Er verschenen over allerlei onderwerpen alle mogelijke nieuwtjes, berichten, activiteiten, commentaar ... over Deinze en zijn deelgemeenten op deze blog. Wie nog af en toe iets wil raadplegen, kan dat blijven doen via de zoeker hierboven. Zo staan er bijna 300 artikels en foto's over erfgoed en lokale geschiedenis online.
Hartelijke groet,
Stefaan De Groote
Wie graag een bericht op de stadsblog wil hebben of gewoon iets signaleren kan dat via de mail
Katrijn Vanaelst is een jonge kunstenares uit Gottem. Haar werk is eenvoudig in vorm, beeld en kleur en wordt door een steeds grotere groep mensen geapprecieerd. Zij neemt deel aan tentoonstellingen en organiseert workshops, o.a. voor het basisonderwijs. Zie hierboven haar website 'Flofleur'.
u kan ten alle tijd reageren op elk artikel op deze blog. Maar pertinent onjuiste informatie wordt wel geweerd. Hetzelfde geldt voor bedreigingen en scheldpartijen.
Actualiteit, wetenswaardigheden en beschouwingen over Deinze en zijn deelgemeenten
02-04-2011
Huis van Thuyne in Deinze wordt hotel met kwaliteitsrestaurant
Het Huis van Thuyne op de Markt is nog één van de zeldzame historische burgershuizen in Deinze. In 2006 werd het 18de eeuwse pand van de sloop gered doordat de stad het complex aankocht.
Het stadsbestuur deed een oproep naar kandidaten voor een erfpacht. Er kwam uiteindelijk (maar) één voorstel binnen, maar het gaat dan ook om een zeer degelijk project. "Wij willen het Huis Van Thuyne inrichten als een hotel met een dertigtal kamers en een kwaliteitsrestaurant", leggen Rudi Leroy en Frank De Maertelaere van de Loftng Group vandaag uit in Het Laatste Nieuws. In ieder geval een opsteker voor de herwaardering van de Markt van Deinze
Met de Lofting Group klopt inderdaad een bijzonder interessante kandidaat aan de deur. De projectontwikkelaar is al jaren trendsetter in het renoveren en herbestemmen van historische gebouwen. Bekend zijn onder meer de ombouw van de Oude Vismijn in Gent, het Godshuis in Sint-Laureins en de Spinnerij De Stoop in Kortrijk. "Wat we met het Huis Van Thuyne van plan zijn, is sterk vergelijkbaar met de Oude Vismijn", zegt Frank De Maertelaere. "Daar hebben we het project kunnen binnenhalen omdat we een meerwaarde realiseren voor de stad."
Roots Lofting Group liggen in Deinze
De Lofting Group is vooral in het Gentse erg actief. "Het is een droom om in eigen stad zo'n project te kunnen realiseren", zegt Rudi Leroy die net zoals Frank De Maertelaere een Deinzenaar is. Op dit moment is Lofting Group in Bachte-Maria-Leerne overigens bezig met de omvorming van het vroegere veevoederbedrijf Verwee tot 'Lofts ter Bachte'.
"De kandidatuur voor het Huis Van Thuyne zal nu door het schepencollege getoetst worden aan de voorwaarden die we aan de erfpacht verbinden, daarna volgen er wellicht verdere onderhandelingen", zegt schepen van Patrimonium Bart Van Thuyne (CD&V). "Uiteindelijk is het de gemeenteraad die het licht op groen moet zetten." Indien alles vlot verloopt, kan de renovatie uiterlijk volgend jaar van start gaan.
Foto Martin De Baerdemaeker
02-04-2011, 11:40 geschreven door Stefaan
Categorie:stadsvernieuwing
26-02-2011
In september organiseert Deinze referendum over nieuw stadhuis
De oppositiepartij Groenrood slaagde erin om zowat 3.200 handtekeningen te verzamelen en dwingt een gemeentelijk referendum af, dat echter slechts een adviserende functie heeft. Het referendum zal wellicht in september plaatsvinden (binnen de zes maanden) en de intenties van het stadsbestuur niet beïnvloeden.
