Allerlei nieuwtjes en wetenswaardigheden over het erfgoed in Lommel en Noord-Limburg
11-08-2006
Eindverhandeling aan KU Leuven
Tim Palmans studeeerde in juni 2006 af aan de KU Leuven als bio-ingenieur in het Land- en Bosbeheer met een eindwerk over de Usselo-bodem op het archeologische site Lommel Maatheide. De promotor van dit eindwerk was prof. J. Deckers, Departement Landbeheer en -economie, Afdeling Bodem- en Waterbeheer. Zijn eindwerk is te raadplegen in de bibliotheek van Museum Kempenland.
Museum Kempenland heeft, in samenwerking met het Lommels Stadsbestuur en de Kerkfabriek Sint-Barbara van Lommel Werkplaatsen, twee Lommelse monumentenzorg-projecten ingeschreven voor het VRT-project "Monumentenstrijd". "Monumentenstrijd" is op dezelfde leest geschoeid als het succesvolle programma "De Grootste Belg". Ditmaal zal het het tv-programma echter geen personen maar monumenten (erfgoed) als onderwerp hebben. Bijna 400 deelnemers schreven zich in voor de "Monumentenstrijd". Een overrompelend succes! De Vlaming is dus wel degelijk bezig met en bekommerd om zijn erfgoed. Omwille van dit grote succes werd besloten dat er geen 25, maar 30 projecten (6 per provincie) geselecteerd zullen worden. Minister Dirk Van Mechelen zal op 22 augustus aanstaande op een persconferentie de 30 deelnemers aan de Monumentenstrijd bekendmaken. Wij duimen uiteraard voor de beide Lommelse projecten!
In de eerste week van de opgravingscampagne meenden we de tanden van de bak van een graafmachine te hebben ontdekt in de humusaanrijkingshorizont. Door onze ogen goed de kost te geven op het terrein, ontdekten we echter dat het niet de tanden van de bak waren, waarvan we de sporen vonden, maar dat het de rupsbanden van de graafmachine waren, die de indrukken nalieten in de humusaanrijkingshorizont.
Vandaag was het de laatste dag van de opgravingscampagne 2006 op Lommel Maatheide. Voor de laatste keer werd de motor onder de zeef gehangen. In de vierkante meters die vandaag nog werden onderzocht werden in totaal maar zeven artefacten gevonden, maar wel weer een mooie kern en een steker op afknotting.
Als teken van dank aan Marc De Bie (VIOE, VUB en KU Leuven), aan Marijn Van Gils (VIOE en KU Leuven), aan Walter Bartels (VIOE), aan de medewerkers van het bedrijf SCR-SIBELCO NV, aan de Stad Lommel ... en zeker aan de vrijwilligers-opgravers, lieten we vandaag een prachtige regenboog boven het terrein schilderen (een beetje flou, maar het was ook maar waterverf). De vrijwilligers-opgravers, die zowel bij grote hitte als bij regenbuien en wind hard en met enthousiasme bleven werken, verdienen allen een grote pluim en onnoemlijk veel dank : Geert Andries, Gert-Jan Andries, Marc Briers, Jan Claesen, Michel Dullers, Freddy Ernots, Michel Van Assche, Joris Van Gestel, Nick van Liefferinge. En u, lezer van deze blog, hoeft niet te wanhopen. We hebben aan de concentratie LB25 nog een 150-tal (hopelijk "goed gevulde") vierkante meters laten liggen die we volgend jaar, bij leven en welzijn, willen opgraven. En dan "bloggen" we opnieuw. Natuurlijk houden we u hier ook op de hoogte van de onderzoeksresultaten van de opgravingen op Maatheide. Tot ziens!
Het einde van de opgravingscampagne 2006 is in zicht. Morgen is het de laatste werkdag. We moeten nog twee vierkante meter onderzoeken en dan sluiten we de werkzaamheden af met een terreinprospectie. De voorbije twee dagen kregen we de gewaardeerde hulp van een jonge archeologie-liefhebber, Gert-Jan Andries. Of hij thuis een voorbeeld van orde en netheid is, weten we niet. Op de opgraving zorgde hij er wel voor dat de zeef regelmatig werd gereinigd. Walter Bartels (VIOE) zal tevreden zijn dat zijn werkmateriaal zo goed werd onderhouden.
Studio Lommel kwam van de opgravingen een tv-reportage maken, die aanstaande maandagavond op TV Limburg na het journaal zal worden uitgezonden. Opmerkelijk was dat tijdens het filmen de motor van de zeef telkens bij de eerste ruk aan het touw startte. Voordien en nadien verliep het starten van de motor niet altijd even vlot. Joris had er niet echt een verklaring voor.
