Uitgelezen boeken ...en een bijzonder filmpje af en toe. Een lijstje voor mezelf en voor wie wat inspiratie zoekt.
06-05-2017
De das
De das./ Frans van Bommel, Stefan Vreugdenhil en Maurice La Haye. Zeist, KNNV, 2015, 135 p. ISBN9789050115360
"Deze uitgave van de KNNV is tot stand gekomen als onderdeel van het Jaar van de Das (2015) en bedoeld om meer bekendheid en dus begrip voor dit marterachtige zoogdier te krijgen. Het boek is geschreven door meerdere auteurs die wisselend samen een aantal hoofdstukken, in totaal tien, voor hun rekening hebben genomen. De lezer krijgt informatie over de das, zijn gedrag en leefwijze, de verspreiding en aantallen in Nederland, de jacht, het gebruik door de mens en later de officiële bescherming (met de wirwar aan wetten). Ook is er aandacht voor het samenleven van de das met de mens, waarbij infrastructuur, landbouwschade, verkeersslachtoffers e.d. worden bekeken. De tekst staat in twee kolommen per pagina. Het taalgebruik is eenvoudig. Kleurenfotos en groene kaders met aanvullende informatie en interviews zijn toegevoegd. De onderzoekgegevens worden met grafieken en schemas uitgelegd. Een heldere, praktische handleiding voor de professional. Voor de niet-professionele geïnteresseerde vergt het boek hier en daar enig doorzettingsvermogen. Met inhoudsopgave, literatuurlijst en websites. Geen register."
Iets ter grootte van het universum : een familiesaga./ Jón Kalman Stefánsson, Amsterdam, Ambo|Anthos, 2016, 339 p. ISBN9789026334573 (Vertaler: Marcel Otten, Oorspr. taal: Ijslands, Oorspr. titel: Eitthvað á strð við alheiminn)
Iets ter grootte van het universum is een caleidoscopische roman waarin de lezer meegezogen wordt in het rijke universum van Stefánsson aan de hand van een familiegeschiedenis in het twintigste-eeuwse IJsland. Het relaas van een gespannen relatie tussen vader en zoon en van een vrouw die zich ondanks alle tegenslag staande weet te houden, zijn aanleiding tot vele dichterlijke bespiegelingen.
Hoe onvoorwaardelijk moet liefde eigenlijk zijn? En zijn onze gevoelens niet altijd een weerspiegeling van het hele universum? In zijn meanderende verteltrant schetst de auteur een onvergetelijk beeld van een familie, waarmee hij ons stimuleert na te denken over hoe wij zelf in het leven staan.
Winterzusters./ Majgull Axelsson. Breda, De Geus, 2009, 509 p. ISBN9789044514391
(Oorspr. taal: Zweeds, Oorspr. titel: Is och vatten, vatten och is)
De tweelingzusjes Inez en Elsie zijn uiterlijk elkaars evenbeeld, maar verder totaal verschillend: de een plichtsgetrouw, de ander avontuurlijk. Toch zijn ze onafscheidelijk, tot een dramatische gebeurtenis een wig tussen hen drijft. Na een ongewenste zwangerschap laat Elsie haar zoontje Björn achter bij Inez en verdwijnt. Björn ontwikkelt zich tot een beroemde popster. Inez eigen dochter Susanne groeit op in de schaduw van haar neef, net zoals Inez altijd in Elsies schaduw heeft gestaan. Dan verdwijnt Björn spoorloos.
Jaren later neemt Susanne, inmiddels misdaadschrijfster, deel aan een Noordpoolexpeditie op een onderzoeksschip. Wanneer iemand regelmatig haar hut binnendringt, wordt Susanne op een totaal onverwachte manier met haar verleden geconfronteerd
De vogels van Europa./ Bart Koubaa. Amsterdam, Querido, 2014, 237 p. (ISBN9789021456034)
Maarten De Ridder is gelukkig getrouwd, heeft drie kinderen, werkt voor de Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie en is fervent vogelaar. Wanneer hij tijdens een opsporingsbericht op de televisie een jeugdvriend herkent, wordt hij overvallen door onrust en besluit hij op zoek te gaan naar de man die hij vijfendertigjaar geleden voor het laatst heeft gezien.
