Beest in bed. Negen echte volkssprookjes.
verzameld en naverteld door Marita De Sterck
met prenten van Jonas Thys
Antwerpen, De Bezige Bij, 2012, 190 p., met bibliografie.
Marita de Sterck is een ongeëvenaarde verhalenvertelster die generaties met elkaar verbindt
Roodkapje, Rapunzel, Assepoester, Sneeuwwitje en de Schone Slaapster zijn minder onnozel dan we vermoeden. We denken die verhalen te kennen, maar ze zijn gehavend en verkleuterd tot ons gekomen.
Marita de Sterck heeft oudere versies bewerkt. En plots krijgen de volkssprookjes weer hun oerkracht, hun rauwe energie terug. In Beest in bed omhelst de jongste dochter het smerigste varken, snijden trouwlustige meisjes in eigen vlees, ontdoet de kleindochter zich van haar kleren op vraag van Meneer de Wolf en is er veel meer nodig dan een zedige kus om de Schone Slaapster te laten ontwaken.
De sleutelscènes uit het boek zijn geïllustreerd door Jonas Thys. Vergeet het suikergoed van Disney. Beest in bed roept de vertrutting van de volkscultuur een halt toe.
Recensie
Bundel met negen volkssprookjes, die door de eeuwen heen zodanig werden aangepast, dat ze geschikt werden om aan kinderen te vertellen. In die verkinderlijkte vorm zijn ze ook het meest bekend. In deze verzameling vertelt de bekende Vlaamse kinderboekenschrijfster en antropologe de oude overgeleverde volkssprookjes in hun oorspronkelijke ongekuiste vorm, zoals ze lang geleden tot ons kwamen, inclusief alle agressie, wreedheden, incest en erotische passages. Het gaat om de oorspronkelijke verhalen van Belle en het Beest, Assepoester, Bontepels, Roodkapje, De schone slaapster, De Kikkerkoning, Raponsel, Blauwbaard, en Sneeuwwitje. In het lange nawoord komen de afzonderlijke negen sprookjes aan de orde. Er wordt aandacht besteed aan oorsprong en verschillende varianten. Samenstelster zet zich af tegen censurering en vertrutting door met name Walt Disney. De verhalen zijn geïllustreerd met sfeervolle zwarte linoleumafdrukken met rood accent. De afbeeldingen geven vooral seksueel getinte en gruwelijke scènes weer. Een interessante antropologische studie. Met bronvermelding en bibliografie.
Ria Scholten-Boswerger (Bron: bol.com)
Meer lezen?
- radio1.be
- wpg.be
- kinderboekenpraatjes.nl
|