 min.
Ingrediënten
1 grote bloemkool; 800gr gemengd gehakt; boter; gedroogde Provençaalse kruiden; peper; zout; 1kg aardappelen; 1dl melk; 1 ei; nootmuskaat
Saus : 5dl halfvolle melk; 200gr gemalen kaas; 40gr boter; 40gr bloem; nootmuskaat; zout
Bereiding
Maak de bloemkool schoon en verdeel deze in roosjes. Kook deze beetgaar. Giet af en laat er koud water over stromen.
Kook de aardappels gaar. Giet af en plet tot een puree. Voeg er een flinke klont boter aan toe, melk, een ei, nootmuskaat en een snufje zout. Meng alles tot een smeuïge puree.
Doe boter in een braadpan op een middelmatig vuur. Doe het gehakt in de pan en plet even aan. Laat het vlees goudbruin kleuren. Kruid met de Provençaalse kruiden, peper en zout. Schep de puree in een ruime overnschaal. Giet daarover het gebakken gehakt. Werk af met de roosjes bloemkool. Verdeel ze gelijkmatig over de schotel.
Maak een klassieke roux. Voeg daarna, van het vuur af, 2/3 van de gemalen kaas aan toe. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Giet de kaassaus over de ovenschotel tot alle roosjes onder een laagje saus zitten. Strooi de rest van de kaas over het gerecht.
Schuif de schotel onder de hete grill en gratineer tot er zich een goudbruin korstje vormt.