En toen was het tijd voor onze eerste echte homegrillevent.
Tim had zich kandidaat gesteld als
homegrillbeer. We hadden reeds beslist dat we gingen werken rond het thema
bieren. Vooraf hadden we -uiteraard in den Bazaar- alles goed voorbereid.
Ik bracht 's ochtends de kindjes weg naar
Overijse om om de terugweg Filip op te pikken. We maakten een korte stop in
Mechelen aan brouwerij Het Anker. We hadden nog geen digestief en de 'whiskey'
van Gouden Carolus leek ons wel wat. Nadien pikten we Vincent op en repten
we ons naar Mariaburg naar homegrillbeer Tim.
We hadden afgesproken dat we gezamenlijk
boodschappen gingen doen. Gezellige boel om met vier te voet naar de lokale
Delhaize te gaan. Homebeer had zijn boodschappenlijstje goed voorbereid zodat
we op een wip én met 4 volle zakken huiswaarts keerden.
We hadden er dorst van gekregen dus tijd voor een blauwe Chimay. We hadden nog
tijd zat (sorry voor de woordspeling) voor de mise en place, dus een tweede
Chimay volgde snel. Dan toch maar tijd maken om alles voor te bereiden want de gasten waren in aantocht.
De gasten waren onze partners. In principe kan de homebeer ook extra guests
uitnodigen, maar voor deze eerste keer leek het beter om onder ons te beginnen.
Toen we voltallig waren schoten we in
actie. De aperitief bestond uit champagnebier (Malheur) en als hapje voorzagen we kokkels en venusschelpen die klaargemaakt werden op
een Creusetpot op de barbecue. De schelpen en kokkels werden gegaard met ajuin,
wortelen, look en Affligem.
Als voorgerecht hadden we gekozen voor zalm
die we 24 uur hebben laten marineren in frambozenbier. We serveerden dit samen
met een mengsel van ricotta, room en groene tuinkruiden. Hierbij dronken Liefmans on the rocks!
Eigenlijk een aperitief XL.
Het hoofdgerecht werd de legendarische 'bier can
chicken'. We namen een blikje bier Gordon Ale's en we duwden die in het poepje van de kip. Nadien zetten we de kip
rechtop in de barbecue. Dekseltje dicht
en ruim een uur laten garen.
Het vlees
was fantastisch. Zelden zo'n malse kip gegeten.
We serveerden bij dit toppertje een Provencaalse groentenspies. Het smaakte fantastisch, zeker met het
bijhorend biertje: blauwe Chimay.
Ten slotte nog een nagerechtje (helaas geen
foto, na zoveel biertjes kan dit vergeten worden...). We maakten een sabayon
met kriekbier (vakkundig geklopt door Vincent), samen met gegrilde ananas. De ananas werd in zijn geheel (ongeschild) in
de kolen gelegd. Na pakweg 40 minuten was heel de ananas zwartgeblakerd. Dan was
het nog een kwestie van de schil weg te schillen en de heerlijk sappige ananas
te versnijden. We dronken hierbij nog
een kriekbiertje (Lindemans), maar het
kon ook iets anders zijn (wederom, de biertjes werkten!)
Afsluiten deden we met onze onze Whiskey van
Gouden Carolus en gastheer Tim nam nog een extra flesje Whiskey uit zijn
collectie.
Dat hadden we nog nodig! ;-))






29-09-2014, 22:40 geschreven door Grillbeer 
|