De parochiekerk Sint-Michiel is een moderne sobere zaalkerk op rechthoekige plattegrond, ze werd in 1970 officieel in gebruik genomen.
We nemen aan het wandelbord het klinkerpad dat langs het Parochie secretariaat afloopt.
Via de groene omgeving van 't Voorbroek een bungalowpark voor senioren bereiken wij natuurgebied Broekelei.
Op het eind van de jongste ijstijd vormden zich in de gescheiden benedenlopen van Dijle en Demer een delta, een schorrengebied met daarin een tijdelijke meander, natuurgebied Broekelei is een overblijfsel daarvan.
Hier in de Broekelei is er een sterk gevarieerd landschap van bloemrijke graslanden, vochtige tot drassige weilanden, hooilanden, vloeibeemden, natte broekbossen, sloten en uitgeveende putten.
De fossiele riviermeander heeft een verscheidenheid in bodemsamenstelling: zand, leem, klei en grondwaterstanden zorgen voor een landschappelijke diversiteit en rijke flora en fauna.
Wij zitten voorlopig in het droog gedeelte van de Broekelei, loof- en dennenbos en beemden als afwisseling.
Langs het bospad staat een infobordje over de Vleermuizenbunkers, eentje ligt hier vijftig meter dieper in het bos.
In 2000 werden de bunkers in de Broekelei ingericht als woon- en overwinteringsplaats voor vleermuizen: baardvleermuis, grootoorvleesmuis en de franjestaart zijn hier al aangetroffen.
De vleermuis zoekt voor zijn winterslaap donkere, vorstvrije ruimte met een constante temperatuur en hoge vochtigheid, bunkers met hun dikke wanden zijn hier bijzonder voor geschikt.
De bunkers die nu een nieuwe bestemming hebben zijn hier gebouwd in de jaren dertig als elementen van een verdedigingsline, deze linie werd aangelegd van Koningshooikt tot Waver.
Het bospad komt uit op de Dijlestraat, hier passeren wij De Dijlehoeve.
De Dijlehoeve heeft een hoevewinkel waar streek- en hoeveproducten worden verkocht, aardappelen en asperges van eigen kweek, lokale producenten van boeren uit de omgeving.
We volgen tussen wandelknooppunten 92 en 91 de Pater Damiaandijk met links de Dijle een typische laaglandrivier die hier sterk meanderend door het landschap kronkelt.
Rechts ligt de Dijlevallei, een open landschap dat mooie vergezichten biedt.
Van oudsher werden de natte gronden in dit gedeelte van de vallei gebruikt als graslanden.
Na het verlaten van de dijk wandelen wij op klinkerpaden door de bosrijke villawijk Zeept.
Via de Spuibeekweg komen we uit in het natste gedeelte van natuurgebied Broekelei.
De bomen in deze natte broekbossen staan hier met hun voeten in het water.
Langs de Spuibeek die door het gebied stroomt werd tussen 1770 en 1850 aan veenwinning gedaan, veen werd opgegraven om als brandstof te gebruiken.
Talrijke vijvers en uitgeveende putten zijn hier toen ontstaan, waarvan sommige omgevormd tot poelen.
De Zuurbunderpoel is zo eentje, de verwaarloosde vijver is in 2014 hersteld door Natuurpunt.
De poel dient nu als educatief natuurvijver waar kinderen zelf kunnen ontdekken dat de poel vol leven zit, er zitten amfibieën zoals kikkers, padden en salamanders.
Verderop passeren wij de ingang van het geboortebos, met infobord: sinds 1997 groeien hier bomen, de vertegenwoordigers van nieuw geborenen.
Voorbij het natuurgebied wandelen we door Duivebergen, een zeer lage afgevlakte zandheuvelrug, een donk, deze is volledig ingesloten door de Spuibeek.
Via voetweg 64 komen we terug uit in het centrum van Keerbergen.
Bereiken er het noordelijke deel van het Gemeenteplein, hier staat de oude Sint-Michiel toren.
De kerktoren is een homogeen gebouw in classicistische stijl uit einde 18de eeuw, de rest van de kerk werd afgebroken in 1970.
Voor de ingang van het huidige Gemeentehuis, Gemeenteplein 10 staat het monument De Zandjan.
Deze typische figuur uit Keerbergen staat symbool voor een hard en eenvoudig Kempens bestaan met de handel in zand.
De zandleurders of zandjannen voerden met kruiwagens het uit de heidevennen gedolven en daarna gewassen zand tot in Mechelen en Leuven.
Het witte zand strooide men op de vloer van de woonkamer; het gaf een propere indruk en voorkwam dat er teveel stof zou opwaaien.
Tips / opmerkingen: laarzen zijn hier zeker aangeraden na langdurige regenperiodes.
De Spuibeekwandeling start aan de ingang van natuurgebied Broekelei, is een avontuurlijke variant van de Broekeleiwandeling, bewegwijzerd met gele zeshoekjes, 4,5 km.
Wandeldatum: de wandeling is gemaakt tijdens de tweede week van juni, heb een midweek gelogeerd in de Dijlevallei bij Rijmenam.

