Stadsbestuur wil doorzetten
De CD&V- en VLD-meerderheid wil inderdaad haar plannen uitvoeren voor een modern administratief stedelijk centrum tussen de Brielstraat en de Leie. Er is al veel in geïnvesteerd, benadrukte schepen van openbare werken Bart Van Thuyne eerder en het concept werd twee jaar geleden met een grote meerderheid goedgekeurd in de gemeenteraad. Het nieuwe stadhuis aan de Leie is gekoppeld aan de rol die de openbare gebouwen (oud stadhuis, huis van Thuyne) op de Markt kunnen spelen. Voor Steven Vandeputte (Open VLD) moet dat alvast (gedeeltelijk) een private rol (horeca, winkels,...) zijn, zo verklaarde hij gisteren opnieuw in Het Laatste Nieuws. Men wil die gebouwen dus mee als hefboom gebruiken om de Markt een nieuwe dynamiek te geven.
Succesvolle actie van Groenrood
Het referendum en de aanloop ernaar levert alvast één winnaar op en dat is Groenrood zelf. Het zorgt voor veel naambekendheid en anderhalf jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen zet men zich in de markt als leidende partij bij de oppositie. Annick Verstraete en haar team kunnen nog maandenlang op dezelfde nagel kloppen. Men dwingt de betrokkenen om het debat aan te gaan over de rol die de verschillende openbare gebouwen moeten spelen in de stadsvernieuwing en schuift zelf een voorstel naar voor (dat echter ook vrij duur is), nl. nieuwe bibliotheek samen met het cultureel centrum aan de Brielstraat (parking GB) plus een renovatie met behoud publieke rol van oud stadhuis en Huis van Thuyne.
26-02-2011, 11:36 geschreven door Stefaan
Categorie:stadsvernieuwing
13-02-2011
Binnenkort op zoek naar 13de eeuwse restanten stadshal Deinze
Binnen enkele dagen gaat in Deinze een laatste archeologisch onderzoek van start, voorafgaand aan de werken op de Markt. De kans is reëel dat provinciaal archeoloog Luc Bauters en KLAD-archeoloog David Vanhee ter hoogte van de Ramstraat interessante vondsten doen. De proefput zal naar verluidt slechts minimale hinder veroorzaken voor het verkeer.
Deinze had namelijk tijdens de middeleeuwen op de Markt een eigen belfort of stadshal. Tijdens een noodopgraving in 1976, toen de kasseien werden weggenomen, stootte men op een aantal restanten - fundamenten en delen kelderruimte - die teruggaan tot de 13de en 14de eeuw.
Een eerste stadshal dateerde al van het midden van de 13de eeuw, maar werd verwoest in 1382. Daarop werd een tweede stadshal gebouwd die pas in 1423 werd afgewerkt. De stadsrechten van Deinze werden er bewaard. Het schepencollege vergaderde er. In 1452 en 1485 werd de stadshal of belfort opnieuw zwaar beschadigd. Vooral vanuit Gent werd Deinze als een (economische) concurrent beschouwd en iedere aanleiding was blijkbaar voldoende om het Leiestadje in de fik te steken. De stadshal als symbool van de macht van een stad werd hierbij in de eerste plaats geviseerd.
In 1580, tijdens de godsdiensttroebelen tussen katholieken en protestanten werd - u raadt het - de stadshal opnieuw zwaar beschadigd. Er kwam voor de zoveelste keer een nieuw gebouw dat fungeerde als stadhuis. Het is dat gebouw dat bovenaan wordt afgebeeld (naar een prent door Johannes Blaeu uit de Flandria Illustrata van 1641). Het was geen al te hoog, maar robuust gebouw met een voorgevel van meer dan twintig meter breed. Het stadhuis bevatte een beiaard. Men kon er de tijd aflezen op het stadsuurwerk. In de omgeving van de stadshal werden heel wat activiteiten georganiseerd zoals theatervoorstellingen en volksfeesten.
