Ik denk dat ik wel eens veel woede op mijn hals zou kunnen halen door dit te schrijven. Waarom doe ik het dan? Omdat ik het leuk zou vinden dat er eens wat mensen nadenken over het thema.
Het resultaat van de opeenvolgende staatshervormingen zijn een federale overheid, drie gewesten (Vlaams, Waals en Brussel), drie gemeenschappen (Vlaamse, Franse en Duitstalige) en tot slot in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een Vlaamse Gemeenschaps Commissie, Franse Gemeenschaps Commissie en een Gemeenschappelijke Gemeenschaps Commissie.
Eerst wat cijferwerk:
Volgens de OESO, de organisatie van de geïndustrialiseerde landen, heeft ons land het hoogste aantal ambtenaren. In totaal werken er ongeveer 1.050.000 mensen in de ambtenarij. Per ambtenaar zit je aan een gemiddelde kost van ongeveer 50.000 . Totaalplaatje: 52.500.000.000
Bezetting en kosten van de gewestelijke parlementen (*):
Parlement Aantal parlementariërs Kost vergoeding
Waals 75 13.450.000
Vlaams 118 19.015.000
Brussels 89 15.587.000
Duitstalig 25 4.816.718
Totaal: 307 52.868.718
(*) Deze cijfers dateren van 2006
Aantal parlementairen (vandaag) :
Vlaams parlement : 124
kamer : 150
senaat : 71
Belgen in Europese parlement : 24
In totaal heeft een Vlaming dus 369 vertegenwoordigers (gemeentemandatarissen en provincieraadsleden niet meegerekend) als we beschouwen dat de kamerleden, senatoren en Europese parlementsleden alle Belgen vertegenwoordigen.
80% van de wetgeving komt uit het Europese parlement, heel wat bevoegdheden verplaatsten zich naar de regio's. Nochtans is het aantal federale werknemers gelijk gebleven. Het Vlaamse parlement is bijna even groot als de kamer.
Onze federale regering telt momenteel 15 ministers en 7 staatssecretarissen. Even ter vergelijking: Zwitserland heeft weliswaar iets minder inwoners maar is voor het overige wel wat vergelijkbaar met Belgie, niet in het minst ook met de taalproblematiek. Wel, daar doen ze het met 7 ministers en zonder deelregeringen.
Vandaag telt ons land dus de volgende regeringen:
- Vlaamse
- Franstalige
- Brusselse
- Duitstalige
- Federale
Van provincieën en dergelijke spreken we nog niet. Laten we ons beperken tot die 5 hierboven beschreven.
België telt 10,666 miljoen inwoners waarvan 60 % Vlamingen, 40 % Franstaligen en ca. 74.000 Duitstaligen. Om alles voor een dikke 10 miljoen inwoners in goede banen te leiden, hebben wij dus 5 regeringen nodig. Toch niet een beetje hallucinant als je het zo op basis van cijfers bekijkt?
Het grote probleem is dat de structuren die rond deze regeringen gebouwd zijn enorm zwaar zijn en bijgevolg financieel zeer zwaar om dragen zijn door ons beperkt aantal inwoners.
Anderzijds is er natuurlijk ook nog Europa. Was het eigenlijk niet de bedoeling dat Europa meer bevoegdheden kreeg en de lidstaten minder? Heeft het dan eigenlijk zin dat wij in ons kleine Belgenlandje de omgekeerde oefening doen en meer bevoegdheden naar de gewesten halen? Wat willen we nu eigenlijk? Zal het allemaal zoveel beter zijn met nog meer regionalisering? Wat als we nu eens over een omgekeerde oefening zouden denken en back to the roots. Correct: Belgie zonder meer. Eén staat, één volk, punt uit! Er wordt steeds maar gepraat over de geldtransfert van Vlaanderen naar Wallonie bijvoorbeeld. Zelfs de media speelt hier niet altijd een zuivere rol en pakt maar al te graag uit met het onderwerp. De oplossing is nochtans eenvoudig: stop die regionalisering en ga terug naar één land, één structuur en bijgevolg één parlement en één regering. Als we onszelf allemaal beschouwen als Belgen, dan zijn er toch geen transferts meer naar de regios?
Een leuk neveneffect is dat je in zon plan 4 regeringen kan schrappen en dan uiteraard ook de ambtenarij die erbij hoort. Een reductie van het personeelsbestand van de ambtenarij van slechts 10% geeft een besparing van 5.250.000.000 per jaar. Dan rekenen we enkel de directe personeelkost zonder rekenng te houden met andere kosten zoals bijvoorbeeld gebouwen. Het is evident dat we veel meer dan 10% kunnen besparen maar laat ons het nog even rustig houden.
