Dit gerecht werd een paar jaar geleden voor de eerste maal klaargemaakt. Het is bij ons traditie om met Nieuwjaar samen te komen met de familie. Ik heb nog drie broers, allemaal gehuwd en kinderen. Om de beurt is iemand van de broers gastheer om zo onze ouders van die taak te ontlasten (vroeger had dit bij hen plaats). Voor ons was het de eerste maal om voor een grotere groep te koken, maar het lukte. Het gerecht is in feite eenvoudig te bereiden. Het vergt wel wat voorbereiding, maar eenmaal in de pot heb je er relatief weinig omzien naar. Je kan het gemakkelijk vooraf bereiden, zodat je de dag zelf heel wat minder werk hebt.
RAGOUT VAN EVERZWIJN
Soort gerecht : Wild
Hoofdingrediënt : Everzwijn
Bereidingsduur : >2u
Ingrediënten :
1 kg everzwijnragout (stoofvlees);40gr boter; 250gr champignons; 1 bokaal bruine fond; gerookt spek; 2 blaadjes laurier; 5 takjes peterselie; 2 uien; peper; zout; 1 fles rode wijn
Bereiding :
Snij de repen spek in blokjes en snipper de uien fijn. Reinig de champignons en snij ze in vieren.
Laat het vlees in een kookpan aanbraden op een stevig vuur tot het goudbruin is. Giet er de wijn over en krab de aanbaksels los. Bestrooi met peper en zout. Voeg de laurierblaadjes en de takjes peterselie toe.
Laat de spekblokjes even aanbakken in een braadpan en voeg ze bij het vlees. Laat de ui in dezelfde pan goudbruin kleuren en deglaceer met de bruine fond.
Giet dat alles bij het vlees in de kookpan. Dek af en laat anderhalf uur stoven op een zacht vuurtje. De gesneden champignons een kwartiertje voor het einde toevoegen. Verder op smaak brengen.
30-05-2009 om 00:00
geschreven door Eric 
Categorie:Hoofdgerechten
|