Deze blog gaat dieper in op het gastcollege van professor Arrifon van vrijdag 16 november 2012 over internetcensuur in China. Een van de zaken die hij in zijn gastcollege aanhaalde was dat sociale media als Facebook en Twitter daar verboden zijn. De Chinese overheid blokkeerde in juli 2009 Twitter en zijn alternatief Fanfou . (Yu, Asur & Huberman, 2011) Als alternatief voor Twitter gebruiken de Chinezen de microblogsite Sina Weibo. Sina Weibo is een veelgebruikt sociaal netwerk in China: het telt dagelijks meer dan 50 miljoen actieve gebruikers en elke maand registreren er zich meer dan 10 miljoen mensen. (Yu, Asur & Huberman, 2011) De naam Weibo is een samentrekking van weixing boke, wat in het Mandarijn gewoon microblogsite betekent. (Canaves, 2011) In deze blog gaan we zoeken naar verschillen en gelijkenissen met Twitter.
Een eerste verschil tussen Twitter en Sina Weibo ontdekte ik bij het beluisteren van een radio-interview met Tom Van de Weghe op Radio 1 op 4 juni 2012, dat je hier kan beluisteren. Tom Van de Weghe was tot voor kort Aziëcorrespondent van de VRT en leefde jarenlang in Peking. In het interview legt hij uit dat elke gebruiker van Sina Weibo bij zijn of haar registratie 80 punten krijgt. Wanneer iemand een microblogbericht de (gecensureerde) wereld instuurt dat de Chinese overheid tegen de borst stoot, worden er punten afgetrokken. Wie op nul punten belandt, krijgt een ban op zijn account. Punten kunnen echter ook gewonnen worden wanneer iemand meer van zijn identiteit prijsgeeft. Wie mooi binnen de lijntjes kleurt op Weibo krijgt ook extra punten. Een ander verschil met Twitter is dat de gebruikers op Weibo naast tekst en links ook videos en afbeeldingen kunnen plaatsen. Op Twitter zijn enkel links en tekst mogelijk. (Yu, Asur & Huberman, 2011) Het feit dat op Weibo videos en afbeeldingen kunnen geplaatst worden is een meevaller voor de Chinezen. Facebook, een sociaal netwerk waar dat ook mogelijk is, wordt immers geblokkeerd door de Chinese overheid.
Natuurlijk zijn er ook enkele gelijkenissen tussen Twitter en Weibo. Zo is het aantal karakters dat een bericht mag tellen gelijk, namelijk 140. Daar moet wel een kanttekening bij geplaatst worden. In het Chinees kun je in een paar tekens als een woord maken, dus in vergelijking met het Nederlands kunnen de Chinezen op Weibo meer boodschap overbrengen dan wij. (Canaves, 2011) Ook kun je op beide sociale media de trending topics controleren. Dat zijn onderwerpen waar op dat moment vaak berichten over worden geplaatst op beide sociale netwerken. Net als Twitter kent Weibo twee soorten accounts: reguliere accounts en geverifieerde accounts. Die laatste zijn accounts van publieke figuren en bedrijven. (Yu, Asur & Huberman, 2011)
Bronnen
CANAVES, S., Chinas social networking problem, IEEE Spectrum, juni 2011, nr. 48, p. 74-77.
VAN DE WEGHE, T. (04.06.2012). Nieuwe feiten. [Radioprogramma]. Brussel: Radio 1.
YU, L., ASUR, S. & HUBERMAN,B.A., What trends in Chinese social media. 18 juli 2011