De grillberen
Inhoud blog
  • BBQ goeroes onder elkaar!
  • Smokey Mountain Experience
  • Smokey Jo’s Garage – Redneck session
  • Beren met een missie ! Alleen het beste is goed genoeg!
  • BK BBQ low en slow

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Mijn favorieten
  • Fire and Food
  • BBQ helden
  • World Barbecue Association

  • een barbecueclub met ambitie!
    03-05-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grillberen zijn vrije beren!

    Grillberen zijn geen gewone beren. Na jaren van intensief en doorgedreven onderzoek, dat begon na het zien van een aflevering van the Swedish Chef in the Muppets, was het zover: Ons Scandinavisch berenei moest gelegd worden. The beast, Vinnie, Tim en animal geven er een grill op!

    De zware brainstormingsessies in den Bazaar waren slechts het begin van wat komen zou.

    De setting moest een frisse voorjaarsdag zijn in de ongerepte natuur aan een beek waar sollitaire beren zich thuis voelen en samenkomen voor een feestje.

    Tijdens de voorbereiding dwarrelden flitsende ideeën door de kroeg. We zouden een vis vangen en een gezouten rendier van de Kerstman braden met veenbessen.

    Köttbullar op de BBQ leek ons ook wel iets… en we gingen op weekend in Berlijn om onze innerlijke berenchakra’s al wat dichter te brengen bij de Scandinavische ziel.

    Verder dierven we onszelf open in vraag stellen : was een vis wel voedsel voor een beer? We vormen toch een familie binnen de orde van de roofdieren? We zijn toch geen pandaberen die alleen maar bamboe eten en slapen? Onze berinnen moeten toch fier kunnen zijn op hun jagers.

    Control + Alt + Delete … de berenfantasieën gingen te ver, aldus de voorzitterbeer. Hij  bracht de berenneuzen terug in de richting van de strakke no-nonsense ‘flawless execution’, immers ons handelsmerk. Vis kon geen kwaad, zalm is ok, de roze kleur ervan ook!

    In februari zou het gebeuren bij de home grilbrilbeer. En zo gingen de beren terug naar hun hol met in hun hoofd slechts twee mijmerende gedachten : honing en twijfels over roze zalm.

    Op de grote dag gingen we eerst jagen op voedsel ... en wees eerlijk, waar kan dat beter dan bij Delhaize. De leeuw houdt wel van beren en de winkel in Sint Pieters Leeuw is een berewinkel.

    Beer Beast en beer Tim veroorzaakten wat tumult toen ze zochten naar wat zoutemulsie uit de Oostzee. De security keek maar wat zuur maar voor de rest hebben we alles gevonden wat we nodig hadden, al was het vinden van de winkel zelf de grootste prestatie. Een beer moet wat kilometers afleggen op zijn zolen voor hij vindt wat hij zoekt.

    De beren zetten hun tocht verder richting Beer Animal. Beer Animal kreeg direct onder zijn poten want hij was bijna zijn berenschort vergeten en het deksel voor de BBQ.  Twee zware hoofdverantwoordelijkheden die hij geminimaliseerd had. Wat een speelse kapoen toch die Animal.  De andere beren konden er gelukkig luchtig mee grommen. Ze kennen Animal ondertussen.

    De beren kregen zware honger van zoveel voorbereiding. Tijd voor een fwitje bij halfbeer Alain. De filosofische gesprekken gingen over Jejoen Bontynck en de finance beer had het over meer respect voor de Michael Jackson imitator toen de brilbeer plots de gemoederen opjoeg met een traktaat over het ajuingehalte in de zelfgemaakte tartaar. Of dat nog niet erg genoeg was bestelde hij stoofvlees. Die brilbeer kan een beer doen verschieten! Gelukkig kon een poster van de ongelikte beer Yves Segers de gemoederen bedwingen.

    We dronken ons eerste levenssap want honing was er niet.  Alles was klaar voor een geanimaleerde dag. Bekoord door de landelijke  eenvoud en liefdelijkheid van  Dikkelvenne hielden de beren stand bij de place to be waar Melanie ons opwachtte.

    Even lekker likken aan de vijver, de kelen smeren en starten met de mise en place tot de berinnen toekomen.

    Eerst de amuses. Wat kan ik schrijven? Er was haring op zweedse wijze, haring op Noorse wijze en haring op Finse wijze. Er was te veeeeel haring. Eerlijk duurt het langst.