In 1792 brandde het gebouw voor de zoveelste keer af en besliste men het niet meer terug te bouwen. Het huidige stadhuis kwam in de plaats.
13-02-2011, 23:28 geschreven door Stefaan
Categorie:stadsvernieuwing
30-01-2011
Stadsbestuur koopt café op de Markt van Deinze
Op de gemeenteraad van afgelopen donderdag is de aankoop van café The Philo op de Markt in Deinze goedgekeurd. De oppositie stemde tegen.
Bedoeling is om op die plek een doorsteek gerealiseerd te krijgen tussen het Kaandelpark en de Markt. Dat is niet naar de zin van de zaakvoerder van het café, Musa Sirin, die nog tot 2017 een handelsovereenkomst heeft om The Philo uit te baten. Vlak voor de gemeenteraadszitting trakteerde hij zijn klanten nog op een gratis vat en nadien nam hij samen met hen plaats op de publieksbanken in de raadszaal.
Met de aankoop is een bedrag van bijna 500.000 gemoeid. Bovenop de aankoopprijs zijn er ook nog de kosten voor de afbraakwerken. Het stadsbestuur hoopt echter dat in 2017 - door de verkoop van de gronden aan de zijde van de Markt en aan de kant van het Kaandelpark - er winst kan worden gemaakt. Er kunnen dan appartementen worden gebouwd, met op het gelijkvloers de doorgang.
30-01-2011, 23:49 geschreven door Stefaan
Categorie:stadsvernieuwing
18-01-2011
Stad Deinze wil café de Filosoof kopen
Vandaag staat in Het Laatste Nieuws bovenstaand bericht dat op het eerste zicht de allure heeft van een aprilgrap, maar het is een ernstige kwestie. Het stadsbestuur wil het café De Filosoof op de Markt kopen, om nadien een directe doorgang te realiseren tussen het Kaandelpark en de vernieuwde Markt. Uitbater Musa Sirin is echter niet van plan er zich bij neer te leggen. "Wij laten ons niet wegjagen. Met onze advocaat zullen we de nodige stappen ondernemen", klinkt het.
De gemeenteraad moet de aankoop nog wel goedkeuren. Het tot stand brengen van een doorgang tussen het Kaandelpark en de Markt is een onderdeel van de stadskernvernieuwing", zegt schepen Bart Van Thuyne. "Dit past in het totaalbeeld waar we met Deinze op lange termijn naartoe willen." Toevallig of niet kwam The Philo eind vorig jaar in opspraak nadat er in de buurt een bloedige steekpartij plaatsvond. Ook eerder al waren er klachten van onder meer geluidsoverlast. "Maar dit staat volledig los van die problematiek", benadrukt Van Thuyne. "Dit is niet 'kopen om te slopen'. Kijk, er doet zich een opportuniteit voor: de eigenaar wil verkopen en wij springen op de kar. Meer hoef je daar niet achter te zoeken. De huidige handelsovereenkomst zullen we respecteren, nadien willen we een passage creëren. Slopen hoeft niet noodzakelijk, het kan ook een onderdoorgang worden."
18-01-2011, 23:01 geschreven door Stefaan
Categorie:stadsvernieuwing
16-01-2011
Ook in Deinze straks referendum over (nieuw) stadhuis?
Het stadsbestuur van Deinze heeft plannen om een groot deel van de 280 peroneelsleden van de stad onder te brengen in een nieuw te bouwen administratief centrum langs de Brielstraat. Het nu te kleine 19de eeuwse stadhuis op de Markt zou in die optiek een nieuwe functie krijgen. Het stadhuis werd overigens enkele maanden geleden geklasseerd, dus is de marge voor renovatie beperkt.
Vanuit de oppositiepartij Groenrood wil men alvast 3.000 handtekeningen verzamelen, om net als in Zulte, een referendum af te dwingen over het stadhuis, zo kondigt fractieleidster Annick Verstraete aan op facebook. Zij hoopt om met een referendum het plan voor het nieuwe administratief centrum van tafel te vegen.
