Er verschenen over allerlei onderwerpen alle mogelijke nieuwtjes, berichten, activiteiten, commentaar ... over Deinze en zijn deelgemeenten op deze blog. Wie nog af en toe iets wil raadplegen, kan dat blijven doen via de zoeker hierboven. Zo staan er bijna 300 artikels en foto's over erfgoed en lokale geschiedenis online.
Hartelijke groet,
Stefaan De Groote
Wie graag een bericht op de stadsblog wil hebben of gewoon iets signaleren kan dat via de mail
Katrijn Vanaelst is een jonge kunstenares uit Gottem. Haar werk is eenvoudig in vorm, beeld en kleur en wordt door een steeds grotere groep mensen geapprecieerd. Zij neemt deel aan tentoonstellingen en organiseert workshops, o.a. voor het basisonderwijs. Zie hierboven haar website 'Flofleur'.
u kan ten alle tijd reageren op elk artikel op deze blog. Maar pertinent onjuiste informatie wordt wel geweerd. Hetzelfde geldt voor bedreigingen en scheldpartijen.
Actualiteit, wetenswaardigheden en beschouwingen over Deinze en zijn deelgemeenten
25-03-2011
Nieuwe 'Deinze KoopCenter' opent binnenkort eerste winkel
Meyers Koopcenter was veertig jaar een begrip op de hoek Karel Picquélaan en Peter Benoitlaan. Jan Demeyer herinnert zich dat veertig jaar geleden de zaak verhuisde van op de Vaart. "Het was mijn grootvader Remi die alles opstartte. Mijn vader Danny heeft het koopcenter verder uitgebouwd. Nu ik de zaak heb overgenomen, lag het in mijn bedoeling belangrijke verbouwings- en uitbreidingswerken te laten uitvoeren aan het bestaande complex. Maar op het moment dat ik mijn bouwaanvraag indiende, is een ontwikkelaar komen aankloppen. Hij wilde het complex met bijhorende gronden opkopen om er een eigen project op te zetten. Omdat we ooit wel eens hadden uitgekeken naar een andere vestiging met voldoende parking, zijn we op het aanbod ingegaan".
Gebouwencomplex was ooit textielbedrijf
Het is uiteindelijk zakenman Patrick Piens geworden die het hele complex heeft aangekocht, dat ooit fungeerde als textielbedrijf (de Rubanerie). Hij hoopte oorspronkelijk om zijn buur Gramat bij het project te betrekken, maar die ging niet in op het voorstel. Ook met bakkerij Cofys die het hoekgebouw huurde, werd geen overeenkomst bereikt. Die verhuisde vorig jaar naar een pand aan de overkant.
De nieuwe eigenaar heeft het hele gebouw volledig vernieuwd en de voorgevel werd opgefrist. In een tweede fase wordt het gedeelte waar zich vroeger de burelen van Meyers Koopcenter bevonden, afgebroken. Ook daar komt een nieuwe moderne winkelruimte. "De winkelunits die werden opgetrokken zijn gebouwd volgens de nieuwe strenge EPB-normen. Zo is het gebouw extra geïsoleerd en kregen de vitrines dubbelgelaagd glas. Het voldoet tevens aan de strengste eisen inzake brandbeveiliging en toegankelijkheid." stelde Piens.
Shoe Discount eerste winkel
De eerste winkel - Shoe Discount - opent op 1 april en twee weken later volgt een speelgoedwinkel. Er is in totaal ruimte voor een vijftal winkels. Patrick Piens is wel verbaasd dat zijn project buiten het kernwinkelgebied valt dat in Deinze werd afgebakend. "Shoe Discount kiest doelbewust voor Deinze KoopCenter omwille van de centrale binnenstedelijk ligging en omdat we een grote verkoopsoppervlakte aanbieden. En dan vallen we buiten het 'kernwinkelgebied', onbegrijpelijk", verkaarde Piens in de krant. "De stad baseert zich op een eindwerk van twee studenten, zelf heb ik twee studies laten uitvoeren en het is zonneklaar: dit is een perfecte winkellocatie. Meer nog: als project van binnenstedelijk winkelen, past Deinze KoopCenter perfect binnen de nota 'Winkelen in Vlaanderen' van de Vlaamse regering'."
Alle communicatie met de inwoners van Deinze zal volgens medewerkster Ilse Harteel worden verzorgd via de website. De website zal ter beschikking staan van de handelszaken die er gehuisvest zijn.
Foto van Meyers Koopcenter uit de jaren zeventig. Het was op dat ogenblik één van de eerste grote winkelprojecten in Deinze.
