Over mijzelf
Ik ben Christel Merken
Ik ben een vrouw en woon in Limburg () en mijn beroep is Verpleegkundige / Pedicure .
Ik ben geboren op 16/07/1968 en ben nu dus 57 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Koken, sporten, lezen, ....
Mijn recepten zijn voor de dagelijkse keuken, maar ik hou zeker rekening met de seizoenen of bijzondere feesten.
29-11-2012
Vleesbrood met kersen
Benodigdheden voor 5 pers. :
1 kg gehakt naar keuze vb varkens-runds, runds-kalfs, kippen-of kalkoengehakt
1 koffielepel mosterd
2 eieren
4 sneetjes wit brood geweekt in een beetje melk
peper en zout ( alleen als het gehakt op voorhand niet gekruid was )
voor de krieken :
1 grote glazen bokaal met kersen
1 soeplepel suiker
1 soeplepel maizena poeder
Bereiding van het vleesbrood :
Verwarm de oven op 180°C.
Alle benodigdheden goed mengen onder elkaar in een grote kom.
Een ovenschaal lichtjes inboteren.
Leg het gehakt erin en maak met je handen het vlees mooi glad.
Met een mesje een inkeping maken in het vlees.
Laat dit 40 min. bakken.
Het vleesbroodje is gaar als er sap uit het vlees loopt bij het inprikken.
Bereiding van de kersen :
De kersen ( kersen met het sap ) met de suiker in een pannetje opwarmen.
Haal er 3 pollepels sap uit en roer dit los met de maizena.
Giet dit mengsel bij de kersen om de jus te binden.
Snij het gehaktbrood in schijven, serveer met de kersen.
Geef er een lekkere puree bij.
Heb je nog over van dit gerecht dan kan je dit ook koud eten met een goed stuk brood.
Heel eenvoudig en lekker.
Smakelijk !!
29-11-2012 om 14:29
geschreven door Christel's Keuken
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Hoofdgerechten
Chili Con Carne
Benodigdheden voor 5 pers. :
1 teentje look
2 rode uien
1 rode peper
700 gr rundsgehakt
kruidenmix voor chili con carne ( verkrijgbaar in het warenhuis bij de specerijen )
250 ml rundsfond
1 groot blik gepelde, gehakte tomaten
300 gr droge rode bonen
Bereiding :
De droge rode bonen 12u weken in water.
De geplette look samen met de uien en het pepertje stoven ( voor een minder sterke smaak haal je de pitjes uit de peper ).
Voeg het gehakt toe en laat even verder stoven maar blijf af en toe roeren zodat het gehakt niet aaneen kleeft.
Voeg de kruidenmix toe.
Bevochtig met de rundsfond en doe er de gepelde tomaten bij.
Giet de bonen af en spoel ze goed af.
Voeg ze toe bij het geheel en laat het 1u 30 verder stoven op een zacht vuurtje.
Af en toe eens goed omroeren zodat het niet kan aanbakken.
Dien dit eventueel op met rijst.
Smakelijk !!
29-11-2012 om 14:08
geschreven door Christel's Keuken
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Hoofdgerechten
28-11-2012
Varkensribbetjes zoet-zuur ( familierecept ) !
Benodigdheden vooe 5 pers. :
1.5 kg gevleesde varkensribbetjes ( de gewone ribbetjes hebben heel weinig vlees)
500 ml ananassap
300 ml tomatenketchup
350 gr dikke zoet zure ajuintjes
kruiden voor stoofvlees
peper en zout
laurierblaadjes
water
Bereiding :
Neem een grote stoofpot en bak de ribbetjes aan in een beetje boter.
Voeg de kruiden voor stoofvlees toe alsook de laurierblaadjes.
Bevochtig het geheel met water ( de ribbetjes moet net onder staan ).
Voeg de ketchup toe en laat het geheel 1 u zachtjes stoven ( regelmatig omroeren ).
Het laatste kwartier doe je hier de zoet zure uien bij en het ananassap.
Proef de saus en breng verder op smaak met peper en zout.
Eventueel de saus een beetje binden.
Heerlijk met frietjes of pasta.
28-11-2012 om 10:59
geschreven door Christel's Keuken
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Hoofdgerechten
Kip met appeltjes in de oven ( recept van onze oma) !
