Allerlei nieuwtjes en wetenswaardigheden over het erfgoed in Lommel en Noord-Limburg
23-08-2006
Laatste staatsboerderij wordt museum
Vandaag verscheen in Het Nieuwsblad een artikel over de Staatsboerderij nr. 4 in Lommel Kolonie. Pittig detail : dit artikel kreeg bijna evenveel plaats toegemeten als de zes Limburgse monumenten, die deelnemen aan de "Monumentenstrijd", samen.
Zo luidt de titel van een kaderstukje dat vandaag in Het Nieuwsblad te lezen staat. De auteur van het artikel stelt vast dat de Limburgse monumenten die geselecteerd werden voor het cross-mediaal project Monumentenstrijd alle ten zuiden van de bipool Hasselt-Genk liggen.
Museum Kempenland diende voor de Monumentenstrijd de kandidatuur van twee Lommelse monumenten in : de Staatsboerderij nr. 4 te Lommel-Kolonie en het Mariapark te Lommel-Werkplaatsen. Ook deze kandidaturen werden dus niet weerhouden.
Maar ik sluit mij niet aan bij het besluit van de auteur van bovenvermeld krantenartikel : spreken blijkbaar onvoldoende tot de verbeelding. Dit lijkt mij een nogal negatieve benadering. In een wedstrijd als Monumentenstrijd zijn er winnaars. Maar de niet geselecteerde monumenten zijn geen verliezers. Ik ben ervan overtuigd dat bij de ongeveer 370 niet geselecteerde monumenten erfgoed-pareltjes zitten die rustig hun voet kunnen plaatsen naast de geselecteerde monumenten. Maar omwille van parameters zoals restauratie al te ver gevorderd, restauratieplannen nog niet concreet genoeg, niet genoeg spektakel- en televisie-waarde enzoverder zijn die 370 projecten door de jury niet geselecteerd. Het jury-verdict is dus een erg relatieve waardebepaling en houdt helemaal geen objectief waarde-oordeel over het monument in (in zoverre dit laatste al mogelijk zou zijn). Voor vele van deze 370 monumenten zal de echte monumentenstrijd gewoon verder gaan. Bevlogen mensen en organisaties zullen de waarde van hun monument blijven bepleiten en ze zullen ervoor blijven ijveren dat hun monument wordt gerestaureerd en ontsloten voor het publiek. Persoonlijk vind ik het jammer dat de organisatoren van de Monumentenstrijd zich niet de moeite getroosten om een volledige lijst van de deelnemers te publiceren op de website www.monumentenstrijd.be. Het publiek zou op die manier toch een mooie staalkaart krijgen van wat in Vlaanderen nog allemaal op de restauratie-stapel staat.
En wat Noord-Limburg betreft, onder de impuls van de talrijke goed werkende heemkringen en met steun van vooruitziende gemeentebesturen zijn er de laatste twee decennia al flink wat monumenten gerestaureerd. En deze komen dus uiteraard nu niet meer in aanmerking voor Monumentenstrijd. Het Lommels lijstje oogt indrukwekkend : de Groote Hoef, het Heis kapelleke, de toren van de Sint-Pietersbandenkerk, de Sint-Pietersbandenkerk zelf, de glasramen en het orgel van deze kerk, het Burgemeestershuis, het Raadhuis en het marktplein, het Huis Aerts, de Vloeiweiden (in 2004 nog genomineerd voor de Vlaamse Monumentenprijs!), het Barrierhuis, .. En voor het einde van dit jaar wordt de Staatsboerderij nr. 4 in Lommel-Kolonie aan dit rijtje toegevoegd. En op iets langere termijn het Mariapark in Lommel-Werkplaatsen. En een zelfde lijst kan voor de meeste gemeenten en steden in Noord-Limburg worden opgemaakt. De laatste jaren bijvoorbeeld al eens in Hamont, Peer, Bree en Maaseik geweest?
Monumentenstrijd een leuk en goed initiatief maar laten we hopen dat het iets verder zal gaan dan de prijs voor één monument en dat ook de waarde van het erfgoed in Vlaanderen aan bod komt. Met communicatiespecialisten als televisiemensen, radio- en krantenjournalisten, webmasters mag dit toch geen probleem zijn.