Het spreekt vanzelf dat die ambtenarij een grondige hervorming nodig heeft. Vandaag hebben we meestal Nederlandstalige en Franstalige ambtenaren. Er zijn natuurlijk ook 2-taligen maar dat is een minderheid en die ontvangen er dan nog een premie voor ook. Nee, in dit systeem is er enkel plaats voor tweetalige ambtenaren. Geen ontdubbeling meer per taalgebied. Het is evident dat er dan ook zal moeten over gewaakt worden dat politieke benoemingen onmogelijk worden en dat er enkel op competentie kan gerecruteerd worden. Verder moet er ook gekomen worden tot een normaal bediendenstatuut vergelijkbaar met de privé sector en een systeem met objectieve evaluaties. Op termijn kan dit dan nog een reductie van minstens 40% betekenen. In harde cijfers: 21 miljard op jaarbasis. Overdrijf ik? Ik vrees van niet. Ik neem nog de kosten van de ministers, volksvertegenwoordingers, senatoren en kabinetten nog niet in overweging terwijl die uiteraard ook komen weg te vallen.
Een communautair probleem: wat is dat?
Een kunstmatig gecreëerde situatie als je het mij vraagt. Als we geen gewesten hebben, kunnen we eigenlijk al geen communautaire problemen hebben en voor het overige is het simpel: faciliteiten in de rand, uitbreiding van de faciliteiten: kort en krachtig nee. Een Nederlandstalige die naar Wallonië gaat, spreekt daar Frans en visa versa. Eenvoudiger kan toch niet. Brussel blijft wat mij betreft de enige uitzondering en bijgevolg tweetalig.
Een Vlaming is soms raar. De grote meerderheid wil dus blijkbaar meer bevoegdheden. Fijn, maar neem nu de flitspalen. Continu hoor je hier het gejammer dat er in Wallonië maar enkele staan terwijl ons Vlaamse landje ermee bezaaid ligt. Inderdaad, dat is zo, maar wij wilden toch zelf die bevoegdheid. Wel, we hebben ze nu en niemand is tevreden? Een ander voorbeeld: onze Vlaamse overheid gaat geld geven aan de voetbalclubs op voorwaarde dat de Nationale voetbalbond splitst. Een splitsing is er natuurlijk niet gekomen, dat is mijn inziens ook niet realistisch, maar er is wel een Vlaamse bond opgericht en die moet natuurlijk ook middelen hebben om te functioneren. In de praktijk dus parallel met de Belgische bond en bijgevolg betekent dit enkel maar een meerkost. We gaan dan meer geld geven voor de opleiding van jeugdvoetballers. Jongens toch, laat me niet lachen. Eender welke ploeg (hoe lager hoe meer) pompt al wat ze kunnen krijgen in hun eerste ploeg en laat de jeugd links liggen. In derde provinciale verdient een doorsnee speler al makkelijk een 700 euro per maand en ga maar eens na wat ervan op een belastingsaangifte staat. Schrijnend noem ik dat en dan gaan we er nog wat belastingsgeld inpompen ook. Ja inderdaad, voor wie het nog niet begrepen had: wij geven belastingsgeld aan voetbalclubs die dat dan op hun beurt aan hun spelers in het zwart uitbetalen en waar de speler in kwestie dan uiteraard geen belastingen op betaald.
Met de grondwetswijziging van 5 mei 1993 werd de federale Staat gecreëerd. Als we nu de staatsschuld van 1993 tot vandaag bekijken, kunnen we enkel vaststellen dat deze van 263 miljard naar 285,8 miljard gestegen is. Een besparing levert die federalisering ons dus zeker niet op. Men wil ons wel laten geloven dat de staatsschuld daalt maar alles hangt af hoe je iets presenteert. In politieke kringen spreekt met altijd van de procentuele staatsschuld ten opzichte van het BNP en nooit over concrete cijfers.
Ik zou hier nog paginas over vol kunnen schrijven met voorbeelden van hoe inefficiënt die federalisering voor een klein land is maar veel zal het niet uithalen. Onafhankelijkheid zit het menselijke wezen nu eenmaal in het bloed, ook in het mijne maar dat mag onze realiteitszin niet verdrukken. Het federale model waar men in dit land van droomt is geen haalbaar model en wordt de strop van België.
Het is evident dat, wanneer we naar één enkele regering gaan, de samenstelling van deze regering democratisch dient te gebeuren. Het is nu eenmaal een vast gegeven dat 60% van de bevolking Vlaming is dus is het ook maar logisch dat dit gedeelte van de bevolking voor 60% vertegenwoordigd is in de regering. Een minderheid kan nu eenmaal geen meerderheid dicteren want dan heb je geen democratie meer.