Dit gerecht is een echte kinderfavoriet
Benodigdheden voor 5 pers. :
5 kipfilets ( liefst even groot voor de gaartijd )
2 rode paprika's
1 grote ui
3 krokante appelen vb; Pink Lady, Braeburn, Belgica, ..
250 ml room
boter
een geutje olie
1 blik tomatensoep met stukjes van Unox ( dit moet je echt gebruiken voor de smaak )
Bereiding :
Verwarm de oven op 200°C.
Stoof de uien even met de klein gesneden paprika ( dit gaart nog verder in de oven ).
Schil de appelen en snij in schijven.
Boter een grote ovenschotel in.
Leg op de bodem de appelschijven.
Hierop leg je de kipfilets en dan ge gestoofde groenten.
Meng de soep met de room en giet dit mengsel over het geheel.
Doe hierover een geutje olie ( zodat dit niet kan verbranden ).
Zet in de oven gedurende 45 min.
Heerlijk met frietjes, kroketten, rijst, eventueel puree of natuuraardappelen.
28-11-2012 om 10:45
geschreven door Christel's Keuken
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Hoofdgerechten
Gegratineerde visscholtel ( recept van onze oma ) !
Benodigdheden voor 5 pers. :
800 gr verse vis vb. kabeljauw, victoriabaars, zeewolf,...
1 kg porei
250 ml room
currypoeder
150 gr gemalen kaas
boter
peper en zout
Bereiding :
Verwarm de oven op 200°C.
Smelt de boter en stoof de grof gesneden porei ( het wit en het groen van de porei gebruiken ) even.
Kruid dit met peper en zout.
Boter een ovenschotel lichtjes in.
Leg eerst de vis in de schotel.
Bedek de vis met de gestoofde porei. Giet hierover de room.
Strooi hier een beetje currypoeder over en werk af met de gemalen kaas.
Zet dit in de oven gedurende 30 min.
Serveer dit gerecht met puree.
Je kan dit gerust een dag op voorhand maken als je weinig tijd hebt.
Smakelijk !!
28-11-2012 om 10:30
geschreven door Christel's Keuken
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Hoofdgerechten
Aspergesalade met garnalen en gerookte zalm
Benodigdheden voor 8 pers. :
150 gr erwtjes ( uit de diepvries )
300 gr gekookte witte asperges
100 gr gerookte zalm
100 gr gepelde grijze garnalen
75 ml zure room
1 soeplepels mayonaise
1/2 soeplepel citroensap
1/2 soeplepel fijngehakte dille
1/2 soeplepel kleingeknipte bieslook
1/2 fijngehakte peterselie
peper en zout
enkele stukjes citroen
Bereiding :
Kook de erwtjes gaar volgens de gebruiksaanwijzing op het pak.
Giet ze af en laat ze afkoelen.
Kook de asperges gaar en laat ze goed uitlekken , snij ze in kleine stukjes.
Snij de gerookte zalm in reepjes.
Meng de erwtjes, de asperges, de reepjes zalm en de garnalen in een kom door elkaar.
Maak een sausje van de zure room, de mayonaise, citroensap, de fijngehakte kruiden, zout en peper.
Schep het sausje onder de salade.
Vul de glazen potjes en werk af met een stukje citroen.
Dit is een heerlijk hapje voor de feestdagen !
Smakelijk !!
28-11-2012 om 10:19
geschreven door Christel's Keuken
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Hapjes
Asperge roomsoep
Het topseizoen voor asperges is van eind april tot 24 juni .
Benodigdheden :
1 kg witte asperges
2.5 liter kookvocht van de aspergeschillen
2 uien
5 bouillonblokjes
250 ml room ( light 5%)
fijngehakte peterselie
Eventueel 200 gr grijze garnalen voor de garnering maar dat is jullie smaak
Bereiding :
Stoof de uien glazig.
Schil de asperges . Kook de aspergeschillen gedurende 15 min.
Snij de kopjes ( 2 cm ) van de asperges en houd ze apart. Snij de rest van de asperges in kleinere stukjes en voeg dit bij de uien.
Laat even samen stoven en bevochtig het geheel met het kookvocht van de schillen.
Voeg de bouillonblokjes toe en laat de soep nog 20 min. zachtjes verderkoken.
Kook intussen de aspergekopjes in een beetje water gaar.
Mix de soep, voeg de aspergekopjes en de room toe en werk af met de gehakte peterselie.
Leg in het soepbord eventueel grijze garnalen en giet de hete soep hierover.
