Er verschenen over allerlei onderwerpen alle mogelijke nieuwtjes, berichten, activiteiten, commentaar ... over Deinze en zijn deelgemeenten op deze blog. Wie nog af en toe iets wil raadplegen, kan dat blijven doen via de zoeker hierboven. Zo staan er bijna 300 artikels en foto's over erfgoed en lokale geschiedenis online.
Hartelijke groet,
Stefaan De Groote
Wie graag een bericht op de stadsblog wil hebben of gewoon iets signaleren kan dat via de mail
Katrijn Vanaelst is een jonge kunstenares uit Gottem. Haar werk is eenvoudig in vorm, beeld en kleur en wordt door een steeds grotere groep mensen geapprecieerd. Zij neemt deel aan tentoonstellingen en organiseert workshops, o.a. voor het basisonderwijs. Zie hierboven haar website 'Flofleur'.
u kan ten alle tijd reageren op elk artikel op deze blog. Maar pertinent onjuiste informatie wordt wel geweerd. Hetzelfde geldt voor bedreigingen en scheldpartijen.
Actualiteit, wetenswaardigheden en beschouwingen over Deinze en zijn deelgemeenten
28-01-2011
Gedicht over Bachte-Maria-Leerne
Martin Carrette, de stadsdichter van Deinze schreef het gedicht 'Dorp aan de Leie' over Bachte, dat werd afgedrukt op een postkaart met foto van Ive Steyaert. Het is het eerste van een reeks van vier. Te verkrijgen op de cultuurdienst van de stad Deinze.
28-01-2011, 22:31 geschreven door Stefaan
Categorie:Literatuur
11-11-2010
Marnix Van Gavere uit Deinze schreef gedicht over moord op Lorca
Volgende maand speelt de toneelgroep Vooruit van Deinze een theaterstuk van Federico Garcia Lorca. Toen Lorca in 1936 in Granada werd vermoord door de oprukkende fascisten van Franco, deed dit een schokgolf ontstaan in Europa. Heel wat studenten, intellectuelen maar ook arbeiders namen de wapens op om de Spaanse republiek te verdedigen. In totaal trokken 2.000 vrijwilligers uit ons land naar Spanje. Over dat stukje vaderlandse geschiedenis is niet zoveel bekend.
In Deinze schreef dichter Marnix Van Gavere, wiens echte naam Fernand Pauwels was, over de moord een gedicht dat in het Vlaanderen van toen heel wat weerklank vond.
Een man tegen een muur
Een bliksemend commando: Vuur! Wat bloed dat splijt, Een dralend vallen als een laatst verwijt, En Frederico Garcia Lorca, Weet van de dood en eeuwigheid bescheid...
Ik zal niet zeggen: "Hij is gestorven", Want viel hij neer, De muur, waar eens hij stond, bleef staan En hoorbaar zingend is zijn bloed er in vergaan...
En kinderen komen dromen bij die muur, En vrouwen, schoon van vlam en vuur, En zij fluistren de wondre woorden na Van de dode Garcia, Die weer herleeft en weer zich wekt, Wanneer een ruig soldaat Voorbij zijn stenen schuilplaats trekt...
11-11-2010, 14:04 geschreven door Stefaan
Categorie:Literatuur
10-11-2010
Literaire wedstrijd cultuurraad Deinze
Voor de zevende maal organiseert de stedelijke cultuurraad Deinze i.s.m. de cultuurdienst een schrijverswedstrijd 'Kortverhaal'. Men vraagt een nog niet gepubliceerd verhaal van maximum 12.000 tekens exclusief spaties over een onderwerp naar keuze dat ten laatste tegen 1 maart 2011 kan worden ingediend.
Elke auteur mag slechts één kortverhaal inzenden. Inzendingen via e-mail zijn niet geldig. Er wordt een jury samengesteld die bepaalt welke de drie beste inzendingen zijn. De eerste prijs bedraagt 750 euro, de twee vermeldingen zijn elk goed voor 250 euro. Verdere info en het volledige reglement kunnen bekomen worden op de stedelijke cultuurdienst, tel. 09/381.95.10 of e-mail : cultuur@deinze.be of website : www.deinze.be.
