In het interview van vorige maand met beloftencoach Jurgen Van Opstaele bleek dat onder impuls van Technisch Directeur Sven Jaecques de uitwerking van de postformatie van onze jeugdspelers de laatste jaren heel duidelijk geprofessionaliseerd geworden is. Een van de opvallendste verwezenlijkingen is de individuele en collectieve videoanalyse van elke wedstrijd van de U19 en U21. De verantwoordelijke hiervoor is David Carpels, die eerder vijftien jaar de jeugd van Groen-Zwart trainde en sinds dit jaar ook deel uit maakt van het scoutingsapparaat van de eerste ploeg.
David, je stond vijftien jaar lang dagelijks op de jeugdvelden van Cercle. Was je toe aan een nieuwe uitdaging?
Ja en nee. Enerzijds mis ik een zekere spanning: je leeft met je ploegje naar een wedstrijd toe, je werkt in functie van die match, de ontlading achteraf,
Daar heb ik soms eens heimwee naar. Anderzijds begon het te wegen. Elke dag na je werk je in zeven haasten begeven naar de oefenvelden, pas om 21.30u terug thuiskomen, daarna eten, om vervolgens nieuwe trainingen voor te bereiden en tijd vrij te maken voor het gezin. Elke dag opnieuw. Voor het geld moet je het niet doen. Passie moet je drijfveer zijn, maar zonder een zeer begripvolle vrouw is dat niet mogelijk, ik ben haar dus enorm dankbaar.
Je staat bekend als tactisch zeer sterk. Daarnaast is echter de individuele benadering van elke speler je stokpaardje.
Die twee zaken hangen vaak samen. Ik hecht veel belang aan organisatie op het terrein en een duidelijke afbakening van basistaken en verantwoordelijkheden. Spelers hebben behoefte aan een structuur waarin ze precies weten wat ze moeten doen, bijvoorbeeld op vlak van het lopen zonder bal, de omschakeling in balverlies of balbezit,
. Je mag slecht spelen of op technisch vlak onderliggen, als je zeer georganiseerd speelt, kun je een wedstrijd toch naar je hand zetten. Het spel leren lezen moet er door veel herhaling in geslepen worden. Soms zijn het details die wel degelijk het verschil kunnen maken. Hoeveel balverlies wordt er bijvoorbeeld niet geleden na een inworp? We zijn ons daar niet altijd bewust van, maar door de spelers in kwestie te confronteren met opgenomen beelden van henzelf, gaan hun ogen vaak open.
Hoe gaat die videoanalyse concreet in zijn werk?
Elke wedstrijd van de U19 en beloften, zowel thuis als op verplaatsing, wordt gefilmd. Ik neem die matchen zelf op omdat ik weet wat ik wil zien. Als je enkel de bal volgt, leer je weinig. Wat doen spelers als ze de bal niet hebben? Wat doen ze in de omschakeling balbezit-balverlies of omgekeerd? Hoe staan ze gepositioneerd tegenover doel, tegenstander of bal? Dat is belangrijk. Van elke speler maak ik per match een compilatie van twee à drie minuten. Geen enkele baltoets ontsnapt ons nog. Op dit ogenblik heb ik van iedereen twaalf matchen gefilmd, en dan heb je toch redelijk wat material om spelers te beoordelen.
Dat lijkt mij een zeer arbeidsintensief process.
Dat is het inderdaad. Ik heb dat wat onderschat, maar dat komt omdat ik een perfectionist ben. Ik doe het echter enorm graag. Het voordeel is dat ik mijn tijd zelf kan indelen. Ik hoef niet meer elke dag op training aanwezig te zijn, ik kan van thuis uit werken.
Je maakt dus van elke speler een compilatie. Wat gebeurt daarna met die beelden?
Ik zet dus van elke speler alle fasen doorheen de verschillende wedstrijden op een rij. Elke woensdag zitten de coaches en ik samen met twee jongens. We trekken een uur uit per speler. Aan de hand van het beeldmateriaal analyseren en evalueren we samen elk facet: techniek, beleving, tactiek,
En uiteindelijk gieten we dat in een aantal trainbare werkpunten. Het doel is elke speler inzicht te geven in zijn functioneren tijdens een wedstrijd; we leren de speler meedenken over wat hij al dan niet doet in een match. Op termijn zou ik naast de wedstrijden ook graag de trainingen filmen en ontleden. Naast de individuele analyse waar ik voor insta, is er ook een collectieve analyse van elke wedstrijd, maar dat gebeurt door Steven De Groot (trainer U19), Jurgen Van Opstaele (trainer U21) en Denis Viane (Technisch Coördinator U19 en U21).
Resulteren die individuele analyses ook in individueel op maat gemaakte trainingen?
Voetbal is een ploegsport en heel wat individuele tekorten kan je in groep wegtrainen, maar ideaal gezien zou er, net als in het onderwijs, ook gedifferentieerd kunnen gewerkt worden met spelers. Sommige jongens hebben een verkeerde loopstijl, aan zoiets kan je individueel met een looptrainer schaven. De voetbalwereld heeft steeds meer behoefte aan specialisten die vakoverschrijdend werken. Specialisten in periodisering, voetbalkrachttraining, revalidatie, psychologie, techniek, voeding,
. Op die manier kunnen we het maximale uit elk individu halen. Met Cercle staan we zover nog niet, maar we werken naar dat ideaal toe en als ik vergelijk met pakweg vijf jaar geleden, dan staan we mijlen verder. Heel België heeft op het vlak van jeugdwerking trouwens een inhaalbeweging gemaakt, dat merk je in de resultaten van onze Belgische nationale jeugdploegen.
Worden die beelden ook uitgewisseld met de sportieve staf van de A-kern?
In matchen van de beloften doen vaak spelers mee die overdag meetrainen met de eerste ploeg, denk maar aan Jilke Deconinck, Miguel Van Damme, Gilles Dewaele, Alessio Staelens, of testers,
. Hun presteren wordt aan de hand van de beelden besproken met Bart Van Lancker die de videoanalyses van de eerste ploeg doet.
Je maakt sinds dit jaar ook deel uit van de scouting van de A-kern van Cercle Brugge.
Inderdaad. Sven Jaecques, Technisch Directeur van Cercle Brugge, heeft hiervan een prioriteit gemaakt voor dit jaar. Op dit vlak hadden we een inhaalbeweging te maken. Sven Charita, Jurgen Vandekerckhove, Diederiek Vermeersch en ikzelf schuimen zoveel mogelijk matchen af. We bekijken in België de lagere afdelingen, de U19 en de beloften van de eersteklasseploegen en de jeugdinterlands. Daarnaast scouten we ook in Nederland en Noord-Frankrijk. Op die manier hopen we in de toekomst zo onafhankelijk mogelijk te zijn van makelaars en trainers.
Met Ward Stubbe (KM Torhout), Niels Mestdagh (VW Hamme) en Arne Naudts (Racing Mechelen) heeft Cercle ook drie spelers uitgeleend. Worden zij nog gevolgd?
Jazeker! We volgen hun evolutie op de voet en hebben elk van hen al meermaals bekeken. Het zou een goede zaak zijn mochten we hen op een dag kunnen terughalen en definitief toevoegen aan de A-kern.
Doen jullie ook aan wedstrijdscouting?
Nee, de volgende tegenstander van Cercle wordt niet door ons gescout, maar door Ronny Desmedt en Jules Govaert. Wij houden ons enkel bezig met potentiële nieuwkomers.
Op het ogenblik van dit schrijven staan we op een onverhoopte achtste plaats. Hoe evalueer je tot dusver het seizoen?
Eerst en vooral moet je zeggen dat Sven Jaecques en Yvan Vandamme, in samenspraak met de sportieve staf, knappe transfers gerealiseerd hebben. Kabananga, Van Acker, Buysse en Delle hebben elk op hun beurt hun meerwaarde bewezen. Sven en Yvan kregen soms de wind van voren, volledig onterecht mijn inziens, want het is door hun moed om tegen de vox populi in te gaan en een aantal onpopulaire beslissingen te nemen, dat Cercle staat waar het staat. Chapeau hiervoor.
Daarnaast is er onmiskenbaar de hand van Lorenzo Staelens.
Wat me heel gelukkig stemt is dat Lorenzo Staelens durft werken met jonge spelers. Zoals Jurgen Van Opstaele in een vorig interview zei: Lorenzo zegt niet alleen dat hij met jongeren wil werken, hij doet het ook. De metamorfose van Karel Van Roose in dat opzicht is opzienbarend. We wisten dat Karel dit in zich had, maar je moet uiteindelijk een trainer hebben die hem vertrouwen kan geven en hem verschillende matchen na elkaar durft opstellen. Bob Peeters zag dit al, maar Lorenzo trok het door naar het veld. Karel moet onze nieuwe Kurt Soenens worden. Niet supergetalenteerd, maar betrouwbaar, bewust van wat hij kan en niet kan, nuttig en uiterst gedreven.
Is er nog talent in aantocht vanuit de jeugd?
Met Jilke Deconinck, Alessio Staelens, Gilles Dewaele en Stephen Buyl hebben we een aantal spelers die aan het venster piepen en al speelminuten vergaarden. Dat is voor een heel groot deel de verdienste van Lorenzo, maar je moet als speler natuurlijk ook wat geluk hebben. Stephen Buyl was niet goed begonnen tegen Club Brugge en net voor Lorenzo Stephen wilde vervangen, scoorde hij die fantastische goal en was hij vertrokken voor een mooie wedstrijd.
Tot slot. David, je werkt je al 16 jaar lang dag in, dag uit uit de naad voor de jeugd van Cercle Brugge. Heb je er nooit aan gedacht om trainer te worden van een nationale of provinciale eerste ploeg waar je ongetwijfeld meer kan verdienen?
Je denkt daar wel eens aan, maar mijn hart ligt bij de jeugd. Jeugdtrainer zijn is zoals leraar zijn een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Wij maken geen spelers, spelers maken zichzelf. Je hebt als trainer vooral de taak en verantwoordelijkheid om de jongens zoveel mogelijk aan te reiken en hen te begeleiden in hun vervolmaking als voetballer en hun zoektocht naar de volwassenheid. Sport is tegelijk maatschappelijke en sociale opvoeding. Jongeren zijn op menselijk en voetbalvlak nog ruwe bolsters, je kan en mag hun nog veel leren en je werkt altijd toe naar resultaten op langere termijn. En dat is dankbaar werk, zo ervaar ik dat toch.
Met deze wijze woorden nemen we afscheid. Bedankt, en nog veel plezier op Cercle Brugge.