Smakelijk !!
28-11-2012 om 09:51
geschreven door Christel's Keuken
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Soepen
26-11-2012
Scampi Diabolique
Benodigdheden voor 5 pers. :
30 scampi's ( zonder darmkanaal )
3 sjalotten
2 teentjes look
curry - en paprikapoeder
150 ml ketchup
150 ml witte wijn
250 ml room
4 tomaten
bieslook
olijfolie
peper, zout
Bereiding :
Verwarm de olijfolie en stoof de sjalotten met de look.
Voeg 1 koffielepel curry - en paprikapoeder toe en doe er ook de ketchup bij.
Blus het geheel met de witte wijn, voeg de room toe en laat even inkoken.
Pel de scampi's en verwijder het darmkanaal. Kruid ze met peper en zout en bak ze 3 min. aan iedere kant in olijfolie.
Pel de tomaten en hak ze fijn.
Voeg ze bij de saus en werk af met fijngesneden bieslook.
Serveer met een lekkere pasta.
TIP : Je kan dit gerecht ook als voorgerechtje geven maar voorzie dan 3 scamp's/ pers. en serveer met brood. Als hapje zou dit ook nog
kunnen, opgediend in een glaasje !!
Smakelijk !!
26-11-2012 om 22:25
geschreven door Christel's Keuken
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Hoofdgerechten
Lasagne met kaas en witloof
Benodigdheden voor 5 pers. :
200 gr belegen kaas
8 stronken witloof in grove stukken gesneden
8 sneetjes beenham ( voor de lekkere smaak )
1 pak lasagneblaadjes vb. Barilla, Panzani, ...
500 ml halfvolle melk
1 soeplepel bloem
boter
peper, zout en nootmuskaat
100 gr gemalen gratinkaas
Bereiding :
Smelt de boter en bak hiermee de witloof lichtbruin en laat verder garen op een klein vuurtje.
Smelt boter en voeg al roerend de bloem toe.
Als de bloem korrelig wordt voeg je de melk toe en blijf je stevig verder roeren tot het een gebonden saus is.
Roer er de belegen kaas door en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Beboter een ovenschaal en leg op de bodem lasagnevellen. Beleg verder met de witloof, ham en kaassaus.
Herhaal dit een paar keer en eindig met de gemalen kaas.
Bak de lasagne 30 min. in een voorverwarmde oven van 200°C.
Serveer met brood.
TIP : Je kan de witloof en de hesp ook vervangen door gebakken fijngesneden champignons, ananas en gebakken kippeblokjes.
Heerlijk in de zomer op het terras !!
Maak de lasagne een dag op voorhand zodat de lasagnevellen het vocht van de groenten goed hebben opgenomen.
Smakelijk !!
26-11-2012 om 22:06
geschreven door Christel's Keuken
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Hoofdgerechten
Quiche met gerookte zalm en brocolli
Benodigdheden voor 1 quiche ( groententaart ):
250 ml room ( min. 35° vet )
3 eieren
peper, zout en nootmuskaat
75 gr gemalen kaas
250 gr gerookte zalm
1 brocolli
1 rol kruimeldeeg van Herta
Bereiding :
Verwarm de oven voor op 200°C
Leg het kruimeldeeg in een vuurvaste taartvorm.
Prik hier en daar in het deeg met een vork.
Klop de room, de eieren en de gemalen kaas los in een kom en kruid met peper, zout en nootmuskaat.
Kook de brocolliroosjes beetgaar en leg ze op de taartbodem.
Snijd de gerookte zalm in reepjes en leg op de brocolli.
Giet het eiermengsel hierover.
Bak de taart 30 min. in een oven van 200°C
De taart is klaar als het eiermengsel gestold is, eventueel moet de baktijd iets langer zijn.
Serveer met rucola sla en tomaatjes. Heerlijk gewoon !
Smakelijk !!
26-11-2012 om 21:43
geschreven door Christel's Keuken
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
Categorie :Voorgerechten
Kip met kokos en groenten in de wok
Benodigdheden voor 5 pers. :
700 gr kipfilet
2 uien
2 groene paprika's
1 busseltje pijpajuintjes
1 brocolli
2 kippebouillonblokjes
3 teentjes look
250 ml kokosmelk
100 gr pijnboompitten ( geroosterd in de pan, maar opgepast, dit kan zeer snel verbranden!!)