Een dergelijk referendum zwingelt het debat aan en dat is goed, maar een bestuur kan met de uitslag soms niet al te veel aanvangen. Wat bewijst dat, als pakweg amper 35 % van de kiesgerechtigden komt opdagen om te stemmen en van die minderheid er bijvoorbeeld 45 % ja en 55 % nee stemmen op de vraag?
16-01-2011, 19:33 geschreven door Stefaan
Categorie:stadsvernieuwing
30-12-2010
Wordt stadhuis van Deinze woon- en/of winkelcentrum?
In een gesprek met het Laatste Nieuws verklaarde Open Vld-fractieleider Steven Van de Putte dat er zeven opties zijn voor een herbestemming van het geklasseerde 19de-eeuwse stadhuis van Deinze. Wonen en winkelen of een combinatie van de twee zijn mogelijkheden. Slechts in drie scenario's is sprake van een publieke functie: de bibliotheek, het stadsarchief of een streekbezoekerscentrum. Het stadsbestuur neemt een beslissing in 2011
"Momenteel zijn er zeven ontwikkelingsscenario's", zegt Van de Putte. "Al deze scenario's houden rekening met het verdwijnen van de publieke functies eenmaal het nieuwe administratief centrum in gebruik is genomen. Ze gaan ook uit van een ambitieus privaat project, waarbij wonen en winkelen in de plaats komen van de publieke functie, hetzij via een verkoop of een publiek-private samenwerking."
De Open VLD wil zich vandaag niet uitspreken of het huidige stadhuis tegen 2015 volledig geprivatiseerd moet worden of nog gedeeltelijk openbaar kan blijven. "Alles hangt af van de projectvoorstellen die we vanuit de private sector binnenkrijgen. Maar sowieso willen we in 2011 een definitieve beslissing over de herbestemming van het huidige stadhuis en over de huisvesting van al onze diensten", benadrukt Van de Putte. "We moeten te allen prijze vermijden dat een strategisch gelegen site als het stadhuis in een woon - en winkelbuurt jarenlang leeg zou staan nadat de administratieve diensten eenmaal hun onderkomen hebben gevonden in een nieuw centrum. Dat zou de verloedering enkel maar in de hand werken."
30-12-2010, 13:08 geschreven door Stefaan
Categorie:stadsvernieuwing
14-12-2010
Forse Vlaamse steun voor stadsvernieuwingsproject in centrum van Deinze
Het stadsvernieuwingsproject 'Stedelijk wonen aan de Leie' krijgt een naar Deinse normen mega-ondersteuning van 2.558.000 euro door de Vlaamse overheid. Het gaat hier niet om de vernieuwing van de Markt, die volgend jaar van start gaat, maar om het project in en rond de Molens van Deinze in de Tolpoortstraat.
Vier steden krijgen een dergelijke projectsubsidie, bestemd voor concrete investeringen in kwaliteitsvolle stadsontwikkelingsprojecten. Naast Deinze gaat om nog om Gent met het project aan de Oude Dokken, Leuven en Roeselare.
Dit project zal leven, wonen, werken en winkelen in Deinze een enorme boost geven. Met deze subsidie kan ik de realisatie ervan een stevig duwtje in de rug geven, stelde Vlaams minister van Stedenbeleid Freya Van den Bossche (sp.a) ter gelegenheid van het bekendmaken van de subsidies.
Realisatie pas na verdwijnen Dossche Mills uit de Tolpoortstraat (2017)
De aanleiding voor het plan is de geplande herlocalisatie van het bedrijf Dossche Mills in de Tolpoortstraat, zodat er binnen enkele jaren een groot terrein vrij komt. Het was meteen een ideale kans om de stadskern stevig te vernieuwen en de Leie opnieuw centraal te plaatsen in de stedelijke ruimte. Het project bestaat uit vier deelgebieden: een gemengde stedelijke ontwikkelingszone (met woningen, winkels, diensten, horeca), een publiek parkgebied, een stedelijk ontwikkelingsgebied met nadruk op het commerciële en het publiek domein van de Leie en haar oevers.
