Daarenboven kunnen teruggevonden fietsen nu sneller en online worden teruggevonden
Fietscontroles Gedurende de eerste schoolweek van 2009 werden door het korps fietscontroles gedaan. Op 200 fietsen die gecontroleerd werden werden er 53 niet in orde bevonden, dat is toch één op vier.
In de donkere wintermaanden zijn niet-verlichte fietsers moeilijker op te merken voor bestuurders. Daarom worden de schoolgaande fietsers aangesproken over een risico op ongeval. Wie niet in orde is, krijgt een schriftelijke waarschuwing, en dien binnen de week zijn fiets in orde te brengen.
Gestolen, verloren, ... Teruggevonden? Wie het ongeluk heeft gehad zijn fiets te verliezen, of wanneer deze gestolen werd, kan op een website beroep doen.
Wanneer in de gemeente of een omligggende gemeente een fiets wordt teruggevonden, wordt deze geregistreerd op www.gevondenfietsen.be (zie link). Een foto en kenmerken van de fiets worden geregistreerd.
Ben je zelf je fiets kwijt, dan kan je op de website zoeken met de kenmerken van je fiets. Vindt je je fiets terug, dan kan je deze terughalen als je een eigendomsbewijs of sleutel kan voorleggen.
Fietsgravering Een betere preventieve maatregel is het laten graveren van je rijksregisternummer op je fiets. Nog steeds is het mogelijk om je fiets -gratis- te laten graveren. Dit gebeurt door de preventiedienst van de gemeente Boom. Dit kan steeds op de gemeentelijke marktdag.
In het voorjaar organiseert de preventiedienst eveneens fietsgraveringen in de Boomse wijken. Voor data kijk je in het gemeentelijke "Het Blad".
De beleidsverklaring vat alle beleidsprojecten voor 2009 samen
Belastingverlaging De verlaging van de algemene belasting met één derde, is wellicht de meest in het oog springende maatregel.
Voor een gezin gaat het tarief van 124 euro naar 90 euro. Voor alleenstaanden van 75 euro naar 65 euro.
Die tarieven waren sinds 2001 ongewijzigd gebleven. Nudalen ze tot onder het niveau van de toenmalige milieubelasting van 97 euro.
Uitdagingen Deze belastingverlaging is natuurlijk niet het enige dat in de beleidsverklaring staat. Die kan je in zijn volledigheid in bijlage doornemen.
Dat in tijden van economische crisis en recessie het gemeentebestuur nog steeds met Boom "stroomopwaarts" wil gaan is duidelijk.
Het aanbieden van een uitgebreid dienstenpakket blijft de eerste ambitie. Met een mix van creativiteit en realisme worden accenten toegevoegd om tot een sociaal corrigerend beleid te komen.
De Boomse brandweer heeft een watertankwagen met een capaciteit van 40.000liter verworven.
Boomsesteenweg De ontoereikende waterbevoorrading langs de A12-Boomsesteenweg is een oud zeer. Bij twee grote branden begin jaren 90 kampte de brandweer reeds met watercapaciteitsproblemen.
Uit onderzoek bleek dat de aanwezige waterpijplijnen te klein waren voor zulk een grote branden.
Tankwagen Het is reeds voorzien om dit aan te passen, maar dit zal pas rond 2010 uitgevoerd worden. Daarom heeft de gemeente Aartselaar de tankwagen met capaciteit voor 40.000 liter water aangekocht voor de Boomse brandweer.
De overhandiging in de Boomse brandweerkazerne vond plaats in aanwezigheid van ere-gouverneur Paulus, die aan de basis lag van het overleg rond de bluswaterproblemen rond de A12.
Milieu-educatiefcentrum voorbeeld van duurzaam bouwen
Met ondermeer Vlaamse subsidies wordt het renovatieproject uitgevoerd.
Milieu-educatief centrum "Ongeveer tien jaar geleden verhuisden de technische dienst en groendienst uit het park naar de gemeentemagazijnen op het industrieterrein. Het gebouw in het park kwam toen leeg te staan." aldus Schepen voor Milieu Anita Ceulemans (Boom één).
