na bijna vier maanden afrikaans leven kan ik een balans opmaken van de zaken die ik het meest mis. buiten het feit dat ik jullie allemaal al zo lang niet meer gezien heb - en als je mij zou zien met mijn bruin velleke zoudt ge wel verschieten ;) - is er 1 iets dat ik hard hard mis: het belgische/vlaamse eten. man, ik heb hier al liggen dromen van een lekker pak friet, patatjes met worst, nen lekkeren spagetti ... maar... dit wil helemaal niet zeggen dat ik hier honger lijd of het gambiaans/senegalees eten niet weet te apprecieren. om een idee te geven van hoe een typische schotel er hier uitziet: lees de volgende regels aandachtig door en probeer het je dan voor te stellen. waar alles rond draait is de grote rijstschotel die in het midden van de eters geplaatst wordt. er wordt op twee maieren gegeten: of met de rechterhand waarbij de rijst wordt gekneden of met een lepel. in al deze maanden heb ik slechts heel zelden met mes en vork gegeten. ikzelf verkies de lepel, maar ik heb al met mijn rechterhand gegeten. gemakkelijk is het niet maar het is wel een uitdaging om het op een deftige manier te doen. het doet me eraan denken dat we allemaal toch van dezelfde mens afkomen.... een regel: steeds handen zorgvuldig wassen en nooit met je linkerhand eten want die wordt gebruikt voor alle lichaamsverzorging/reiniging.... welke ingredienten vind je terug in de rijstschotel? buiten een groot pak rijst is er meestal vis - vooral de bongavis is veelvoorkomend, jammer genoeg met veel graten - of vlees - duurder en meer voor speciale gelegenheden bijv tabaski dan wordt een groot schaap geslacht - maniok (uiterst voedzaam en lekker), witte kool (beperkt), peper (dat mijd ik want zelfs voor mij te spicy), en een veelvoud aan sausen. de saus kan vasthangen aan de schotel (bijv de typische cheboudienschotel: cheb is rijst in wolof en dien is vis of kan gewoon los aan de schotel toegevoegd worden. de kleuren? rood, groen, donkerbruin, geel werkelijk een grote variatie... wie eet er met wie? vreemde vraag misschien maar in sommige families eten de mannen en de vrouwen apart. een jongen of een opa doet er dan niet toe. de lepels worden aan de ouderen gegeven, de kinderen eten met de hand. dit heeft te maken met een heel belangrijk aspect in de samenleving hier: respect voor de oudere. maar meestal eet iedereen door elkaar en dan doet het er niet toe of je nu een familielid bent of een gast: iedereen is welkom! ikzelf eet nu alle dagen rijst en als ik niet in een stad als serekunda of brikama ben maar in dorp zoals kartong eet ik zelfs twee maal per dag rijst! steekt het tegen? soms maar het is altijd lekker. alle dagen eet ik daarbuiten ook nog brood - met chocolade in de ochtend of spagettisliertjes met beef in de avond - en fruit... en ik kan alvast verklappen dat ik geweldig uitkijk naar het mangoseizoen dat er nu heel binnenkort zit aan te komen....