    Een beetje doorspoelen met akvavit en dan op naar de volgende gang en dat was een voltreffer: Köttbullar op de wijze van t groen kwartier.  De Zweden kunnen lekkere ballekes maken maar wij kodiakberen doen het nog beter.

    De bbq was ondertussen volop aan het roken. Deze keer gebruikten we een Duits model dat je lager en hoger kan draaien. We hadden er nog nooit mee gewerkt maar het lukte aardig. De bolletjes smeulden rustig gaar en een knapperige korstje vormde zich rond het vlees. Hier worden beren wild van. Dit is waarom beren leven en laten we eerlijk zijn grillen.

    Na de balletjes zijn we verhuisd naar binnen waar het iets warmer was. De carlsberg stroomde vrolijk binnen en naargelang het later werd, konden de beren zich minder en minder herinneren.

    We waren het er allemaal over eens dat het leuk toeven was bij Melanie en Alain. Normaal gezien is er weinig contact tussen beren en mensen maar hier scheen dit toch aardig te lukken. De beren hadden samen nog een zalm gevangen en een ander visje, Skrei (Noorse kabeltouw. Dit hebben we vrolijk opgesmukt, samen met aardappeltjes Hasselback style.

    En dan was het tijd voor het gerecht na de ‘plat de resistance’ : Kladdkaka. Het smaakte … nadien konden de beren genoegdoend rond de grote tafel tateren,brullen, grommen en hun klauwen aanscherpen.

    Het was weer een leuke dag. En ja vertel het maar rond … we hebben roze zalm gegeten. Wij zijn vrije beren. Wij hebben onze schroom afgegooid. Dat belooft voor de volgende berenmeeting. Zal het een Jamaïcaans feestje worden? Gaan de beren zich wagen aan een varken ? Gaan de beren bamboe eten? Niemand kan het nu met zekerheid zeggen maar dat ze zich zullen amuseren is alvast zeker.
























    03-05-2015, 17:53 geschreven door Grillbeer  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    29-09-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ons allereerste Homegrillevent

    En toen was het tijd voor  onze eerste echte homegrillevent.

    Tim had zich kandidaat gesteld als homegrillbeer. We hadden reeds beslist dat we gingen werken rond het thema bieren. Vooraf hadden we -uiteraard in den Bazaar- alles goed voorbereid.

    Ik bracht 's ochtends de kindjes weg naar Overijse om om de terugweg Filip op te pikken. We maakten een korte stop in Mechelen aan brouwerij Het Anker. We hadden nog geen digestief en de 'whiskey' van Gouden Carolus leek ons wel wat. Nadien pikten we Vincent op en repten we ons naar Mariaburg naar homegrillbeer Tim.

    We hadden afgesproken dat we gezamenlijk boodschappen gingen doen. Gezellige boel om met vier te voet naar de lokale Delhaize te gaan. Homebeer had zijn boodschappenlijstje goed voorbereid zodat we op een wip én met 4 volle zakken huiswaarts keerden.

    We hadden er dorst van gekregen dus  tijd voor een blauwe Chimay. We hadden nog tijd zat (sorry voor de woordspeling) voor de mise en place, dus een tweede Chimay volgde snel.  Dan toch maar tijd maken om alles voor te bereiden want de gasten waren in aantocht.

    De gasten waren onze partners.  In principe kan de homebeer ook extra guests uitnodigen, maar voor deze eerste keer leek het beter om onder ons te beginnen.

    Toen we voltallig waren schoten we in actie.  De aperitief bestond uit champagnebier (Malheur) en als hapje voorzagen we kokkels en venusschelpen die klaargemaakt werden op een Creusetpot op de barbecue. De schelpen en kokkels werden gegaard met ajuin, wortelen, look en Affligem.

    Als voorgerecht hadden we gekozen voor zalm die we 24 uur hebben laten marineren in frambozenbier. We serveerden dit samen met een mengsel van ricotta, room en groene tuinkruiden.  Hierbij dronken Liefmans on the rocks! Eigenlijk een aperitief XL.

    Het hoofdgerecht werd de legendarische 'bier can chicken'.  We namen een blikje bier Gordon Ale's en we duwden die in het poepje van de kip. Nadien zetten we de kip rechtop in de barbecue.  Dekseltje dicht en ruim een uur laten garen.  