Open hart. Overpeinzingen van een overlever./ Elie Wiesel. Amsterdam, Meulenhoff, 2016, 101 p. (ISBN 9789029091466)
Als schrijver Elie Wiesel op zijn tweeëntachtigste met spoed een hartoperatie moet ondergaan er wordt gevreesd voor zijn leven wordt hij voor een tweede keer geconfronteerd met zijn eigen sterfelijkheid. Als jonge jongen overleefde hij de Holocaust nadat hij op zijn vijftiende werd gedeporteerd naar Auschwitz. Dat verleden is nooit ver weg en bijna automatisch gaan zijn gedachten uit naar familieleden die tijdens de oorlogsjaren zijn weggevoerd en niet meer terugkwamen. Heeft hij in zijn boeken en in zijn publieke optredens genoeg gedaan om de oorlogsslachtoffers te blijven herinneren? En dan zijn zoektocht naar God: waar heeft die toe geleid? Is er nog hoop voor de mens?
Vol liefde en wijsheid schrijft Wiesel in Open hart over zijn kinderen en kleinkinderen en getuigt hij van zijn hoop, zijn vertrouwen en zijn liefde voor het leven. Een zeer inspirerend boek, dat aanzet tot overpeinzing van het eigen leven.
Le blaireau./ Emmanuel Do Linh San. Saint-Yrieix (Charente), Eveil nature, 2002, 72 p. (2-8400-0042-3, Cart)
Chacun connaît le blaireau mais qui peut se réjouir de l'avoir observé dans la nature autrement que dans les lumières des phares d'automobile ?
Nocturne, discret et habile fouisseur, ce carnivore aux rondeurs sympathiques n'habite peut-être pas très loin de chez vous ; une haie, un bosquet ou un coteau boisé suffisant à son bonheur.
Cette monographie vous présente les connaissances les plus récentes sur le tesson habitat, alimentation, vie sociale, territoire, -rythmes d'activité, reproduction, dynamique des populations sans oublier deux caractéristiques du blaireau, l'accumulation de graisses sous-cutanées au cours de l'automne et la tenue du repos hivernal.
Spécialiste du blaireau et biologiste de terrain, Emmanuel Do Linh San étudie l'écologie comportementale des mammifères et spécialement celle des carnivores. Titulaire d'un diplôme de biologie, il est actuellement assistant au Laboratoire d'Ecoéthologie de l'Université de Neuchâtel où il achève sa thèse sur le blaireau, mustélidé qu'il a étudié et observé durant ces huit dernières années dans différentes régions de Suisse.
Vliegwerk. Vogels in de kunst./ Matthias Depoorter. Amsterdam, Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2015, 199 p. (ISBN9789025300579; hardback)
Vogelobservaties in kunst en natuur, beschreven vanuit kunsthistorisch oogpunt, maar ook met kennis van vogels, hun gedrag en hun voorkomen in de natuur.
Er is ook een nederlandstalige uitgave bij Clavis.
"'Nog niet zo lang geleden was ik een klein meisje dat door een wereld vol kleuren liep. Alles was een raadsel. Nu woon ik op een planeet van pijn, transparant als ijs, waar niets verbloemd wordt.'
-Frida Kahlo
Al tijdens haar leven was Frida Kahlo (1907-1954) een stijlicoon. Dankzij haar charisma werd de Mexicaanse kunstschilder op handen gedragen door revolutionairen, feministen en minderheidsgroepen. Haar leven was kort, haar kunst blijft tijdloos en indrukwekkend.
Een poëtische en hartverscheurende vertelling over Frida Kahlo. Met imponerende tekeningen van Benjamin Lacombe. Vanaf 10 jaar.