Omdat het karakteristieke beeld van de Bloemmolens tot het collectieve geheugen van de stad behoort, zullen de silotoren en het molengebouw behouden blijven. Ze worden aangevuld met nieuwe gebouwen. Er komen ongeveer 250 nieuwe woonentiteiten. Aan de Leie komt aan de kant van het Sint-Hendriksstraatje een park van ongeveer 5.100m² en ook achteraan de woningen die aan de kop van de Tolpoortstraat liggen komt een tweede groenzone.
De toegang tot de site zal gebeuren via de Tolpoortstraat en de ontsluiting kan ook via het Sint-Hendriksstraatje. Fietsers en voetgangers zullen langs het water kunnen rijden of wandelen. De bestaande kade aan de Molens zal ingericht worden voor pleziervaart.
Om het geheel te kunnen verwezenlijken, werden een aantal onteigeningen voorzien in het begin van de Tolpoortstraat. Een aantal bewoners, voornamelijk zelfstandigen, waren verontwaardigd over dat plan. Via een inspraakvergadering en onderhandelingen probeert het stadsbestuur de plooien glad te strijken.
14-12-2010, 23:05 geschreven door Stefaan
Categorie:stadsvernieuwing
06-10-2010
Lofting Group renoveert vervallen veevoederbedrijf in Bachte-Maria-Leerne
Rudi Leroy en Frank De Maertelaere van de Lofting Group nemen binnenkort de oude veevoederfabriek Verwee langs de Leernsesteenweg onder handen. "Als Deinzenaars zijn we trots om met 'Lofts ter Bachte' onze handtekening in eigen stad te kunnen zetten." klinkt het. Het is de bedoeling om het stukje industriële archeologie in verval om te vormen tot kantoren en lofts.
Lofting Group is al jaren trendsetter in het renoveren van historische gebouwen en geeft die een nieuwe, vaak opvallende bestemming. Bekend zijn onder meer de ombouw van de Vismijn in Gent, het Godshuis in Sint-Laureins en de Spinnerij De Stoop in Kortrijk. Vooral in het Gentse is de groep bijzonder actief.
Na de ombouw van oude fabrieksgebouwen in steden zoekt de Lofting Group nu dus ook het platteland op. "In de streek van Deinze zijn er van oudsher heel wat veevoederbedrijven, we doen dus voor een stuk aan industriële archeologie. Al is het natuurlijk ook zo dat de fabriekspanden in de steden zelf steeds schaarser worden", stelde het duo onlangs in Het Laatste Nieuws. "In 'Lofts ter Bachte' komen twee kantoren en vijf ruime lofts met een kostprijs vanaf 200.000 euro."
Het panoramisch zicht op het landschap is wellicht de grootste troef van 'Lofts ter Bachte' dat boven alle andere bebouwing uittorent. "Stedenbouwkundig heeft het wel wat voeten in de aarde gehad om groen licht voor dit project te krijgen. Maar onze visitekaartjes liegen er niet om: we strijken neer in vervallen, verkommerde panden om een nieuw en toch authentiek gebouw achter te laten. En dat zal hier niet anders zijn."
06-10-2010, 19:16 geschreven door Stefaan
Categorie:stadsvernieuwing
22-08-2010
Nieuwe verbinding tussen winkelstraten in Deinze in de maak
Het stadsbestuur van Deinze wil met een pad op de oude Leie-arm aan de Sint-Martinuskerk de Tolpoort- en Kortrijkstraat met elkaar verbinden, staat in Het Laatste Nieuws van dit weekend . Men haalt hiermee een oud voorstel uit de schuif. Winkelende Deinzenaars zouden op die manier van de ene naar de andere winkelstraat kunnen wandelen. Nu liggen die zo ver uit elkaar, dat je de auto moet nemen. "Dit zou goed zijn voor zowel de handelaars als de woonkwaliteit van de bewoners. We kunnen dit alleen maar toejuichen", reageert Unizo.