    Het vlees was fantastisch. Zelden zo'n malse kip gegeten.  We serveerden bij dit toppertje een Provencaalse groentenspies.  Het smaakte fantastisch, zeker met het bijhorend biertje: blauwe Chimay.

    Ten slotte nog een nagerechtje (helaas geen foto, na zoveel biertjes kan dit vergeten worden...). We maakten een sabayon met kriekbier (vakkundig geklopt door Vincent), samen met gegrilde ananas.  De ananas werd in zijn geheel (ongeschild) in de kolen gelegd. Na pakweg 40 minuten was heel de ananas zwartgeblakerd. Dan was het nog een kwestie van de schil weg te schillen en de heerlijk sappige ananas te versnijden.  We dronken hierbij nog een kriekbiertje (Lindemans),  maar het kon ook iets anders zijn (wederom, de biertjes werkten!)

    Afsluiten deden we met onze onze Whiskey van Gouden Carolus en gastheer Tim nam nog een extra flesje Whiskey uit zijn collectie.


    Dat hadden we nog nodig! ;-))















    29-09-2014, 22:40 geschreven door Grillbeer  

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    10-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onze eerste activiteit: de familiedag

    Zaterdag 5 juli was het eindelijk tijd voor de eerste echte BBQ activiteit van de grillberen. 

    We waren van plan om onze familiedag te houden in het park het Prieel.  Het leek een superlocatie: BBQ, speeltuin, klimberg, zandbak,...  Groot en klein kan zich hier wel amuseren!

    Het beloofde sowieso een topdagje te worden met de start van de Tour en de kwartfinale van de Belgen tegen Argentinië.

    Helaas hadden we af te rekenen met echt kakweer! Al van 's ochtends vroeg regende het pijpestelen.  Ondanks alles gingen Vincent en ik nog eerst naar de (vogeltjes)markt voor de laatste inkopen.  Soraya van de Rungis Fish had helaas geen zwaardvis, zodat we met victoriabaar als alternatief huiswaarts keerden. (niet zonder een vlug koffietje in de Peruche)

    Toen het tegen de middag nog niet beter was, besloten we om een last minute locatie wijziging door te voeren. De partytent werd noodgedwongen opgezet in onze eigen tuin.  Spijtig, maar een barbecue in het Prieel gaan we zeker nog eens later doen.

    Rond 14.30 uur (het was ondertussen helemaal opgeklaard) kwamen 4 grillberen, 3 partners, en 5 junior grillberen samen.  De grillberen hadden vooraf al een concept bedacht.  Dit gebeurde 2 weken eerder in ons officieus stamcafe Den Bazaar. We spraken toen af dat we elks twee hapjes gingen maken om een soort van BBQ tapas middag van te maken.  De keuze werd gemaakt via lottrekking uit een BBQ kookboek. We kozen elks 2 willekeurige nummers en het gerechtje op die bladzijde zou het worden.

    Dit was het resultaat: (zie ook de menukaart in bijlage, opgesteld door Tim)

    Tim maakte kalkoen met dragon en (Argentijnse hihi) steak met waterkersboter.  Filip had een griekse groentespies (met haloumi en nectarine, njam...) en lamsburgertjes (helaas geen foto van, maar wel heel lekker) bij. Vincent was verantwoordelijk voor de scampibrochette met citrussalsa en brochette van victoriabaars, zongedroogde tomaten en chorizo. Ikzelf had een brochette gemaakt met gemarineerde (in honing en chinese vijfkruidenmix) eend en gedroogde abrikoos en als tweede gerecht had ik kruidige krabbetjes. Neen, die krabbetjes ben ik niet in de viswinkel gaan halen, maar wel in de vleeshal Criée.  Een krabbetje is nl. een deel van een varkensrib!  De ribbetjes werden gemarineerd in een thaise marinade met sojasaus, gember, peperke, palmsuiker etc...)

    Iedereen had vooraf zijn hapjes klaargemaakt zodat we op het moment zelf heel weinig werk hadden. Het resultaat mocht gezien worden.  Ieder hapje was een absoluut toppertje.  De foto's zijn hiervan het beste bewijs. 

    Op het einde hebben we het ritme van onze hapjes nog wat opgedreven.  Marcel Kittel had ondertussen al zijn eerste rit in de Tour gewonnen, maar de aftrap van België-Argentinië kwam ineens we heel dichtbij.