Recensie(s)
Dit mooi uitgevoerde prentenboek in groot formaat is een hommage aan de beroemde, twintigste-eeuwse, Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo. Haar oeuvre, dat doortrokken is van een eigen symboliek met verwijzingen naar Azteekse mythes, antieke mythologieën en Mexicaans volksgeloof, is vaak slecht begrepen en ondergewaardeerd. Het inspireerde beide auteurs om de diepere betekenislagen van Frida's schilderijen in woord en beeld onder de aandacht te brengen. Het boek begint en eindigt met Casa Azul, het huis waarin Frida geboren werd en stierf. Daartussenin belichten de auteurs negen thema's die in haar leven en werk belangrijk waren: het ongeluk, geneeskunde, aarde, dieren, liefde, dood, moederschap, de gebroken zuil en nalatenschap. Poëtische zinnen uit Frida's correspondentie en doorkijkjes in de kleurrijke schilderijen naar de diepere lagen eronder weerspiegelen op bijzondere wijze haar gevoelens. Achterin vertelt Lacombe over Frida's leven en gaat hij dieper in op de betekenis van een aantal schilderijen. Achterin staan een tijdlijn en een beknopte woordenlijst. Het omslag is bekleed met santijnachtige stof en oogt luxueus. Het volwassen taalgebruik en de complexheid van Frida's schilderijen maken dit prachtboek vooral geschikt voor volwassenen en jongeren vanaf ca. 13 jaar.
S.E. van Zonneveld"
De sperwer van Maheux./ Jean Carrière ; gevolgd door 'In het spoor van de Camisards./ Ton van Reen. Utrecht, IJzer, 2016, 319 p. (ISBN9789086841332)
De sperwer van Maheux is de roman van de stilte, over de eenzame strijd van een mens tegen natuurmacht en natuurgeweld in een van de robuuste uithoeken van Frankrijk, de onherbergzame Cevennen. Het landschap biedt meer steen dan aarde, de zomers zijn drukkend heet, de winters ijzig koud, en bijna het hele jaar door heerst een alles doordringende wind. De boeren zitten er al generaties vastgeklonken aan vrijwel niets opleverende stukjes land. Ze leven eenzaam, sterven eenzaam. De dorpen raken ontvolkt.
De sperwer van Maheux gaat over de laatste bewoners van Maheux, het laatste gezin dat in 1947 nog gebleven is.
Carrière hanteert een stijl die de dingen neerzet alsof men ze zou kunnen vastpakken. De natuur, het dorp, de dieren, de wanhopig vechtende mensen, ze staan in zeldzame scherpte voor ons.
De valstrik van het geluk. Cartoonboek./ Russ Harris, Bev Aisbett, Rob Pijpers. Katwijk, Panta Rhei, 2015, 168 p.
ISBN: 9789088401169
"Stop met streven - begin met leven
Een speels opgezet zelfhulpboek voor iedereen die kampt met gevoelens van angst en onzekerheid, gebrek aan zelfvertrouwen en op zoek is naar een meer ontspannen manier van leven.
Op een humoristische manier geeft het boek inzicht in de oorsprong en aard van deze gevoelens en gedachten. Met behulp van eenvoudige tips en oefeningen gebaseerd op mindfulness leren we hoe we die destructieve gevoelens en gedachten een zodanige plaats kunnen geven dat ze ons niet meer in de weg staan.
Acceptatie en engagement zijn de kernbegrippen van de oefeningen: accepteren wat je toch niet kunt veranderen, en verbinding zoeken met activiteiten die energie of voldoening geven. Met als resultaat een lichter leven met minder stress en meer kans op geluk.
De aan de Acceptatie en Commitment Therapie ontleende oefeningen hebben het volgende resultaat:
*minder stress en zorgen;
*angst en onzekerheid verdwijnen;
*effectiever omgaan met pijnlijke gedachten en gevoelens;
*meer zelfvertrouwen en zelfacceptatie;
*de vicieuze cirkel van het zoeken naar geluk wordt doorbroken;
*een zinvoller, rijker en bevredigender leven.
'Wie het geluk achterna rent,
rent het voorbij.'
Russ Harris is arts en psychotherapeut en gespecialiseerd in het omgaan met stress. Hij ontwikkelde eenvoudige oefeningen die ons helpen om anders te gaan denken, waardoor we gemakkelijker leren om te gaan met tegenslagen.
De geniale illustraties van Bev Aisbett maken dit psychologisch verantwoorde boek tot een waar genot om te lezen.
Een lange winter./ Colm Tóibín. Breda, De Geus, 2007, 91 p.
Direct nadat Miquels moeder na een echtelijke ruzie is weggelopen, wordt het Catalaanse bergdorpje waar ze wonen overvallen door een sneeuwstorm. Na vergeefse zoektochten wordt al gauw voor haar leven gevreesd. Miquel en zijn vader moeten zich een lange winter zien te redden en kunnen alleen maar wachten tot de dooi intreedt. Miquels eenzaamheid wordt doorbroken door de komst van Manolo, een hulp in de huishouding, tot wie hij zich aangetrokken voelt. Samen met hem hervat hij aan het eind van de winter de zoektocht naar het lichaam van zijn moeder. Een lange winter is een novelle over liefde en verlies, over vertrouwen en verlangen (...)"
De bekeerlinge./ Stefan Hertmans. Amsterdam. De Bezige Bij, 2016, 317 p.
In een klein dorp in de Provence wordt sinds mensenheugenis over een pogrom en een verborgen schat gesproken. Eind negentiende eeuw vindt men in een synagoge in Caïro een hoeveelheid opzienbarende joodse documenten. Stefan Hertmans ontdekt de sporen van een voorname christelijke jonkvrouw uit de elfde eeuw, die haar leven vergooide uit liefde voor een joodse jongen. Hij gaat letterlijk achter deze vrouw aan, die samen met haar verboden liefde op de vlucht slaat en een duizelingwekkende tocht aflegt, opgejaagd door alles en iedereen.
Stefan Hertmans baseerde zich voor De bekeerlinge op historische bronnen. Dat brengt hem in een chaotische wereld van passie, haat, liefde en dood, en voert hem uiteindelijk van Caïro terug naar het kleine Provençaalse dorp, waar hij sinds decennia thuis is.
Het groene glas./ Torgny Lindgren. Amsterdam, De Geus, 2016, 186 p.
De jonge Klingsor treft op een dag een groen glas aan op een boomstronk in het bos. Het glas is oud, imperfect, ziet er vanuit elke hoek anders uit. Vanaf dat moment begint zijn leven als kunstenaar: hij is bezeten van het idee de perfecte afbeelding van het glas te maken. Klingsor stelt zijn hele leven in dienst van de hoogst mogelijke kunstvorm: het stilleven. Hij ontwikkelt zich niet verder, maar is dat niet juist wat hem bijzonder maakt? Het groene glas is een roman over de parameters van creativiteit van Zwedens grootste verhalenverteller.
De kunst van compassie : verrassende ontmoetingen en tijdloze inzichten./ Dalai Lama & Victor Chan. Amersfoort, BBNC, 2013, 251 p. (Oorspr. titel: The wisdom of compassion) ISBN9789045315218 (paperback)
"De auteur beschrijft ontmoetingen van de Dalai Lama met volwassenen en kinderen over de hele wereld. Centraal staat de kunst van compassie: hoe meeleven met en zorgen voor anderen altijd resulteert in een diepgeworteld gevoel van welzijn oftewel wijze zelfzuchtigheid, gebaseerd op het inzicht dat alles onderling afhankelijk is. Het eerste deel van het boek gaat over tegenslag overwinnen, waarbij wordt uitgelegd hoe met uitdagingen om te gaan bezien vanuit een groter perspectief. Het tweede deel 'Lessen voor het hart' handelt over het laten groeien en koesteren van compassie in het leven van alledag. In het derde deel 'Compassie in actie' staan voorbeelden hoe compassie te vertalen naar actief handelen, b.v. voor kansarme mensen. Het boek geeft een beeld van de inspanningen van de Dalai Lama, alsmede van Victor Chan om aandacht te vragen voor het belang van compassie, waarbij de grote interesse van de Dalai Lama voor de inzichten vanuit de wetenschap in dit verband ook een voorname plek krijgen. De auteur schreef eerder 'De kunst van vergeven'*."