"Vanuit de milieuraad kwam het idee om het gebouw een herbestemming te geven als een heus milieu-educatief centrum"
"Delen van het bestaande dak zullen gerecupereerd worden voor het nieuwe dak. De wanden zullen met leem en strobalen bekleed worden om de warme goed te behouden. De achterzijde wordt volledig opgetrokken in hoogrendementsglas met daarboven een groendak. We gaan ook zonnepanelen en een speciaal verluchtingssysteem voorzien."
Subsidies "Er zullen tal van activiteiten en evenementen op vlak van cultuur, informatie en milieu worden georganiseerd. Rekening houdend met het feit dat er bijna 6.000 leerlingen school lopen in Boom, zal het ecohuis een bijzonder nuttige rol spelen."
"Het project zal in zo'n 500.000 euro kosten. De gemeente is volop partners aan het zoeken om deze som bij elkaar te krijgen. Er zijn zelfs al enkele toezeggingen. Zo gaat het kabinet van Vlaams minister van Openbare Werken 100.000 euro subsidiëren voor het afsluiten van een contract en Monumenten en Landschappen zou minstens 60.000 euro bijdragen." weet Anita Ceulemans (Boom één).
Multifunctioneel gebruik Het ecohuis zal gekenmerkt worden door multifunctionaliteit. Op het gelijkvloers komt een polyvalente zaal waar verenigingen terecht kunnen. de schepen. Ook willen we een natuurbibliotheek, vergaderruimte en een permanente tentoonstelling in het centrum vestigen.
Taterkaai is een moment waar anderstaligen met Nederlandstalige vrijwilligers praten in het Nederlands
Op dit praatmoment tussen de Nederlandstalige vrijwilligers en anderstaligen ( met een basis Nederlands ) spreken ze over verschillende onderwerpen die ze zelf aangeven of aanbelangen.
Dit kan gaan over sport, relaties, land van herkomst, reilen en zeilen in Boom enz.
Op deze manier krijgen anderstaligen de kans om het Nederlands practisch te oefenen wat ze bij Basiseducatie, Centrum voor volwassenenonderwijs of mogelijk zelfstandig hebben geleerd.
Deze Taterkaai heeft plaats elke donderdag van 19.00u tot 22.00u in het Feestpaleis te Boom en is volledig gratis.
Info : Saïda Isbaï, dienst diversiteit, tel : 03/880.18.92 of saida.isbai@boom.be
Voor bepaalde afvalsoorten blijft de toegangskaart nodig
Door toepassen van de toegangskaart dalen de hoeveelheden grof huisvuil, bouw- en sloopafval.
Spectaculaire daling Einde vorig jaar voerde het gemeentebestuur een toegangskaart voor het containerpark in. De misbruiken werden tot een minimum beperkt en de hoeveelheden grof huisvuil evenals bouw- en sloopafval daalden spectaculair.
Zoals je op de grafiek kan zien : de aangeboden fracties daalden voor grof vuil -41% , hout - 43% , steenpuin -46%
Toegang blijft gratis "Het gemeentebestuur wenst daarom het huidige systeem te behouden. Er verandert dus niets." aldus Schepen Anita Ceulemans (Boom één)
"Iedereen kan nog steeds onbeperkt en gratis gebruik maken van het containerpark, maar voor grof huisvuil, hout en steenpuin is er een beperking waarvoor je een toegangskaart nodig hebt." weet de Schepen voor Milieu Anita Ceulemans (Boom één)
Nieuwe toegangskaart 2009 Vanaf december kan elk gezin of alleenstaande op het containerpark zelf, na het voorleggen van zijn of haar identiteitskaart een nieuwe gratis kaart voor 2009 ontvangen.
De bestaande toegangskaarten 2008 vervallen. Aangekochte kaarten kunnen wel verder gebruikt worden.
Met onze toekomstige multiculturele uitdagingen voor ogen, heb ik voor mezelf uitgemaakt dat de tijd rijp was mij op politiek vlak te gaan engageren, zodat ik mij nog beter ten dienste van onze kleurrijke Boomse samenleving kan stellen en onze doelstellingen beter kan helpen verwezenlijken.