De drie winnende verhalen worden in eigen beheer uitgegeven in een verhalenbundel die aan de aanwezigen wordt uitgedeeld tijdens de prijsuitreiking op vrijdagavond 22 april 2011 in Buurtcentrum 'De Rekkelinge", D. Delcroixstraat 1 te Deinze.
10-11-2010, 00:00 geschreven door Stefaan
Categorie:Literatuur
26-09-2010
Burgemeester Patrick Janssens gespot op de boekenmarkt in... Gent
Astère Allaert uit Deinze is iedere zondagvoormiddag een trouwe verkoper op de tweedehands boekenmarkt op de Ajuinlei in Gent. Hij verkoopt er boeken voor Derde Wereldprojecten en dat trok onlangs de aandacht van de burgemeester van Antwerpen.
Foto Theirry Bonnaffé
26-09-2010, 00:00 geschreven door Stefaan
Categorie:Literatuur
12-09-2010
De poëzie-nieuwsbrieven Luc C. Martens
We hebben eerder al eens een gedicht gebracht op deze blog van Luc C. Martens uit Deinze. Hij woont in de wijk Ten Bosse en publiceert regelmatig gedichten, hetzij op zijn eigen blog, hetzij op andere poëziesites of in tijdschriften en verzamelalbums. Hij nam ook al een aantal keren deel aan wedstrijden en liet zich daarbij geregeld opmerken. Luc heeft niet alleen een poëzieblog, maar verspreidt mits aanvraag een poëzie-nieuwbrief. In de laatste editie van september staat ondermeer dat hij op vrijdag 17 september samen met anderen mag voorlezen uit eigen werk (2 x 5 min) in de Oude Maalderij in Boekhoute om 20u. Bovendien zullen er vanaf zaterdag 11 september gedichten van hem op plaat te lezen zijn ter gelegenheid van een kunst- en poëzieroute in de rand van de jaarlijke Gîrnaert-feesten.
'Hamlet en de nieuwe stad' van stadsdichter Martin Carrette van Deinze
In juli werd aan het Kerkplein in Deinze een zeildoek opgehangen met o.m. het stadsgedicht 'hamlet en de nieuwe stad', dat Martin Carrette schreef n.a.v. de opgravingen en de werken voor de stadskernvernieuwing. Het gedicht hangt op een gevaarlijke plaats, maar is wel nog net leesbaar vanop de overkant van de straat.
Hamlet en de nieuwe stad
facelift van een stad. het verleden wordt gelicht, in oude sporen, zoals tranen achterlaten op een verweerd, bestoft gezicht. zoals de as de boom in zich heeft, zo de stad zijn eerdere ik.
het eerste gehucht. vicieuze cirkel van de tijd, van papier naar steen en terug. en terug. de vergeefsheid van de metselaar, de timmerman, de stedenbouwer. er is er één die sterker bouwt.
Martin Carrette: de stadsdichter van Deinze die eigenlijk wielrenner wou worden
Veel scholieren van het SHZMI, strak in het pak, talloze collega-leerkrachten en ongetwijfeld een aantal poëzieliefhebbers waren gisteren afgezakt naar het Museum van Deinze en Leiestreek om de inhuldiging van de stadsdichter Martin Carrette uit Zeveren bij Deinze live mee te maken. Betrokkene leek een beetje onwennig met al die belangstelling en verklaarde vooral liever in zijn werkkamer bezig te zijn.
Enkele leerlingen lazen met heldere stem gedichten voor van Martin, wat hij trouwens op zich al een hele eer vond. Het ging om uittreksels uit zijn twee bundels en enkele gedichten waarmee hij prijzen heeft gewonnen. Ook het ondertussen bekende stadsgedicht 'Een stad, een lief' werd nog eens voorgelezen. Een ensemble bestaande uit leerlingen van de muziekacademie brachten stukken van een Engelse componist waarvan de naam me ontsnapt en Schubert.
Yves Van Durme interviewde tussendoor Martin Carrette en de voormalige Gentse stadsdichter Roel Richeleu van Londerzeele. Opvallend is wel dat Martin verklaarde dat hij als jongeman ernstig aan een loopbaan als wielrenner heeft gedacht. Een strenge vader duwde hem in de richting van de latijnse en het is er nooit meer van gekomen. Alhoewel, op het einde van de avond las hij toch een aanzet voor, van wat een wielrennersgedicht zal worden.