De stad Deinze wil uitzendkantoren verbieden om zich nog op de Markt te vestigen
De vele uitzendkantoren die zich de laatste jaren hebben geconcentreerd op de Markt van Deinze zijn een doorn in het oog van het stadsbestuur. De stad Deinze gaat extra uitzendkantoren verbieden om zich nog op de Markt te vestigen, schreef het Laatste Nieuws. Volgens de stad maken de kantoren een winkelstraat kapot omdat winkelen er almaar minder aantrekkelijk wordt.
"Op de Markt zijn er nu ongeveer twaalf uitzendbureaus", zegt schepen van Lokale Economie Lynda Minnens (Open VLD). "Op het einde van de Markt liggen er nog zeer veel winkels. Heel wat mensen overbruggen die afstand van 400 meter niet om naar die winkels te komen."
De stad Deinze wil daarom zo vlug mogelijk een verbod op nog meer dergelijke bureaus in de winkelstraten. De bureaus mogen wel nog in aanpalende straten. Deinze is de eerste stad die maatregelen neemt tegen te veel uitzendkantoren in één winkelstraat. Maar ook in andere gemeenten bestaat dat probleem, laat de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) weten.
Federgon, de federatie van uitzendkantoren, is het niet eens met de kritiek van de stad Deinze. Volgens Federgon vestigen de uitzendkantoren zich in het centrum van de stad om kandidaten voor een baan op die manier gemakkelijk te kunnen bereiken. Federgon zal onderzoeken of de weigering juridisch kan. Bovendien vindt de organisatie de weigering "een slecht signaal voor de werkgelegenheid in Deinze en in de streek".
27-12-2010, 21:57 geschreven door Stefaan
Categorie:economie
23-12-2010
Meelproducent Dossche krijgt zware boete voor kartelafspraken
Een aantal meelproducenten uit ons land, waaronder Dossche uit Deinze, kregen woensdag een Nederlandse boete wegens kartelafspraken. Dossche kreeg de grootste boete met 22,8 miljoen euro, hoewel Mills & Bakery slechts een marktaandeel heeft in Nederland van 10 %. Kristof Dossche kondigde aan in de tegenaanval te gaan tegen die beslissing. Het bedrijf kan met een omzet van 120 miljoen euro per jaar die boete niet aan. Men stelt 280 arbeiders te werk.
De auditeur-generaal van het Auditoraat van de Raad voor de Mededinging, Bert Stulens, bevestigt dat ook in België een onderzoek loopt wegens kartelafspraken in de meelsector, naar dezelfde bedrijven. In 2008 werden al huiszoekingen uitgevoerd. Volgens het Auditoraat was er bij de betrokken ondernemingen sprake van "uitwisselen van concurrentieel gevoelige informatie, het maken van bilaterale en multilaterale afspraken gericht op het afstemmen van periodieke prijsstijgingen en klantenverdeling".
23-12-2010, 20:02 geschreven door Stefaan
Categorie:economie
21-12-2010
Nieuw industriegebied in Deinze op komst bij Dhoye
Dirk Stroobandt van de partij Roodgroen maakt in een perstekst bekend dat de provincie Oost-Vlaanderen streeft naar een nieuwe industriezone in Deinze, meer bepaald in de omgeving van de wijk Dhoye. Er was al in de omgeving van Dossche een klein industriegebied ingekleurd, maar dit wordt nu uitgebreid tot 23 ha. Oorspronkelijk was het plan om een industriegebied te voorzien aan de Gaversesteenweg, maar door de aanwezigheid van een aardgasleiding en de vele bebouwing ging men op zoek naar een ander terrein. Volgens Groenrood, die de plannen megalomaan noemt, is de grond, die regelmatig onder water komt, niet geschikt voor een nieuw regionaal bedrijventerrein. Men vreest verder een grote toename van verkeer. Grote promotor van de plannen is Deinzenaar en gedeputeerde Marc De Buck (Open VLD).
21-12-2010, 23:09 geschreven door Stefaan
Categorie:economie
13-09-2010
Dochter burgemeester van Deinze wordt voorzitter lokale afdeling UNIZO
Unizo Deinze stuurde een persmededeling rond waarin staat dat Valerie De De Ruyck, dochter van burgemeester Jacques, voorzitster wordt van de lokale afdeling. Vader Jacques De Ruyck behoort zelf tot de middenstandsvleugel van de CD&V en nu gaat ook dochter Valerie eveneens de belangen van de Deinse middenstanders en ondernemers verdedigen. De bestuurswissel kwam er doordat Bart Vermaercke voorzitter werd van Unizo Gent Meetjesland. Valerie De Ruyck is als advocate werkzaam bij De Ruyck Advocaten in de Tolpoortstraat.