1 blikje ananasschijven
50 gr rozijnen
2 eetlepels olijfolie
4 eetlepels currypoeder
250 gr rijst
Bereiding :
Verwarm de olie in de wok en stoof hierin de gesneden ui en look .
Snij de kipfilet in blokjes, meng met de currypoeder en voeg ze bij de ui en laat ze mooi bruin bakken.
Doe er de gesneden groene paprika , de klein gesneden brocolliroosjes en de 2 kippebouillonblokjes bij
en laat even doorbakken op het vuur.
Doe er de kokosmelk en de pijpajuintjes bij en laat nog even sudderen.
Voeg de gesneden ananasschijven, de geroosterde pijnboompitten en de rozijntjes toe en laat het geheel nog een minuutje sudderen.
Serveer dit gerecht met de rijst.
Ben je geen liefhebber van ananas laat deze er dan gewoon uit, het zal nog even lekker zijn.
Smakelijk !!
26-11-2012 om 21:28
geschreven door Christel's Keuken
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Hoofdgerechten
22-11-2012
Scampi's met look en peterselie
Benodigdheden voor 5 pers. :
30 scampi's
20 blaadjes jonge spinazie
4 eetlepels gehakte peterselie
boter
3 teentjes look
375 gr rijst
1 koffielepel currypoeder
300 ml room
peper en zout
Bereiding :
Pel de scampi's, verwijder het darmkanaaltje als dit nodig is, kruid ze met peper en zout en bak ze mooi aan beide kanten in de pan.
Voeg de gehakte look en peterselie toe.
Kook de rijst. Frituur de spinazie even tot hij krokant is en laat uitlekken op keukenrol.
Verwarm de room met de curry en voeg de gekookte rijst toe.
Serveer de scampi's met de rijst en werk af met de gefrituurde spinazie.
Smakelijk !!
22-11-2012 om 23:46
geschreven door Christel's Keuken
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Hoofdgerechten
Asperges in de oven met gandaham en kaassaus
Benodigdheden voor 5 pers. :
30 asperges
250 ml kookvocht van de asperges
10 schijfjes gandaham
50 gr bloem
50 gr boter
50 gr gemalen kaas
125 gr raclettekaas
750 ml melk
100 ml room
Bereiding :
Kook de asperges beetgaar, giet ze af en bewaar het kookvocht.
Maak een kaassaus. De boter smelten , de bloem toevoegen en kloppen tot het geheel droger wordt.
Voeg het asperge kookvocht toe samen met de melk ,de room en de gemalen kaas als de saus gebonden is. Kruid met peper en zout.
Rol 3 asperges per schijf gandaham en leg ze in een ingeboterde ovenschotel.
Giet hierover de kaassaus en leg de raclettekaas er bovenop.
Verwarm de oven op 180°C en zet 10 min. voor een korstje. Als het gerecht koud is zet je het 15-20 min. in.
Maak er een lekkere puree bij.
22-11-2012 om 23:33
geschreven door Christel's Keuken
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Hoofdgerechten
Sint Jacobsvruchten met een appelsausje
Benodigdheden voor 5 pers. :
10 Sint Jacobsvruchten
100 ml visbouillon
100 ml witte wijn
200 ml room ( 35 - 40%)
boter
2 eetlepels appelcompote
peper en zout
1/2 citroen ( uitgeperst )
Bereiding :
De visbouillon en de witte wijn samen met de citroen laten inkoken tot de helft en daarna de room toevoegen.
Doe er de 2 eetlepels appelcompote bij ( liefst zelfgemaakte maar uit een bokaaltje kan het ook ) en roer goed.
Kruid de Sint Jacobsvruchten met peper en zout en bak ze in een hete pan 2 min. aan elke kant.
Serveer ze op een bordje en lepel er wat saus bij.
Geef er geroosterd stokbrood bij.
Dit is een perfect voorgerechtje bij de feestdagen !
Smakelijk !!
22-11-2012 om 23:17
geschreven door Christel's Keuken
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Voorgerechten
Hertestoofvlees met champignons
Benodigdheden voor 4 pers.:
1 kg hertestoofvlees
300 gr boschampignons naar keuze
1 kleine courgette
100 gr witte of rode rozijnen
400 ml rode wijn
2 sjalotten
2 blaadjes tijm en laurier, 2 kruidnagels
1 koffielepel tomatenpuree
1 bouillonblokje ( runds of kruiden)
peper en zout
boter
Bereiding :
Maak een marinade.