Het schrijven van gedichten groeide uiteindelijk door dag in dag uit zelf met literatuur bezig te zijn. Zijn eerste dichtbundel 'Boswording' (2006) is een poëtische wandeling door zijn geboortedorpje Zeveren. Twee jaar later verscheen 'Echo's van Raveel e.a.'
Het was cultuurschepen Jan Vermeulen die Martin Carrette uitriep tot stadsdichter, een titel die hij tot 31 december 2013 op zijn visitekaartje mag schrijven.
Eén van zijn gedichten sierde enkele maanden geleden de bakkerij van Doel. Het ging om een actie van kunstenaars om het tot spookdorp verworden Doel symbolisch een nieuwe kunstzinnige aankleding te geven.
27-02-2010, 13:18 geschreven door Stefaan
Categorie:Literatuur
30-12-2009
'Het gazon parelt' of een gedicht van Luc C. Martens
Het gazon parelt een nieuwe dag.
met champagnekurken staat geschreven dat ik niet meer vloeibaar ben al sinds een halve eeuw.
ik nam feilloos de klip en zuig nog met vaste voet de dauw; vruchtwater van alle tijden dat - pas gebroken - mij zal leiden naar een land van herfst en sneeuw
maar bij het kimmen van de zon is alles groen en wit en blauw en zingt mijn tuin benauwd. waarom vergrijsde blaren harken terwijl de agapanthus bol te leven staat en ik een afspraak heb met specht en spreeuw.
gedicht van Luc C. Martens uit een cyclus van drie die verscheen in het zomernummer 2009 van Gierik en NVT
Anke Senden van het SHZMI Deinze stuurde haiku naar Herman Van Rompuy
De 15-jarige Anke Senden uit Machelen, die les volgt aan het Sint-Hendriks- en Zusters Maricoleninstituut in Deinze, stuurde op vraag van VTM een haiku aan de eerste Europese president Herman Van Rompuy. Die luidt als volgt:
'Een albatros kijkt boven zee of oceaan op naar de sterren'.
Anke Senden schrijft al poëzie sinds haar achtste. Ze volgt eveneens lessen bij Yves Van Durme die aan de Deinse akademie de cursus literaire creatie geeft. 'Ik schrijf minstens drie gedichten per week', zegt Anke in het Nieuwsblad van vandaag. 'Ik ben dan ook heel graag bezig met taal. Ik beleef er plezier aan om een gedachte of een impressie mooi te formuleren. Poëzie heeft de grote kracht om de dingen anders te laten zien.'
Haar gedichten scoren vaak in wedstrijden, niet zelden in de categorie 'volwassenen'. In de Soetendaellewedstrijd behaalde ze in drie jaar liefst achttien bekroningen, waarvan de helft eerste prijzen. Al twee jaar na elkaar kaapte ze ook de eerste prijs weg in de Scholierenpoëziewedstrijd van Avelgem. Hetzelfde geldt voor de Kunstprijs van Lint en de Versmanifestatie in Amsterdam. Onlangs vond de jury haar inzending de beste in de haikuwedstrijd van Harelbeke. Haar gedicht klonk zo: 'Oud rozenblaadje - karmijnrood verdroogd naar zwart, enkel de geur rest'.
Foto: Anke krijgt op 3 mei 2009 haar prijs ter gelegenheid van de literaire Ambrozijnwedstrijd in Ieper.
24-11-2009, 13:48 geschreven door Stefaan
Categorie:Literatuur
26-09-2009
Expo over de dichter Richard Minne die in Leerne een tijdje boven een boerenherberg woonde
Nog tot 18 oktober kan men in de galerie L'oeil donc in Bachte-Maria-Leerne een tentoonstelling over Richard Minne bekijken, één van die Vlaamse dichters wiens werk in zowat alle Vlaamse bloemlezingen staat. Richard Minne woonde overigens een korte tijd in Leerne, meer bepaald op een zolder boven een herberg in de toenmalige Meulenstraat. Het gaat om het nog altijd bestaande pand in de huidige Mulderstraat 9, op de hoek van de Molenhuisstraat. Richard Minne, die in die tijd nogal depressief was, kreeg namelijk de raad van zijn arts om een tijdje op het platteland in de natuur te gaan leven. De pastorale omgeving en de boomgaard met de kippen in Leerne zorgde dan weer voor een te groot isolement. Hij schreef er wel enkele van zijn mooiste gedichten.
