Milieu-educatiefcentrum voorbeeld van duurzaam bouwen
Met ondermeer Vlaamse subsidies wordt het renovatieproject uitgevoerd.
Milieu-educatief centrum "Ongeveer tien jaar geleden verhuisden de technische dienst en groendienst uit het park naar de gemeentemagazijnen op het industrieterrein. Het gebouw in het park kwam toen leeg te staan." aldus Schepen voor Milieu Anita Ceulemans (Boom één).
"Vanuit de milieuraad kwam het idee om het gebouw een herbestemming te geven als een heus milieu-educatief centrum"
"Delen van het bestaande dak zullen gerecupereerd worden voor het nieuwe dak. De wanden zullen met leem en strobalen bekleed worden om de warme goed te behouden. De achterzijde wordt volledig opgetrokken in hoogrendementsglas met daarboven een groendak. We gaan ook zonnepanelen en een speciaal verluchtingssysteem voorzien."
Subsidies "Er zullen tal van activiteiten en evenementen op vlak van cultuur, informatie en milieu worden georganiseerd. Rekening houdend met het feit dat er bijna 6.000 leerlingen school lopen in Boom, zal het ecohuis een bijzonder nuttige rol spelen."
"Het project zal in zo'n 500.000 euro kosten. De gemeente is volop partners aan het zoeken om deze som bij elkaar te krijgen. Er zijn zelfs al enkele toezeggingen. Zo gaat het kabinet van Vlaams minister van Openbare Werken 100.000 euro subsidiëren voor het afsluiten van een contract en Monumenten en Landschappen zou minstens 60.000 euro bijdragen." weet Anita Ceulemans (Boom één).
Multifunctioneel gebruik Het ecohuis zal gekenmerkt worden door multifunctionaliteit. Op het gelijkvloers komt een polyvalente zaal waar verenigingen terecht kunnen. de schepen. Ook willen we een natuurbibliotheek, vergaderruimte en een permanente tentoonstelling in het centrum vestigen.
Bron: DDS
Voor meer info: Contact: Anita Ceulemans (Boom één) 0477/762.950
14-12-2008 om 00:00
geschreven door Luc Zaman 
|