Men kan men door de aankoop van grond achter het Dexiakantoor een verbinding maken met de parking van de Louis Dhontstraat via de achteruit van het Museum Gentiel De Smet, ook al een eigendom van de stad.
"Om de wandelverbinding volledig te maken is er wel nog één struikelblok: het terrein van de familie Moerman ter hoogte van kinderspeeltuin Kids Adventure, dat grenst aan de Leie-arm. Maar dat hoeft geen probleem te zijn, want het is perfect mogelijk om over het water van de oude Leie-arm aan de Sint-Martinuskerk een wandelpadje aan te leggen tot voorbij het terrein van de familie Moerman. We hoeven daarvoor zelfs geen vergunning aan te vragen, die Leie-arm is stadseigendom. Voor de stadsontwikkeling zou het verbinden van de Tolpoort- en de Kortrijkstraat een uitstekende zaak zijn", meent burgemeester De Ruyck in de krant.
22-08-2010, 10:18 geschreven door Stefaan
Categorie:stadsvernieuwing
20-08-2010
Fotoreeks over werken Kerkplein Deinze
Vanop zijn uitkijkpost aan de Leiedam maakt Martin De Baerdemaeker regelmatig mooie foto's van het centrum van Deinze. Hij nam onlangs enkele foto's van de werken aan de Leie, waarvan bijgevoegde gerust als foto van de week kan worden gecatalogeerd.
De werken op het Kerkplein zijn de eerste fase van de herwaardering van het stadscentrum van Deinze. Er wordt in eerste instantie een aanmeerkade en riolering aangelegd.
De plannen voor de stadvernieuwing werden uitgewerkt door het bekende architectenbureau Robbrecht en Daem samen met Marie-José Van Hee en worden deels gefinancierd met Europese middelen (INTERREG).
Bevolking Deinze stijgt met meer dan 800 op ruim drie jaar tijd
Op 1 januari 2007 had Deinze 28.593 inwoners. Op 1 juni jl. was dit opgelopen tot 29.431 of een stijging met 838 op drie en een half jaar. Toch wel een opvallende vaststelling. Het cijfer komt overeen met de bevolking van een dorp zoals pakweg Gottem of Meigem. Die stijging zal wellicht nog enkele jaren voortduren want er zijn bouwprojecten in uitvoering of gepland in de Oostmeersdreef, Molens van Deinze, site Colle, Bachte, Grammene... Aan de andere kant is er in sommige straten - doorgaans net buiten het centrum - nogal veel leegstand.
16-08-2010, 14:53 geschreven door Stefaan
Categorie:stadsvernieuwing
31-07-2010
Foto uit de oude doos: huizenrij aan het Kanaal van Schipdonk
Tot zowat halverwege de jaren zeventig bevond zich zowel op de Vaart Rechteroever als op de Vaart Linkeroever aan het Kanaal van Schipdonk een dergelijke huizenrij. Door het verbreden van het kanaal werden al die huizen gesloopt. De Canteclaerwijk kwam in de plaats. In de omgeving van de vaartbrug bevonden zich heel wat cafeetjes en winkels, waar de schippers zich konden ontspannen en bevoorraden.
Foto Romcornel
31-07-2010, 00:00 geschreven door Stefaan
Categorie:stadsvernieuwing
25-07-2010
Opgravingen op het Kerkplein in Deinze
Archeologische opgravingen
25-07-2010, 00:00 geschreven door Stefaan
Categorie:stadsvernieuwing
17-07-2010
Dan toch voetgangers- en fietsersbrug in centrum van Deinze
In het Laatste Nieuws van vandaag laat men weten dat de enkele jaren geleden veelbesproken voetgangers- en fietsersbrug die de Tolpoortstraat met de parking van de Brielpoort zou verbinden er toch zal komen. Net voor de vorige gemeenteraadsverkiezingen laaiden de emoties vooral in de naburige residentie Park ter Leie zeer hoog op. De meeste bewoners vonden de hoge brug een inbreuk op hun privacy. En duur en nutteloos bovendien klonk het bij de oppositie. Voormalig schepen Willy Tack dreigde zelfs om opnieuw in de politiek te gaan als de brug er zou komen.