Toen hij zijn vrienden redactieleden van het literair tijdschrift Fonteintje uitnodigde voor een redactievergadering gaf hij hen de volgende aanwijzingen mee, die uit de biografie van Marco Daane over Minne (2001) komen: "Ik wil u echter waarschuwen dat ge, vooraleer mijn 'home' te bereiken, een kiekenladder en twee aardappeltreden door moet. Neem dus voorzichtigheidshalve eerst een verzekering op uw leven." Het moet voor de redactieleden, die soms uit Brussel kwamen, inderdaad een heel avontuur geweest zijn. Minne en zijn vrouw Julienne woonden in Leerne van halverwege februari 1923 tot vermoedelijk november van hetzelfde jaar of mogelijk nog zelfs iets langer. In augustus 1924 verhuisde hij naar Waarschoot om er enkele jaren te boeren.
Het zou misschien nog een idee zijn een plakkaat of gedenksteen aan te brengen aan het huis in Leerne waar Minne heeft gewoond. Want, en daar wijst ook de initiafnemer van de tentoonstelling William Ploegaert op, er hebben nogal wat kunstenaars in Bachte-Maria-Leerne gewoond. Denken we maar aan de schilders Frits Van Den Berghe en Gustave De Smet.
We kennen Martin Carrette en Luc C. Martens uit Deinze, die literair zeer bedrijvig zijn. Met hun gedichten wonnen ze trouwens al heel wat prijzen. Martin wordt door sommigen al eens stadsdichter genoemd. Maar er woont in Petegem bij Deinze een wel zeer verdienstelijke stadsdichteres. We hebben het over Ann Tronquo. Ze werkt in Gent en haar gedichten prijken ondertussen in heel wat poëziesites. We ontdekten haar via http://geletterdemens.blogspot.com/.
Pom Wolff schrijft over haar : "Ach wat moet over haar gezegd. ze is verbonden met het begin van mijn dichterschap. we liepen in wattou en we hadden een mooie dag tussen de kunst en de poëzie. voor ons liep kopland. zo wilden we wel schrijven. 9 gedichten van ann op meander. hele persoonlijke poëzie. ze heeft prijzen gewonnen, ze is vlaamse, ze is mooi. ver van het gewoel houdt zij zich. zo is haar leven in deinze. we deelden toen wat er geleefd was. intense gesprekken - en voor het leven vrienden. haar leven haar zoons en nu verrijkt met MARE - een nieuw leven, een groots moment van liefde. ik schreef haar - dat jullie een leven lang van het geluk mogen eten. meisje moet mooi zijn dat kan niet anders. vanuit een warm bewogen blij hart - een blij hart voor ann en mare, haar zonen en marc. zo schrijft ann,"
Onderstaand gedicht vindt Ann zelf als één van haar beste.
aan de oever van het eerste jaargetij
de ochtend trok plotsklaps sandalen aan het licht drapeerde zich door lamellen en door mijn hoofd het joeg mijn bloed zigeunerblauw de ijle hoogte in
was het mei geweest, had ik gewacht had ik toegekeken hoe de avond Bengaals rood onderging zouden dagen zich tussen de bladeren haken en had ik in rust genoten van het neervlijen op het mos
maar het was pril februari gesmolten sneeuw spoorde nog de schoenenkast en tot vorige avond rilde kou door mijn slaap
het was het soort voorjaar dat frontaal aansloeg me meezoog uit bestofte voorkamers het soort dat wees naar iets dat moest gebeuren naar het plukken van vruchten voordat bloesems groeiden
ik priemde de paarlemoeren lucht volgde de lijn van vogels hun gezang was hevig begonnen ik zocht stond met naakte voeten op versteende grond de dood hield bomen nog uitgekleed en geen lied geen verlangen hoe weelderig het uit me sloeg deed leven uit zijn slapen springen
Schepen Jan Vermeulen uit Deinze wil liever zelf stadsdichter kiezen
De situatie was donderdagavond een beetje ongemakkelijk voor Martin Carrette tijdens de voorstelling van het stationsfestival Zijspoor. Die grijpt plaats op 2, 3 en 4 oktober. Hij had op vraag van het organiserende Cultuurschok het gedicht 'Een stad is een lief' geschreven en las dat voor.