De Rooie Ridder is een bijnaam die ik graag draag. Maar ik ben meer dan rood alleen. Ik besef ten volle dat we Boom een modern toekomstperspectief moeten bieden. In deze onderneming moet iedereen meedoen, wat de kleur van de partners ook is. Want Boom Eén verenigt alle kleuren en meningen.
Schepen De Ridder
Functies en bevoegdheden:
wijkontwikkeling
feestelijkheden en jubilea
sport
recreatie
dienstverlening en openbaarheid van bestuur
administratieve organisatie, vereenvoudiging en samenwerking
informatica, nieuwe media
public relations - city marketing
ontwikkelingshulp, vredesbeleid en internationale samenwerking
Zitdag
zaterdag: van 10u tot 11u (tenzij anders vermeld)
schepenbureel gemeentehuis (tweede verdieping, toegang langs houten poort)
Boom Eén is dé grote uitdaging voor Boom en voor zijn inwoners. Boom Eén probeert zoveel mogelijk Bomenaars op één lijntje te krijgen, rond projecten waarover ze het eens zijn, wat hun kleur ook is. Als burgemeester heb ik het initiatief genomen van Boom Eén. Ons doel: economische vooruitgang en sociale bescherming. Voor iedereen. Zonder onderscheid.
Burgemeester Marnef
De burgemeester is de rechtstreekse vertegenwoordiger van de regering. Hij is verantwoordelijk voor de opvolging van het uitvoeren van wetten, decreten en verordeningen tenzij deze uitdrukkelijk opgelegd werden aan de gemeenteraad of het schepencollege.
Hij is tevens bijzonder belast met de uitvoering van politiewetten en verordeningen, maken van politieverordeningen (bijvoorbeeld bij oproer), vorderen van de gewapende macht, toezicht op de leden van plaatselijke politie.
Hij is zowel hoofd van de politiezone Rupel als van het brandweerkorps. Daarnaast fungeert hij als voorzitter van de gemeenteraad en het college van burgemeester en schepenen en is hij ambtenaar van de burgerlijke stand.
Functies en bevoegdheden :
algemene leiding
openbare veiligheid
preventie/buurtbeheer/wijkraden
politie
brandweer
volksgezondheid
burgerlijke stand
huisvesting
lekenmoraal/erediensten (gedetacheerd)
diversiteit
intercommunales
intergemeentelijke samenwerking
autonoom Gemeentebedrijf Boom Plus
stadsontwikkeling
Zitdag
Zaterdag: 10u tot 11u (tenzij anders vermeld) Gemeentehuis (1e verdieping, toegang langs houten poort)
Mensen zijn meer één dan ze denken. Elk goed team weet diversiteit als troef in te zetten. Net zoals je in een voetbalploeg een keeper, een stuk of wat goeie spitsen en een aantal schitterende verdedigers nodig hebt, zo heeft Boom Eén ook zijn mensen nodig. Natuurlijk zijn er onze verkozenen, maar ook achter de schermen wordt er erg had gewerkt. Van het bussen van folders tot het schrijven van teksten. Bij Boom Eén is er voor elke Handige Harry of creatieve Henriette een plaats.
Veel werk dus voor de mensen voor én achter de schermen. Druk maar plezant, zo horen wij toch steeds van onze medewerkers. Vaak zien we dat mensen die mekaar eerst niet kenden hier echte vrienden worden. Een leuk neveneffect van al het harde werk dat er nog moet gebeuren de komende weken.
We hebben je nodig bij Boom Eén. We willen dat alle Bomenaars zich thuis voelen in hun gemeente. Dit kan alleen maar als we met zoveel mogelijk Bomenaars samenwerken. Of je nu mee acties wil organiseren, wil deel uitmaken van onze technische ploeg, of je hebt nog een schitterend idee in je achterhoofd, laat het ons weten! Boom Eén is er voor iedereen die vooruit wil met onze gemeente. Je bent welkom!