Platte brug nu als onderdeel van de stadsvernieuwing
Maar blijkbaar is het ongenoegen volledig weggemasseerd en komt de brug er toch, zij het in een andere vorm. "Met een platte ophaalbrug hebben we geen enkel probleem", reageert Willy Tack in de krant. "Er is geen sprake meer van een hoge brug waarbij de wandelaars en fietsers recht onze woonkamers binnen kijken. De stad kiest nu duidelijk voor een platte brug die opgehaald kan worden voor het scheepvaartverkeer, qua systeem te vergelijken met de Tolpoortbrug. Tegen zo'n brug hebben we als bewoners van Park Ter Leie geen bezwaar, integendeel: volgens mij is deze brug een prima idee."
Rest nog de vraag hoeveel de brug zal kosten. Indertijd was er sprake van 1,2 miljoen euro. "Een prijskaartje kan ik er niet op plakken, maar het zal alleszins goedkoper zijn", zegt schepen van Openbare Werken Bart Van Thuyne. "We onderhandelen met het bestuur van Waterwegen en Zeekanaal om te zien welke duit zij in het zakje kunnen doen."
Voorbeeld van een platte brug in Mechelen
17-07-2010, 21:17 geschreven door Stefaan
Categorie:stadsvernieuwing
09-07-2010
Middeleeuwse Kaandelbeek terug opengelegd in Deinze
Tot in de 19de eeuw was Deinze ommuurd, had stadspoorten en er was een wal rond de muur. In de jaren zeventig van de vorige eeuw, bij het aanleggen van de Mouterijdreef, werd de Kaandelbeek overwelfd. Er bleef enkel een stukje over ter hoogte van de tuin van het Huis van Thuyne. Nu werd de Kaandelbeek opnieuw opengemaakt en een breed pad in beton voor fietsers en voetgangers aangelegd. Hoewel critici zullen opmerken dat er nogal wat beton is gebruikt oogt het geheel mooi, zeker na het vullen van de beek met water. De beplanting volgt nog. Jammer genoeg raakten de werken niet afgewerkt voor het bouwverlof.
Ter hoogte van de verkeerslichten aan de brandweerkazerne is een trap geplaatst. Wanneer men gebruik maakt van een parking aan het Burg. Van De Wielestadion of een parkeerplaats gebruikt langs de ring zelf, kan men via die trap door het Kaandelpark gemakkelijk de Markt bereiken, ofwel via de Brielstraat ofwel langs de doorgang van de Hallepoort.
09-07-2010, 23:19 geschreven door Stefaan
Categorie:stadsvernieuwing
05-07-2010
Woonproject op de vroegere site van UCO in Petegem bij Deinze
Vanavond wordt om 19u30 een info-avond georganiseerd in zaal Ter Wilgen (Poelstraat) over de plannen met de vroegere UCO-fabriek in de Toekomststraat in Petegem. De infoavond wordt georganiseerd vanuit H-DI, de afdeling projectontwikkeling binnen Woningbouw Huyzentruyt. Het stadsbestuur zal vertegenwoordigd worden door burgemeester Jacques De Ruyck. Alain Vermeersch, bestuurder UCO LdC, zal eveneens aanwezig zijn.
Het bedrijf uit Beveren-Leie stelt dat hun woonproject de buurt een volledig nieuw uitzicht zal geven. In eerste instantie zijn er de sloopwerken, die ongetwijfeld voor hinder zullen zorgen in de onmiddelijke omgeving.
05-07-2010, 17:47 geschreven door Stefaan
Categorie:stadsvernieuwing
28-06-2010
Voorstel om andere straten van Deinzecentrum te betrekken bij herwaardering Markt
Het stadsbestuur van Deinze wil de Markt herwaarderen, dat is ondertussen algemeen bekend. Zowat iedereen is daar trouwens voorstander van, hoewel er bij de middenstand een grote vrees bestaat te weinig parkeerplaatsen over te houden.