Doe het vlees, de wijn, de sjalotten, de laurierblaadjes, de kruidnagels in een kom en laat 1u marineren.
Zet de kom in de frigo.
Haal het vlees uit de marinade en bak het bruin in de boter, kruiden met peper en zout.
Doe er de tijm, de laurier ,de tomatenpuree, het bouillonblokje en de rozijnen bij.
Giet de marinade erbij en laat het vlees een uur en half sudderen op een zacht vuurtje.
Snij de champingnons en de courgette in stukken en bak ze in een beetje boter.
Voeg toe aan het stoofvlees en bind de saus zo nodig.
Heerlijk met aardappelgratin of kroketten.
Lekker bij de feestdagen !
Smakelijk !!
22-11-2012 om 23:05
geschreven door Christel's Keuken
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
Categorie :Hoofdgerechten
Everzwijnstoofvlees met chocolade
Benodigdheden voor 4 pers. :
1 kg stoofvlees van everzwijn
2 uien
75 gr fondant chocolade
1 kruidenbouquet : laurier
peterseliestengels
tijm
200 ml room
peper en zout
boter
500 ml wildfond
Bereiding :
De boter laten smelten en het stoofvlees bakken tot het mooi bruin is. De pan moet wel goed warm zijn zodat het vlees dichtschroeit anders verliest het teveel vocht en word het vlees taai.
Voeg de fijngesneden uien toe en het kruidenbouquet.
Voeg de chocolade toe alsook de wildfond en laat ongeveer een uur sudderen op een zacht vuur. Roer af en toe om en voeg vocht toe als dit nodig is.
Doe de room erbij, laat nog 5 min. verder sudderen , breng op smaak met peper en zout en bind de saus als dit nodig is.
Dien op met pasta naar keuze, frietjes of kroketten.
PS De chocolade ga je niet proeven maar deze zorgt wel voor een mooie glans van je saus.
Dit gerecht is heerlijk bij de feestdagen !
Smakelijk !
22-11-2012 om 22:44
geschreven door Christel's Keuken
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Hoofdgerechten
20-11-2012
Ministronesoep
Benodigheden voor 4 liter soep :
4 liter groente- of kippebouillon
200 gr dikke witte bonen ( 12u laten weken)
300 gr gerookt spek
2 dikke uien
2 teentjes look
3 wortelen
3 selderstengels
4 aardappelen
1 courgette
300 gr erwten
200 gr boontjes
kruidenboeketje : laurierblaadje
peterseliestengel
tijm
60 gr tomatenpuree
600 gr tomatenblokjes
200 gr pasta naar keuze
200 gr parmezaanse kaas
peper en zout
Bereiding :
Verhit de olijfolie en stoof de ui, de look, de fijngesneden selder en worteltjes.
Snij het spek in reepjes en voeg toe alsook het kruidentuiltje.
Doe de tomatenblokjes en de tomatenpuree erbij samen met de geweekte witte bonen.
Bevochtig alles met de bouillon.
Snij de boontjes en voeg bij de soep.
Laat dit een uur op smaak komen op een zacht vuurtje.
Voeg het laatste kwartier de erwten, de fijn gesneden courgette, de klein gesneden aardappelen en de pasta toe tot deze
gaar zijn.
Proef de soep en breng op smaak.
Garneer de soep met fijngesneden peterselie en parmezaanse kaas ( voor de liefhebbers).
Heerlijke soep voor een koude dag !!
.
20-11-2012 om 22:06
geschreven door Christel's Keuken
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Soepen
Wok met kip, appel en gele paprika
Benodigdheden voor 4 pers. :
400 gr kipfilet
2 jonagoldappelen
2 gele paprika
30 gr boter
1 eetlepel lichtbruine suiker
250 ml room
1 eetlepel mosterd
100 gr veldsla
Bereiding :
Snij de kipfilets en de paprika's in reepjes.
Schil de appelen en snij in dikkere schijfjes.
Bak de kip en de paprika 5 min. in de wok.
Doe de appelschijfjes erbij en roerbak tot de appelen gaar zijn.
Voeg de suiker, de room en de mosterd toe en laat de saus indikken.
Neem van het vuur en meng de veldsla eronder.
Smakelijk !!
20-11-2012 om 21:46
geschreven door Christel's Keuken
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Hoofdgerechten