Allerlei nieuwtjes en wetenswaardigheden over het erfgoed in Lommel en Noord-Limburg
18-07-2008
De motorzeef kapot!
Een halfuur voor het einde van de eerste werkweek heeft een onderdeel van de motorzeef het begeven. De directe hulplijn met Sibelco werd gebruikt en zeer waarschijnlijk zullen we dinsdagmorgen weer naar hartelust kunnen zeven. Maandag (ja, ja, ook op de nationale feestdag wordt op Maatheide gewerkt) zal de ploeg het wel redden met de "natte zeef" en de handzeven. De stagestudenten zijn vandaag een tijdje aan de slag geweest met de niveau-meter en meetlinten. De niveau-meter is echt antiek, maar werkt nog perfect! Ben en zijn ploeg waren vandaag het meest productief. Joris en zijn team hebben wat geworsteld met restanten van de zinkfabriek. Vandaag hebben we (net niet met tranen in de ogen) afscheid genomen van Jolien. Bedankt, Jolien, voor het gepresteerde werk! De rest van de ploeg zien we volgende week terug versterkt met zeventien (!) jongeren van JCW.
Schrik niet. Het gaat hier niet om prehistorische paalsporen. De sporen dateren uit de twintigste eeuw en zijn afkomstig van de palen van de omheining die rond de afgebroken zinkfabriek stond. Voor de liefhebbers van industriële archeologie publiceren we één van de volgende dagen wel een foto. Vanmorgen trokken de stagestudenten weer welgezind aan het werk (foto 1). Tweeëndertig vierkante meters zijn opgegraven en 275 artefacten werden geregistreerd. Vandaag vonden we vooral debitagemateriaal, maar toch ook weer een mooie steker. De archeologica bevinden zich vooral in de uitlogingshorizont van de podsol. Heel zelden wordt er een artefact aangetroffen in de aanrijkingshorizont. Het "nat zeven " verloopt uitstekend en vooral de vrouwelijke teamgenoten, Jolien en Sarah, leveren uitstekende arbeid aan die zeef. Joris heeft de frigobox van ondergetekende aangeslagen voor oneigenlijk gebruik : hij stopt er de registratieformulieren en de vondsten in om ze zo te beschermen tegen de regen. Dergelijke inventieve en innovatieve ondernemingszin levert hem zeker een extra vermelding op zijn stageverslag op!
De Vakgroep Geologie en Bodemkunde van de Universiteit Gent zond vandaag twee zonen en een dochter uit naar Lommel Maatheide. Doctoranda Cilia Derese kwam bodemmonsters nemen boven en onder de Usselo-bodem en het Alleröd-veen om de zanden te dateren met de OSL-methode (Optically Stimulated Luminescence dating). Cilia Derese werd geassisteerd door Dimitri Vandenberghe en prof. Peter Van den haute. De archeologen-ploeg (KU Leuven) hielp de geologen (U Gent) bij het voorbereiden van de profielen waar de monstername zou gebeuren (foto 1). De archeoloog van Erfgoed Lommel keek toe en zag dat het goed was. Cilia Derese bemonstert het profiel boven het Alleröd-veen. Later zal ze nog twee monsters nemen onder het veenpakket. (foto 2 en foto 3). De archeologische opgraving blijft succesvol. Als we aan dit tempo doorgaan zullen we de eerste week bijna evenveel vondsten geregistreerd hebben als vorig jaar gedurende de volledige campagne (we kloppen af op hout).
De meeste vondsten werden ontdekt in de uitlogingshorizont van de podsol en enkele artefacten in de top van de aanrijkingshorizont. Waar we nu aan het werk zijn rest naar Maatheide-normen nog een flink deel van de podsol.
Op dinsdag kreeg het opgravingsteam versterking van Marc Briers, een oudgediende op Maatheide (foto 1). Na een succesvolle opgravingsdag gisteren, was het vandaag ook weer de moeite waard. De twee voorbije dagen registreerden we al heel wat vondsten, waaronder een mooie tweeslagsteker (foto 2) en een prachtige eindschrabber (foto 3). De schrabbers zijn tot nu toe het meest voorkomende werktuigtype (een zevental in totaal). Er zat ook een wat vreemde eend in de finaal-paleolithische bijt : een fragment van een mesolithische spits uit wommersomkwartsiet, vervaardigd met kerfhalveringstechniek. Dit jaar zeven we ook "nat", dankzij de fel gewaardeerde hulp van Sibelco! (foto 4)
Maandag 14 juli startte een groep van zes enthousiaste stagestudenten op Lommel Maatheide de opgravingscampagne van dit jaar (foto 1). Twee onder hen (Geert en Joris) waren de voorbije jaren al aan het werk op Maatheide. Jolien, Sarah, Ben en Tim zijn nieuwkomers, maar ze zullen zich zeer vlug thuis voelen in het Lommelse zand. Onder een blauwe hemel met hier een daar wit wolkje en bij een zachte temperatuur was het aangenaam werken. De zandzuiger van Sibelco komt steeds dichterbij, maar we hebben nog wat voorsprong! Zand en water en een archeologie-avontuur, wat kan men nog meer wensen tijdens de zomervakantie? (foto 2)