Tijdens de jongste gemeenteraad werd door Tony De Kimpe (Groenrood) een interessant voorstel gedaan om de idee van kleurvlakken, ontwikkeld door het architectenbureau Benoit Van Innis, door te trekken naar andere delen in het centrum van Deinze om op die manier een samenhang te creëren.
Hij denkt hierbij in de eerste plaats aan het Meulenstraatje, dat met zijn arbeidershuisjes een stukje industrieel erfgoed is in het centrum. "Door een extra kleurvlak halen we het niet alleen uit de marginaliteit, maar doen we ook aan herwaardering (architecturaal, sociaal, woonkwaliteit, ). Bovendien zal het ook op toeristisch vlak een meerwaarde geven aan de wandelpromenade van de markt en omgeving" klinkt het.
En verder: "De Ramstraat/Schutterijstraat kan ook met een extra kleurrijke koppeling met de Markt het sluitstuk vormen na de geplande aanpassingen en herwaardering van de opstapplaatsen/bushalten aan de schoolcomplexen op de Peter Benoitlaan. Met kleur en vorm kan hier ook een andere sfeer gecreëerd worden en de weg aantrekkelijker maken om vanaf de parking VTI na schooltijd en weekends af te zakken naar de Markt. Hiermee streven we ook de optimale benutting van de randparkings van het centrum na".
Tenslotte is er de idee om de opdracht uit te breiden naar de stationsbuurt, m.a.w. de architecturale en artistieke kunstaspecten hiervan. Door op dezelfde basis van de markt de vormgeving door te trekken naar de stationsomgeving ontstaat een binding met de Markt en een heuse wandelboulevard via de Tolpoortstraat richting Markt.
Foto Romcornel: beluikhuisjes op de hoek Kattestraat en Meulenstraat
28-06-2010, 00:00 geschreven door Stefaan
Categorie:stadsvernieuwing
08-02-2010
Architectenteam Tielemans - Tjomme winnend ontwerp nieuw scoutslokaal in Deinze
Onlangs kozen de scouts van Deinze een ontwerp voor een nieuw lokaal. Het winnende ontwerp haalde op de stemming, die men eind december organiseerde, niet minder dan 78 % van alle stemmen. Bij de leiding stemde zelfs meer dan 85 % voor dit lokaal. Een duidelijke keuze dus voor het ontwerp van het architectenteam Thielemans - Tjomme, dat het haalde van vijf andere ontwerpen. Het gaat om een modern en functioneel gebouw.
Min Tielemans en Therry Tjomme zijn zeker niet aan hun proefstuk toe. Het duo werkte eerder bij het architectenbureau Belaen & Van De Loock in Waregem en startte vanaf 2006 met eigen projecten.
Eén van de punten op de Deinse gemeenteraadsagenda van donderdag ek. is een jaarlijkse gemeentelijke belasting op de leegstand van gebouwen en woningen, ook al eens krotbelasting genoemd. Het gaat om 1.100 euro voor een volledig gebouw of woonhuis, 90 euro voor een individuele kamer of studentenkamer en 330 euro voor elk ander gebouw of woning.
Een dergelijke belasting moet verkrotting van (waardevolle) gebouwen en speculatie op verkrotte woningen ontmoedigen. De belasting zal pas geheven worden als de woning of het gebouw meer dan één jaar leeg staat. In zowat alle deelgemeenten maar ook in het centrum van Deinze staan heel wat huizen en bedrijfsgebouwen al lange tijd leeg (cfr. foto uit de Tolpoortstraat van wijlen Romcornel).
De nieuwe belasting vervangt de opcentiemen die de gemeente kon heffen op de gewestelijke belasting leegstand. Die laatste werd echter afgeschaft. De opbrengst werd gebruikt om het gemeentelijk beleid tot herstel van de leef- en omgevingskwaliteit van de achtergestelde buurten en tot de bestrijding van de kansarmoede, te ondersteunen.