Steven Vandeputte van Cultuurschok had Martin Carrette voor de gelegenheid voorgesteld als eerste stadsdichter van Deinze. Schepen Jan Vermeulen had het echter zo niet begrepen. "Stadsdichters benoemen is het prerogatief van de gemeenteraad" benadrukte hij en verder: "Er zal trouwens een stadsdichter komen na het poëziefestival dat we gaan organiseren en dat kan Martin Carrette zijn of iemand anders."
12-09-2009, 00:06 geschreven door Stefaan
Categorie:Literatuur
07-08-2009
De wilde leeskringen van Deinze
Leeskringen. Ze zijn in de jaren zestig ontstaan in Nederland en nadien uitgezwermd naar Vlaanderen, waar ze nu zeer succesvol zijn. Het principe is simpel. Een tiental mensen komt jaarlijks enkele keren samen en bespreekt een boek, dat ze allemaal hebben gelezen. De Deinse bibliotheek heeft er op dit ogenblik drie onder haar hoede. Ze worden door bibliothecaris Marianne Dossche omschreven als 'wilde leeskringen', omdat ze niet met een ingehuurde begeleider werken. Nu zo wild zijn ze ook weer niet en ik kan er van meespreken, want ik ben lid van één ervan. In de de praktijk is er een zachte sturing, maar iedereen heeft een eigen inbreng en mag ook zelf boeken suggereren en nadien eventueel inleiden. De bibliotheek ondersteunt het geheel (aanvragen van de boeken, helpen bij de keuze van de boeken, bijeenzoeken van documentatie).
In 1996 startten een aantal senioren met een eigen leeskring. De aanleiding was een stage en scriptie van Marika Strobbe, op dat ogenblik studente van de Arteveldehogeschool en ondertussen zelf werkzaam als adjunct-bibliothecaris. Vrij snel vormde zich daarnaast een avondleeskring met veertigers en vijftigers, vooral dames en af ten toe een man. Sinds 2006 zijn ook een aantal twintigers en dertigers gestart met hun eigen kring. Een aantal mensen waren op zoek naar leestips en vonden een leesgroep een geschikte manier daarvoor.Alles is mogelijk. Zo bestaat er in Vlaanderen een kring die enkel de Ulysses van James Joyce bespreekt en een andere werkt rond theologie. Maar in Deinze beperken we ons tot vlotte maar degelijke romans. Voor elk wat wils. Soms wordt zelfs de auteur eens uitgenodigd. interesse? Wendt u tot de bibliotheek. Waarom zou u geen lid worden van... een vierde leeskring in Deinze.
Deinzenaar Martin Carrette wint opnieuw poëzieprijs
Martin Carrette, uit de Deinse deelgemeente Zeveren en leraar bij het SHZMI, won reeds talrijke poëzieprijzen en schreef al twee dichtbundels. Gisteren voegde hij er nog een prijs aan toe, door in Sint-Niklaas de 15de poëzieprijs van de Culturele Centrale Boontje te winnen. Het gaat om een genootschap dat de gedachtenis aan Louis Paul Boon in stand wil houden met allerhande activiteiten, publicaties en de jaarlijkse poëziewedstrijd.
De prijsuitreiking door burgemeester Willockx greep plaats in de raadzaal van het stadhuis, in aanwezigheid van o.a. Jo Boon, de zoon van LPB. Het gaat om een kleine wedstrijd met kleine prijzen maar met een behoorlijke weerklank, want er waren meer dan honderd deelnemers uit Vlaanderen en Nederland. In de jury zat o.a. de bekende dichter Dirk Van Bastelaere.