Binnen de Unizobestuursploeg wordt Steve De Jans ondervoorzitter en is Koen Dhont secretaris.
De Duitse zout- en meststoffengroep K+S overweegt haar divisie Compo te verkopen
De Duitse zout- en meststoffengroep K+S overweegt volgens De Tijd Compo van de hand te doen. De beslissing past in de hertekening van K+S die het bedrijf ook deed bieden op de kaliumsulfaatpoot van Tessenderlo Chemie. Compo, dat met 1.100 werknemers een omzet van 400 miljoen euro haalt, maakt potgrond, meststoffen (op basis van stikstof) en plantenbeschermingsmiddelen.
Compo heeft een belangrijke vestiging in Deinze, meer bepaald in Bachte in de buurt van het Kanaal van Schipdonk, waar een deel van de Europese productie ondergebracht is en de verkooporganisatie voor de Benelux gevestigd is. K+S omvat drie grote takken: meststoffen, zout en aanvullende activiteiten. Het concern wil zich hoofdzakelijk toeleggen op meststoffen op basis van kaliumsulfaat en magnesium en zout (onder meer strooizout).
12-06-2010, 09:27 geschreven door Stefaan
Categorie:economie
22-01-2010
Nieuw infomagazine Deinze sterke boost voor communicatiebedrijf Apropos van John Lammertijn
John Lammertijn (°1970) is in Deinze goed bekend als regisseur en acteur bij de toneelgroep Vooruit. Deze week kwam hij sterk voor het voetlicht als zaakvoerder van Apropos, een communicatiebedrijf dat hij vijftien jaar geleden oprichtte. Dat komt door zijn nieuwe product, nl. het infomagazine 'Code 9800', dat overigens in Deinze goed wordt onthaald. Het zal negen keer per jaar verschijnen.
Hij studeerde begin jaren negentig toegepaste kunsten aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent en past met Apropos zijn artistieke vaardigheden toe op communicatiemiddelen: logo's, catalogi, brochures... en binnenkort de verhuur van kunstwerken zo meldt de website. Hij slaagde erin een team van creatievelingen rond zich te verzamelen, waartoe ondermeer fotograaf Peter Claeys behoort. Hij is eveneens betrokken bij Kletskoek, een bedrijfje dat schrijfactiviteiten aanbiedt en een rol speelde bij het totstandkomen van het eerste nummer van 'Code 9800'.
Apropos haalde in de streek overigens nog meer contracten binnen. Een opvallend project van een paar jaar geleden was de restyling op het vlak communicatie van het Sint-Vincentius en Vrij Handelsinstituut in Deinze. Er kwam o.a. een nieuw logo en een andere huisstijl.
Alain Van der Hoeven neemt als global sales manager de operationele verkoopsactiviteiten voor de VS & Europa over van Pieter Casneuf bij ADAM Software N.V. (E3 laan in Deinze). Van der Hoeven deed sales- en marketingervaring op bij Captor. Nieuw in het team is verder Cindy Van Luyck die de functie van marketing & communication manager opnam. Leen Van Gompel werd dan weer aangetrokken ter versterking van de divisie Client Management.
ADAM Software N.V. is in 2005 ontstaan uit de samenwerking van Dirk Noppe & Pieter Casneuf en de bestaande activiteiten van ALFAPRINT. Met een focus op de ontwikkeling van een crossmediaal software platform, is het bedrijf zeer snel uitgegroeid tot één van de wereldleiders in digital asset management. Digital asset management (of kortweg DAM) is de verzamelnaam voor het beheer van digitale informatie, bestanden & processen, die hun weg niet vinden in de klassieke ERP-systemen. Dit laatste soort computerprogramma's wordt voornamelijk binnen organisaties gebruikt ter ondersteuning van alle processen binnen het bedrijf.
AppliTek uit Deinze haalt contract van 1 miljard euro binnen in Japan
AppliTek uit Deinze, gespecialiseerd in milieuanalysesystemen, heeft een order van 1,5 miljard dollar (1 miljard euro) binnengehaald van het Japanse Shin-Etsu Chemical Co. Voor het kleine AppliTek is dat een eerste doorbraak in Japan. Shin-Etsu is één van de grotere spelers in basischemicaliën, siliconen, cellulose en pvc. Het bedrijf bouwt een nieuwe productie-eenheid van 1 miljard dollar in de staat Louisiana in de VS. Die fabriek maakt chemicaliën voor de bouw en voor kleding. Daarin worden de meetsystemen van AppliTek geïnstalleerd.