    Na de barbecue zagen we op de Dageraadplaats de Rode Duivels -helaas- verliezen. De match en de barbecue werden op ons terras op gepaste wijze doorgespoeld.

    Een geslaagde start!!! 




















    Bijlagen:
    bbq menu.pdf (458.4 KB)   

    10-07-2014, 00:00 geschreven door Grillbeer  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    29-05-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paellapan
    Vandaag is mijn goede vriend Danny 50 jaar geworden. Gisteren gaf hij een geweldige verjaardagsfuif, waar ik voor de catering zorgde.

    Voor een grillbeer zou je verwachten dat hij de barbecue aansteekt, maar voor 90 personen leek een paellapan een betere oplossing. Met het recept van Jeroen Meus, de vis (en goede raad) van Rungis Fish gingen we aan de slag.
    De paellapan van 1 meter doornsnede is gigantisch, maar het is toch supergoed gelukt.
     
    Ikke tevreden! En belangrijk: het was de moment om de nieuwe grillberen schort te proberen.  Een voltreffer!!!

    De foto's zijn genomen onder een discolicht.  In het echt zag er (nog) beter uit!!

    en oh ja: Danny, nog eens: een gelukkige verjaardag!



    29-05-2014, 22:31 geschreven door Grillbeer  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    01-05-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onze tweede vergadering in Dilbeek
    Bij een tweede vergadering kreeg de agenda voor 2014 wat meer vorm.

    We waren uitgenodigd in Dilbeek waar op gepaste wijze -aan de barbecue- werd vergaderd.
    Ondertussen aten we met smaak gegrilde sardientjes, worstjes, ribbetjes en een ferm stuk dunne lende! 

    We vergeten zeker niet de Duvel en de Westlvleteren.  Leuke avond!!!!

    Volgende zaken werden doorsproken:

    1/ Bestellen gepersonaliseerde keukenschorten: hiervoor zijn er genoeg online mogelijkheden.  Kristof maakt een ontwerp en na goedkeuring zorgen we voor de bestelling.

    2/ Grillberen familiedag: in juli voorzien we een uitstap naar de zee of eventueel Ardennen. Dit met vrouw en kroost...  
    Datum wordt nog exact bepaald.

    3/ de eerste Grillmeeting: Tim stelt zich kandidaat om als eerste de rol van homegrillbeer op te nemen. Dit voorzien we ergens in september.
    Het idee werd geopperd om dan iets te doen rond bieren.  

    4/ Filip en Katia kennen in Duitsland een leuke Grillhut. Dit is te vinden in een vakantiedomien vlakbij de Nürnbergring. (Lindner Ferienpark).  Een idee voor nog verder uit te werken. Eventueel als winteraktiviteit?

    Ergens in juni plannen we in ieder geval onze volgende meeting. Hier zal de praktische organisatie van de Grillberenfamiliedag verder uitgewerkt worden. (en een alternatief plan bij slecht weer)




    Bijlagen:
    IMG_1632.JPG.zip (3.5 MB)   

    01-05-2014, 19:12 geschreven door Grillbeer  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    24-01-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grillhouse 77: de opstart
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Gisteren hebben de Grillberen met stijl hun club officieel opgericht. We zijn nl.  gaan eten in Grillhouse 77, een bekend grillrestaurant in Antwerpen. Het decor oogt een beetje gedateerd, maar het eten is supperlekker.
    Onze dunne lende -perfect klaargemaakt door gastheer Marc- zal ons nog lang heugen.

    De Grillberen zijn vier vrienden (Tim, Vincent, Filip en Kristof) die zich willen toeleggen op de kunst van het barbecuen.  Zo zullen we barbecue's organiseren (voor ons onderling), bbq kampioenschappen bezoeken (zelf deelnemen is nog niet aan de orde ;-), workshops volgen, ...

    Met deze blog kan je alvast onze vorderingen volgen!!

    24-01-2014, 00:00 geschreven door Grillbeer  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (7 Stemmen)
    Archief per week
  • 17/10-23/10 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/12-13/12 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 29/09-05/10 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 20/01-26/01 2014

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Foto


    Laatste commentaren
  • Loes en krikke (Francesca)
        op De cirkel is een eerste keer rond !
  • Lid worden? (Jos Verstraete)
        op Ons allereerste Homegrillevent



  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs