In de les Nieuwe media en mediaconvergentie van 30 november zagen we dat het internet een handig hulpmiddel kan zijn om aan nieuwsgaring te doen. Een van de vele zoekmachines die we besproken hebben, is Google. Die zoekmachine is misschien wel de meest bekende, maar dat wil niet zeggen dat hij zijn beperkingen niet kent.
Eerst gaan we kijken naar hoe een zoekmachine tot resultaten komt. Je geeft een zoekterm in en dan schuimen spiders, bots of crawlers het internet af. Daarna wordt er gezocht naar relevante woorden of woordcombinaties en niet-relevante woorden zoals stopwoorden worden verwijderd. Dat heet indexering. Namen van personen worden eventueel ook nog geïndexeerd. Voor overige informatie wordt gekeken hoe vaak die in de tekst voorkomt en of het wel om relevante informatie gaat. (Van Eijk, 2005)
Het eerste probleem bij Google is dat de resultaten gemanipuleerd worden dankzij advertenties: Google haalt een groot deel (96%) van haar inkomsten uit reclame en bedrijven die op Google adverteren, willen er graag iets voor in de plaats. Wanneer je dus een zoekterm ingeeft die min of meer een verband heeft met een adverteerder van Google, krijg je de site van dat bedrijf als (een van de) eerste zoekresulta(a)t(en). (Van Eijk, 2005) Voor de adverteerder is het zeer belangrijk om bij de eerste zoekresultaten te horen van Google aangezien de mensen die een zoekmachine consulteren zo snel mogelijk een resultaat willen. (Meinsma, 2006) Google werkt, net zoals andere zoekmachines, volgens het systeem van page ranking. Daarbij komen internetpaginas waarnaar verwezen wordt op andere sites bij de zoekresultaten hoger te staan. (Van Eijk, 2005). Dat betekent dus dat niet noodzakelijk dat hoe hoger een pagina staat hoe relevanter die is. Bij page ranking zijn er twee soorten verwijzingen, namelijk hubs en authorities. Wanneer andere websites verwijzen naar jouw pagina dan worden die verwijzingen authorities genoemd, wanneer jouw pagina zelf naar andere paginas verwijst, dan zijn die verwijzingen hubs. (Ding et al, 2003) Google moest in het verleden ook al afrekenen met de zogenaamde Google Bombs. Dat zijn een soort van hackers die zoekresultaten manipuleren. In Nederland hadden ze te maken met zo een bom toen op een gegeven moment de zoekopdracht raar kapsel als eerste zoekresultaat de officiële website van de toenmalige eerste minister Jan Peter Balkenende opleverde. (Van Eijk, 2005) Wie graag nog meer voorbeelden van Google Boms wil weten kan hier terecht.
Bronnen
DING, C.H.Q., Link Analysis: Hubs and Authorities on the World Wide Web. Juli 2003.
MEINSMA, S. Webteksten: het belang ervan en zoekmachine optimalisatie. 2006
VAN EIJK, N., Zoekmachines: zoekt en gij zult vinden?. Vossiuspers UvA., 17 juni 2005.
VAN EIJK, N., Onafhankelijkheid Google is ver te zoeken. Automatiseringsgids.2 september 2005, p. 17.