Bron: De Tijd
10-10-2009, 21:57 geschreven door Stefaan
Categorie:economie
17-08-2009
Luc Tack uit Bachte bij Deinze werd nieuwe topman van Picanol
De textielondernemer Luc Tack, die bestuurder is in een hele reeks West-Vlaamse (textiel)bedrijven, trad vorige maand prominent naar voor als de nieuwe CEO van Picanol, een textielbedrijf van wereldformaat op het vlak van weefgetouwenmachines, gevestigd in Ieper. Luc Tack had al een minderheidsaandeel in het bedrijf maar kon dit jaar verder vaste voet krijgen in het conglomeraat. Hij heeft o.a. het aandelenpakket overgenomen van de vorige CEO Jan Coene, die na een pijnlijke ruzie werd opzijgeschoven en participeerde in een kapitaalsverhoging. Op die manier kreeg hij een grote meerderheid van de aandelen in handen werd de absolute topman van het bedrijf. Luc Tack werd in juli van dit jaar dan ook benoemd tot gedelegeerd bestuurder en heeft de operationele leiding van het bedrijf in handen gekregen.
Hij had vanuit zijn uitvalsbasis Oostrozebeke de jongste jaren al een heel textielimperium uitgebouwd met o.a. Ter Molst, Oostrotex en Symphony Mills. Blijkbaar voelde hij zich nu financieel sterk genoeg om in de schijnwerpers te treden en het noodlijdende Picanol te ondersteunen. De tradtionele eigenaarsfamilie Steverlynck diende daardoor wel een stap achteruit te zetten en heeft binnen de Picanol Group de controle verloren. De herstructurering was echter nodig en alles gebeurde naar verluidt in onderling overleg.
Luc Tack woont al sinds begin jaren negentig in Deinze, meer bepaald in de deelgemeente Bachte, waar hij het bedrijf Oostrowood leidde. Oostrowood Impex NV is een leidinggevende Belgische producent van houten vloeren en accessoires en ontstond in 1979 in Oostrozebeke. In 1986 verhuisde Luc Tack het bedrijf naar de huidige productiesite in de Filliersdreef. Vanaf 1997 is men overgeschakeld op de productie van houten vloeren, met de introductie van de Livink Floor.
17-08-2009, 00:00 geschreven door Stefaan
Categorie:economie
14-08-2009
Tabaksbedrijf Van Der Cruyssen in Deinze stopt er mee na 137 jaar
Met het tabaksbedrijf van Pierre Van Der Cruyssen in de Kaaistraat verdwijnt zowat de laatste industriële bedrijvigheid in de omgeving van de Markt van Deinze. Die produktie wordt wel nog een korte periode verdergezet, terwijl het clienteel en de afgewerkte produkten al vanaf 1 september worden overgenomen.
De tabak en vooral de snuiftabak was vroeger in heel het land bekend. De bedrijvigheid werd gestart door Pieter-Liévin Van Der Cruyssen uit Nevele die zich in 1872 eveneens als herbergier vestigde op de Markt (nu "Palace"). In 1876 verhuisde hij naar een woning waar nu dr. Hoengenaert woont en vanaf 1891 betrok hij het pand aan de overkant waar zich later de tearoom 'De Schipperin' vestigde. In 1911 kocht hij herberg 'De Pluym' net naast het stadhuis.
De fabriek werd steeds groter. Het oorspronkelijke pand werd afgebroken door zoon René die er twee huizen, waaronder zijn woning, bouwde. René vestigde de tabakszaak achter zijn huis in een aantal ateliers die doorlopen tot aan de Kaaistraat. Op 25 mei 1940 vond hij bij gevechten tussen Belgische en Duitse troepen de dood aan de Vaartbrug, samen met zijn zoon Carlos, die ondertussen de onderneming had overgenomen. Daarna nam Pierre, Carlos' zoon, het bloeiende tabaksbedrijf over.
Na de oorlog werkten op een bepaald ogenblik tientallen mensen in de fabriek. Maar dit aantal nam geleidelijk aan af tot nog een paar personen. Ook de dochters Valerie en Nathalie waren nog een tijdlang bedrijvig in de zaak. De productie werd afgebouwd en men ging zich meer toeleggen op afwerking en distributie van de VDC-tabak, die tot op vandaag vrij populair bleef in Franstalig België en Luxemburg.