Tuiniersverslag in woord en beeld. Zie ook het archief. Heeft u een tuinvraag, een tuinprobleem of een vijverprobleem en wenst u dat opgelost te zien? Meld het dan in de reakties of stuur een mail. U krijgt persoonlijk antwoord of indien het probleem algemener is, via dit blog.
Klik op de foto's om ze te vergroten.
23-05-2007
BUGA 007
Fotot 18-05-2007. Dit is het charmante gezelschap waarmee ik de 'BUGA' bezocht.
Foto 18-05-2007. We zijn dus naar de 'BUGA' geweest in het Oosten van Duitsland. De vroegere DDR. De 'Bundesgartenschau' werd daar voor het eerst in twee steden georganiseerd: Ronneburg en Gera. Wij hebben eerst Ronneburg bezocht. Daar heeft men een immens landschap gecreeerd op oude 'Bismut' mijnen, die vooraf gesaneerd werden om het stralingsgevaar in te perken. Bismut werd gedolven om er 'Uranium' uit te winnen. Over enkele dagen krijgen jullie hier alle foto's die we gemaakt hebben en nog veel meer uitleg. De foto's moeten eerst allemaal verkleind worden wegens de beperkingen op de blogs. Nu eerst de foto van de hoofdingang Ronneburg. Zeer belangrijk, klik op de foto's om ze te vergroten!
Hij heeft gezegd: 'Als het pijpestelen regent moet je bloggen' door Bruno Morgen, donderdag 17-05-2007 vertrekken we om 18.00 naar de zon. Namelijk naar de BUGA in Oostduitsland. Zaterdag is het daar 26 tot 28°C. Volgende week het verslag van een zeer uitzonderlijk park- en tuintentoonstelling.
Het zal hier wat kalmer zijn de volgende dagen want donderdag vertrekken we naar de 'BUGA' in Duitsland. Dit is de 'Bundes Garten Ausstellung'. Die heeft voor het eerst plaats op twee lokaties tegelijk, namelijk in 'Gera' en 'Roneburg' in het vroegere Oost Duitsland, niet eens zo ver van Praag. Natuurlijk mogen jullie nadien een uitgebreide fotoreportage verwachten.
Foto 12-05-2007. De eerste roosjes stonden mooi te blinken op 12-05. Het zijn miniroosjes, een potje dat ik vorig jaar voor Pasen gekocht had (vandaar geel). Na de bloei in de woonkamer heb ik het plantje in de tuin uitgezet. Ik heb het niet zo voor grootbloemige rozen en trosrozen, maar wel voor miniroosjes. De 'kosterroosjes' zullen één dezer dagen ook bloeien, ze totnen al kleur.
Foto 12-05-2007. Momenteel bloeien de groeikrachtiger Rhododendrons. Zij vormen na vijf tot 7 jaar een ideaal en bloeirijk zichtscherm. Er zijn verschillende varieteiten beschikbaar.
Hij heeft gezegd: 'Als de grond aan je klompen kleeft heeft het geen zin om in de tuin te werken.' Bruno Inderdaad, de liefhebberstuinier heeft een paar dagen vrij, uitgezonderd het oogsten van groenten, blijf je bij nat weer best weg uit de tuin.
Hij heeft gezegd: "Kruiden? Ja maar dan liefst uit eigen tuin" door: Bruno Zet een struikje rozemarijn, tijm, dragon, en salie bij het bakken van een stuk vlees: een lamsbout, eendeborst, rosbief, een varkesgebraad enz. Doe een takje van deze kruiden, na het aanbekken in de braadpan of braadslee van de oven en je hebt het echte 'Proviçaalse' aroma. Ook bij het braden van een kip, steek deze kruiden in in de holte, gebruik steeds minder zout en je zult lekker aromatisch vlees nuttigen.
"Gastronomie begint in de tuin" Binnenkort ook "gezegden" en ook wel enig recept op dit blog. Regelmatig terugkomen is de boodschap. Midden zomer komen er ook meer tips voor de groentetuin.
Foto07-05-2007. Vorige week zijn de Hollandse irissen "Iris hollandica" beginnen bloeien. Een prachtige statige snijbloem. Wie plaats heeft kan zo enkele tientallen bollen planten in oktober om begin mei prachtige snijbloemen te hebben. Snijden doe je als de knoppen springen en beginnen kleur te tonen.
Eindelijk dansen de vogeltjes in een paar kleine plassen. De grond heeft nog warm en dan dit beetje vochtigheid, want echt regenen heeft het nog niet gedaan, dit weertype is zeer gevaarlijk voor de ontwikkeling van schimmelziekten: schurft op appel en peer, monilia, rot in aardbeien enz. Wanneer de bladeren gedurende een ganse dag vochtig staan, zoals vandaag en er is een temperatuur van 15°C, dan ontwikkelen plantenziekten zich zeer snel. Binnen de 24 uur spuiten met ongiftige schimmelwerende middelen is de boodschap.
Fot 02-05-2007. Onze Henneppalm bloeit: Trachycarpus fortunei, prachtige grote bloemtrossen die echter niet welriekend zijn doch om dit te ontdekken moet je er met je neus gaan opzitten. Deze palm is in ons klimaat volledig winterhard tot zowat min 18° C. De plant zelf is volledig winterhard. Alleen moeten de wortels bescherm worden bij de aanvang van een vorstperiode. Strooi daartoe 30 cm schors op de wortelbasis. De plant afdekken is echt niet nodig en doet soms meer kwaad dan goed. Voor foto's van de planten zelf, zie lager.
Inderdaad, de struikboontjes en de staakprisessen die op 24-04-2007 in de grond gestopt werden staan al goed boven. Sinds 20 april ook eten we om de drie dagen "groene asperges", we hebben ze nog nooit zo vroeg gehad. Nu wordt het wel tijd dat het eens regent om de produktie te onderhouden. Anderzijds hebben de reukerwtjes ook al hun nodige steun gekregen. Reukerwtjes zijn ideaal om uw partner om de twee - drie dagen te verwennen met een romantisch boeketje of om een buurvrouw of kennis te plezieren, je weet maar nooit wat er van komt. .
Foto 02-05-2007. Wondermooi is deze scabiosa columbaria 'Pink Mist' een prachtige borderplant en vrij zeldzaam. Wij hebben wel enkele plantjes ter beschikking.