Na een fikse regenbui 's morgens hadden we plots weer een ven op de Maatheide.Vandaag waren we met zijn vieren om de opgraving verder te zetten. Gert-Jan, een neef van Geert Andries, kwam onze rangen versterken.
Wat het werk betreft, volgden we hetzelfde scenario als gisteren. We schepten de kuil leeg en zeefden, wat ons weer enkele schrabbers en stekers opleverde. Aan de west-, zuid- en oostzijde van ons opgravingsvak hebben we de randen van de kuil bereikt. Morgen pakken we de noordkant aan. In de twee dagen die ons nog resten, zullen we proberen de ganse kuil in kaart te brengen. Het archeologisch materiaal dat uit de kuil komt, kan uiteraard alleen maar voor typologische doeleinden worden gebruikt.
Tijdens de regenbuien werd de tijd nuttig besteed met het tellen en poetsen van artefacten. Geert gaf een demonstratie artefacten-reinigen weg. Ondertussen werden er natuurlijk waardevolle archeologische en andere discussies gevoerd tussen de drie werkers die vandaag op het site aanwezig waren.
Na zonneschijn komt regen. Zo ook op Lommel Maatheide. Felle regenbuien hinderden het opgravingswerk vandaag. We deden wat meet- en tekenwerk om "de kuil" in kaart te brengen en we slaagden er toch nog in om een vier kubieke meter zand uit de kuil te zeven.
Vandaag hebben we ook afscheid genomen van Michel Dullers, Marc Briers en Jan Claesen. Het zal stil worden op de vindplaats Maatheide. Het werk zal de laatste vier dagen van de opgraving vastberaden worden verdergezet door Geert, Joris en Ferdi.
De ganse dag werden emmers gevuld en gezeefd met de motorzeef. Vooral in de brokken humusaanrijkingshorizont, die in de kuil terecht zijn gekomen, vinden we nog talrijke artefacten (ongeveer een 250-tal in totaal op 12 vierkante meter). Bij de werktuigen haalden de schrabbers het vandaag van de stekers.
In de noordwest-hoek van ons opgravingsvak zit een erg grote kuil. Voor de sanering van het terrein was deze kuil gevuld met allerlei "rommel" van de afgebroken zinkfabriek. Op last van OVAM heeft SIBELCO tijdens de sanering van het terrein deze kuil moeten leegmaken. Om het terrein daarna wat te nivelleren, werd de kuil gedicht met zand (bodemmateriaal) uit de omgeving. Vandaag hebben we de ganse dag gewerkt om "de vulling" van die kuil uit te scheppen en te zeven. En we zullen er waarschijnlijk nog wel enkele dagen zoet mee zijn.
Indien je de foto bekeken hebt van Marc, die zijn mattentaartje oppeuzelt, dan kan je je een idee vormen van de grootte van zo'n taartje. Op de hierbijgevoegde foto zie je een glunderende Jan met nog een restantje van zijn mattentaartje ... En dan komt nu de prijsvraag van de week. In hoeveel tijd slaagde Jan erin om zijn mattentaartje op te eten? Let wel, hij had twee uren vroeger al zijn uiterste best gedaan aan een copieuze lunch. Je drukt je best uit in seconden ... in minuten hoeft echt niet (en hiermee heb ik je al een tip gegeven).
Het was vrijdag en dus trakteerde Museum Kempenland op een lunch. De conservator van het museum, Veerle Leysen, bracht ons broodjes, kaas, hesp, tomaten, hardgekookte eieren, sla, mayonaise, ketchup, frankfurter worstjes, rijstpap, gekoelde cola ... En het smaakte! Vandaag was het de laatste werkdag van Nick Van Liefferinge op Lommel Maatheide. Hij trakteerde ons gezelschap op cultureel erfgoed, namelijk Geraardsbergse mattentaartjes (vers ingevoerd uit het verre Geraardsbergen door de ouders van Nick). Marc had energie nodig na al het zware graafwerk en dan kan een smakelijk taartje er altijd nog bij (foto).
Nick, bedankt voor het werk en het fijne gezelschap gedurende de voorbije twee weken en veel succes met je verdere carriere!
Tussen al de bezoeken door werd er vandaag toch nog hard gewerkt. Het mysterie van de grote kuil werd opgelost dankzij Wim Nuyts (SIBELCO). Hij wist ons te vertellen dat op last van OVAM tijdens de sanering van het terrein sommige kuilen, waarin rommel van de zinkfabriek was terechtgekomen, leeg gemaakt werden met de bulldozer en nadien terug gedicht met grond (bodemmateriaal) uit de omgeving. Uit de vulling van de kuil kwamen flink wat artefacten, waaronder enkele forse stekers, tevoorschijn. De motorzeef van het VIOE draaide op volle toeren en onder meer Geert Andries zorgde er met verbeten graafwerk voor dat de "zevers" zelden zonder grondstof kwam te zitten.